A szomszédok kedvence: ütvecsavarozó!

2019.11.04. 05:00 | Írta: Ezermester.furdancs

szomszedok01.jpg
Kevés olyan szerszámon van, ami ennyi mindent kibírt volna, ez nem más, mint a Metabo PowerMaxxSSD akkus ütvecsavarozó. Nagyon szeretem, mert a mai „eldobható” világban ez üdítő kivétel. Bár el kell mondanom, hogy a szomszédjaim nem osztják annyira ezt a rajongást. Főleg amikor este hármon negyed nyolckor be akarok csavarni néhány csavart a kerti kapumba. „Nem lehetne máskor, mert a gyerek alszik?!!” – hangzik az ideges kérdés.

De, de, lehetne, mondjuk kilenckor is, de még is inkább nyolc előtt csinálnám, ha nem gond, na mindegy:).... szóval üt is rendesen a gép nem csak csavaroz! Ez a hangján is érzékelhető annak ellenére, hogy ez egy kis 10,8 voltos „zsebpityú". Már negyedik éve hajtom, de még nem tudtam tönkre tenni pedig ezernyi és ezernyi csavart hajtottam már be vele, állványról is esett le néhányszor és sokszor nem kíméltem, ez a használat a kinézetén is látszik.
Talán nem mindenki tudja, hogy egy ütvecsavarozóval sokkal könnyebben tud behajtani az ember egy csavart. Míg egy ilyen teljesítményű csavarozógépnél egy közepes méretű szerkezetépítő csavar kicsavarja a kezedből a szerszámot, addig ezzel simán betolod. Az ütvecsavarozókat az ácsok tudják értékelni csak igazán, amikor kint csücsülnek fél fenékkel a szelemen végénél és nem rántja le őket a csavarozás megakadása közben a mélybe egy fagöcs!

szomszedok02.jpg
Kicsi létére komoly 105 Nm-es forgatónyomatékkal rendelkezik. Viszonyítás képen egy közepes, vezetékes Black&Decker fúrógépnek kb. 5 Nm-e van! Természetesen van ennél sokkal nagyobb teljesítményű ütvecsavarozó is, akár 600 Nm-sek is, de nekem faforgácslap csavarozáshoz, asztalos munkákhoz ez tökéletes, kicsi és sok helyre befér. Ha autószerelő vagyok, és berohadt csavarokat kell kilazítani, vagy 250 mm-es nagy méretű szerkezetépítő csavarokat kell előfúrás nélkül szériában tekerni, ahhoz nem alkalmas, de minden más csavarozásra igen. A kisebb csavarok fejét képes letörni, ha nem megfelelően nyomjuk neki.
Amikor vettem a 2 Ah a csúcsnak számított és egész nap tudtam vele dolgozni töltés nélkül, na nem folyamatosan, hanem mértem, vágtam, csavaroztam és bírta. Most négy év után valamennyivel kevesebbet bír, de elég jó még mindig. Bevallom, nem tudom, hogy fér ebbe a három ceruza elem nagyságú akksiba ennyi energia?!

szomszedok03.jpg

Lényeges dolog, hogy bitfej befogót, olyat érdemes bele venni, aminek a szára torziós, mert egyébként szétveri. Egy idő után a barkács, de akár a porfi minőségű bitbefogók sem bírják, ha nem torziósak és ilyenkor beleszorulnak, széthullanak. Van beépítve egy ledes lámpa is, ami árnyékosabb helyen egész jó. Nincs külön nyomaték szabályzója, az erősséget a kapcsoló billentyű erejének megnyomásával lehet szabályozni. Oda-vissza váltó van még rajta, de ezen kívül semmi faxni, egyszerű, mint egy faék, jó és tartós.

Ilyen volt új korában:

szomszedok04.jpg

Akkor egy kis műszaki tájékoztató:

- Kompakt, akkumulátoros ütőműves csavarbehajtó erőkifejtést igénylő alkalmazásokhoz
- Alumínium présöntvény hajtóműház
- Beépített munkalámpa
- Variospeed (V) elektronika
- 3 éves akkuegység garancia
- Li-Power akkuegység (10,8 V/2,0 Ah). image1_51.jpg

 *Szerkesztői kommentár: Ezermester kolléga egy felkérésemnek tett eleget,hogy mutassa be kedvenc szerszámát. Ha tetszik az ötlet és elbüszkélkednének saját gépükkel, várjuk írásaikat!

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7615283632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuglóf. Az 2019.11.05. 11:39:21

ÜtveFÚRÓ, nem? Mármint magyarul.

kkm.furdancs 2019.11.05. 11:43:37

@Kuglóf. Nem. Ennyi, olvass tovább!

Perler Zuárd 2019.11.05. 13:32:28

Mennyibe került?
Az árukeresőn meg az árgépen óriási különbségek vannak.

nagya21 2019.11.05. 14:30:03

HAli!!
Én a Lidl gazdaságos Parksidot vettem ami 20v/180Nm tud.16K-ért brutál od@b@cosmegrángatós, vigyázni kell vele.
Üdv Nagya

kkm.furdancs 2019.11.05. 14:41:01

@Perler Zuárd: A szerző üzenetét tolmácsolom. "Annak idején akció keretén belül vettem. Csak egy akksis fúrót akartam vásárolni nem ütve csavarozót, de a kereskedő rábeszélt, hogy vegyek most két gépet egyben akciósan. Ha jól emlékszem talán a két gép 50.000 körül volt, akksikkal, töltővel együtt. Szóval nem bántam meg! "

Ezermester.furdancs. 2019.11.05. 16:15:04

@nagya21: Most már itt vagyok és reagálni tudok a posztokhoz, elnézést a technikai problémákért. A Parkside egy nagyobb méretű eszköz, ez egy kisebb mindössze 1 kg-os akkuval együtt. Zsebpityú, ahogy írtam. :)

Pierr Kardán 2019.11.05. 16:21:33

Nem tudom, nekem 40 Nm-es akkus B&D-m van, ha szorosabban megy be a csavar, akkor majdnem kitépi magát a kezemből a fúrógép. El se merem képzelni, hogy mit csinálhat egy 105 Nm-es cucc...

Ezermester.furdancs. 2019.11.05. 17:15:18

@Pierr Kardán: Erről írtam a cikkben (ácsok példája), hogy ez erős, de nem csavarja ki a kezedből a gépet.

SaGa 2019.11.05. 19:59:32

@Kuglóf. Az ütvefúró a tengellyel párhuzamosan üt (előre), az ütvecsavarozó meg a leírt körvonallal párhuzamosan. Úgy kell felfogni, mintha egy villáskulcs másik végét kalapálnád, húzás irányba, hogy segítsen meglazítani a csavart, vagy jobban ráhúzni. Mint amikor ugrál valaki a kerékanyakulcson, mert neki nincs ütvecsavarozója, a gumiszerelőnek viszont volt és nem félt használni…
Pierr Kardán: azért nem csavarodik ki a kezedből, mert röviden üt, kis erőkarral, de nagyot, ettől nagy a nyomaték, és elég hozzá a tömege, meg az az erőkar, amivel tartod, hogy ne tekerjen föl maga köré. Mire megmozdulna maga a „test”, már megint „üresben” van és készül a következő ütésre. Azért ha sok csavart kell ki- vagy behajtani, a csukló tud tőle zsibbadni… Menetragasztóval biztosított csavaroknál nincs is más szerszám, ami használható a lazításukra, a forrasztólámpával felhevítésen kívül, mert attól enged a ragasztó… Meg minden, ami körülötte van és alacsony a lágyuláspontja…

zooltek 2019.11.06. 04:24:15

@Kuglóf. Az: @SaGa: Legegyszerűbben annyi a különbség, hogy az ütvefúrónak tokmánya van, az ütvecsavarozónak meg egy bit befogója, és az áttételezés miatt lassabb, de erősebb. Persze vannak már gépek, amik mindkettőt tudják.

Kuglóf. Az 2019.11.07. 15:18:43

Mindenkinek köszönöm a fölhomályosítást. A jó pap is holtig tanul, én meg nem, de most kénytelen voltam. :-)
süti beállítások módosítása