Fotóháttér-állvány villamosítással

2019.12.09. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

fotovillany03.jpg

Egy kész project leírása következik. Szerves részét képezi 3D nyomtatóval előállított egyedi alkatrészek felhasználása. Nem mindenkinek van printere, de régóta bizonygatom, hogy beszerzése aprópénz ahhoz képest, mennyit kell alkatrészeket keresgélni, vásárolni és elképzeléseinket késztermékekhez alakítani nélküle. Már egy túlárazott profi fúrógép áráért megkapható. Ez van.

Nem mindenkinek van helye fotósarkot kialakítani, ahol fotós háttere helyet kapna. Gondolok most apróhirdetés - webáruház - hobbi tárgyfotós felhasználókra. Néhány tárgy lefotózásához ideiglenes alkotmány is megfelelő lenne. A stabil felerősítés kulcsa egy könnyen mobilizálható állvány, melynek vízszintes tartóján át lehetne vetni a háttérként szolgáló szövetet, gyári (az ideális 1*2 méteres PVC) fotóhátteret vagy barkácsolt felületet.

Másik elgondolkodtató probléma a megfelelő számú - színű fényforrás fotótéma köré helyezése, hogy a megvilágítással karaktert adjunk a fotónak. Egy percig sem állítom, hogy tudatosan sikerültek ilyenre ezek a fényképek, de markáns különbséget láthatunk az éles - tompa árnyékok...

fuszerpost_007.jpg

fuszerpost_004.jpg

...valamint a megvilágítás színe okozta - régi képeslapokra emlékeztető -sárgásbarna tónus között.

fuszerpost_010.jpg

Hely- és eszközigényes körbeállványozni a fotótémát, hogy még hátrányként négyzetesen csökkenjen a rájutó fény, minél távolabb állítjuk fel a kameralámpákat. Megszületett tehát a kettőt-az-egyben állványzat ötlete, mely háttér és világítótestek stabil, változtatható felfogatására szolgál, könnyen mobilizálható, tároláskor kis (20*20*100 cm) helyet foglal.

Íme:

q00.jpg

q223999.jpg

Elöljáróban elmondom, hogy a gyakorlati teszt nyomán két változtatás szükséges a ...nevezzük tökéletes állapot... eléréséhez. Nevezetesen oszloponként külön kapcsolóházat és tápdugót kap majd, ugyanis a jobb oldali lámpapárra vezető kábelek szállítás - elrakás során csak bonyodalmat okoznak. A tripodok lábait alkotó rudak is hosszabbak lesznek a stabilitás érdekében. Végül pedig soha az életben nem fogok fémre vízalapú festékkel festeni.

fotohatter_hird_10.jpg

Legalábbis Trikolorral biztos nem, mert hiába a tiszta felület, átrozsdásodik száradás közben. Alapállaga tejföl sűrűségű, hígítani kell. Korábban is tapasztaltam már, de fehéren szembetűnőbb a festékrétegen átütő vékony rozsdásodás. Na, ezért zománccal ráfestettem még egy réteget. Ettől viszont megvastagodott az oszlop és a tizedmilliméterre kicentizett furatú alkatrészek jól lehántották felületét. Utálom az egész festésmizériát bármilyen barkácsolásnál, de azért állapítsuk meg, hogy most például a 10-es köracélt csinos, szinte étvágygerjesztő burokba zárta.

fotohatter_hird_09.jpg

Az állványról röviden
A tartószerkezet csavaros rögzítésű, 10+0.2 mm furatú műanyag hasábokból, illetve két tripodból áll. A rögzítés lényege egy hatlap alakú mélyedés a belsejében. Ebbe ügyeskedek bele egy anyát. Kifelé haladva egy kör alakú furat következik, amin keresztül belekapatom a a marokcsavar végét.

cv.jpg

cc.jpg

Amikor tekerni kezdem, az anyát lefogja a hatlap és így a csavar vége előrehaladva rászorul a merőleges oszlopra. Ezt régebben átfúrt zártszelvénnyel, lyukra hegesztett anyával valósítottam meg. Meg kell mondanom önkritikusan, hogy a hőre lágyuló, nyomtatott műanyag alkatrészek tartóssága és szilárdsága általában felülmúlja hegesztéseimét és még csinosabbak is náluk.

q112.jpg

Mivel az egymásra húzott elemek kör alakúak, így könnyen elfordíthatóak. Magasságuk is könnyen állítható. Sőt, a lámpatartó karok végén a foglalatok elcsavarhatók jobbra-balra és bólintani is lehet őket. Plusz még a karok kitolhatók előre-hátra a háttér síkjától, ezzel szabályozva a távolságot.

fotovillany13.jpg

 Villanyszerelés A "bepattinthatós E27" néven forgalmazott foglalat színe, minősége és 207 forintos ára ideális kompromisszum a csekély fogyasztású lámpákhoz. A marokcsavaros szorító rögzíti a foglalatot, egyben a lámpatest "bólintás irányba" való rögzítését is szolgálja.

fotovillany01.jpg

Óvatosan és figyelmesen kell szétszedni, ha első alkalommal találkoznak ezzel a fajtával, mert anyaga könnyen törik. Egy lapos csavarhúzót tolunk a bekattanós szorító fogadására kialakított mélyedésbe. A foglalat két elemét finoman széthúzva, a másik szár már kifordítható.

fotovillany10.jpg

Hátul az M8 menetes furaton vezetjük ki a kábelt, mely egy beletekerhető fém közdarabbal (45 Ft!) a felerősítést is szolgálhatja. A vékony kábel és nagy lyuk különbséget egy nyomtatott, a kábelre erősen rászoruló kis alkatrésszel foltoztam be. A kábel 2*0.75 MT típus, pont ilyen alkalmazásokra tervezték. Végét ónoztam, hogy merevítve könnyebben tolhassam be a rugó erejével ellentartott kapocsba. Így spóroltak meg két csavart tervezői.  

fotovillany12.jpg

Hasznos apróság a kábelt lazán állványhoz fogó műanyag profildarab.

fotovillany11.jpg

Talán nem nagy luxus egy kapcsolódoboz, mellyel lámpánként lehet szabályozni a megvilágítást, emellett összefogja a kábeleket. Hálózati feszültségre - bár nem nagy áramerősségre  -forgalmazott kapcsolók (60 Ft/db) és saját tervezésű dobozaljzat fedőlappal.

fotovillany05.jpg

Előlapok készítésénél jó szolgálatot tesz a 3D nyomtatás, nem kell reszelgetni vagy fúrni a kapcsolók és más szabályzók - visszajelzők helyét. A kábelek leszorítását a mindenhonnan visszaköszönő kábelrögzítő végezné, de a pont megfelelő méretű kábelbevezető rés és a kábel ki elhajlása miatt lehetetlen véletlenül (sőt, már akarattal sem) kirántani a kábelt.

fotovillany08.jpg

fotovillany07.jpg

Pont emiatt nem érzek önvádat, hogy kissé alultervezve a doboz méretét, mégsem fért el az eredetileg oda szánt sorkapocs. Így a fázis közvetlenül forrasztva lett a kapcsolók érintezőire, a nullát egyetlen sorkapocsba fogtam össze. Viszont az állványra rögzítő csavarokat (doboz alján látszanak a nekik szánt furatok) elhagytam a véletlen érintkezés miatt.

fotovillany06.jpg

Állványzathoz kimért kábelekkel, rögzítőkkel így fest az elektromos rész. Gyárilag szerelt, földeletlen dugójú, kétméteres kábel adja a táplálást (440 Ft).

fotovillany02.jpg

 Működik.

fotovillany04.jpg

Fotón a színesen felszerszámozott végeredmény látható. 10W teljesítményű, hideg fehér LED körtékkel tervezem üzemeltetni, mert tapasztalatom szerint a melegfehér / sárga megvilágítás csak bezavar a fehér hátteres fotózásba.

fotohatter_hird_06.jpg

fotohatter_hird_04.jpg

Csipeszekkel bármilyen átvetett háttér rögzíthető fenn és oldalt. Soha nem múló tisztelet és hála az irodai segédeszköz feltalálójának!

fotohatter_hird_07.jpg

q113.jpg

Friss ötletből származó prototípus ez, fenn már vázoltam javításra érett hiányosságait. Összességében azonban változatos megvilágítást nyújt a mobilitás és könnyű tárolhatóság előnyeivel. Következő lépés majd a fény terelésére és oszlatására, derítésére szolgáló ernyők elkészítése lesz.

A konstrukció kiindulópontja a foglalatot rögzítő bilincs, mely 2.5 mm átmérőjű (előremeredő) drót befogadására alkalmas csövet tartalmaz. Azt meghajlítva és rájuk erősítve a tetszés szerinti anyagot, bármilyen formájú, anyagú, színű és funkciójú ernyő elkészíthető.  Nem kell reflektorozni, hiszen megfelelő (pl. ISO érték, megvilágítási idő) gépbeállításokkal 40W LED is atomvillanássá varázsolja a fotóteret.

fotohatter_hird_05.jpg

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3515338070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.12.09. 06:04:57

A forrasztás nem tanácsos, max. használj érvéghüvelyt. Tudom, semmi áramot nem vesz fel egy izzó, nem is fog tőle leégni a műhelyed, csak ez olyan időről időre felbukkanó téma. Nem vagyok benne járatos, de ha jól tudom, a szabvány sem engedi. (Mint ahogy a szerelhető dugvillát sem, de akkor mi a francért árulják? Persze, tudom, a szerszám- és egyéb gépek munkavédelme, biztonsági előírásai egy teljesen más terület.)

kkm.furdancs 2019.12.09. 07:48:47

@zooltek: Ez így igaz. De ha jobban belegondolunk, belebotlasz a kábelbe, kirántod: a hüvely enged és lejön, hozzáér más hüvelyekhez. zárlat. A forrasztás ennél erősebb és nincs szükség bontható kötés kialakítására. Ez a szerkezet semmiben sem különbözik egy szabványos gyári lámpa táplálásától, ami a szerelt kábelt illeti.

Nem az tartott vissza egyébként más szereléseknél sem a különben tényleg praktikus alkatrésztől, mert arcátlanul túlárazott (16 Ft/db), hanem van egy csomó fajta és nem akartam látatlanban vásárolni illetve ahhoz kell olyan csatlakozó a másik oldalon, amire rá lehet húzni a hüvelyt. Ok, most épp van: a csatlakozó.

kkm.furdancs 2019.12.09. 07:53:47

@zooltek: Egyébként őszintén: ha a TÜV engedélyezte a pattintós foglalatot, amiből működési elvéből adódóan egy kétéves gyerek is kiránthatja a kábelt...akkor nincs miről beszélni. Ebből nem, mert a kis közdarab rendesen odafogja.

KAMA3 2019.12.09. 11:42:20

A csavarszorító nélküli (rugós) foglalatok alapvetően tömör, vagy érvéghüvelyezett sodrott kábelekkel használhatóak. A forrasztott még a megtűrt kategória.

Egyébként a rugós kötés, attól eltekintve, hogy olcsóbb előállítani, biztosabb kötést eredményez. A csavaros egyszer beállított nyomatékkal meghúzott kötés, a ciklikus használat (fölmelegedés-lehűlés) miatt a kábelvég "felpuhulhat" benne, ami később átmeneti ellenállás növekedést és melegedést okozhat. Szélsőséges esetben akár tüzet is. A rugós kötésnél nincs ilyen, az a gyárba beállított rugóerővel szorítja a kábel végét, a világ végéig.

kkm.furdancs 2019.12.09. 12:18:14

@kkm.furdancs: "Ok, most épp van: a csatlakozó. " helyesbítés: kapcsoló

@KAMA3: Elhiszem (plvastam is futólag róla), bár a csavarosnál sokkal-sokkal kisebb felületen érintkezik a kábellel. A könnyen kiránthatóságnál a forrasztás egyenetlen, recés felülete szerintem nagyobb akadály, mint a sima tömör rézvezetőé. Ez a tapasztalat, más a szabály.

"gyárba beállított rugóerővel" :) Tekintve, hogy milyen, kínai gyárakban készült fost árulnak, számomra ez nem teljesen megnyugtató. Elég csak arra gondolni, hogy egy picit jobban kihajtod a műanyag pattintót, már eltörik.

KAMA3 2019.12.09. 18:38:43

@kkm.furdancs: Hát én a WAGO-hoz viszonyítok. Az kibír röhögve néhány kábel ki-be szerelést, és nem lehet kitépni belőle. Illetve de, csak akkor a vezeték szakad el.Viszont ezek a villanykörte foglalatok nemigen bírnak ki egy kábel ki- és beszerelést. Illetve egyet igen, azért van rajtuk 2-2 hely a vezetéknek érintkezőnként ::))
süti beállítások módosítása