Csőforralás mécsessel

2019.08.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image3_12.jpg

Olvasói levelet fújt be a forró sivatagi szél. "Gigabursch" olvasónk frappáns ötletea bizonyítja, hogy a teamécses nem csak spirituális célra vagy teát forralni alkalmas, de kisebb épületgépészeti problémák megoldásában is segíthet. Köszönjük! (Az illusztrációkat a történet rekonstruálásakor készítettem, lélekben Charles Dickens életműve előtt tisztelegve - szerk.)

"A sztori roppant egyszerű.
Építettük a "vékonyvizes" központi fűtésrendszert bátyámé (ő építőmérnök). Réz csövekkel, forrasztva. Víznyomás próbán szembesültünk a ténnyel, hogy sajnos az egyik forrasztás ereszt. Ráadásul pont olyan szakaszon, amely U-alakú volt, tehát nem volt leereszthető. E mellé még a csőszakasz is jó hosszú volt, tehát volt bőven eltávolítani való víz.
Próbáltuk kifújni a vizet, de ehhez nem lehetett hozzáférni és igazán jó eszközünk sem volt erre a célra. Mivel víz volt bent ezért nem tudtuk gázlámpával eléggé felmelegíteni ahhoz a hibás forrasztást, viszont relatív források indultak el a vízben és legalább kellemetlenül köpködte a forró vizet.

Ebből jött az ötlet, hogy ki kéne forralni belőle a vizet, és akkor már jó lesz minden, erre kellett megoldást találni. Erre végül azt találtam ki: Kezembe akadt úgy kb 12-15 db teamécses, amit deszkára rakva szépen sorban egymás mellé helyeztem, majd a meggyújtott teamécseseket a deszka segítségével ügyesen beszinteztem a vízszintes cső alá, úgy hogy a láng csúcsa épp érintőre vegye a cső alját.

image2_6.jpg

Ezután leültünk ebédelni, mert jobbat úgysem lehetett tenni. Úgy pár perc múlva elkezdett bugyogni a rendszer, majd mint a régi jó teafőzőkből, elkezdett kifelé jönni a gőz, ami egyre hevesebb lett, egész jól fütyült kifelé. Kb. 20 perc alatt a teljes szakaszból kiforraltuk a vizet. Befejeztük a kajcsit, kiszellőztettük a gőzt a házból, majd utána az érintett könyök le, ami utána visszaforrasztásra került és köszöni, azóta is jól van.

Sajnos fényképem nincs (Nálunk a falban futnak itthon a vezetékek, tehát modellezni sem tudom), de szerintem röpke pár perc alatt egy ilyen imitátumot bárki össze tud rakni."

image1_7.jpg

  

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3015006354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.08.15. 14:26:16

"ötletea" Ez direkt volt az első sorban? Aú.

kkm.furdancs 2019.08.15. 17:25:51

@UtazóTódi: Haha! Nem! Ezt hívják spontán poénnak, bár elég erőltetett lenne. Ötlettea-mécses
süti beállítások módosítása