Ötletes barkácspraktikák (29.): Hangfal kézi gyártással

2019.11.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A hangfaltervezés bonyolult dolog. Túlmutat a mérnöki munkán, mert fizikailag nem mérhető jellemzőket, sejtéseket és audiofil mágiát kell bevetni építésekor és összetevői kiválogatásakor. Sok kísérletezés és tökéletes hallás, előtanulmányok, valamint faipari műhely szükséges a fejlesztéshez. Viszont jó hír nagyreményű, kezdő konstruktőröknek, hogy több sikeres modell kisebb gyárakból, műhelyekből kapaszkodott fel a világhírnév és szemérmetlen árképzés bérceire.

custom_crossovers_05.jpg

Lám, az olcsó és ronda NAD3020, amit egyszerűen csak ikonikus erősítőként és giant killerként ismer a világ, sem japánból vagy egy eldugott skót faluból (ez amolyan HiFi közhely, az aranyárban, előrendeléssel kapható HiFi csodák egy része arrafelé terem), hanem az akkoriban nem a saját innovációjáról híres Taiwan gyártósoráról származik. Történetét itt olvashatják.

Viszont ha egyszer megszületik a tökéletes összhang anyagok, méretek és hangszórók - elektronika között, már csak a körfűrészt, marógépet kell beizzítani a vágykeltően alacsony mértékű sorozatgyártáshoz. Technikai munícióként tekintsék meg profi és amatőr hangfalak készítését. Az első videóban a svájci "Jean Maurer Swiss Audio Manufacture" gyártáson végigvezető filmjét láthatják. A bevezető klasszikus zenébe belehasít a lapszabász körfűrész hangja, s onnantól követhetik a marás-ragasztás-fúrás, hangszórókészítés (!) lépéseit, míg végül rákerül a porvédő előlap.

Folytatásként a hajlított oldal/hátlapú Yosegi HC TY160 készül szemünk előtt, majd házi barkácsmegoldások következnek szerte a világból. Válogatásunk végén megtudhatják, mitől kerül sokkal többe egy hangfal, mint kommersz társai. Kakukktojásként pedig tekintsenek meg egy virtuális gyárlátogatást a nyíregyházi Audio-Hungary üzemében.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2815318282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.11.22. 16:23:01

Annak idején kis lelkes amatőrként én is beleszaladtam ebbe a hibába: ezek nem hangfalak!

Kis lelkes amatőrök bibliája: www.antikvarium.hu/konyv/h-h-klinger-hangdobozepites-260463

kkm.furdancs 2019.11.24. 20:40:55

@zooltek: Sokat jelent, hogy a köznyelvben hogyan terjedt el. Komoly könyv, csak a tartalomjegyzéke alapján. Még mindig csodálkozom, milyen jól szól az alul nyitott zongora, mint hangdoboz, sőt maguk az autós szettek is, pedig ott nem sok csillapítás van.

zooltek 2019.11.25. 04:04:14

@kkm.furdancs: Az autós hangszórók többsége free-air módra lett tervezve, tkp. doboz nélkül jobban szól, mint dobozban. Elméletileg az lenne az ideális, ha egy végtelen nagy lapra lenne rögzítve a hangszóró, hogy az előtte és mögötte lévő végtelen nagy tér soha ne találkozzon. Na ez lenne a hangfal. Na ilyen a mesébe sincs. A hifi meg az ideális szavak ütik egymást. Ha hifit tervezel, dobozt akarsz építeni, akkor azt úgy csinálod, hogy az a lehető legkevésbé rossz legyen.
Az autóhifi meg önmagában már egy oximoron.

gigabursch 2019.11.25. 21:51:15

Lányom barátnőjének apukája audiofil.
Múltkor babazsúr volt, úgyhogy mi apukák elvonultunk bakalitet hallgatni.
Jó téma ez a nyíregyházi cumó.

faterpolo 2019.11.30. 14:38:10

@zooltek: Kösz a linket, lesz mivel kezdeni. :)
süti beállítások módosítása