Gyorsjavítás: S.O.S. benzincső

2019.09.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image3_50.jpg

Otthon füvet nyírni jó dolog. Tudatosul bennünk, hogy egyáltalán van kertünk és az egyhangú tili-toli közben gondolataink - ötleteink támadhatnak. Friss levegő, testmozgás, fűillat. Mindez fokozottan nem igaz azonban a fűkaszálásra, mely gerincnyomorító, hangos és büdös.  Ráadásul meglehetősen hülyén nézünk ki teljesen beöltözve védőfelszerelésbe - összetekeredő hámba, ahogy a kormányszarvba kapaszkodva kiegyenesített derékkal mereven kaszálunk jobbra-balra. Mint egy béta fázisban ragadt droid.

image1_48.jpg

További csapás, hogy még nem találták fel a tökéletes damiladagoló szerkezetet. Idővel elromlik a gyári, az olcsó vagy drága pótfej, alkatrészei szanaszét repülnek a kertben, nekem egy kis ládányi van már belőlük. Sok kereskedő ígért már biztosan működő fejegységet, de ezek a "Rontáslevétel imával" hatékonyságával vetekedő álmok csupán, s mikor erőfeszítéstől kéklő ujjakkal próbáljuk kipattintani a használattól lecsiszolódott alkatrészt, ránk kacag a valóság. Ráadásul hőerőgép hajtja, melybe folyadékokat kell töltenünk, azok áramlási útja eltömődhet, büdös és mocskos.

Azonban vannak kertrészek, melyeket nem lehet mással lenyírni. Szűk folyosók, szegélyek oldala, egyenetlen és köves sarkok. Cserjék - fás szárú gaz leirtásához hatékony eszköz pengés fejjel használva.

image4_28.jpg

Egy ilyen - a sík területekhez képest többször elszabotált - nyírásba kezdtem volna. Persze nem indult elsőre, de ez már többször előfordult. Szinte megszoktam, hogy a munkát csak az első, ujjamon megjelenő vízhólyag után tudom elkezdeni - köszönhetően a berántó fogantyú kialakításának - pedig a fűkasza viszonylag új. A szívatógombot megnyomva a szokásos, túlméretezett nyeléshez hasonló hang helyett sípoló szörcsögés volt a válasz. Levegőt kap, nyilvánvaló. Ekkor figyeltem fel a műanyag tartály alján sodródó fekete csőre. Talán a benzin volt kemény (irónia), de eltört a szelepgumira hasonlító tápvezeték.

image2_60.jpg

Nem tűrt halasztást a kerítés és málnakordon közötti szűk, de hosszú rész gyomtalanítása, ezért megoldást kellett keresni. Három fűnyíróm van, nem fogok sarlózni - határoztam el és nekiláttam benzincső-helyettesítőt keresni. A négyeres telefonkábel nem kifejezetten csonkra húzásra tervezték, de kis öngyilkos (érdekes, ezt a szót gépeltem be tudatalattim üzenetére), tehát öngyújtós melegítés segített. Természetesen nem a tartály felett nyílt lánggal, hanem biztonságos távolban, egy kúpos pontozóval tágítva ki a cső végét. Rászorult a porlasztó kivezetésére és pont beleillett a tartály nyílásába is. Négy percet bírjon ki! - drukkoltam, csak négyet!

image3_50.jpg

Kibírta. Kérdés, hogy a fűnyíróban egyébként megtalálható, bevált merev benzincső helyett miért kellett ilyen anyagot használni?

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr515050148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2019.09.12. 13:35:04

Normális fűkaszát kell venni és akkor kevesebb szívás lesz a zsinóradagolóval.
Persze úgy van megcsinálva, hogy elkopjon és újat kelljen venni. A stihlnél ha már dobot és peremet is kell venni, akkor rábeszélnek az új fejre mert gazdaságosabb...
Miközben meg lehetne csinálni tartósabbra is de nem akarják.

zooltek 2019.09.12. 18:06:20

@Boar.: És ugyanez a Stihl, a márkás, megbízható, fasza cucc, hogy intenzív használatnál 3 havonta elektronikát kell cserélni, 30 pénzért. Klafa.
(Ez itt most a sok olcsó sz@rt vegyünk egymás után, vagy vegyük meg a márkásat, és azután fizessünk egy vagyont javításra téma.)

kkm.furdancs 2019.09.12. 18:26:29

@zooltek: Igen, pont ez a téma. A súrlódás nem kíméli a legmárkásabb fejet sem és idővel elromlik. Ez a Fieldmann nem volt túl drága és a benzincső törés volt az első hiba, ami nem természetes kopás következménye. Most már van rendes tologatósom és keveset lesz használva. Majd beosztom.
Szerintem a közmunkaprogramnál például nem gondoltak a fokozott amortizációra, mikor a költségvetést tervezték. Ha okosan gondolkodtak, tartós gépeket vettek, de a valóság más, mint a minőség és megbízhatóság tantárgy képletei, nincs benne sok változó :)
Például, hogy eladják pálinkáért, haha! Vagy a fokozott kopás.

kkm.furdancs 2019.09.12. 18:27:06

@kkm.furdancs: és keveset lesz használva > a fűkasza, természetesen.

Boar. 2019.09.12. 19:35:40

@zooltek: Erre nincs mit mondanom. Idestova tizenkét éve van egy 450-es stihlem, eleinte igen keményen volt használva, mostanában lájtosabban...eddig egy rugótörés a pillangószelep tengelyén volt az egyetlen baja. Persze a fej meg a kések kopnak, az üzemanyagszűrőt kellett cserélni de ilyenkor leteszem és áprilisban friss benzinnel első rántásra indul. Az újakon meg már zsírzónyílás sincs...sic transit...

Boar. 2019.09.12. 19:35:51

@zooltek: Erre nincs mit mondanom. Idestova tizenkét éve van egy 450-es stihlem, eleinte igen keményen volt használva, mostanában lájtosabban...eddig egy rugótörés a pillangószelep tengelyén volt az egyetlen baja. Persze a fej meg a kések kopnak, az üzemanyagszűrőt kellett cserélni de ilyenkor leteszem és áprilisban friss benzinnel első rántásra indul. Az újakon meg már zsírzónyílás sincs...sic transit...

gigabursch 2019.09.12. 22:04:32

Használj Husqi-t 545.
Vagy 480-as Stihlt.

Vehetsz olcsóért Yatót, de szervizek nem lesz.
(Ezért olcsó)

Cső.
Azért nem kemény mert a tartály részben ellentart a rezonancuának.

kkm.furdancs 2019.09.12. 22:24:13

@gigabursch: OK, de akkor a másik miért kemény? :)

Untermensch4 2019.09.13. 10:13:47

@kkm.furdancs: "Ráadásul hőerőgép hajtja, melybe folyadékokat kell töltenünk, azok áramlási útja eltömődhet, büdös és mocskos."

Kerti használatra vettem egyszer régen egy elektromos fűkaszát. 1000W, kicsit nehezebb mint a benzinesek de csendesebb. Vszeg vannak autisztikus vonásaim mert nekem a tologatósnál sokkal jobban tetszett a bétafázisos droidkodás. :)

kkm.furdancs 2019.09.13. 11:03:40

@Untermensch4: Tudom, hogy rengeteget nőtt az akkumulátoros és hálózati szerszámok teljesítménye, de kb. 1998-ban vettem egy kisteljesítményű hálózati szegélynyírót panellakóként ideiglenes telekre és csak pofozgatta a fűszálakat. Most a ház körül egy elektromos 1000 wattos szolgál, mert csendes és be van állítva a magassága. A maradék 2000 m2-re pedig egy kifejezetten célszerszám, oldalkidobós, központi magasságállítás és minden plusz nélküli benzines szolgál. Tetszik, hogy van ilyen szegmens, puszta fűnyíró, semmi extra, amit amúgy is csak évente egyszer használnál. Olcsó és egyszerű és nem bánt a lelkiismeret, hogy elköltöttél csomó pénzt felesleges funkciókra.

Én túl alacsony vagyok ehhez a hámrendszerhez és állandó ki kell húznom magam, hogy tudjak kaszálni vele. legalább nem törik meg a gerincem. Az angolkisasszonyoknál fejtetőre tett könyvekkel gyakorolták az egyenes tartást, manapság fűkaszával :)

Untermensch4 2019.09.13. 18:16:30

@kkm.furdancs: A fűszegélynyírókhoz képest az az 1000W (ezer, nem száz...) egy óvatlan mozdulatra a földet is szétpofozgatta :) és a hely olyan volt ahol a tologatóssal többet kellett hajlonganom mire mindenhol sikerült áttologatnom.
süti beállítások módosítása