Kiben bízzunk? - Technológiai történetek

2019.05.28. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image1_40.jpg

Izgalmas, de egyben zavart időszakot él meg az informatikai szakma. Elég tág fogalom, mely telekommunikációtól hardvereken át az adattárolásig  jelentős - összességében pozitív - hatással van életünkre. Azonban elértünk oda, ahol maguk a trendcsinálók is már csak találgatnak lehetséges fejlődési irányokról. Összehajtható telefon, amiről még a tervezői sem tudják pontosan, hogy mire jó. Kötelezően online eszközök tévétől az okoslakás-vezérlőig, melyek súgnak a gyártónak, vagy épp elvesztik támogatásukat és meghalnak. Mind-mind álproblémákra álmegoldások. Vagy már feltaláltak mindent, ami feltalálható vagy a vezető tech cégekből egyszerűen hiányzik a vízió. Agyonhájpolt ötletek burjánzanak fel és buknak meg néhány év alatt - például a bitcoin, nekünk pedig magánszféránk és pénzünk bánhatja mások tévútjait.

Mai könyvajánlónk érdekes történetekkel, elemzésekkel világít rá az elmúlt évek high-tech világából ismerős jelenségekre. Olvasmányos és gondolatébresztő kötet Rachel Botsman "Kiben bízzunk?" című kötete. Ajánlóként olvassanak be a a bitcoin-fejezet egy részébe.

image2_49.jpg

Az észak-svédországi Boden városában található hatalmas helikopterhangárba belépve azt gondolhatnánk, hogy mondjuk az Amazon vagy a Facebook szerverközpontjában járunk. A helyiségben akár 10-12 helikopter is elférne, de repülők helyett végeláthatatlan sorokban több mint 45 000 egyedileg épített számítógép sorakozik, amelyek mind folyamatosan matematikai algoritmusok megoldásán dolgoznak. A csarnokot betölti a szuperszámítógépek túlhevülését megakadályozó ipari ventilátorok zúgása. A hely neve KnC Mine és ez a világ egyik legnagyobb bitcoinbányája.
A bitcoin mögötti libertáriánus ideológia ellenére a bányászat immár ipari méreteket öltött és szembetalálta magát ennek hátulütőjével. A piacon egyre gyorsabb és egyre több energiát fogyasztó ASIC-gépek jelennek meg, ami kíméletlen fegyverkezési versenyt indított be a véges mennyiségű újonnan kibocsátott bitcoinokat hajszoló bányászok között. A verseny megnyerésének és a nyereségesség fenntartásának egyedüli módja hatalmas adatközpont-alapú bányák létrehozása volt.

A bitcoinbányáknak nem csak rendkívüli adatfeldolgozási teljesítményre, hanem olcsó energiára is szükségük van, mégpedig sokra. Az egyik bitcoinbányász villanyszámlája olyan nagy volt, hogy a rendőrség razziát tartott nála, mert arra gyanakodtak, hogy vadkendert termeszt. „Azt gondoltuk, hogy marihuánatermesztőről van szó, de a fickónak valamiféle számítógépes vállalkozása van. Nem is tudom, hány darab szervert találtunk nála” – nyilatkozta egy döbbent kábítószer-elhárítási ügynök.Ahogy lenni szokott, a korai lelkes támogatók garázsból induló mozgalmát, amelynek célja az volt, hogy visszaadja a hatalmat az embereknek, egyre inkább kisajátítja a központi hatalom. 2014-re a bitcoinbányászat az egész világot behálózó iparággá vált, amelyben fokozatosan egyetlen ország válik meghatározó szereplővé. Hol találunk olcsó villamos energiát és olcsó munkaerőt?
Természetesen Kínában.
A Jangce felső folyásának egyik mellékfolyója, a Min Csiang dús növényzettel benőtt partján található a világ egyik legrégebbi fennmaradt vízkezelő rendszere, amelyet körülbelül 2300 évvel ezelőtt épített egy Li Bing nevű ember és több tízezer munkás a földek öntözésére és az árvizek szabályozására. Az öntözőrendszernek köszönhetően Szecsuan tartomány lett Kína egyik legtermékenyebb mezőgazdasági térsége és ma már a „Szecsuan kincse” nevet viselő védett örökség.
Manapság ugyanezen a folyón több mint húsz duzzasztógát épült vagy épül, aminek következtében a térség az olcsó vízenergia központjává vált. Különböző távoli part menti városok – különösen Kangding térségében – olyan hatalmas adatközpontokká alakulnak át, amilyeneket a nyugati világban sehol nem találunk. A térség a rejtett bitcoingazdaság csomópontjává kezd válni, amely soha nem alszik. Az éjjel-nappal működő, bányászatot végző számítógépek annyi villamos áramot fogyasztanak, amennyi elég lenne egy kisebb város energiaellátásához. A hardver karbantartásáért felelős szakemberek gyakran a létesítményekben élnek és dolgoznak és havonta csak 4-5 napra mennek haza családjaikhoz. Az épületek általában jelöletlenek, helyük pedig titkos. „Az emberek nemigen tudják, hol vannak ezek a bányák” – mondja az egyik azonosítatlan bánya vezérigazgatója. „A verseny rendkívül kiélezett Kínában és folyamatosan egyre többen szállnak be a bitcoinbányászatba. A lényeg az, hogy ha az embernek szerencséje van és elkerül egy ilyen helyre, ahol az áram ennyire olcsó, akkor inkább nem fecseg róla.” 

image3_36.jpg

Hogyan kapcsol össze és hogyan választ szét bennünket a digitális fejlődés?
Soha ne ülj be idegen kocsiba! - hangzott az egyik legfontosabb intelem, amire Rachel Botsman szülei annak idején felhívták lányuk figyelmét. Ehhez képest a közösségi autózást koordináló cégek az elmúlt években a világ legnagyobb vállalkozásai közé nőtték ki magukat, több millióan adják ki lakásukat ismeretlen embereknek, digitális valutával kereskednek és szoftveres robotokat használnak. Az emberiség történetében végbemenő egyik legnagyobb társadalmi átalakulás küszöbén állunk, amely mindenki életét megváltoztatja. A szerző górcső alá veszi többek között a megosztott közösségi szolgáltatásokat, a digitális valutákat, a blokklánc-technológiát, az éppen bevezetés előtt álló kínai állampolgárértékelő-rendszert vagy a drogdílerek munkamódszereit a világháló sötét oldalán - legfőképpen pedig azt, hogy a digitális kor beköszöntével mi vár mindezek hatására az emberiségre a belátható jövőben.

A kötet ajánlója és tartalomjegyzéke a kiadótól: Rachel Botsman az Oxfordi Egyetem tanára és kutatója. Sikerkönyvét eddig tizenkét nyelvre fordították le, és részletesen foglalkoztak vele olyan mértékadó lapok, mint a The Wall Street Journal, a The New York Times, a Wired magazin vagy a Harvard Business Review.

A tartalomból: Bizalmi ugrások - A 11. századi kereskedőktől az Alibabáig: hogyan segít a bizalom az akadályok és a félelmek legyőzésében és a lehetőségek bővítésében. A hit elvesztése - Az intézményi bizalom pusztító válsága - és miért van az, hogy most már inkább egy barátot hívunk fel először. Valahonnan ismerős - A sushitól az önvezető autókig - meglepő tanulságok a bizalom és az új ötletek kapcsolatáról. Ki a felelős? - Amikor a saját magunk által vezérelt digitális világban összeomlik a bizalom - kié a felelősség?
Pedig először tökéletesnek tűnt a szerepre - Egy történet a megtévesztő jelenségekről és a technológiáról, amely leleplezheti a hamisítókat és a csalókat. A hírnév a legfontosabb, még a sötétben is - Mit tanulhatunk a sötét web drogdílereitől a tökéletes ügyfélszolgálatról.
Milyen bizalmi pontszámot kapna az életed? - Ki nyer és ki veszít, amikor egy disztópikus sci-fi valósággá válik, és minden egyes mozdulatunkat pontoznak? Bízz a robotodban - De tényleg szabad bíznunk bennük? És hogyan tesszük őket etikussá?
Blokklánc - 1. rész: Digitális aranyláz - A pénz felszabadításának rögös útja a feitől a bitcoinig. Mit jelent ez majd a bankokra nézve? Blokklánc - 2. rész: Az igazsággépezet - A blokklánc csodálatos ígérete: túlértékeljük, vagy valóban ez a digitális jövőnk megbízható kulcsa?

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5814859788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amator 2019.05.28. 12:17:38

Valaki magyarázza már meg, hogy ez a bitcoin miért nem egy ipari méretű szélhámosság.
Milyen erő vagy értékteremtő tevékenység áll mögötte, amitől fizetőeszköz lesz ? Egyáltalán, milyen bizalma lehet majd az embereknek egy olyan pénzben, ami ekkora árfolyam ingadozásokra képes, mint ami párszor már előfordult korábban ?

kkm.furdancs 2019.05.28. 13:39:19

@Amator: Tele vagyunk ilyen példákkal. Emberek egyik percben felvágnak az excluzív elsőséggel megszerzett Google Buzz (és hasonló sikertörténetek) regisztrációval és fél év múlva már nem is emlékszünk rá. Lassan követem a trendeket és tapasztalom, hogy az alibi trendek nagy része megbukik, mire egyáltalán megismerném. Ilyen a bitcoin is. Másrészt az egyik leginkább környezetszennyezőbb pénzügyi tevékenység, illetve jól felverte a videokártyák árát. Köszi! :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.05.28. 18:16:54

@Amator: Fiát valutára keress rá.

@kkm.furdancs: Környezetszennyezésben azért nézzük csak meg az aranybányákat, meg akár a hadiipart, mint pénzügyi tevékenységet...

Serény Vélemény 2019.05.29. 07:26:32

"Az egyik bitcoinbányász villanyszámlája olyan nagy volt, hogy a rendőrség razziát tartott nála, mert arra gyanakodtak, hogy vadkendert termeszt. „Azt gondoltuk, hogy marihuánatermesztőről van szó, de a fickónak valamiféle számítógépes vállalkozása van. Nem is tudom, hány darab szervert találtunk nála” – nyilatkozta egy döbbent kábítószer-elhárítási ügynök."

Na, a fejlettudatú nyugat ismét: ha magas a villanyszámlád, akkor az már ok arra, hogy a kommandósok lecsapjanak a házadra!
süti beállítások módosítása