Többhengeres mikromotorok

2019.10.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az RC (rádióvezérelt) járműmodellek a korai időszakban kizárólag belsőégésű mikromotorokkal üzemeltek, de máig népszerűek. A kereskedelemben 1.5-15 cm3 hengerűrtartalmú, két-négyütemű motorokat kapni. Az általam talált legnagyobb 1.68 kW teljesítményt ad le 15.000 fordulatszámon, ennek súlya 640 gr. A jellegükből adódóan egyszerű, egyhengeres erőforrások 16-60e forintos árcímkét kaptak, pedig tömeggyártással készítik őket. Vajon mennyit kóstálna, ha kézzel köszörülnék ki főtengelyüket?

engine_41.jpg

Olvasónk ajánlott egy témát a barkácsolgatás legkifinomultabb területére mutatva. A modellezés finommechanikai műszerészeknek való alfaja a többhengeres belsőégésű motorok készítése. Néhány hangulatos és látványos filmecske erejéig csemegézgetünk egyetlen videócsatorna, a Motores Patelo (José Manuel Hermo Barreiro) modelljeiből. Nemcsak készmodell-demonstrációk, de mini főtengely köszörüléstől - hengerfej kiesztergálásáig és fogaskerék-marásig az elkészítés is figyelemmel követhető belőlük.

hy10c10f6_212752.jpg

Kicsit bővebben a mesterről ezen a linken.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9115184480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.10.04. 05:49:30

Egészen elképesztő a kisöreg. De azért ha beszerezne egy marógépet, sokkal könnyebb lenne az élete. Rettentő macerás mindent egyetlen esztergával megcsinálni. Mondjuk a fogaskerék marás eszembe nem jutott volna. Az osztófejet a keresztszánra felrakni, az agyam eldobom.

gigabursch 2019.10.07. 14:23:19

Gyönyörűek. Mesterdarabok.
süti beállítások módosítása