Tükrösítés fúrógéppel

2019.09.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

t0.jpg

A tükrösíteni kívánt csövek forgatással való csiszolása nem új ötlet. Kézenfekvő fúrógépbe fogni a vékonyabb munkadarabokat. Ha épp nincs otthon tokmányos esztergagépünk, a fúrótokmány maximum 11-13 mm-es kapacitása felett befogóeszközt kell barkácsolni.

Fogjunk egy M8-M12 méretű menetes szárat, tekerjünk az aljára egy anyát, nagyobb átmérőjű alátét, csiszolni kívánt munkadarab, alátét, majd újabb anya.

csotukpr_14.jpg

A szárnyas anyával gyorsabban megszoríthatjuk a végét.

csotukpr_13.jpg

Lassú fordulaton a cső beáll középre, ekkor húzzuk meg erősen. Először nagyobb szemcseméretű, majd finomabb dörzspapírral (esetleg fémipari dörzs-szivaccsal) tükrösítsük, majd szövettel szedjük le a fémport.

csotukpr_12.jpg

Nyilvánvaló a különbség az eredeti, a kézzel csiszolt és a forgatással tükrösített végeredmény között. Ahol mélyebben mart a rozsa a csőbe, foltokat tapasztalunk, tehát a teljesen sima felülethez sok anyagot kell lecsiszolni.

csotukpr_11.jpg

A tükrösítést festéshez való felületkezelés mellett használhatjuk egybecsúszó csövekhez, ami egyrészt teleszkóphoz hasonlóvá teszi a két csövet, illetve a belsőről a puszta fémes érintkezés lecsiszolná a festéket amúgy is.

csotukpr_00.jpg

Itt célzott felhasználás miatt fényesítettem ki a hengert. Feketére festett alappal és az egybecsúsztatott csövek 1.7 mm lötyögését kiküszöbölő, nyomtatott műanyag kónusszal elég csinos végeredményt kaptam.

t1.jpg

Kérdésem a szakmabeli olvasókhoz: Mivel lehet tartósítani ezt a fényes felületet, hogy ne rozsdáljon be a szoba páratartalmától? Ne legyen nagyon büdös sem.



  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr368762858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2019.09.04. 07:41:15

@zooltek: Köszi!
Nem volt tegnapi. Minden egyre rosszabb lesz :)

zooltek 2019.09.04. 14:30:43

@kkm.furdancs: Ehhez a dologhoz nagyon nem értek, de az apám esztergályosként edzett úgy vasat, hogy hevítés+olaj vagy homok kombó, valahol keress utána. Nagyon kemény lesz a felület tőle, és kevésbé rozsdásodik.

Ha nincs poszt, szúrj be egy 4-5 évvel korábbit, mert reggel 5-kor nem volt mit olvasni, kiégetten és szomorúan mentem dolgozni :)

kkm.furdancs 2019.09.04. 21:20:57

@zooltek: Jaj, de kedves. Viszont ezek szerint nem vetted észre, hogy már hetek óta szinte csak ismétlés megy. :) Most kezdek magamra találni a nagy melók végeztével.

Acmee 2019.09.05. 13:40:02

Rongyra fújj rá WD-40-et és azzal töröld át. Nem kell tocsognia benne, anélkül is megvédi a felületet egy darabig

Amator 2019.09.05. 18:31:53

Lehet kapni olyan olajat, amit kifejezetten rozsdásodás ellen van, egy használattal 3-6 hónap védettséget biztosít, lehet kapni kisebb kiszerelésben is. Rá kell keresni az interneten.
A WD-40 nagyon nem felületvédő szer.
A tükrösítés egy külön szakma, speciális kézügyességet igényel, a gyémántpasztától kezdve más szofisztikált anyagot is használnak hozzá. Amiről itt szó van, az a polírozás, jó esetben.

GregDzsi 2019.09.06. 21:30:22

A szilikonzsír jó lehet, ha nem akarod fogdosni. Autósboltban (Bárdi) legkisebb kiszerelés valami 500 forint, máshol is jól jöhet - én egy alap bringatelót raktam össze teflonossal:)

Wildhunt 2019.09.08. 09:49:53

@GregDzsi: én trombita- vagy fegyverolajat kentem vékony rétegben, aztán meguntam hogy félévente ismételni kell és lelakkoztam a francba.
süti beállítások módosítása