Falrészek és beton bontása

2019.08.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

0003.jpg

Néhány bekezdés erejéig ismerkedjenek egy destruktív folyamattal, a betonbontással. Számos alkalommal ezzel kezdődik a kőművesmunka. Esetleg ezzel is végződik, ha nem megfelelően végzik a munkálatokat.

Kisebb munkákhoz  kalapácsot és vésőt használunk. A beton szétrepesztésére legjobb a hegyes véső, a falazaton végzett vésésekhez viszont lapos vésőt célszerű használni. Sok átépítési munkánál régi falakat vagy beton épületelemeket is le kell bontani.

Lukács László mindig szolgál valami hasznossal, ezúttal betont hasogat zúzós zenei aláfestéssel

A falat mindig felülről lefelé bontjuk, hogy elkerüljük a falrészek leomlását és az ezzel járó baleseteket. Előzetesen természetesen biztosítani kell azt is, hogy a bontás semmiféle statikai problémát ne okozzon.

Nagyobb faldarabokat betonvéső géppel bontsunk. Az elektromos fejtőkalapács nagyon megkönnyíti a munkát. Régi, omlásveszélyes falaknál viszont legyünk óvatosak, mert a rezgések a megmaradó falrészeket is károsíthatják. Nagyobb betonfelületek bontására célszerű légkalapácsot alkalmazni, amelyet kompresszor által termelt sűrített levegő működtet. A vésőgép - amelyet házilagos használatra  alkalmas  kis  méretben is kölcsönözhetünk - mentesít bennünket a kézi munka alól, amely különösen betonrészek bontásánál nagyon megerőltető.

A keletkező törmeléket a helyi előírások figyelembevételével törmeléklerakó helyekre kell vinni. Nagyobb mennyiségekhez célszerű konténert bérelni. Magasabb szintekről a törmeléket ledobócsöveken - ezek is kölcsönözhetők - közvetlenül a konténerbe szórhatjuk, ezzel munkát takaríthatunk meg.

Minden bontási munkánál tartsuk be a következő biztonsági intézkedéseket:
• Csak védőkarmantyúval ellátott vésőt használjunk.
• Vésés közben (elsősorban beton és kemény kőelemek bontásakor) viseljünk védőszemüveget, mert az éles szilánkok megsérthetik a szemünket.
• Szükség esetén viseljünk védősisakot és acél orrvédővel ellátott cipőket, nehogy a leeső részek sérüléseket okozzanak.
• Zajos berendezések használatakor hordjunk fülvédőt.
 

Végezetül robbanószerek nélküli, gyakorlatias megoldás. Nem csoda, hogy orosz ember találta fel a Tetrist:

  

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr208763168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.08.16. 06:36:12

Fun fact: a nyitóképen látható Bosch GSH 11 VC hajtókar csapszege menetesen van rögzítve, és a konstrukcióból adódóan lefelé néz. Munka közben ha kitekeredik, beleakad az aluházba, akkor összetöri azt is, a hajtókart is, a dugattyút is, esetleg megsérülhet a hengerhüvely is. Az egyik illető két ilyen gépe 3x játszotta el ezt, a másik illető két ilyen gépével még soha nem fordult elő.
süti beállítások módosítása