Jó munkához szóljon (4.): melodic death metal

2019.10.02. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Általános iskolai zeneórán még dalművek fontos részeként említették a dallamot. Igaz, akkoriban a legfiatalabb (oktatott) zenei stílus a jazz volt. Death metal még nem létezett hazai látókörünkben, ezért csak tanulmányokkal nem alátámasztott véleményemet tolmácsolhatom: ez egy nehéz műfaj.

suotanatonipallari.jpg

Megértéséhez - átéléséhez nagyon primitívnek vagy épp hogy zeneileg képzettnek, nyitottnak kell lenni és emócióval fogadni a dalokban megfogalmazott komplex érzelmi világot, melyet felszínes pszichiáter minimum két szem Xanax-al kúrálna. A szöveg értése (ez anyanyelvi szinten sem könnyű) nélkül hangulata, mint "Olyan sötét van és hideg, éhes is vagyok. Bár csak itt lennének a többiek!"

Szerencsére a tömegigény kikövetelte könnyedebb változatát, s megszületett a melodic death metal. Az örömszerzésre kétféle koncepciót figyeltem meg. Elsőként a szám végig dallamos, csak a gyors tempóban és sikoltozással váltogatott mély hangú morgásban köszönnek vissza a DM jegyei. Csavarosabb, agyafúrtabb módszer szerint egy darabig majdnem olyan idegesítő torokhangú hörgés-kántálásból álló fehér zaj, mint a klasszikus DM, azonban egy ponton hirtelen beköszön a markáns dallam. Teszi mindezt brutális őserővel, hogy felsejlik: ezeknek a viking leszármazottaiknak génjeiben kitörésre várva még ott lapul egy lehajtható sapkás, agresszív őrült. A skandináv húsgolyó lehet az oka.

Suotana - Frostrealm album: Child of Frost. Katarzis: 1.09

Ez egy csapásra feloldja a halmozott feszültséget és akkor jó nekünk. Ilyenkor szalad meg a sarokcsiszoló, üti el a bróker a számokat (mert hogy melómetál válogatást olvasnak). Mai válogatásomban több előadó - általában skandinávok - demonstrálják a műfaj életképességét. Segítségként feljegyeztem az említett "feloldó" dallam megjelenését, ha van. Kellemes hallgatást!

Damned Ritual - Roots of Evil album: Scum. Katarzis: 2.05

Arch Enemy - Khaos Legions album: Under Black Flags We March. Katarzis: 3.30.

Aeveron - Impending Doom album: Dead and gone. 

Tízes válogatás a felhozatalból:

És végül még egy Arch Enemy a műfajjal ismerkedőknek. Will To Power album: The Eagle Flies Alone. Őszintén szólva első megtekintéskor kerestem a mély hangú énekest a háttérben, mert nem gondoltam, hogy ilyen torka van Alissa White-Gluz-nak. Az Arch Enemy szerintem bármelyik házibuli népszerű slágere lehet a szalonspicc fázisban.

furdancs_szubjektiv.jpg
... és hát szövege is csak annyira szélsőségektől mentes, sablonosan lázadó, hogy biztos nem 600 éves norvég fatemplom felgyújtásával folytatódik az est programja.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1915180634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coligny 2019.10.03. 09:19:23

Xanax-al? Nem muszáj ám írni, ha nem megy, lehet podcastet is csinálni.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.10.03. 09:29:01

Nekem ezek nem annyira tetszenek. Némelyik elég katyvasz és inkább a death metalba hajlik. Én ilyeneket hallgatok, dallama és üteme inkább ezeknek van, és még hörögnek is jókat:
m.youtube.com/watch?v=y-PEAFtyDvs Katarzis 2:35
m.youtube.com/watch?v=VhX6A050RYc Katarzis 3:30
m.youtube.com/watch?v=h6-krHfdmGg Katarzis 2:40

kkm.furdancs 2019.10.03. 11:02:15

@Coligny: Nem szívesen oktatok analfabétákat nyilvánvaló helyesírási szabályokra, de hadd segítsek, ha már voltál szíves ilyen paraszt módon kötekedni:

A magyar helyesírás szabályai, 12. kiadás. (2015.)
Az idegen írásmód szerinti írás >> A toldalékok és az összetételi utótagok kapcsolása

"217. Bizonyos esetekben kötőjellel kapcsoljuk a toldalékokat és az összetételi utótagokat az idegen közszavakhoz és tulajdonnevekhez.
a) Ha az idegen írásmód szerint írt közszó vagy tulajdonnév végén hangérték nélküli (ún. néma) betű van, vagy ha az utolsó kiejtett hangot betűknek bonyolult, írásrendszerünkben szokatlan együttese jelöli, akkor a magyar toldalékokat mindig kötőjellel fűzzük a szó testéhez, például: guillotine-t, monsieur-nek; Glasgow-ban, Loire-on, Montesquieu-nek, Montreux-ig."

Montreux-ig. Érted? Montreux-ig!

kkm.furdancs 2019.10.03. 11:06:05

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: Mindenkinek más és más kerül a látóterébe vagy mást szeret, de ezek tényleg jók. A harmadikon sokat dolgozhatott a sminkmester :)
Köszi, hogy megjelölted a katarzisokat!

Van 2019.10.03. 12:18:46

@kkm.furdancs: De ez nem néma és nem bonyolult végű, simán "sz"-nek ejtjük. Szóval minimum Xanax-szal, a v nem tűnik el, csak átalakul. De még valószínűbb, hogy egybe kell írni, mint pl. Beatrixszal.

fruszti 2019.10.03. 13:06:24

@kkm.furdancs: ezt fusd át még egyszer, mert nem ment át a lényeg elsőre.. a Montreux-ig azért írandó így, mert kimondva montrő. Ha a Xanaxot xanának is ejted, akkor is Xanax-val lenne..
Különben is, minden melodic death metal válogatás komolytalan, ha nincs benne The Blac Dahlia Murder. Egy albumukon több téma van, mint az itt szereplők többségének egész életművében.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.10.03. 14:06:09

@kkm.furdancs: Ja, az utolsónál olyan érzésem van, hogy a frontembernek nulla énekhangja van, viszont kibaszottul jól helyettesítik gitárral. Együtt szól a dallamos gitár és a hörgés egy ütemre, ami kurva jól szól.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.10.03. 14:06:09

@kkm.furdancs: Ja, az utolsónál olyan érzésem van, hogy a frontembernek nulla énekhangja van, viszont kibaszottul jól helyettesítik gitárral. Együtt szól a dallamos gitár és a hörgés egy ütemre, ami kurva jól szól.

kkm.furdancs 2019.10.03. 15:01:52

@Van: @fruszti: Én a második szabályra gondoltam, miszerint "vagy ha az utolsó kiejtett hangot betűknek bonyolult, írásrendszerünkben szokatlan együttese jelöli, akkor a magyar toldalékokat mindig kötőjellel fűzzük a szó testéhez".
Nem álltam meg ellenőrizni vagy elemezni, de az x-szal, xszal eléggé nyakatekertnek tűnt. Egyébként sokan - még dalszövegben is - használják ezt az írásmódot. Bár nem Mr. Busta lesz a nyelvtanárom.

Viszont a Beatrix példa tényleg helyes. Legalábbis volt az előző (11-es) szabályzatban.
"A helyesírási szabályzat 216/b. pontja szerint a mássalhangzót jelölő nem magyar betűre, betűkapcsolatra végződő tulajdonnevekhez és közszavakhoz úgy járul a -val, -vel rag, hogy v-je teljesen hasonul az utolsó kiejtett mássalhangzóhoz, tehát a helyes írásmód: Beatrixszal kötött házasságot. (A Beatrixszel alak is jó.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült."

zooltek 2019.10.03. 17:58:15

@kkm.furdancs: Mi van itt, megint kint vagy az Index-/en/szen/kszen/xen? :D
Az Arch Enemy jó, én is szoktam hallgatni, viszont hiányolom a Dying Wish-t, hogy legyen a felsorolásban egy magyar zenekar is. Ők anno jól nyomták.

kkm.furdancs 2019.10.03. 18:11:56

@zooltek: Mondtam, egy ismétléses alibi korszak után beindultunk új, érdekes, színes témákkal. És minek is szerénykednék, tök jó írások. Azon nem nagyon csodálkozom, hogy a cím miatt ez is kikerült. Index :)

Helyzetjelentés: A fűrész nagyon jól működik. A lágyindítást mivel érik el (nem ennél a gépnél, mert ma leverte a 16A biztosítékot bekapcsoláskor, bár nem jellemző rá)?

Void Bunkoid 2019.10.03. 18:12:55

Szögezzük azért le, a melodic death metal NEM death metal.

Pont a hörgés vagy esetenként scream miatt ragasztották rá ezt a címkét, pedig a death metál fő ismérvei:

- gyors, mint az állat
- technikás mint az állat
- az "ének", ami ugye főleg hörgésből áll, nem melodikus, hanem egyfajta ritmushangszerként funkcionál
- valamint a legfontosabb, a szövegvilág leginkább a halál, vagy azzal kapcsolatos dolgok körül forog, sokszor orvosi szakszövegeket idéző nyelvezettel

Nos, a melodic death metal se nem gyors (mert legtöbbször középtempóban tolják), de nem technikás (se poliritmia, se agybeteg tört témák, se kromatikus orgia), se nem death (a puccos hörgés nem teszi azzá, hiphop bandákban is van akad mc, aki esetenként görög...).

A legtöbb melodeath banda igazából 1-2-3 hanggal standard alá hangolva, de klasszikus britsulis heavy metalt játszik, ami nem is indokolja a dallamossága és egyszerű ritmusképletei miatt a hörgést. Olyan, mint egy Iron Maiden, énekelni nem tudó énekessel.

kkm.furdancs 2019.10.03. 18:52:34

@Void Bunkoid: "Olyan, mint egy Iron Maiden, énekelni nem tudó énekessel. "
Sejtem, kire gondolsz, haha! Egyszer majd szentelek neki egy posztot.

zooltek 2019.10.04. 03:51:01

@kkm.furdancs: Elektronika van beiktatva a kapcsoló után, ami egy adott idő alatt futtatja fel az áramot. Az esetek 99%-ában nem szerelhető, gyantával kiöntött kis doboz. A fűrészed nem csaphatná le a 16A-t, esetleg azon a fázison valamilyen más fogyasztó is be volt kapcsolva?

kkm.furdancs 2019.10.04. 05:41:10

@zooltek: Én is arra gondoltam, hogy épp bekapcsolt a fagyasztóláda, ment a mosógép vagy a villanytűzhely, mert nem jellemző a leverés. Lényeg, hogy jól működik.

zooltek 2019.10.04. 06:10:49

@kkm.furdancs: Örülök neki, hogy megy. Pont tegnap tekercseltem egy fűrészt, de már másodszor :/ Ha van lakatfogód, könnyen ellenőrizheted az áramfelvételt. Már nem emlékszem a teljesítményére, de üresjáraton olyan 6-7A körül lehet az áramfelvétele.

kkm.furdancs 2019.10.05. 11:25:13

@zooltek: Viszont két helyen is fájdalmas tanulság, hogy a visszavágást gátló (egyben kézvédőt tartó) lemezt rohadt gyorsan pótolni kell.
süti beállítások módosítása