Játszótéri mobil mélygerenda

2019.06.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A gerenda (sporteszköz) ötlete egy aznap különösen rosszkedvű középkori inkvizítor fejéből pattanhatott ki. Történetét elpattanó csigolyák, szilánkokra tört bordák és a mindenkori fiatal tanulónemzedék sportolási kedvének csírájában való elfojtása köríti. Kisiskolásként mind találkoztunk emberszagú tornateremmel, mely telezsúfolva kínzószerszámokkal a nyolc napon belül gyógyuló könnyű testi sérülések hihetetlen változatosságával fenyegette főleg a lányokat.

image10_17.jpg

Mindamellett nem tagadhatjuk hasznosságát az egyensúlyérzék javításában. Kötéltáncosok, alkoholisták (az amerikai ittas vezetés-tesztre célzok) és legfőképpen játszadozó gyermekek hasznot és örömet találhatnak a gerendán való egyensúlyozásban. Mai írásunkban megszelídítjük a veszélyes alkotmányt, hogy ötcentis zuhanásnál nagyobb kockázatot ne kelljen vállalni, mégis reális szimulációt, egy talajszintről kiemelkedő nyomsávot adjunk gyerekeink lába alá.

Bár a gyerekeket általában nem foglalja le hosszabb ideig, de fejleszti az egyensúlyozási képességüket. Itt hordozható, tetszőleges szélességű gerendaváltozatot mutatunk be. Minél keskenyebb a gerenda, annál nagyobb kihívás a gyerekeknek a használata! A gerendákat szegélyek mellé vagy olyan félreeső helyre telepítsük, ahol nincsenek útban.

Lássunk először kereskedelmi példányokat: 

sa_2.jpg

Korrekt, leásott típus az "Egyensúlyozó gerenda AU 04"

image21_5.jpg

A "Rugós egyensúlyozó gerenda" rafinált játék, az óvodai honvédelmi kiképzés hatékony,
egyben szórakoztató  eszköze lehet :)

546.jpg

Bármilyen egyszerűnek tűnik megoldani egy gerendát a földbe ásni, még ezt is el lehet rontani a jelek szerint.  A fentiek kialakítása/elhelyezése pont az alapelvet sérti meg, hogy leesve - elbotolva a gyerek ne verje szét fejét egy túl közeli gerenda sarkán.


Pillanatnyilag nem kapható a webáruházban, de komplett otthoni játszóterek elkészítéséhez ajánlom Jeff Beneke: Játszóeszközök családi környezetbe című könyvét. , amiből szemezgettem ezúttal. Megtalálható benne fixen rögzített és magas gerenda is, most - a kiadó engedélyével - hordozható változatát javaslom. Nemcsak, mert üzemen kívül nincs útban, de egyúttal kevesebb gondot kell fordítani aljának felületvédelmére, hiszen csak időlegesen érintkezik a talajjal.

Mivel a gerenda meglehetősen alacsony, nincs szükség alája ütéscsillapító anyagra. Bár elég könnyű ahhoz, hogy hordozni lehessen, egyben elég masszív is, így elbírja a gyerekeket. A billegés ellen a gerendát sík felületre fektessük. Fontos továbbá, hogy a gerenda jobbról-balról legalább 1,8 m távolságban legyen minden olyan tárgytól, amely a gerendáról való esetleges leesésnél sérülést okozhat.

asdadfd.jpg

Készítsük el a gerendát. A 10 × 10 cm-es fagerenda felső két élét kerekítsük le, majd a gerenda tetejét és két oldalát csiszoljuk le. Készítsük el az alátámasztást. A másik 10 × 10 cm-es gerendából vágjunk le három 60 cm hosszú darabot. Mindegyik közepén fűrészeljük ki a gerendának a 9 × 3,8 cm-es hornyot, majd vésővel szedjük ki a felesleges faanyagot. Törjük le a támaszelemek sarkát az ábrán látható módon.

dfghfd.jpg

Az összeállítás előtt kerekítsük le az éleket A gerendát majdan alátámasztó három elem közepébe fűrészeljünk hornyot, majd törjük le a sarkokat

Állítsuk össze a gerendát. Helyezzük az ábrán megadott méretek szerint a gerendára az alátámasztó elemeket. Minden támaszelembe fúrjunk a bemutatott módon két csavarlyukat. A hasadás megelőzésére ezeket egymáshoz képest toljuk el. A facsavarokat alátétekkel csavarjuk be. A hordozható gerendát sík, vízszintes felületre helyezzük. Keressünk olyan területet, amely nem esik átmenő forgalom útjába.

fghf.jpg

A támaszokat facsavarokkal erősítsük a gerenda aljához

Keskenyebb gerendák Egy 7,5 cm szélességű gerendát pl. két, oldalával egymás mellé helyezett 5 × 10 cm-es elemből készíthetünk. A deszkákat 6,5 cm-es facsavarokkal erősítsük egymáshoz, 15 cm-enként elhelyezve két-két csavart, egyszer az egyik, másszor a másik oldalról. Az alátámasztó elemekben készített horony méretét igazítsuk a kívánt gerendamérethez.

fdgd.jpg

Hogy változatos kihívások elé állítsuk a gyerekeket, készítsünk több, különböző szélességű gerendát

Készíthetünk még 5 cm széles gerendát két 3 × 10 cm-es névleges méretű deszkából, melyeket 3,8 cm-es facsavarokkal szerelünk össze. Másik megoldásként úgy is elkészíthetjük a gerenda felületének kívánt szélességét, hogy a 10 × 10 cm-es gerenda két szélső élét a kívánt mértékben letörjük. 

71_kepsor.jpg

Ha valamilyen inverz logika nyomán bevezetőm mégis kedvet csinált a gerenda- és egyéb tornaeszközök kipróbálására, olvasson bele Honfi László - Szatmári Zoltán: A sporttorna elmélete és gyakorlata című, ingyenesen elérhető, illusztrált szakkönyvébe. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, inkább kövess a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2014873830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása