Szerszámteszt: kézi bőrlyukasztó

2019.10.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

borlyuk03.jpg

"Csak egy dolgot kértem" - kezdődik a népszerű mémaláírás és a fotó bizonyítja, hogy még azt sem sikerült rendesen megcsinálni. Mai tesztünk mottója lehetne a mindössze ezer forintos, márkás (betűkkel nevet írtak rá) szerszám. Ne várjanak túl hosszú leírást, mert már kicsomagolás után megbukott. Inkább baráti figyelmeztetés, mint teszt a bemutatása, hogy inkább kerüljék el.

borlyuk01.jpg

Egy intézmény SZMSZ-ének (Szervezeti és Működési Szabályzatának) talán legfontosabb bekezdése az "Alaprendeltetés" meghatározása. Jelentése, hogy bár több feladatot is végeztetünk veled, de ez a legfontosabb, mert ezért hoztunk létre (gyártottunk le). E szerszámnak alaprendeltetése, hogy mintegy 30 foknyi körívet megtéve a gyárilag kialakított résbe pont belenyomódjon egy célszerszám.

borlyuk08.jpg

Nem nyomódik bele, hanem másfél milliméterrel elvéti a célt. Nincs bőrlyukasztó végzettségem, de a nyelek pont ekkora kotyogással mozdulnak el vadiúj állapotban és kis segítséggel (két kézzel fogva) helyükre vezethetőek. Ez a bizonyíték a terv és megvalósítás ellentmondására.

borlyuk07.jpg

Ezzel véget is ért tesztünk, minek időt pazarolni a kísérletetekre, ha már a csomagolásból hibásan kerül elő. Nem enyhítő körülmény 1000 forintnál alig drágább ára sem, mert a nulla teljesítmény jutalma egy pukkasztott nulla. Innentől csak egy dolgunk van, megfontolás tárgyának javasoljuk meg nem vásárlását. Különösen szomorú, hogy a más szegmensekben megfelelően-közepesen jól (gépi lemezollójukkal és automata hegesztőpajzsukkal kifejezetten elégedett vagyok) szereplő Extol gyártotta.

borlyuk02.jpg

Azonban aki mindent gyárt, nem gyárt semmit (rendesen), ezért nem kapható Bentley toronydaru vagy Milwaukee fésű. A következő fotókban feltételezett funkcióit és külsejét mutatom be.

borlyuk09.jpg

borlyuk04.jpg

borlyuk05.jpg

borlyuk06.jpg

Egy másik olcsó típus (1500 Ft) sem szerepelt túl jól az alábbi tesztvideón, de az legalább három darabból áll és mellékeltek hozzá használati útmutatót is.

Bezzeg aki ügyes (vagy jól választ anyagot), annak megy a lyukasztás:

Vastagabb anyagok esetén e munkához a kalapács ereje kell, vagy gépi rásegítés. Később talán megpróbálkozom egy ehhez hasonló menetes szárat készíteni, amire rácsavarozom a meglévő fejeket.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5015200576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tangerine71 2019.10.12. 17:12:28

Nem csodálom, hogy nem megy, ha két lyukasztót raksz bele egyszerre egymással szemben. (4. kép). Vagy az egyik oldalon lyukasztó, a másikon a ringliző egyik része (3.kép) :)

Csak egy kell egyszerre, a másik oldalra pedig a lapos réz "pogácsa" ha lyukasztani akarsz. Ha pedig ringlizni akkor a két rövid fekete színű.

kkm.furdancs 2019.10.12. 18:22:36

tangerine71: Nem tudom, miért nem jelenik meg a kommented itt, miközben látszik az "utolsó kommentek" dobozban. Köszönöm a segítséget (esetleg az Extol is fáradhatott volna egy minimális leírással), de lett az próbálva mindenféleképp, csak a fotózásért lettek pont ezek a célszerszámok becsavarva, hogy mutassák az illesztetlenséget. A nyél kotyog és igazításával bármelyik kiegészítő megtalálja a helyét, azaz a kritika fennáll ettől függetlenül is.

Pont ma használtam kalapácsos lyukasztással. Sikeres volt, de bebizonyította, hogy a rövid nyeles megoldás kevés vastagabb anyagra. A felesleges anyag szépen kilökődött a belső furaton keresztül, az összekapcsoláshoz pedig elég volt egymásba pattintani a két felet és ráütni kalapáccsal.

kkm.furdancs 2019.10.12. 18:23:34

@tangerine71: Közben ideért a kommented is, lassú a szerver :)

villanyember 2019.10.13. 17:10:41

Ott a tévedésed lényege, hogy egy alapvetően amatőr szerszámtól profi szintet vársz. Jó, aláírom hogy a lötyögés nem kóser, de ilyesmit alapból úgy vesz meg az ember, hogy a gyártást be kell fejezni. Jól összetekergettél mindent mindennel. :-))) A lényeget "tangerine71" írta le - a lyukasztó alá a zárt sárgaréz ellendarab való. Én az enyémet (csak lyukaszt) még azzal fejeltem meg hogy az ellendarabot befuttattam egy réteg forrasztóónnal. Így sorja nélkül vág és nem megy ki az éle a lyukasztónak. Persze méretváltáskor az ónréteget újra kell olvasztani, de nem revolvereszterga ez ahol percenként akár többször is kell szerszámot cserélni. A szegecselés az már más tészta. A szár biliacél, nem tart sokáig összehajlítgatni. Nekem külön van a szegecsfogó. Úgy használom ha kell, hogy finoman megfogom a munkadarabot hogy ne mozduljon el, aztán a végső zömítést egy nylonbalta laza csapásával végzem el. Szóval használható ez, csak ismerni kell a korlátokat.

ErPeti videója nekem egy kicsit ellentmondásos. Vagy tényleg ennyire béna a fazon, vagy profin kihasználja a műszer fogyatékosságait hogy minél jobban le tudja járatni. Kicsit olyan ez mint a béna parkolós videók. Tényleg vannak olyan hülyék akik egy akkora helyre se tudnak beállni ahova egy rövidplatós IFA gond nélkül bemegy szevókormány nélkül, vagy a nézettség miatt megrendezett műsor? Érdekes hogy mindig van éppen ott és éppen akkor egy profi kamera pont a megfelelő látószöggel.

A szegecselésnél alapvető hibát vét, ugyanis az anyagot nem a szegeccsel hanem a lyukasztóval kezeljük először. A keletkezett lyukba tesszük a szegecset aztán a fogóval megperemezzük. Véletlenül se nyomunk egymással szembe két szegecset!

A patentozó egyik részénél rájött hogy be kell pattintani és akkor megáll. De a másik felének is be kell pattannia. azért van a szerszám múanyagból, hogy meg tudja fogni mindkét darabot másképpen soha nem találkoznak. Itt viszont pont a tartósság miatt nem lyukasztunk előre.

Szóval nem rossz ez csak kell egy kis józan paraszt ész hozzá.

kkm.furdancs 2019.10.13. 18:18:47

@villanyember: Szeretném elkerülni a félreértést és szégyent, hogy ezt mondjátok: Nézd már, annyira hülye, hogy nem jön rá magától az összeillő részek kiválogatására és ráadásul lusta utánaolvasni, mielőtt helyből lefikázza a szerszámot. Az Index meg persze kiteszi, mert negatív.

Ezek a célszerszámok mutatják be legjobban az oldalirányú eltérést. Mivel egy szerszám + rövid üllő esetén még akár egymásba is zárnak előre irányban, de oldalt akkor sem jó. Egy működik / nem működik választási lehetőség esetén nincs profi vagy csökkentett képességű megítélés. :)

Viszont ismétlem: van annyira kemény az acélja, hogy kalapáccsal noszogatva szépen lyukaszt (az összeilleszt pedig megoldottam popszegeccsel, illetve kalapácsos összenyomással). Alapvetően meg sem kellett volna tervezni ilyen formában, hiszen érzi az ember a gyakorlatban, hogy a rövid szár nem ad akkor nyomatékot, hogy bőröket hasogassunk vele, viszont a márkába vetett bizalmat megrendíti.

Egyébként ma délelőtt találkoztam egy Bentley márkájú pianínóval :)

villanyember 2019.10.13. 19:00:33

@kkm.furdancs:
A te képeiddel semmi baj amúgy, nem gondoltam egy percig se hogy ennyire béna lennél.
süti beállítások módosítása