Asztalos: Domborúfaragás

2019.09.30. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image2_62.jpg

Némelyikünknek egy méteres léc pontos kettévágása is kihívást jelent, hiszen annyi hibalehetőség rejtezik benne, annyi! Ehhez képest a fafaragás folyamatos idegfeszültségben töltött, aprólékos és készségeket - gyakorlatot követelő hobbi, művészet. Még a tuskókból láncfűrésszel szobrászkodók is 5-10 mm hibatűréssel alkotnak kidolgozottabb területeken, a finom domborműveket véső kézművesek munkája készséget és gyakorlatot igényel. Írásunkban néhány alapismeretet osztunk meg a domborúfaragásról. Illusztrációként nem fotókat mutatunk, hanem ázsiai fafaragókat nézhetnek tuskókiválasztástól a végső csiszolásig. Némelyikük a nagyolást láncfűrésszel, multifunkciós géppel végzi, de középtájon előkerülnek a vésők és fakalapács. A végén magyar nyelvű videótanfolyam és könyvajánló is sorra kerül, hiszen nem csak Vietnámban tudnak faragni.

A domborúfaragás során a fafelületen lapos- és homorú vésőkkel bemetszéseket, mélyedéseket készítünk, viszonylag kis mélységben megmunkálva a felületet. A kifaragott dombormű lehet lapos vagy magas dombormű, attól függően, mekkorák a felület magasságkülönbségei. A munka során először felrajzoljuk a tervezett mintát a fafelületre, majd függőleges bemetszésekkel jelöljük ki a körvonalakat. Ezután eldöntjük, mekkorák legyenek a magasságkülönbségek, végül leszedjük a felesleget homorú vésőkkel. A domborúfaragást általában úgy tervezik, hogy csak szemből érvényesüljenek, akár egy kétdimenziós kép.

A domborúfaragás legfontosabb lépései:
ƒ Kijelölés: A mintarajz átmásolása a fára.
ƒ Leszedés: a felesleg leszedése a háttér síkjáig.
ƒ Kiemelés: függőleges bemetszések a motívum körvonalai körül.
ƒ Nagyolás: A forma hozzávetőleges kidolgozása, durva kifaragása.
ƒ Formálás: A forma finomítása, a részletek kidolgozása.
ƒ Alámetszés: A megformált motívum alatti visszaálló rész kitisztítása. 

Kijelölés: Másoljuk át a mintarajzot a fára. Ehhez dolgozhatunk indigóval, esetleg tűhegyes eszközzel szurkáljuk végig a körvonalakat. Utóbbi esetben utólag kössük össze a pontokat ceruzával. Párhuzamjelölővel jelöljük ki a háttér mélységét körben az egész faelemen.

A felesleg leszedése: Szedjünk le annyi felesleget, amennyit csak tudunk, ha megoldható, fűrésszel
dolgozzunk. Alternatív megoldásként használjunk leszúróvésőt a minta körbevagdosásához, majd szobrászvésővel szedjük le a felesleget. Maradjunk jócskán kívül a körvonalakon, legalább 3 mm-re. A munkát viszonylag lapos ívű homorú vésővel kezdjük, amellyel függőleges irányban vágunk a faragás hátteréig. A felrajzolt motívum körvonala mellett kb. 3 mm ráhagyással dolgozzunk, és a háttér tervezett síkja felett is hagyjuk abba a munkát 2 mm-rel. Ezután ugyanezzel a vésővel szedjük le a felesleget a kijelölt vonalig.
Ezúttal a motívum kijelölt körvonalához a lehető legközelebb újra metsszük be a  fát, a felrajzolt alakzat ívét a lehető legjobban követő ívű homorú vésővel. Ismét maradjunk a háttér síkja felett. Ezután újra szedjük le a felesleget, széles, viszonylag lapos pengéjű homorú vésővel, egészen a háttér kijelölt síkjáig.

Nagyolás: Durván faragjuk ki a motívum formáit. Faragás közben a fontosabb jelöléseket rajzoljuk be újra, amennyiben eltűnnének.

Megformálás: Amikor elkészültünk a darab durva megformálásával, következhet a finomabb részletek kialakítása. Ennek részei a homorú és domború felületek, ívek is.

Alámetszés: A térbeliség érzetét úgy érhetjük el, hogy a szirmok formája alatt alámetszünk a fában. Ennek szöge a faanyag rostirányától függ. Ha így teszünk, olyan érzésünk lesz majd, mintha pl. a virág a háttér előtt lebegne.

Ékrovás: Az ékrovás lényege, hogy a mintát sekély, háromszögletű szilánkok kiszedésével alakítjuk ki. A keletkező bemélyedések V alakúak. Általában ékfaragó késsel készítik, de használhatunk ehhez a technikához vésőt is. Ékrovással általában geometrikus motívumokat készíthetünk.

Ambrus Aladár videócsatornáján a fafaragás alapismeretek sorozat mellett hasznos videók sorakoznak faragó szerszámokról és élezésükről, gyakorlati ismeretekről vagy akár Tiffany tárgyak készítését oktató sorozatig. Ízelítőként az első epizód:

Könyvvel könnyebb a gyakorlat elsajátítása is. Czagány Lajos: "A fa díszítő faragása" valamint a  "Bútorasztalos és díszítő munkák" kötetei antikváriumban és digitálisan is elérhetők, de a téma jelen van a neten népművészek, barkácsolók tollából is. A rövid összekötő szöveget a "Famegmunkálás mindenkinek - A famegmunkálás technikái" kötetből ollóztam (kiadónk saját könyve), mely bővebben és jócskán illusztrált oldalakon taglalja a témát.
Videomegosztón is találni profi és látványos filmet, például ezt:


 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7415093652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása