Népszerű ipar: mélyfúrás

2019.11.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Házi barkácsgépeink és a kommersz fúróhegyek megfelelnek a háztartásban felmerülő fúrásmélység-kívánalmaknak. Azonban egy már 30 centis fafúrónál is megjelennek kedvezőtlen jelenségek. A forgács eltávolítására kialakított spirális alak gyengíti a fúrót, könnyen deformálódik. Bizonyos mélység után már nem is működik megfelelően a felesleg kilapátolása.  Különleges eljárások szükségesek, hogy a forgács ne tömje el a furatot munka közben. Mélyen, egyben pontosan fúrni tehát nehézkes.

lathe-type-bta-gun-drilling-machine-04-02.jpg

A magyar "mélyfúrás" kifejezés nagyrészt a bányászat területéhez tartozó kőzetfúrásra dob találatokat, Az angol "gun drill" kifejezőbb, hiszen az eredetileg puskacsövek kifúrására alkalmas technikára utal. Keresésre jó még a "Deep Hole Drilling Machine", csak nagyon ritkán kalauzol egy pornóoldalra. Mai írásunk a kemény fémek akár méteres nagyságrendű kifúrására alkalmas ipari eszközeiben, a mélyfúró eszközök között tallózgat.

Egy mélyfúró működése közben a munkadarabba nagyon mélyen süllyeszti be a megmunkáló szerszámot. A géppel való munka során a legfontosabb követelmények: a kontúrok, a fúrószerszám előretolása alatt tartsa meg egyenes irányát és a furat keresztmetszeti pontossága. A forgács eltávolítása a furatból különösen problémás mélyfúrás során.

Mélyfúró berendezések funkciói
Hagyományos csigafúróval való fúrás során néhány centiméter mélység elérésekor a fúrógépek spirális része hozza felszínre a forgácsot, melyet sűrített levegő segítségével vagy a hűtő-kenőanyag folyadékáramával könnyedén el lehet távolítani. A mélyfúrási furathossz nagysága miatt a keletkező forgács eltömíthetné a furatot egészen annyira, hogy a fúró beszorulhatna. Ennek a problémának a kiküszöbölésére fejlesztették ki a mélyfúró fúrószerszámot, az úgynevezett egy ajakos fúrót. Ezek szára nem spirál alakú, hanem egy csatorna fut le rajtuk egészen a furat aljáig, az ezen keresztül bepréselt nagynyomású hűtő-kenő folyadék magával ragadja a forgácsdarabokat és a furat felszínére kényszeríti azokat.

A hagyományos esztergák hasonló rendszereihez képest ezért nagy tárolóedények szükségesek a hűtő-kenő folyadék szűrő- és keringtetőrendszerében. Ez a videó szemléletes bemutatja, milyen nagy nyomással és hatékonyan működik a megoldás:  

A mélyfúró gép felépítése
A mélyfúró gépet egy fúrógép és egy befogókészülék kombinációja alkotja. A fúrási művelet a legtöbb esetben vízszintesen történik, mert a mélyfúró gép működése nagy helyigénnyel jár. A fúrógépet ellátják a szükséges szerszámokkal, azokat a gépen helyezik el, az orsó védőburkolata felett. A szükséges furatokat ezután a gép CNC vezérlés segítségével készíti el. 

Lássunk egy tipikus ipari gépet. Az automatizált, négyfejes megmunkálóközpont a TBT MO 1-4-320 mélyfúró, nem dönt rekordokat átmérő (10 mm) és mélység (320 mm) tekintetében, de az automata adagoló és max. 425 mm/min fúrási sebesség gyors gyártást tesz lehetővé ilyen méretigények mellett. Tömege 5000 kg, Hozzávetőleges mérete: 13x2.3x2.2 m

qw.jpg

qe.jpg

A mélyfúró gépek alkalmazási területei
Széles körben alkalmazzák a mélyfúrókat a fémmegmunkálás terén. Általában folyadékelvezető csatornák furatainak készítése a cél. Gyakran alkalmaznak mélyfúrást a munkadarabokon a hidraulikus rendszerek csatlakozásainak kialakítására. mélyfúró Másik alkalmazási területként említhető a hűtőfolyadékok csatornáinak kialakítása nagy motorblokkokban vagy generátorok testekben. Nem feltétlenül szükséges, hogy a fúrás legyen az utolsó megmunkálási lépés, hiszen a mélyfúrás után lehetséges a furat alakok módosítása, például menetfúrás, horonyvésés vagy polírozás segítségével. Gyakran látják el a mélyfúró gépeket precíziós műszerekkel, melyek felszerelését célszerű gyakorlott gépszerelőkre bízni.

 Egy valódi "nagyágyú", mely vélhetően épp ágyúcsövet fúr:

Az egyélû mélyfúró eljárás és alkalmazási feltételei
"A korábbi években mélyfúró szerszámokat majdnem kizárólag speciális mélyfúrógépeken, vagy mélyfúró egységgel ellátott célgépeken alkalmaztak. A komplett megmunkálás iránti igény oda vezetett, hogy a modern CNC megmunkáló gépeken egyre több esetben van lehetőség 40xD vagy mélyebb furatok fúrására". - kezdődik az általános CNC gépeken alkalmazható fúrótechnikát taglaló gyártói szakirodalom - mely katalógus is egyben. Természetesen a maximális fúrási gátat szab a CNC munkaterülete, mely speciálisan nagy munkadarabok esetében nem tud versenyre kelni egy célgéppel, de az átlagos igényeknek megfelel. Olvassanak bele a linkelt anyagba, mert sok jellemzőt és érdekességet felvonultat a témáról. A spiralizált mélyfúró visszatérés a hagyományos fúróprofilhoz, de kiküszöbölve annak hibáit. Ennek feltételeiről, szükséges előkészítésről és munkafolyamat-sorrendről olvashatnak itt.

a_1.jpg

A forrásként szolgáló háttéranyagot és képeket a Surplex aukciós háznak köszönhetjük, ahol hatalmas ipari szerszámgépek fotói és leírásai között nézelődhetünk az ipar teljes spektrumában.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9515309812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThaMaster 2019.11.19. 11:17:50

Hosszlyukfúrásnak hívják.

gigabursch 2019.11.19. 14:01:09

Bányaüzemekben robbantó furatokhoz használnak kb méteres szárát, colos átmérőhöz.
Igaz itt annyira nem szempont a fűtés, de van olyan, ahol a fúrószár belül üreges és tolja ki a levegőt/vizet a vídiabetét alól, hogy a törmelék kijöjjön. Ugyanez a közeg előtte még meghatja a forgómotort.

kkm.furdancs 2019.11.19. 18:43:51

@gigabursch: Igen, nemrég láttam komoly fúrófejek készítését növesztett gyémánt karmokkal. Ott is ki kell szedni a törmeléket, igaz akár kilométeres mélységekből is.
süti beállítások módosítása