Nagyméretű fotós hátterek

2019.03.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A bennünk rejlő rendező, műtermi fotós vagy influencer felfedezéséhez szükséges egy kis - akár ideiglenes - videó-fotó stúdió, sarok. Gyakrabban előfordul, mikor nagyobb tárgy hirdetése során nem szeretnénk kiteregetni szűkebb élőhelyünk látványát. Ilyenkor semleges környezetbe visszük a témát, vagy  hátteret barkácsolunk mögé, hogy változatosabb szögből fotózhassunk és némi keret maradjon is körülötte.

image1_29.jpg

Egy állványzattal ellátott márkás (Manfrotto pl.) gyári fotós háttér százezrekért kapható, mely profik számára aprópénz, de kezdő és alkalmi felhasználók számára nem térül meg a beruházás néhány felvételből.  Kész termékeket és alternatív megoldásokat mutatok be "egész emberes" fotóhátterekre. Sőt, eredetileg más célra gyártott, nagy (6-30 négyzetméteres) felületű anyagokat is szemlézek a kétrészes írásban.

A háttér elkészítése nem feltétlenül bonyolult feladat. A megfelelően kiválasztott háttér segíthet abban, hogy a képre pillantva a vásárló elsőként a termékünket vegye észre. - írja a Termékfotózás című könyv, melyből néhány tippet-tanácsot ismerjenek meg önök is (dőlt betűvel szedve).

A terítő kerüljön vissza az asztalra! - értékelte Gyökösi kolléga korábbi fotóháttereimet és figyelmembe ajánlotta az 1*2 méteres fehér Vinyl fotós hátteret, mely tekercsben érkezett és nagy megelégedettségemre szolgál.  Nagyjából 50-70 cm kiterjedésű (minden irányban) tárgyak beleférnek közepére, hogy nem lógnak ki a kamera látószögéből. Mérete 100*140 cm és 3000 Ft körül volt az ára.

fs.jpg

Eltűntek a ráncok - éles sarkok, tényleg semleges és tiszta hátteret ad, melyben szinte lebegni látszanak a fotózandó tárgyak. A fehér háttér szépen és kontrasztosan kiemeli a téma színeit. Előnye még, hogy a legbrutálisabb direkt vakuzás sem csillan vissza felületéről. Innentől már a csak helyes megvilágítás és fotózási alapismeretek megtanulása lenne hátra, mert a háttér rendben van.

Ha megtaláltuk a megfelelő hátteret, az összes felvételnél ragaszkodjunk hozzá – ez remek módja annak, hogy érvényesíthessük képeinken a következetességet, és rávegyük a vásárlót arra, hogy böngésszen a képeink és termékeink között. Zavaró is lehet, ha váltogatjuk a különböző háttereket. Amennyiben ugyanazt az előnyös hátteret választjuk az összes fotónkhoz, azzal az egységesség, rendezettség látszatát keltjük és stílusosak leszünk.

image2_40.jpg

Nagyobb méretű témák megörökítéséhez is vásárolhatunk könnyen mobilizálható készleteket. Ezek előnye a sima és tisztítható PVC felület, a variálható állványzat, melyre a világítótesteket is tetszés szerint felerősíthetjük. Sőt, némelyik (értelemszerűen a zöld színűek) a zöld hátteres felvételre is alkalmasak.

maxresdefault_9.jpg

Lastolite panoráma háttér szövet 4 méteres szélességben 53.000 Ft. Korrekt és jó ár/érték arányú megoldás, amennyiben nem akarunk hegeszteni, csak könnyen összeállítható Chromakey háttérre vágyunk fotózáshoz vagy videós utómunkához. A ráncok az anyag nyújtásával eltüntethetőek. Ez a típus megtalálható mindegyik fotós áruház kínálatában, több színben is.

Fehér háttér előtt még a fehér vagy más, halvány tárgyak is jól mutatnak. Az összhatás nagyon szellős, tiszta és friss lesz; a módszert előszeretettel választják a stylistok is a kiváló minőség és kortárs egyszerűség kifejezésére.

image11_11.jpg

A szintén 4 méter szélességű állványzat (háttér nélkül!) viszont már 117.000 forintba kerül. Én mégis inkább hegesztenék... Ha valóban jó minőségű, emberalak-méretre szabott PVC-háttér szükséges, például a Vinyl superwhite háttér 2.5 x 6 m 87.000 forintért elérhető.

asasas.jpg

Végül egy igazán költséghatékony modellt ajánlok, ami átlagfelhasználásra bőven megéri árát: 6x3m zöld háttér, 2x3m alumínium háttértartó állvánnyal. Annyira optimális megoldás (33.000 Ft), hogy be is linkelem.

Semleges háttér
Ha kétségeink vannak, hogy melyik háttér illene igazán a termékünkhöz, válasszuk a semleges hátteret. Ez a legegyszerűbb, ugyanakkor sokszor a leghatásosabb megoldás. A semleges háttér kifi nomult és professzionális hatást kelt, és minden tárgyhoz illik. Színe a fehér, fekete vagy a szürke bármely árnyalata lehet. A fehér vagy fekete ugyan első hallásra kiváló semleges háttérszínnek tűnhet, ugyanakkor túlságosan harsánynak látszanak a felvételen, és a túlzottan erős kontraszt előnytelen színben tüntetheti fel a tárgyunkat. Ezért érdemes inkább fi nomabb árnyalatokat választani. A fehér háttér kiválóan alkalmas minimalista összhatású beállítások készítéséhez és könnyen találhatunk ilyet, vagy el is készíthetjük – kiválóan megfelel például egy fehér fal, kelme, fénysátor vagy egy átmenet nélküli háttér

image9_6.jpg

Még nagyobb, még olcsóbb háttér némi kompromisszumokkal, házilagos felerősítéssel a változatos színekben vásárolható "Fantasy poliészter háttér". Mérete 3x6 m: 7700,- Ft, mely előnyös négyzetméter-árat mutat. Profiknak inkább egy díszlet lehet a sok közül, de hirdetésekhez semmi kivetnivalót nem találhatunk gyárilag gyűrött, könnyű anyagában. Erősebb ragasztószalaggal felerősíthetjük bárhová.

Pénteki folytatásban falnyi méretű, mégis elviselhető beruházással megelégedő anyagok kerülnek sorra. Nagy részük a mezőgazdaságból érkezett, így másodlagos felhasználásuk is biztosított.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr414680120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása