Víztakarékoskodjuk! Tisztességes perlátort minden csapra!

2019.07.12. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

image1_6.jpg

Egyszerű de igen hatékony háztartási kütyüről írtunk nektek egy beszámolót. Ezzel az eszközzel meglepő mennyiségű vizet, ezáltal konyhapénzt tudunk megtakarítani. Van a csaptelepeknek egy olyan alkatrésze, amit mindenki használ, mégis csak kevesen ismerik. A perlátor, turbulátor, sugárszabályozó vagy éppen sugárvezető megnevezések nagyjából ugyanazt az eszközt jelentik. Azt a kis fém kütyüt, amin keresztül a víz kifolyik a csapból. A perlátor kicsi, de erős, több szempontból is hasznos.

Perlátorral   

Perlátor nélkül  

Szárazabb érzés
Ha arra vagyunk kíváncsiak, miért találták ki egyáltalán ezt az alkatrészt, a múlt század közepéig kell visszautaznunk az időben. Ekkoriban terjedtek el a keverő csaptelepek, amik már nem csak vagy hideg vagy meleg vizet adtak, hanem a kettő összekeverésével akár langyosat is. Ma már gyakorlatilag minden háztartásban ilyen csapokat találunk. Kivéve Angliát, ahol még a mai napig sok mosdó vagy kád oldalán van két csaptelep: egy hideg és egy meleg. De ezt az angolok maguk sem igazán értik, miért.

A keverőcsapok hőskorában egy-egy kézmosásnál előfordult, hogy annyira fröcskölt a kiáramló víz, hogy szem nem maradt szárazon. Örülhetett, aki megúszta ázott ruha nélkül. A probléma megoldására születtek meg az első sugárszabályozók. Ez a név magában hordozza az elsődleges funkciót. Ha megnézzük a jobboldali képen a sugárvezető nélküli csapot, láthatjuk, hogy a víz mennyire fröcsköl, ellentétben a baloldali, sugárszabályozós csappal. 

Az első perlátorok egyszerűen akadályozták meg a fröcskölést: A csapból kifolyó vízsugarat apró elválasztó falakkal párhuzamos vízsugarakra osztották, nagyjából olyan alakban, mint egy kerek, de már cikkekre vágott torta. Még ma is találkozhatunk ezzel a megoldással, bár jobbára csak az olcsóbb, kínai csapoknál.

4_1.jpg

Nem hallom, mert zörög a sárhányó
Az ember azonban telhetetlen. Nem elég neki, hogy nem kell lejárni a patakhoz vízért, nem elég, hogy száraz ingben tud kezet mosni. Bántotta a fülét, hogy a csaptelep hangos. Csendeset akart. Így tehát kutatások, mérések kezdődtek a témában, és megjelentek a zajminősítések is, ami alapján a csaptelepeket is különböző kategóriákba sorolták csendességüknek megfelelően. A legjobb, legcsendesebb csapok a Geräuschklasse I. kategóriába tartoznak. Az elnevezésből is látszik, hogy ezen a területen is a németek jártak az élen. A csendességre törekvés komoly versenyre és fejlesztésekre ösztökélte a gyártókat, így ma már szerencsére nem kell hallgatnunk a 30 éve még megszokott fülszaggató vízvezetékbúgást. 

És hát, ahogy az ostor is a végén csattan, a csaptelepnek is a kifolyónyílása a leghangosabb. Ezért a következő generációs perlátorok kis levegőbuborékokat kevertek a vízhez, így csendes, puha vízsugarat állítottak elő. Ekkor születhetett a habosító megnevezés is.

Víztakarékosság
Még a rezsiharc hajnala előtt, egy egészen közeli galaxisban újabb funkcióval gazdagodtak a sugárszabályzók: Ez pedig a vízmegtakarítás. Mert igaz ugyan, hogy a Marson is találtak vizet, de még kissé körülményes a szállítás. A Földön viszont a rendelkezésünkre álló édesvíz készlet háromnegyedét már most is felhasználjuk, ha így haladunk tovább 30-40 éven belül az egészet. Amiből pedig kevés van, az egyre drágább lesz. Nem véletlen, hogy a legismertebb három sugárszabályzó gyártó (Amfag, Neoperl, Rüscho-Schottenröhr (RüScho)) mind gyárt vizet spóroló termékeket. 

Egy hagyományos csaptelepen a percenként átfolyó víz akár 15-20 liter is lehet. Az Airforce One és a RüScho ECO Spar víztakarékos perlátorai ezt töredékére csökkentik: 8 liter/perctől akár 1,7 liter/percig. Ezzel nemcsak a környezetet védjük, hanem a zsebünket is. Jelentősen kevesebb víz- és csatornadíjat kell fizetnünk, sőt, mivel így kevesebb meleg vizet használunk, a vízmelegítés energiaköltsége is kevesebb lesz. A mindössze néhány ezer forintos beruházás akár 1-2 hónap alatt is megtérülhet

Az alábbi videó a Rüscho Eco Spar turbulátort mutatja be. Látszik, hogy hogy körülbelül kétszer annyi ideig tart, míg megtelik a pohár, mint a következő videón. Ez azt jelenti, hogy a kézmosáshoz, mosogatáshoz elhasznált víz felét megspórolhatjuk vele. Pedig a második felvétel 8 liter/perc áteresztésű perlátora még a jobbak közé tartozik, régebbi perlátoroknál a 10 liter fölötti vízfogyasztás sem ritka. Ilyenkor egy új turbulátorral még nagyobb megtakarítást érhetünk el.

A kevesebb átfolyó víz ellenére kb. 3,5 liter/perc értékig nem kell a komfort csökkenésével számolnunk sem akkor, ha kezet mosunk, sem akkor, ha folyóvíznél mosogatunk. Az ennél kisebb áteresztésű perlátoroknál már hosszabb ideig tart a kézmosás, ami ugye megkérdőjelezi a hatékonyságot. Ráadásul a zuhanyokhoz hasonló spray technológiával járó apró kifolyó lyukak a magyarországi kemény víz hatására hamar eltömődnek, kényelmetlenséget okoznak, karbantartásra is gyakrabban van szükség. 

Speciális termékek
Vannak lopásbiztos termékek amelyek főleg nyilvános mosdókban hasznosak. A turbulátor leszereléséhez egy speciális kulcs szükséges, nélküle nem lehet letekerni a sugárszabályozót. Külön kategória a nyílt rendszerű bojlerekhez fejlesztett kis ellenállású sugárszabályozó. Ugyanis ha egy olyan vízmelegítőhöz szerelnénk fel egy víztakarékos perlátort, amelyiket nem lehet nyomás alá helyezni, akkor az könnyen a tartály megrepedéséhez vezethet.

Vízkövesedés
A kemény víz és a vele együtt járó vízkő komoly gondot jelent Magyarországon szinte mindenhol. Az elmúlt években szerkezeti változtatásokkal és új alapanyagokkal igyekeztek a gyártók vízkőállóvá tenni a turbulátorokat.

Egy normál perlátor így fest néhány év után után:

Ha pedig kinyitjuk a csapot, így fröcsköl belőle a víz:

A képeken bemutatott vízköves perlátort legalább 8-12 órán keresztül kell 20%-os vagy még erősebb ecetfürdőben kezelni, de még hatásosabb, ha ezt a vízkőoldót alkalmazzuk. Ezután egy fogkefe segítségével folyó víz alatt a vízkő nagyja eltávolítható. Ez a módszer egy vagy két alkalommal segít, és meghosszabbítja a perlátor élettartamát, de aztán végleg elhasználódik, és ki kell cserélni. Persze vannak már öntisztuló változatok is, de egy vagy kétévente jót tesz az ecetes vagy vízkőoldós fürdő, ami segít a víz által kevésbé átjárt területeken megjelenő baktérium tanyák felszámolásában.

És akkor nekem milyen kell?
Ha a különlegességeket nem számítjuk, akkor elmondható, hogy a perlátorok túlnyomó többsége az alábbi három méret valamelyikének felel meg:
- M22x1 mm belső menetes, leggyakrabban lengő-kifolyócsöves mosdó- vagy mosogató csapokhoz.
- M24x1 mm külső menetes, a mosdó csaptelepek többsége ilyen
- M28x1 mm külső menetes, kád csapokhoz
Nem perlátor ugyan, de szintén a spórolásban segít a víztakarékos átfolyáskorlátozó, amit a zuhany csaptelep és a zuhanytömlő közé kell felszerelni, és körülbelül felére csökkenti a zuhanyozáskor elpancsolt vizet. Vannak persze speciális formájú csaptelepek, amiknél természetesen a perlátor is egyedi formájú. Különben nem menne rá.

Ha most kimegyünk a fürdőszobába, nézzünk be a csaptelep alá is. Előfordulhat, hogy fröcsköl, hangos, de ettől még nem kell feltétlenül az egész csaptelepet lecserélni, lehet, hogy elég egy új turbulátor is. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr138764098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sz.karcsi 2017.05.04. 15:46:48

Perlátort minden lakásba! Elképesztő, hogy milyen sokat dob egy ilyen pici szerkezet a közüzemi számlákon! Viszont azt megkérdezhetem, hogy mennyi idő után lesz ennyire vízköves a kis szerkezet? Nálunk közepesen kemény a víz. Pár hónapja vettük a kis szerkezetet, és kíváncsi lennék, hogy meddig számíthatok rá a költségek metszésében. :D Előre is köszi! Amúgy erről a modellről beszélek, hogy még pontosabb legyek: www.szerelvenybolt.hu/hg--13912000

anonymouse. 2017.05.04. 23:27:52

@sz.karcsi: Ez lehet, hogy egy ügyes burkolt reklám is egyben a kérdésed mellet? Perlátort már 500-1000 Ft körül is lehet kapni. Amit belinkekltél 3245 Ft-ért máshol 1080 Ft-ért is meg lehet vásárolni.

sz.karcsi 2017.05.10. 16:02:46

Komolyan úgy gondolod, hogy ha egy céget reklámoznék, akkor 3-4 ezres portékáival nyomulnék? :D Amúgy meg rengetegszer bajlódtam már olcsóbb és általában ezáltal alacsonyabb minőségű termékekkel minden téren. Hozzátenném, hogy nem vagyok szakértő a témában, így én tipikusan az az ember vagyok, aki utánaolvas mások véleményének és ajánlásának. Mivel anno nekem is ezt ajánlották, és maximálisan meg vagyok vele elégedve, ezért merem leírni én is a véleményem. Nem tudom, hogy egy ezer forintos perlátor is tudja-e azt, mint amit linkeltem, de én ezzel teljesen meg vagyok elégedve. Nekem ennyit megér, ha redukálja a bosszankodással töltött perceket. Persze, ha tudsz megbízható, olcsó alternatívát, nyugodtan leírhatod te is a véleményed, hisz gondolom neked is az a célod a hozzászólással mint nekem: kötekedés helyett másoknak segíteni a döntését a tapasztalataid alapján. Ha a kérdésemre is tudod a választ, annak is nagyon örülnék. :) Köszönöm.
süti beállítások módosítása