Szerszámteszt: Hobbi tűzőgép

2019.08.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image2_59.jpg

"A pesszimista sohasem csalódik!" - jelmondattal bontottam ki csomagolásából frissen vásárolt elektromos tűzőgépemet. A fenntartások nem alaptalanok, mivel már volt egy Straus gyártmányú gépem és gyorsan tönkrement. Működése nem túlkomplikált, elektromágnes üti be a szeget vagy kapcsot egy dugattyún keresztül. Mivel azonban 0.75 milliméter vastag kapcsokat kell leválasztania egymáshoz ragasztott társaitól, az utolsó alkatrész (tárnyílás és ütőfej) illeszkedése és pontossága kritikus.

Ezen bukott el a Straus, amelyik kb. minden 10. ütéskor összehajtotta a kapcsot és lehetett bányászni. Eléggé idegesítő jelenség, ezért leselejteztem és felvéstem egy fekete pontot a gyártónak - forgalmazónak is (akkoriban TESCO futtatta a brandet).

image1_46.jpg

Utódjának elsősorban fóliát kell felszögelnie fa mennyezetre (megakadályozván a por leszivárgását a padlásról), de nem árt ha vékonyabb OSB és rétegelt lemezek rögzítésére is képes. Lássuk a barátságos árszínvonalú készülék - még újonnan - produkált erényeit vagy hibáit. Különféle keménységű faanyagokkal próbálkoztam és láthatják majd hatékonyságát a fotókon.  

image3_47.jpg

Felépítése röviden: A hálásan hosszú hálózati kábel csatlakoztatása után a hátul található kapcsolóval helyezzük áram alá. Alatta az ütéserőt beállító tekerős gombot találjuk. Funkciója, hogy a túlzott erővel megindult szög ne mélyedjen az anyagba. Látjuk majd, hogy ettől nem kell tartanunk. Szövettel való kárpitozásnál viszont előfordulhat hasznossága.

"Az elektromos tűzőgép lehetővé teszi a használt kapcsok és szögek hosszúságától, valamint az anyag feszességétől függő ütőerővel kapcsolatos előzetes kiválasztást. Állítsa ehhez az ütőerő szabályzót a kívánt erősségre. Az ütőerő ideális erősségét a legjobban egy próbadarabon levő praktikus próba által találja meg." - írja használati útmutatója. 

tc-en-20-e.jpg

Íme robbantott ábrája, amit a használati utasítással együtt letölthetünk a gyártó magyar nyelvű honlapjáról.Még szénkefe is van benne, tehát életciklusa nem örök. "Túlságos szikraképződés esetén, ellenőriztesse le a szénkeféket egy villamossági szakember által." > a kommentekben megegyeztünk, hogy ez valami csúnya elírás lehet, nincs benne szénkefe.

image5_40.jpg

Kapcsok-szögek a szán (ezt a hevenyészett fordítás "magazintolónak" nevezi, a magazin katonai angolban a tárat jelenti) hátrahúzásával helyezhetők el benne. Ezután kattanásig kell betolni, ami nem mindig sikerül elsőre, nem kattan. A még rendelkezésre álló lövedékek számát a töltésjelző résen - vékony rés a tár alatt - lehet megtekinteni. Biztonsági okokból a gép csak akkor működik, ha nekinyomjuk kimeneti nyílását a munkadarabnak.

image4_26.jpg

Gyári specifikáció szerint az alábbi lövedékekkel használhatjuk: Kapocs szélesség 11,4 mm, kapocs hosszúság 6 - 14 mm, kapocs vastagság 0,75 mm. A szög hossza 14 mm, vastagsága 1,16 - 1,27 mm. Egy pillanatig sem állítják, hogy nem fog beszorulni bármikor. Rövid tesztje során nem fordult elő, de ami késik, nem múlik, gondolom. A kisipari - profi alkalmazást korlátozza a belövő elektronika melegedése, időnként pihentetni kell a lehűléshez.

Gyári adatok és ajánlás:
Einhell TC-EN 20 E Tűzőgép: Alkalmazható az 53-as típusú kapcsokhoz és a 47-es típusú szögekhez. Elektronikus ütőerő az optimális munkateljesítmény érdekében. Biztonsági orr: A kapcsok és szögek felengedése csak munkahelyzetben. Ergonomikus fogantyú a kifáradás nélküli munkavégzéshez. Biztonságos és kényelmes kezelhetőség a puha markolatnak köszönhetően. Könnyen ellenőrizhető a tárkapacitás. Műszaki adatok: Hálózati csatlakozás 220-240 V ~ 50 Hz - Lövéssorozat 20 lövés/perc - Védőosztály II. - Hangnyomásmérték 79,1 dB(A) -  Súly 1,1 kg

Gyakorlati teszt

image19_5.jpg

Három népszerű faanyagot választottam teljesítményteszthez. Balról jobbra: (az asztalos minőségű fenyőnél kissé puhább) cserépléc, bútorlap és szárított, kemény bükk. Fotón a felső sorban álló rögzítőeszközök a leggyengébb fokozatra állítva lettek belőve, míg az alsó sort teljes ütőerővel passzírozta.

image18_9.jpg

A max fokozaton, bükkbe lőtt 14 mm szög fogott ki egyedül rajta.

image16_13.jpg

 Persze, nem önmagáért lövöldözünk a lécekbe, 4 mm rétegelt lemezt erősítettem cserépléchez.

image8_26.jpg

Fadobozt készítve egymáshoz fogja az alkatrészeket, de egy kis ragasztó nem árt mellé.

image10_19.jpg

A határokat feszegetve rendeltem vele egy doboz -  maximálisan behelyezhető méretű - 14 milliméteres kapcsot. Lássuk ezekkel is a produkciót, amihez már jobban kell a kotta (a dokkmunkások fizikai erőnlétét jellemző szleng). Legerősebb ütőerő-fokozatban itt már bizony látszanak teljesítménye korlátai.

image14_10.jpg

image12_11.jpg

image13_11.jpg

Összegzés: Kellemes tapintású, kézbeillő készülék. Teljesítménye árkategóriájának (8900 Ft, de láttam 7500-ért is) megfelelő. Összehasonlításként pillantsanak rá a Novus elektromos tűzőgép (63 900 Ft) meggyőző adataira és látszik, hogy a megbízhatóságot és akár 30 mm szegek beütését drágán mérik. Garancia 24 hónap + 12 hónap (fogyasztóként 30 napon belüli regisztrálás esetén). Kapunk hozzá 1000 db (8 mm) kapcsot és 500 szöget. 8 milliméter anyagvastagságig korrekten hozza az elvárt jellemzőket, ennél vastagabb (max 14 mm) kihívásoknál esetleg utánaütögetünk kalapáccsal.

   

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7215004148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.08.12. 05:39:59

Kézi tűzőgépemmel ellövöldöztem 100 kapcsot fenyőbe. Kb. 15 ment a levesbe, a maradék 85-ből 80-at be kellett kalapálni. A következő más márkájú kapocsnál ez az arány nagyjából 5/95/30 lett. Szóval számít a kapocs minősége is.

"Még szénkefe is van benne, tehát életciklusa nem örök. "Túlságos szikraképződés esetén, ellenőriztesse le a szénkeféket egy villamossági szakember által.""

A villamossági szakember üzeni, hogy ebben nincs szénkefe :)

kkm.furdancs 2019.08.12. 07:27:15

@zooltek: Tény, hogy a kapcsok árai - valószínűleg a minőség függvényében - erősen szóródnak, rácsodálkoztam már 1500 forintos dobozárra is.

Isten bizony nem írtam volna - pontosabban nem idéztem volna a gépkönyvből - szénkeféről, ha nincs ott világosan leírva a kifejezés. Arra gondoltam, hogy a dugattyú annyira nagyot mozdul, hogy kell neki egy vezetősín, mely lineárisan mozog és arra csatlakozik a szénkefe. Kinek hittem volna, ha nem a laza fordítású, de mégis hivatalos használati útmutatónak?

Szerinted mi ez akkor?

Korábban licitáltam levegős szögbelövőre is, de elszaladt az ár. Gondoltam, mivel Güde, az én céljaimra nem az erő, hanem inkább a tartósság a fontosabb, ezért lemondtam róla 10000 Ft környékén.

gigabursch 2019.08.12. 14:14:02

A pesszimista nem csalódik, de az optimista, meg mindenben meglátja a jót.

zooltek 2019.08.12. 14:25:34

@kkm.furdancs: Szerintem ez csak egy univerzális szöveg az összes elektromos géphez, de erre konkrétan nem vonatkozik. Mondjuk a robbantott ábra is úgy néz ki, mintha egy 83 éves Parkinson-kóros nyugdíjas villamosmérnök megrajzolta volna, azt beszkennelték, azt kinyomtatták, aztán meg digitalizálták.

Az ábráról amit ki tudok nézni, ott van egy tekercs (3), amihez tartozik egy csőtengely (4), egy rugó (5) ellenében el van tolva. Amikor a tekercs áramot kap, a mágneses mező miatt a tengelyt be akarja rántani középre, ekkor üt. Ha megszűnik az áram, akkor a rugó visszatolja a tengelyt eredeti helyzetébe. Az erősség szabályzó gomb meg vszleg a feszültséget variálja egy potméteren keresztül (120V kis mágneses erő, 230V nagy mágneses erő).

Szénkefe csak akkor kell, ha van egy tekercselt forgórész. Itt nincs ilyen.

(BTW így működnek a harangok is, csak sokkal nagyobb és hosszabb tekercset meg vasmagot képzelj el, kettőt már csináltam :))

kkm.furdancs 2019.08.13. 08:54:51

@zooltek: Erről a harangsztoriról mesélhetnél, de ismerlek. Nem fogsz. :)

Wildhunt 2019.08.13. 09:34:46

@kkm.furdancs: pedig megérte volna. Én kb annyiért vettem (9600) de klasszisokkal jobb mint bármelyik elektromos amit eddig láttam. Meg persze jóval könnyebb is.

gabroca 2019.08.13. 17:30:09

komolytalan gépnek látszik

zooltek 2020.01.29. 06:51:25

@kkm.furdancs:"Erről a harangsztoriról mesélhetnél, de ismerlek. Nem fogsz. :)"

Múlt héten jött egy :) Csináltam pár rossz minőségű fotót.
(Ez a link így okés? Nem igazán drive-ozok, a picsto.re sajnos megszűnt)

drive.google.com/drive/folders/1owOYoh3cA2OzfEHlbSiEPejL2pYdNo3l?usp=sharing

kkm.furdancs 2020.01.29. 07:49:32

@zooltek: Köszi a fotókat A löketsebességet vajon mi állítja? A lökethossz és erő adott, de gondolom, van valami vezérlőberendezés is hozzá a dallamhoz.

A fotók központi témája mellett a környezet is érdekes lehet egy képen. Itt a forgórész temetőt látharjuk, hol flexeid domborulnak :)

zooltek 2020.01.29. 13:06:10

@kkm.furdancs: Ez nem dallamhoz való, rendes templomi haranghúzó, anno talán a kántor rángatta kötéllel. Ez csak egy sima bim-bam, óránként, plusz a gyülekezeti. Valami elektronika vezérli, méretezve a harang súlyára, a mozgás hosszára, a "berántás" idejére adja vagy nem adja az áramot. Mi csak a tekercset szoktuk kapni, harangot, haranglábat, vezérlést nem hoznak hozzá :)
(BTW ez a kis falu kis harangja 10kg rézhuzalt és egy jó bő napi munkát igényelt, de legyen inkább másfél nap)

"Itt a forgórész temetőt láthatjuk, hol flexeid domborulnak :)"
Forgórész temető? Nekem nem Petőfi jutott eszembe soha erről, hanem József Attila:
Máma már nem forog tovább :D

kkm.furdancs 2020.01.29. 14:03:07

"10 kg rézhuzal" Akkor veszélyeztetett fajta.
Egyszer volt posztötletem harangozóautomatákról, de kevés a forrás.
Máma már nem forog tovább > Majd holnap, amikor megcsináltad.
süti beállítások módosítása