Számlapok - előlapok és feliratozásuk

2020.01.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image8_33.jpg

A műszer előlapok készítése, a szabályzó alkatrészek helyének kivágása-reszelése vagy fúrása, majd minimálisan is igényes feliratokkal ellátása meghaladja sokunk türelmét és felkészültségét. A teljes előlap egy menetben való elkészítéséhez - feliratozásához szeretnék nyomtatásos technikát ajánlani. Először azonban a kézi és gépi feliratozás már bevált, hagyományos módszereit tekintjük át.

Mikor nincs idő kísérletezni, javítani és profi külsőre vágyunk, akár rá is költhetünk néhány ezer forintot, hogy erre szakosodott vállalkozás készítse el megadott tervek alapján. Például "Fotóbevonatú előlap, pozitív 213,4 x 132,5 x 1,5 mm" ára a Conrad-nál (ha már elektronikáról beszélünk) 3600+posta. Sok, erre szakosodott cég nem vállal ilyen kis tételeket, darabszám vagy végösszeg tekintetében minimális rendelési határt állítanak. Sajnos, emellett továbbra is ránk hárul a furatok elkészítése.

image4_37.jpg

Barkácsmegoldásokra áttérve egy csinos példány következik, de készítője véleménye baljós: "Az eredmény szép, és végtelen ideig megmarad, viszont úgy gondolom a ráfordított plusz energiát (főleg a smirglizést) nem éri meg. Ha valamit nem jól terveztünk meg az előlapon, ez esetben már korrigálásra nincs lehetőségünk." Ez utóbbi mindegyik megoldásra igaz sajnos.

s10_eredmeny2.jpg

A szinte minden kérdésre választ adó fórum, a hobbielektronika.hu oldalán jelent meg a panasz: "Készülőben van a szilveszteri erősítő, de megakadtam a feliratkészítésnél. A műnyomó papíros, rávasalós megoldás nem jött be, mert nem tapad rá. Az alkoholos filc lejön a lakkozáskor." Számos tipp és útmutató segít a megoldásban. Két példa már az első oldalról:

image3_57.jpg

Az alábbi videón nyomtatott áramkör készítése látható, de egy az egyben adaptálható műszer előlapra is. Lézernyomtatóval - negatívban - fényes papírra kell printelni a feliratot, majd rávasalni az előlapra. Meglepő, de mostoha tesztkörülmények (vastag karton, nem teljes elhivatottság a tökéletesség iránt) között is működött, mikor pusztán a jelen írás kedvéért kipróbáltam. Fára probléma nélkül sikerült átvinni a tesztábrákat. Fémnél kicsit problémásabb annak jó hővezető tulajdonságai miatt, a festett fém pedig felhólyagosodik. Viszont a módszer finomításával - melyet a megfelelő papír kiválasztása is segít - teljes előlapokat kehet egészben vagy részenként készíteni.

A lézergravírozás befektetést kíván egy célgépbe. Nem is mindig sikerül - saját tapasztalat - fémre gravírozni, viszont pontossága, a művelet egyszerűsége és tartóssága meghálája a beruházást, ha ki tudjuk használni sokoldalúságát.

Végül a saját módszer, mely kéznél van, tartós és mintegy mellékterméke a műszerdoboz és számlap fúrás-faragás nélküli, nagyon precíz elkészítéséhez. Természetesen a 3D nyomtatás segít itt is. Miután megtervezem a kezelőszervek helyét tartalmazó erős előlapot a felfogatással, a lenti módszerek bármelyike alkalmazható jól látható, akár színes vagy  kivilágított szövegek és ábrák elhelyezésére.

image23_3.jpg

Fontos adalék, részben a poszt kedvéért, részben a módszerek későbbi felhasználására csak kísérletezgettem és időspórolás miatt a tesztpéldányok vékony (1-1.6 mm) falvastagsággal készültek. Ezt a kivilágított darabok miatt jegyzem meg, végső verzióban a háttérvilágítás nem szűrődik át, csak a réseken.

Dombornyomás
A háttérből kiemelkedő feliratot elkészítjük a tervezőprogrammal és megfelelő láthatóságot adó, kontrasztos magasságban ráillesztjük az előlapra. A karaktereket festékes szivaccsal vagy filctollal színezhetjük. Előtte érdemes a kósza anyagszálakat eltávolítani (szemben az ábrával).

image33.jpg

Betűkivágás
Itt a betűknek megfelelő alakzatot kivágom az előlap anyagából. Gondoskodni kell róla, hogy egyes karaktereknél - például az "O" betű közepét - helyén kell tartani. Akárcsak a festékszórásos ládafeliratozásnál, vékony tartókkal kötjük össze az egyébként kipottyanó részeket. Fél milliméter vastag elegendő is. A kontrasztot egy, a lyukasztott minta mögé helyezett színes papír biztosítja. A "lebegő" alkatrészek és vékony tartószálak miatt kevésbé szilárd a domborúan kiemelkedő szöveghez képest. Érdemes finom rétegvastagsággal - 0.1 mm - nyomtatni, hogy a rajzolat éles legyen. A fotókon kb 20*20 mm méretű darabok láthatóak, a nagyítás miatt jobban látszanak a nyomtatás útvonalát jelző domborulatok. Ez van, még mindig jobb, mint filctollal szenvedni.

image24_4.jpg

Javíthatunk a helyzeten, ha nem teljes mélységben vágjuk ki a betűk helyét, hanem hagyunk az alján egy áttetsző vastagságú réteget. Ez helyén tartja a karakterek közepét, de a szintkülönbség láthatóvá teszi a feliratot. Nemcsak színes háttérel, de megvilágítással is működik. Ha egy dobozba zárjuk a megvilágító LED-et, akár több színben is pompázhat az előlap.

image29_1.jpg

Egy, a rések mögé helyezett fehér gépppapír szétoszlatja a pontfényeket, így egyenletes derengést kapunk.

image3_58.jpg

image4_38.jpg

Végül egy kicsit több odafigyelést és munkafázist igénylő, kevert megoldás következik, mely inkább kapcsolófedelek nem túl bonyolult ábrákkal való színezését szolgálja. A kopásnak kitett kezelőszerveket - például a billentyűzeteknél - két, különbőző színű anyagból fröccsöntik, így a felirat nem mázolódik el idővel, hiszen ugyanolyan anyagból készült, mint a gomb teste.

image25_2.jpg

Léteznek kétszínű nyomtatók, de drágák és nagyon lassúak, így példánkban külön - más színű anyaggal - készül a kilyukasztott test és a belepattintható ábra. Ez csak leírva tűnik egyszerűnek, mert a nagyobb felületű gombfedél jobban zsugorodik, mint a betét, tehát nem fog beleférni a kivágott helyére. Ha sima kicsinyítéssel próbálkozunk, az ábra minden eleme a középpont felé halad és az nem lesz méretarányos. Például ennek a nyílnak a szára bőven túllógott az alján, miközben többi része már belefért a formába. Ezt az alkotó képpontok heyére rendezésével lehet megoldani. Nem nagy munka, de bonyolult alakzatoknál figyelni kell. Itt is képezhetünk "zsákot", nem kell teljesen átlyukasztani a gombfedelet.

image30_3.jpg

A végeredmény nem vetekedhet egy gyári - például HiFi - berendezés finom kidolgozásával műanyag alapanyaga és a nyomtatás felbontása miatt. Azonban egyetlen fúrás, ecsetvonás nélkül rögzíthetjük a berendezés kezelőszerveit egy szilárd, feliratozott előlapra. Nem elhanyagolható előny, hogy a kapcsoló- és potenciométer fedeleket is magunk készítjük, ezzel egységesebb formát kap és kevesebbet kell boltokat járni a megfelelő példányokért.

image7_29.jpg

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2215368800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása