Fújható ásványgyapot hőszigetelés

2019.04.30. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A termékfejlesztés sosem áll meg a hőszigetelő gyártóknál. Egyre korszerűbb műszaki paraméterek, környezetet kevésbé terhelő alapanyagok, elérhető árszínvonal és nem utolsó sorban praktikus és könnyű kezelhetőség céljai sarkallják a fejlesztőket, hogy termékeik versenyben maradjanak, illetve megfeleljenek a folyamatosan szigorodó szabályzóknak.

image7_18.jpg

Résekbe és üregekbe, illetve száraz-építészeti elemek mögé nem könnyű bejuttatni bármilyen anyagot Sikeres és munkaidő-kímélő megoldás befújással megoldani ezek szigetelését. A fejlesztés különféle méretű résekhez ideális változatokat eredményezett. Erről szól hőszigetelő partnerünk havi hírlevele.

A Knauf Insulation Kft. a 2012. évtől forgalmazza az úgynevezett fújható ásványgyapotot – jelen esetben a kifejezetten ilyen célra készített Supafil termékeket. A táblákban vagy tekercsekben kapható, „gyárilag előállított” hőszigetelő anyagokkal szemben az ilyen anyag ömlesztett formában kerül a kivitelezőhöz, aki megfelelő gépekkel elvégzi a beépítést.
Alapanyag szempontjából a Supafil termékek a kötőanyagot nem tartalmazó gyártmányokhoz tartoznak. Ez megkönnyíti beépítésüket, mert a tulajdonságaikat kifejezetten az megcélzott alkalmazási területekhez lehet optimalizálni.
A kötőanyagot nem tartalmazó, kifejezetten befújáshoz készülő, fehér Supafil szigetelőanyagok előnyei:
- Természetes alapanyagokból készülnek
- Nincsenek egészségre káros alkotórészeik
- Az MSZ EN 13501-1 szerint A1 (nem éghető) tűzvédelmi osztályba tartoznak. 

A befújható anyagok honosított magyar szabványában meghatározott alapvető követelmények:
• Hővezetési tényező/hőszigetelő képesség
• Vízfelvétel
• Páraátbocsátás
• Áramlási ellenállás

Ülepedési (roskadási) osztály - jelölése Si: a gyári készítésű termékeknél ismeretlen fogalom azt fejezi ki, hogy 25 év időtartamot feltételezve mekkora ülepedés (vastagságcsökkenés) várható a beépítés után. A szabvány három alapvető alkalmazási területet különböztet meg:
- vízszintes épületelemek szabadon befújt szigetelése: épületek zárófödémei (loft insulation);
- falazott, üreges falak: előtétfalas szerkezetek;
- vázas (keret) szerkezetek: tartóvázas épületek vízszinte, ferde és függőleges elemei.

image1_37.jpg

A gyári vizsgálatok alapján a gyártó megadhatja azt a testsűrűséget, amely esetén tartható az S1 osztály követelménye. Ha nem ír ilyet elő, akkor az alkalmazási területtől függően a szabvány szerinti alábbi minimális testsűrűségeket kell megkövetelni a beépítés során.

image2_45.jpg

 

knauf-thermoloft.jpg

A „loft” szigetelés esetén bármilyen ülepedés megengedhető, mivel a beépített anyagra itt utólag is rátölthető újabb réteg. A másik két terület esetén az utólagos szigetelés nehezen kivitelezhető, ezért itt S1 osztály az előírás. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Knauf pontosította a beépítési feltételeket, illetve új terméket is bevezetett az üregek kitöltéséhez. Az aktuális javaslatok alapján ilyen célra már két típusból választhatnak a tervezők, és kivitelezők.

knauf-insulation-supafil-cavity-wall.jpeg

Supafil Cavity: finomabb szálszerkezete miatt kisebb méretű (mélységű) üregek kitöltésére.

image8_18.jpg
Supafil Timber Frame: nevével ellentétben nem csak fémszerkezetekhez, hanem minden, nagyobb méretű vázas szerkezethez ajánlott, mivel szálai nagyobb üregekben jobban megkapaszkodnak.

Mindhárom termékhez új műszaki adatlapokkal és frissített beépítési útmutatók állnak az érdeklődők rendelkezésére a gyártó honlapján.

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2114789880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása