Tűzijáték helyett dróntánc

2020.01.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A petárdázás és igazából a házi tűzijáték is eléggé... túlhaladott szórakozás. Használójuk tudatosan felvállalja, hogy hallótávolságban ezen élményt hátukra sem kívánó embertársainak kellemetlenséget, ritkábban anyagi kárt okoz. Nagyobb népsűrűségű helyeken a terrorbombázásokat vagy ostromokat felidéző, szűnni nem akaró robbanások miatt a gyerekek sírnak, háziállatok rettegve bevizelnek, elmenekülnek. A részeg vagy simán csak hülye petárdázók ujjaikat keresgélik a fagyos betonon. S mindezt néhány percnyi vizuális élvezetért, a hanghatás velejáró és kiküszöbölhetetlen hatás.

shanghaidrone_thumbnail_plain.jpg

Nem lehetne ezt valahogy modernebb és kulturáltabb formában? Elismerjük, a fényhatások szépek és messze látszanak, igény van rá. Néhány videót mutatunk, hogy a kötött röppályájú rakéták korlátozott lehetőségeit halláskímélő, variácók és formák lenyűgöző sokszínűségét felmutató "drónjátékkal" váltották fel. Kínai és szingapúri fényjáték, mely mellett nagyívű hagyományos tűzijátékra is sor került. Idővel talán eljön a váltás a központi szervezésű látványosságok terén, akár itthon is. A saját eregetésű rakétákat pedig nyugodtan be lehet tiltani, a "Nőjetek már fel!" című rendelettel.

  

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1215394634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KAMA3 2020.01.08. 07:53:46

Na hát az első videó pont arról szól, hogy 31-én éjfélkor nagy csönd és sötétség volt Sanghaiban, csak a fél világot sikerült meghekkelni egy 27-én és 28-án felvett főpróba felvételeivel.

Aki mégis ragaszkodik a tűzhöz, és a lőpor illatához, azoknak a pirotechnikai ipar már évezredek óta kínál csekély hanghatású elemeket. Bengáli égők, szikra szökőkutak, görögtüzek, csillagszórók használatával szép és egyedi látványvilágú tűzijátékok építhetők, az egyetlen probléma, hogy ezen efektek összeépítése kíván némi szakértelmet. De garantáltan csendes lesz.

kkm.furdancs 2020.01.08. 08:45:18

@KAMA3: A témafelvetés szempontjából mindegy, hogy hekk vagy nem, a drónos alternatívát tárgyaltam a bevezetőben. Csendes helyen lakom, de az évi rendes hírcsokor (kutyákról, balesetekről, tűzekről) azt sugallja: az említett alternatívát kevesen ismerik, használják. A budget varázsa...

Ne felejtkezzünk el a Zseniális Polihisztorrol, Lamperth Mónikáról sem e hasábokon, melynek belügyminisztersége során a petárdázás is engedélyezett volt. Szinte sértett a feltételezés, hogy ennyire prolinak tekintik a lakosságot. Szinte sértett.

Gazz 2020.01.08. 09:19:54

Hmmmm... kezdhetnénk mondjuk augusztus 20.-ával?
Vagy most is vannak egyenlőbbek?

KAMA3 2020.01.08. 09:22:26

@kkm.furdancs: Sajnos kevés embernek telik 2000 drónra, hogy évente egy alkalommal fényes alakzatokat rajzoljon az égre. Ám egy központi ünnepség záróakkordjaként, a megfelelő költségvetéssel támogatva, szép jövő előtt ál ez a technika.

Persze, hogy kevesen ismerik, mert a nagyrészéhez pirotechnikus szakvizsga kell, vagy azért, mert bonyolult összeállítani az efektet, vagy azért, mert szimplán a hatóanyag tartalma miatt már a 3. vagy a 4. osztályba tartozik. Ehhez képest egy petárda minimális, néhány gramm hatóanyag tartalommal bír (aminek a kétharmada ráadásul csak az időzítésért felel), mégis a legnagyobb károkat képes okozni.

Aztán ha belegondolsz, az egyszeri jómunkásember megveszi a telepet, ami 25-öt lő ötezeré', legjobb esetben betonra rakja és kitámasztja 4 téglával, hogy ne boruljon fel az első lövésnél, aztán egy gyufával meggyújtja és gyönyörködik. Kell ennél több egy átlagembernek?

Igen, sajnos a lakosság nagy részétől nem lehet elvárni ennél komolyabb hozzáértést, pusztán azért, mert nem pirotechnikus a szakmája. De létezik alternatíva, beszélni kell róla, hogy minél több emberhez eljusson a híre, és akkor talán változik valami jogszabályi szinten is.

KAMA3 2020.01.08. 09:29:06

@KAMA3: Jah még egy dolog, régebben a jogszabály, "lövésenként" mérte a hatóanyag tartalmat, de gondolom ez még most is így van. Emiatt fordulhat elő, hogy egy soklövéses telep csak a 2. osztályba tartozik, míg egy egyszerű szikraszökőkút már a 4. osztályba. Na ezért sem lehet szilveszterkor az utóbbit kapni, pedig csendes, és 5 darabot működtetve a kert végében elég impozáns látványt nyújt.

zooltek 2020.01.08. 10:21:14

Előre felvett és gyorsított lejátszás.
Ha tűzijátékot akarnék, akkor Till Lindemann. Ő hivatásos "lángszóró" :)

www.youtube.com/watch?v=rnXUaUNX-Bo

kkm.furdancs 2020.01.08. 10:35:57

@KAMA3: @zooltek: Gyerekkoromban egyszer gyufaméreggel megtömtem egy flóbert töltényhüvelyt, ellapítottam a végét, majd rácsaptam baltával. Akkorát szólt, hogy finoman kivette a baltát a kezemből és messze hajította, én pedig percekig csak kábultan tátogtam :)

Még egy apróság: nem csak névtelen kínai falvakat tesz földdel egyenlővé a helyi petárdagyár technológiai kifforrotlansága, de Amsterdamban egy háztömböt, itthon fél utcát söpört el a robbanás. A drónokkal ez nem fordulhat elő, illetve... R.I.P. Kászim Szulejmáni.

KAMA3 2020.01.08. 10:45:45

@zooltek: Azért a "galambokat" beküldeni a közönség feje fölé elég meredek elgondolásnak tűnik számomra.

kkm.furdancs 2020.01.08. 11:02:28

@KAMA3: A Pokolgép mesélhetne róla...

Untermensch4 2020.01.08. 21:17:08

@kkm.furdancs: "Idővel talán eljön a váltás a központi szervezésű látványosságok terén, akár itthon is. A saját eregetésű rakétákat pedig nyugodtan be lehet tiltani, a "Nőjetek már fel!" című rendelettel."

Ezt a legutóbbi megünneplését szlovákia szülinapjának itt felént olyan jól mívelték egyesek hogy az elmúlt néhány év néhány központi szervezésű vajki puccs -ünneplésének a látványbeli színvonalát kb 3 csapat együtt hozta (és jövőre már tudom a tökéletes helyet nézőként) :)

Másrészt történelmileg úgy alakult hogy egy régi ismerősöm a légügyi hatóságnál pont ott dolgozik ahol drónreptetésre kell engedélyt kérni. 30 nappal előbb...

Égboltra vetített lézershow meg légvédelmi fényszórók is csendesek lennének.

HaCS 2020.01.09. 00:57:30

Kb. 4-5 Milliárdból ki is jöhet egy ilyen...

Már ha összejön.

Csb 2020.01.10. 06:39:56

Aki abban bizik, hogy ezek a dronok kivaltjak a tuzijatekot, az nem erti, hogy a tuzijatek lenyeges komponense az ero erzete: a raketak sebessege, a suvites, a hangos robbanas, puskaporszag es a fustfelho.
A dronok egyedul a latvanyt helyettesitik, igy mindig lesznek olyanok, akik inkabb a pirotechnikai tuzijatekot akarjak majd.

Ettol fuggetlenul lehet, hogy egyszer betiltjak, nekem ugyan nem fajna, csak el akartam mondani, hogy ez azert erosen kiherelt valtozata az igazinak.

Untermensch4 2020.01.10. 08:21:55

És mi lenne ha drónok szórnák a tüzijátékot..? :)

Untermensch4 2020.01.10. 08:22:47

Rakétahajtású drónok...

moognico 2020.01.10. 13:52:48

@KAMA3: Senki nem akar csendes tűzijátékot! Egy Profi műsort nem lehet csendes tűzijátékkal megvalósítani ! Egy tűzijáték bomba akkor tud csak ki nyilni szépen ha szól egy jó nagyot ezt kéne felfogni a kutyásoknak is meg jó pár embernek hogy tolerálják szépen ha már mi is egyébb hangos szokásokat tolerálunk pl kutyák ugatása egész évben !

kkm.furdancs 2020.01.10. 14:01:32

@moognico: Belepillantottam a hozzászólásaidba. Neked komoly problémáid lehetnek a kutyaugatással. :) Én sem szeretem, ha nyitott ablak mellett fél órát ugat a nyomorult, miközben a gazdája ott beszélget mellette. Egyszer szóltam, azóta nem vagyunk jóban.
Nem is értem, még falun is mi értelme minden házban kutyát tartani. Ahányszor végigvonulnak a gyerek+kutyasétáltatók, kórusban zeng az utca. Mi értelme és kinek jó? Nekünk nincs, ez gondolom egyértelmű :)

Mindamellett a két témát összevetni nem korrekt. Ilyen erővel a hajnali motorosokat, valahol a faluban egy ordító szamarat és az ún. "cigánydiszkó" (amikor séta közben a mobilról hangosan üvölt rap vagy mulatós) elkövetőit is szembeállíthatjuk a kutyásokkal vagy a tűzijátékkal, ahogy tetszik.

moognico 2020.01.10. 14:28:34

@kkm.furdancs: Neked meg üzenném hogy a dóntáncos vacakság nem helyettesíthet egy olasz ,spanyol vagy akármilyen Japán tűzijátékbomba látvány és hang világát, ez tűzijáték közben elmegy de önmagába senkinek nem kellene akik tűzijáték pártiak! A Lampert mónikás esetedről pedig 56 ban nálunk mindent betiltottak a komcsik csak a gyufát és a csillagszórót hagyták meg! Attól hogy 60-70 es években nem volt petárda a komunista magyar országon az nem azt jelenti hogy külföldön se volt vagy a környező országokban !! Kezdjük Keletnémet országgal legtöbb petárdát ők termelték ki a szocializmusban de a csehszlovákoknál is lehetett venni a robbanó rudacskákból dögivel már jó rég óta! Ausztriában 1920 -ban már lehetett venni dörzsfejes petárdát Blitz Cracker néven. Németeknél vissza nyúlik ez az 1820 as évekre az engedélyeztetés a lakosságnak való megengedés kapcsán! Tehát mindig is volt petárda! Magyar országon Emerling Adolf kezdeményezte ezt az egészet a század elején Pesterzsébeten volt a tűzijáték gyár és a bolt is de ugye jött az államosítás és minden ilyet betiltottak sajnos ami azért rossz mert a Magyar mai napig rácsodálkozik hogy bezzeg az én időmben nem volt... de volt nagyon is volt csak a körülötted lévő összes országban nem nálatok! Persze hogy engedélyezték a petárdát 2003 ban sehol máshol nem volt betiltva így kiló számra lehetett régen beszerezni feketén is bárhonnan csak éppen ott cseszték el hogy minden hülyének megadták az engedélyt nálunk ezért árulták darabszámra minden jöt ment boltos a petárdát 2 ft darabjáért már november eleje óta. Ebből az következett hogy egész novembertől decemberig dobálták a kis hülyék itt sem a petárdával volt a gond hanem a hülye magyar hozzá nem értésével jócskán!! Persze könnyebb volt megint betiltani politikai hisztit csapva hogy milyen veszélyes is ez a cigaretta méretű rúd ahelyett hogy kicsit utána jártak volna hogy nem kéne darabszámban olcsón árulni minden jöt ment hülyének hanem úgy mint Szlovákiában bontatlan doboz 18 év felett! Arról meg ne is beszéljünk hogy magyar országon nem lehetett az engedélyezés után kapni kéz csonkoló nagy petárdát csak a normál zöld fajtáját ami kézben felrobbanva sem okozott semmit sem ! Külföldről hozták be a nagyobb hatóerejű petárdákat ami idézem akkor is tilos volt magyar országon és ezt az egészet ráfogták erre a kis zöld vacakra és az egészet betiltották és kikiáltották a legveszélyesebb pyrotechnikai eszköznek a médiában amit persze józan ember el sem hisz a mai napig sem ! Sosem értettem hogy a magyar ember miért utálja ezeket a pyrotechnikai eszközöket amikor csak is a magyar miatt nem tudott kultúra sem kialakulni mert nem hagyták hogy ki alakuljon!

moognico 2020.01.10. 14:34:23

@KAMA3: Magyar országon nem lehetett az engedélyezés után kapni kéz csonkoló nagy petárdát csak a normál zöld fajtáját ami kézben felrobbanva sem okozott semmit sem van jó pár videó erről meg lehet tekinteni ! Külföldről hozták be a nagyobb hatóerejű petárdákat ami idézem akkor is tilos volt magyar országon és ezt az egészet ráfogták erre a kis zöld vacakra és az egészet betiltották és kikiáltották a legveszélyesebb pyrotechnikai eszköznek a médiában amit persze józan ember el sem hisz a mai napig sem ! www.youtube.com/watch?v=wKyh0LY5w90

moognico 2020.01.10. 14:48:07

@KAMA3: Na hát az első videó pont arról szól, hogy 31-én éjfélkor nagy csönd és sötétség volt Sanghaiban, csak a fél világot sikerült meghekkelni egy 27-én és 28-án felvett főpróba felvételeivel.

Itt az az érdekes hogy a videó alatti komenteknél többen is ki írják akik shanghai állampolgárok hogy az egész egy programmal készített kamu tehát meg sem történt ez az egész drontánc és voltaképpen ők is tűzijátékkal köszöntötték az új évet mint a föld többi nagyvárosi kisvárosa ! Több videónál látom hogy kamu volt a dróntánc semmi ilyen nem történt és ezt csak valami aktivisták csinálták hogy tűzijáték helyett ez volt és ez az új alternatíva. Ez nem igaz nagy hazugság le akarták járatni a pyrotechnikai ipart ezért csináltak egy hamis hazug felvételt erről! Ami nem sikerült ,csak sajnos sokan elhiszik :( Találtam igazi felvételeket a Shanghai valós szilveszter köszöntéséről itt tudjátok megtekinteni :) www.youtube.com/watch?v=15L7puy6G60

zooltek 2020.01.10. 16:34:33

@moognico: TL:DR + központozás ember!

kkm.furdancs 2020.01.10. 16:54:13

@moognico: Mivel már egyszer leírtam, nem ragozom bővebben: a poszt nem azt azt bizonygatja, hogy nem kamu szilveszteri dátumozás. Érdektelen álprobléma.
Van dróntánc a felvételeken? Igen. A szerző vitára bocsátotta a drónhelyettesítést? Talált!
Semmi másról nem szól az írás.

kkm.furdancs 2020.01.10. 16:56:59

@zooltek: Viszont bőven és érdekesen írt a témáról.

KAMA3 2020.01.10. 18:20:55

@moognico: "csak a normál zöld fajtáját ami kézben felrobbanva sem okozott semmit sem"

Ezt ugye te sem gondoltad komolyan? A videó, amit belinkeltél az időzítés szakaszon fogja a petárdát két ujjal. Akkor sem hiszem el, hogy ártatlan a cucc, ha a kezeddel rámarkolsz, úgy, hogy a petárda egész testét letakarod a markoddal. (Jól rászorítasz, mintha kényeztetnéd magadat) Ha úgy sem okoz neked semmilyen sérülést, akkor bizonyára te a jövőből jött T-800-as modell lehetsz.

Figyelem, senki ne dőljön be ennek a hülyeségnek! A petárda, ha rosszul fogod, tényleg csonkolja az ujjaidat!!

KAMA3 2020.01.10. 18:42:13

@moognico: "Ez nem igaz nagy hazugság le akarták járatni a pyrotechnikai ipart ezért csináltak egy hamis hazug felvételt erről!"

Ugye ezt sem gondoltad komolyan? Nem lejáratni akarják, hanem alternatívát kínálni. A szingapúri videó pedig nem kamu. Igaz, nem is olyan látványos, mert csak egy földi kameraállásból rögzítették.

Csak hogy értsd, nem az előre bejelentett, meghirdetett központi szervezésű tűzijátékokkal van az embereknek baja, ami 3-5 perc kistelepüléseken, 15-30 perc időtartamú a nagyobb városokban, és lehet rá számítani, készülni, elutazni, kibírni, satöbbi. Hanem a szilveszteri, órákig tartó "drezdai" terrorbombázásból van elegük. Az észnélküli, és látvány nélküli durrogásból van elegük. És ez sem csak szilveszterkor történik sajnos, hanem napokkal előtte, és utánna is felvisít óránként egy-egy 300-as sikoly telep.

És ugyan lenne alternatíva, nem is kerül többe, mégis az elcsesszett jogszabály miatt, nem lehet ezeket a termékeket földi halandónak megvásárolnia.

KAMA3 2020.01.10. 19:05:27

@moognico: "Senki nem akar csendes tűzijátékot! "

Ezt mire alapozod? Készíttettél reprezentatív közvélemény kutatást? Szerintem igenis lenne rá kereslet, ha nem is túl sok. Tény, hogy aki tűzijátékot rendel a születésnapjára, az kivagyiságból, minél hoszabb, minél hangosabb tűzijátok rendel, mert egyfajta státuszszimbólum. Tudja meg az összes paraszt, hogy nekem telik rá - alapon...

De ahogyan van olyan, aki tud kultúráltan, a szomszédait nem zavarva mulatozni, úgy lehetnek páran, akik nem vetik meg a tűzijátékot sem, mégis olyan efekteket kérnek, amik halkabbak..

Nem kell minden esetben lelőni a holdat az égről..

moognico 2020.01.10. 22:32:22

@KAMA3: Akkor ne hidd el mert látszik nem értesz a termékhez és hülyeséget beszélsz! Markoltunk rá anno mi is ekkora petárdára csak csípett semmi más nem történt látszik hogy ott van előtted a bizonyíték és továbbra is hárítasz meg mondod a média hülyeségeit! Ilyen egy normális petárda a valóságban. Van pyrotechnikus ismeretség körben aki szakképzett értékesítő és termék üzemeltető ő ugyan ezt elmondta mint amit én is mondok! Figyelem, senki ne dőljön be ennek a hülyeségnek! A petárda, ha rosszul fogod, tényleg csonkolja az ujjaidat!! Ne beszéljél hülyeséget ha nem értesz hozzá kérlek 0,5 gram villanó por van egy ilyen kis zöld hengerben hogy csonkolná? De megint az jön hogy értened is kéne hozzá és akkor kapásból nem kezdenéd mondogatni a csonkolásos hülyeségeket! Mutatott is neked valaha egy pyrotechnikus igazi petárdát és annak elműködtetését vagy csak a bulvár médiában láttál petárdát ahol direkt rá adtak extra hanghatást is? Mi anno rengeteget elhasználtunk a kis zöld petárdákból mikor legális volt 2003 ban fogtuk marokra fogtuk a végénél a tetejénél is és csak csípett öcsém tudod mi az hogy csíp? 2003 ban mi eldobáltunk 1500 petárdát ilyen sima zöldet meg több durranósokat direkt nekem a kezembe + haveromékéba kb 15 robbantottunk fel úgyhogy rendesen vörös lett a tenyerünk meg csípett de sérülés új csonkolás nem történt rendesen marokra fogtuk a fejénél a piratokat. Nézz meg egy petárda csonkot fele megmaradt ezeknek szerinted miért? De ha ez sem győzött meg nézd meg ezt a videót is www.youtube.com/watch?v=XM9D4Xr0s8k&t=1s

moognico 2020.01.10. 22:56:40

@KAMA3: Ezt mire alapozod? Készíttettél reprezentatív közvélemény kutatást? Szerintem igenis lenne rá kereslet,?? Nem lenne rá kereslet mert mint már mondtam értened kéne hozzá ami nem sikerül mint látom! Augusztus 20 kán a leghalkabb tűzijáték bomba az a vizesés bomba falling leaves ez a bomba fölmegy 150 méter magasra és ki nyílik mint egy vízesés nem hangos de két félgömbe marad meg tehát még nagyobb szemetet is csinál mint egy rendes bontós tűzijáték bomba ami szétrobban cafatokra. No most képzeld el ha egy ilyen 150 es bomba félgömb pofán csapna 150-200 méter magasból merthogy ugye volt már ilyen baleset is! Biztos nem örülnél neki ha veled ilyen történne ezek azonban nem tölthetnek ki egy egész 20 - kai műsort sem, meg esküvői tűzijátékot vagy akár falunapi tűzijátékot sem! Mivel ahhoz rendes kinyíló bombák kellenek amik úgy dobják szét az efektet hogy egy nagyot durranak az égen! Durranás nélkül nincs tűzijáték már a falling leaves halk bomba lökőtöltet elműködése is akkorát szól mikor kirepül a csőből mint egy ágyú lövés! Erre írtam hogy értened kéne hozzá hogy mik a termék paletták! Szökőkutakból is több féle van amiket emlegetsz ,van a csak vulkánként kitörő gejzír és van a pattogó Crackling efektes vulkán is ami már nagy hangal jár! Ha látványosat akarnak az emberek már a pattogó vulkán részesül előnyben és nem halk verziója. Ha az ifjú pár az esküvőn az égre kinyíló szív alakot képző bombákat szeretne már nem beszélhetünk szintén csendes tűzíjátékról ugyan is egy csendes efekt nem tud olyan alakzatot kiadni az égen mint a bontós verziója! Hát én végeztem közvélemény kutatást ismerősömnél aki pyrotechnikus az ő boltjában főleg a hangos tűzijátékot veszi szinte mindenki mivel az bont nagyon szépeket az égen. A kutya barát pyrot főleg kutyások veszik igaz nem sokan de főleg nekik is lett kitalálva nem a normális embereknek akik jó erős tűzijátékkal kívánják köszönteni az új évet :) Itt a falling leaves amit waterfallnak vagy horstailnak is nevezünk www.youtube.com/watch?v=e18jv2Om12U

moognico 2020.01.10. 23:41:25

@KAMA3: Ugye ezt sem gondoltad komolyan? Nem lejáratni akarják, hanem alternatívát kínálni. A szingapúri videó pedig nem kamu. Igaz, nem is olyan látványos, mert csak egy földi kameraállásból rögzítették.?
Egy kis felvilágosítás Szingapúri videóban 4-5 percet tartott ez a dróntánc amit hatalmas tűzijáték követett 12 perces videó van feltöltve amiben a 4-5 perc volt csak a dróntánc a többi a tűzijáték. Dróntánc után olyan pyro show volt hogy az ég is beleremegett! Mivel kell a kettő nagyon is dróntáncot meg lézer fényeket tűzijáték nélkül egy nagy tömegnek nem tudsz mutatni mert nem érdekelné őket és most mondhatnád hogy elvakul vagyok de ez nem így van bárki aki végezne közvélemény kutatást megkapná az adott információkat. Nem interneten lévő csoportokat politikusokat kell kérdezni hanem az utca szegény vagy középréteg átlag emberét ezekről a dolgokról akik fent sincsenek a facebookon meg interneten sem! De biztos vagyok benne hogy még a gazdagabb rétegek is jobban preferálnák a tűzijátékot mint a Dron showot! A másik pedig az hogy igen is szándékos félrevezetés volt ez a média kamu hack írják akkor oda hogy egyrészt nem Shanghaiban volt Drontánc hanem Singapurban amit mellesleg HATALMAS TŰZIJÁTÉK KÖVETETT! De ez sehol nincsen leírva csak az hogy csak dróntánc volt meg új alternatíva az embereknek semmit nem írtak az utána lévő pompás tűzijátékról. Semmi féle új alternatíva nem volt ugyan úgy volt egy hatalmas tűzijáték amit többen néztek utána és szerettek mint a drónokat!! Olyan kaliberű volt a műsor mint az idei huszadikai tűzijáték a parlament előtt! Nézd meg a 12 perces videót: A szingapúriról www.youtube.com/watch?v=WDBFMCpcJ6M

Hanem a szilveszteri, órákig tartó "drezdai" terrorbombázásból van elegük. Az észnélküli, és látvány nélküli durrogásból van elegük.?
Nevetséges miféle Drezdai bombázásokról beszélsz te? Punnyadások évek óta a magyar szilveszterek tudod mikor volt drezdai bombázás szintű? Még a 90 es években mikor minden másodpercben robbantak az illegális petárdák és lőtték az illegális tűzijátékokat akkor is ! Na azok a szilveszterek nagyon kemények voltak mikor minden panelház előtt tele volt petárda maradványokkal tűzijátékokkal olyan szinten hogy járni lehetett a sok maradványban annyi volt másnap :) Hol van most ilyen szintű állapot megmondjam sehol! Nálunk Budapesten is lecsengett december 31 kén január elsején egy fia tűzijátékot vagy petárdát nem halottam! Semmilyen drezdai bombázások nem voltak egy külföldi szilveszterhez képest! Nálunk a Flórián téren is volt pár telep másnap.Tudod mi a durva? Ez a terület fiatal koromban tele volt szó szerint tűzijáték maradványokkal most meg volt pár bomba telep és ennyi is volt azé mondom nem tudom milyen Drezdai állapotokról beszélsz te! Látogasd meg a kutya barát Itályát ha már itt is hangoztatják a kamu híreket az állatvédők hogy csendes tűzijátékkal ünnepelnek :) Nézd meg ezt na igen ez drezdai bombázás hogy tetszik? :) www.youtube.com/watch?v=9NiicyA9a8s&t=2s

De mit szólnál ha egy ilyen országban kéne élned Európában ahol szokás felrobbantani a postaládákat,buszmegállókat, autódat ,kertedet ,magán tulajdonodat orási petárdákkal mint Hollandia ebbe is nézz bele :) Szerintem be fogod látni hogy ehhez képest a magyar szilveszter az semmi valahol egész évben lehet petárdázni is bármekkora kaliberekkel! www.youtube.com/watch?v=rGJseovT8ug&fbclid=IwAR2Sd9MhOLtYpgC4pvFMbkNy8cBNQZjV3EJ7qaMXmyGBlgtrPFVD0C34iJc

moognico 2020.01.11. 00:47:17

@kkm.furdancs: Számomra szimpatikus ember vagy örülök hogy azért több mindenben egyet értünk főleg a kutyás dolgokban igazat adtál nekem . Csak pár dologban nem értettünk egyet : Először is amit zooltek kirakott jó az a lángshow + a Rock koncert de engem egyik sem köt le és egyik sem szórakoztat :( megmondom őszintén én egy dolgozó kis ember vagyok egész évben tolerálok mindent és békében vagyok az emberekkel :) Nekem szilveszterkor van az a vágyam hogy veszek az én keresett pénzemből durrogtatni valót kimegyek egy térre és fel lövőm engem ez tesz boldoggá én szeretem csinálni ettől lesz teljes a szilveszterem meg a téren ott vagyunk sokan mások is és ők is azt csinálják mint én beszélgetünk mulatunk . Van ilyen ember mint én nem is egy hanem igen sok :) De semmi probléma nincs ezzel mert mindenki más szeret a kulcsszó viszont a tolerancián van. Én nekem az tetszett amit Csb írt ezzel kapcsolatban azért is szóltam hozzá ehhez az egészhez hogy nekem aztán a drón tánc soha nem fogja a tűzijátékot helyetesíteni.

KAMA3 2020.01.12. 11:00:50

@moognico: "Nézz meg egy petárda csonkot fele megmaradt ezeknek szerinted miért?" Pontosan azért, mert a gyártók úgy készítik ezeket, hogy az utolsó fele fojtás, és fogantyúként szolgál. Az olyan hülyék biztonsága érdekében, mint a kisfiú a videóban.

"De megint az jön hogy értened is kéne hozzá és akkor kapásból nem kezdenéd mondogatni a csonkolásos hülyeségeket!" Egy baleseti sebész sem ért a pirotechnikához, mégis látott már pár petárda okozta csonkolást. De nem kell sebésznek, vagy pirotechnikusnak lenni ahhoz, hogy megértsük, a magyar nép egyszerűen még nem érett meg ennek az eszköznek a kultúrált használatára. Ezért kell tiltani. Példa rá az amit te is csináltál, hogy ész nélkül hajigáltad kifele a 8. emeletről. Na ez nem kultúrált felhasználás. A szél simán befújhatja valakinek az ablakán, vagy szimplán kilép valaki az épület kapuján és a szeme előtt robban. Vagy ejtsünk szót arról a lányról, akinek a kapucnijába dobták, és egyik fülére megsüketült. Vagy akinek a szemét verte ki egy üvegszilánk, mert jópofa gondolatnak tünt valakinek egy üres pezsgősüvegbe petárdát rejteni.

Van még kismillió féle nagy hanghatású efekt, ami legális, és még látványt is nyújt. Az, hogy ezek közül egyet betiltottak, véleményem szerint nem kéne ekkora felháborodást kiváltson belőled.

KAMA3 2020.01.12. 11:53:05

@moognico: "Nem lenne rá kereslet mert mint már mondtam értened kéne hozzá ami nem sikerül mint látom!" Rosszul látod. Sokadszorra kevered össze a magántűzijátékozást, a központi rendezésűvel. Utoljára megpróbálom érthetően elmagyarázni, de kezd olyan érzésem lenni, hogy funkcionális analfabéta vagy, el tudod ugyan olvasni a szöveget, de az összefüggéseket már nem veszed észre.

Na a halk efektek, mint a görögtűz, bengáli égő, szikraszökőkút megvásárlása és felhasználása hatósági engedélyhez van kötve. Emiatt, aki a szilveszteri összejövetele végét egy halkabb tűzijátékkal zárná, (mert mondjuk tekintettel van a szomszédjában lakó kisgyerekekre, vagy kutyákra) erre nincs eséje. Ez a probléma.

De mivel te jól láthatóan "értesz" hozzá, ezért te működteted a petárdát és nem felrobbantod, mint ahogyan írtad.("2003 ban mi eldobáltunk 1500 petárdát ilyen sima zöldet meg több durranósokat direkt nekem a kezembe + haveromékéba kb 15 robbantottunk fel úgyhogy rendesen vörös lett a tenyerünk") Gondolom van tűzvédelmi szakvizsgád is az 1.es témakörből. Aláírtad a nyilatkozatot is, hogy a rendőrség folyamatos megfigyelés alatt tarthat. Vizsgát is tettél Pirotechnikus II., vagy Pirotechnikus Terméküzemeltető tanfolyamok valamelyikéből. Naprakészen tartod tudásodat az ADR-ből, emiatt ki tudod számolni, hogy mennyi az a nettó hatóanyag mennyiség, amit még haza tudsz vinni az 1.4G és az 1.3G termékekből kis személyautóddal ADR kötelezettség nélkül igaz? Tisztában vagy vele, mit takar az UN0336, és tudod milyen anyagok tartoznak a 0-ás főcsoportba? Gondolom azzal is tisztában vagy, hogy természetvédelmi területen még szilveszterkor is tilos tűzijátékozni, még az 1-es osztályba tartozó termékeket sem szabad működtetni. Tisztában vagy azzal is, mit okozhat egy lejárt szavatosságú termék, és azt is tudod, mit kell vele tenni igaz? Gondolom azzal is tisztában vagy, hogy milyen típusú oltókészülékkel* lehet a tűzijáték tüzeket oltani? Tudod azt is, hogy a biztonsági izzógyújtó mekkora áram hatására lép biztosan működésbe, és mekkora az az áramerősség, ami ha átfolyik rajta, garantáltan nem szabad működésbe lépnie? Tisztában vagy a kihullási terület fogalmával és jelentőségével.

Mindezeket figyelembe véve kijelenthetjük, attól még hogy meg tudod különböztetni a Crosett-et a Peonia-tól még nem leszel a téma szakértője. Részemről itt befejeztem a diskurzust, mert csak elbeszélünk egymás mellett.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
*Megfejtés: Semmilyen oltókészülék nem alkalmas a tűzijáték eloltására, mert az efekt alapanyagai tartalmazzák az oxidálószert és a redukálószert is. Porral oltó, vagy habbal oltó használható a másodlagos tüzek oltására, akkor, ha a tűzijáték hatóanyaga már elégett.

moognico 2020.01.13. 17:49:32

Ezért kell tiltani. Példa rá az amit te is csináltál, hogy ész nélkül hajigáltad kifele a 8. emeletről. Na ez nem kultúrált felhasználás. A szél simán befújhatja valakinek az ablakán, vagy szimplán kilép valaki az épület kapuján és a szeme előtt robban.? Ember hol írtam azt hogy emeletről dobáltam :D Dunapart meg park szerinted mióta emelet meg panelház? Nagyon durván ferdítesz és olyat mondasz ami nem is igaz :) Hól írtam azt le hogy emeletből dobáltuk ki megint nagyon durván általánosítasz és neked minden petárdázó ablakból lövi mi? Ez nem szép dolog hogy olyasmit feltételezel ami nem is igaz

Vagy ejtsünk szót arról a lányról, akinek a kapucnijába dobták, és egyik fülére megsüketült. Vagy akinek a szemét verte ki egy üvegszilánk,? Nos igen beszélhetnénk arról is hogy felelőtlen autózásokba mennyi ember hal bele naponta sőt ártatlanok is vagy hogy elég egy kis üzemi baleset és már is letépheti a karodat egy fagyigép vagy akár milyen daráló gép. Vagy beszéljünk arról hogy kb az összes pyrotechnikai balesetet is az alkohol okozza ami még mindig nem tilos! Látod mennyi dolog van ami sokkal veszélyesebb mint ez a gagyi petárda ! Mint már elmondtam mi régen használtuk és nem volt veszélyes szakszerű használat alatt egyáltalán nem az. Az hogy mit csináltunk saját magunk hogy pl párat felrobbantottunk a kezünkben az saját magunk szórakoztatására csináltuk nem volt közelünkbe senki max pár hasonló petárdázó ember! Egyébb iránt nem az eszközt kell gyűlölni és megvetni hanem a bunkó használóját haveromat pezsgős üveggel dobták fejbe a másodikról régen szilveszterkor tiltsuk be az üveget vagy inkább verjük pofán a bunkót ??

moognico 2020.01.13. 18:25:35

@KAMA3: Utoljára megpróbálom érthetően elmagyarázni, de kezd olyan érzésem lenni, hogy funkcionális analfabéta vagy, el tudod ugyan olvasni a szöveget, de az összefüggéseket már nem veszed észre. XD Itt egyedül te vagy funkcionális analfabéta kezdjük azzal hogy nem vagyok pyrotechnikus ecsém nem tudom miért hiszel annak tudsz a sorok között olvasni ? Azt mondtam hogy van egy ismerősöm aki pyrotechnikus ebből hogy következteted le okoska hogy én vagyok a pyrotechnikus? Mint amikor ki következteted hogy régen ablakból dobáltam a petárdát Komolyan mondom ez már röhej beszélsz itt hülyeségeket mikor semmihez sem értesz!

Na a halk efektek, mint a görögtűz, bengáli égő, szikraszökőkút megvásárlása és felhasználása hatósági engedélyhez van kötve.? Most vertem bele a fejem a falba a hülyeségedtől! Nincs ehhez kötve mennyire érdekes az hogy nem vagyok pyrotechnikus de mivel az ismerősöm elmondta hogy mik a szabályok és mik a termék paletták így egyszerű tűzijátékos emberként is tudom mik a szabályok amiről neked fogalmad sincs de okoskodsz! ! Könyörgöm most ő röhögne rajtad! Görögtűz, bengáli égő, szikraszökőkút kettes pyrotechnikai osztály ergo egész évben használhatod működtetheted magán ingatlanodban! Kapsz linket vegyél amennyit akarsz egész évre belőlük Tesék : Bármikor bemehetsz megvenni! tuzijatek.hu/product-category/szikraszokokutak/?__cf_chl_jschl_tk__=d3e706fd93df2b4590ce9ac2300c6e1adefe67aa-1578935150-0-AdePUb_MLp7wEBbHpGjTV5GCTmoiQN8SUb0qebZsD8WJ79x3ALm9kbSmmc8oHRloGMsIywBOkAPfibA7Ezyql1o-nQGIzuYy1z1SVCiAsnIaEsI_y7WcNsX1azegVLkQ13qt4dN4R8zYw7aOrzGMHArRXBsH6Udm7RwISOhg9-MX1x_jb6zk190mxkVfg5KdnA8uD1mYN0H32TZHWZEUE4u8MoY_uqREheFkzKv9qg5T49jRbjCNJSGC1Qj3kRBRfPMJurW7GNeWnisyMeeklNH-Mx9w3rhMIcY0BzCz4PF5d-PemtNFRApWKzfIkqyTGA
www.kardosjatek.hu/hu/termekek/vezuv-tuzij-tek-szikra-szokokut-1db-csomag-45mp-250gr-2-kat

Görögtűz kell tessék: www.pyro-1.hu/gorogtuz
Vehetsz Bengál égőt is bármikor szegedpiro.hu/bengal-ego/

Milyen Hatósági engedélyhez van kötve mi? 250 grammos szikraszökőkutat bármelyik explode tűzijátékboltjában egész évben vehetsz és használhatsz! Szerinted színpadon miket is használnak ha nem ezeket? Ismerősöm mesélte nagyon sokszor kap helyet koncerteknél az Xplode 250 grammos vulkánja AMIT TE EGÉSZ ÉVBEN HASZNÁLHATSZ MIVEL KETTES KATEGÓRIA ECSÉM!

De mint említettem és ha figyeltél volna szilveszterkor az emberek a hangra mennek legtöbben nem szikraszökőkutakat fognak venni hanem bombatelepeket mint ahogy a boltjában is a telepek a sláger termékek amik fogynak nem a szökőkut bengál égő és ezek.

Gondolom van tűzvédelmi szakvizsgád is az 1.es témakörből. Aláírtad a nyilatkozatot is, hogy a rendőrség folyamatos megfigyelés alatt tarthat. Vizsgát is tettél Pirotechnikus II., vagy Pirotechnikus Terméküzemeltető tanfolyamok valamelyikéből. XDDD
MINT ÍRTAM NEM VAGYOK PYROTECHNIKUS KEVERED A SZEZONT A FAZONNAL ! Leközelebb figyelj légy szíves és próbálj meg mondatokat értelmezni amit írok.

De mivel te jól láthatóan "értesz" hozzá, ezért te működteted a petárdát és nem felrobbantod, mint ahogyan írtad.("2003 ban mi eldobáltunk 1500 petárdát? Egyszerű emberként petárdáztam a haverokkal mikor lehetett 2003-2004 ben tudod mi az hogy egyszerű ember feltudod fogni? Mikor magán ember anno bármennyit vehetett !

Bár megpróbáltál lealázni meg elmondtál funkcionális analfabétának mennyél szépen vedd meg a vulkánjaidat kaptál linket és ünnepelhetsz csendesen végre. Úgyhogy tanultál is végre valamit hogy mégsem kell engedély a nagy szikraszökőkutakhoz! Az itt lévő boltokat nyugodtan fel is hívhatod és beszélhetsz velük

KAMA3 2020.01.14. 11:38:05

@moognico: Na hát rájöttem mi a te bajod. A látásoddal van baj, vagy a meglátásaiddal. Mindent csak a saját szemszögedből vizsgálsz, és minden vagy fekete, vagy fehér. Köztes állapot számodra nincs. Amikor azt mondom, hogy szentestétől vízkeresztig minden este felsír egy fütyitelep a környékünkön, akkor erre az a válaszod, hogy nincs igazam, mert nálatok a flóriánon csak az engedélyezett időtartamban tűzijátékoznak az emberek. Amikor azt mondom, hogy engem ez zavar, hogy 2-3 hétig folyamatosan durrogtatnak az emberek, utánna meg órákig vonyítanak tőle a kutyák, ebből te azt a következtetést vontad le, hogy én útálom a szilveszteri tűzijátékozást, és tiltsuk be az egészet. Holott erről szó sincs. Csak azt szeretném, hogy csak akkor szóljanak "sztálin orgonái" amikor a törvény megengedi. Van úgy 8 millió ember, aki nem Budapesten lakik, és ezeken a helyken sokkal kevésbé tartják be a szabályokat, mert kisebb a lebukás esélye. Egyébként az én meglátásom is az, hogy egyre szolídabbak a szilveszterek, vagy azért mert kevesebb az emberek pénze, vagy mert elmúlt már a varázsa. Vagy szimplán felnőttek, és rájöttek, hogy egy kiskaliberű telep nem nyújtja azt a látványt, mint amit egy központi rendezésű tűzijáték, nagy kaliberű bombákkal.

Amikor azt mondom, hogy ne bátorítsd az embereket arra, hogy a kezükben petárdát robbantsanak, akkor azzal jössz, hogy de neked nem lett tőle semmi bajod, akkor másnak sem lehet. Ezzel két probléma van kapásból! 1: a termékek minősége nem állandó! Lehet, hogy ti kifogtatok egy gyengéb eresztést, ezért nem esett bajotok! 2: Készséggel elhiszem, hogy egy patkolókovács, tömlőssajt méretű ujjaiban nem sok kárt tehet a sima zöld petárda, attól még egy gyerek, vagy egy fodrász filigrán ujjait simán szétszórhatja a környéken. Erre neked az volt a kész válaszod, hogy "nyilván nem értek hozzá". Különbözőek vagyunk, különböző testi adottságokkal, és a hosszú élet titka, hogy nem vállalunk extra kockázatot. Itt ez a faszi youtu.be/RskqFvI18yA?t=2840 Asztalos. De meglepő módon nem a körfűrész vitte le a jobb mutatóujját, hanem egy petárda.

" Egyébb iránt nem az eszközt kell gyűlölni és megvetni hanem a bunkó használóját haveromat pezsgős üveggel dobták fejbe a másodikról régen szilveszterkor tiltsuk be az üveget vagy inkább verjük pofán a bunkót ??" Legalább ebben egyetértünk, hogy nem az eszköz tehet a felelőtlen felhasználásról. Én sem a petárdát önnmagát utálom, hanem a törvényt betartani képtelen embereket, akik még meg is magyarázzák, és ideológiát gyártanak hozzá. (Én is eldurrantottam több ezer petárdát, romos, felhagyott laktanyákban ipartelepeken, művelésből kivont kőbányákban, mert érdekelt, hogy lehet-e műsor elemként használni. Nem lehet.) De ez ellen két módon lehet védekezni, az egyik az oktatás, ez hosszú és gyötrelmes folyamat, a másik a betiltás. Ez utóbbi nyilván egyszerűbb, de attól hogy valami tiltott, az emberek mégis csinálják, mert leszarják a következményeket, felelőtlenek. Ilyen például az ittas autóvezetés is. Tiltva van, mégis gyakran csinálják. És azt is jól látod, hogy a petárda balesetek nagyon nagy részében az ittas állapot kulcsszerepet játszik. Felbátorodnak, és hősnek érzik magukat az italtól. Aztán mikor elmúlik a szesz hatása, előtör a fájdalom.

" Itt egyedül te vagy funkcionális analfabéta kezdjük azzal hogy nem vagyok pyrotechnikus ecsém nem tudom miért hiszel annak tudsz a sorok között olvasni ?" Te hajtogattad azt, hogy én nem értek hozzá. Erre válaszul, finoman, ironikusan céloztam rá, hogy egy pirotechnikusnak mit kell(ene) még tudnia a termékpalettán kívül, ami ráadásul évről évre változik, mert ezt is a divat diktálja. Megint rosszul következtettél, soha nem hittem, hogy szakmabeli lennél, már az első hozzászólásodon virított, hogy csak lelkes hobbysta vagy. Amivel nincs gond, mert kitartó tanulással profivá is válhatnál, csak egy dolog hiányzik belőled, az alázat. Azt viszont nem nagyon lehet megtanulni, úgyhogy az Isten mentsen meg tőle, hogy terméküzemeltető legyél, mert a végén még megégetsz valakit.

" Komolyan mondom ez már röhej beszélsz itt hülyeségeket mikor semmihez sem értesz!" Látod, már megint végletekben beszélsz. Feleslegesnek érzem olyan emberrel színekről vitatkozni, aki csak feketét, meg fehéret lát.

Salute Titan!

KAMA3 2020.01.14. 16:57:47

@moognico: "Milyen Hatósági engedélyhez van kötve mi? 250 grammos szikraszökőkutat bármelyik explode tűzijátékboltjában egész évben vehetsz és használhatsz! Szerinted színpadon miket is használnak ha nem ezeket? Ismerősöm mesélte nagyon sokszor kap helyet koncerteknél az Xplode 250 grammos vulkánja AMIT TE EGÉSZ ÉVBEN HASZNÁLHATSZ MIVEL KETTES KATEGÓRIA ECSÉM!"

Mit csináljak egy 250 grammos kis fossal? Egy felx és egy vascső segítségével nagyobb szikraesőt produkálok. Mondjuk annak van hangja is ::)) Azt értsd meg, hogy a 750 grammos szikraszökőkút, ami valami értelmes látványt is nyújt, már III.-as kategória, engedélyhez kötött! Bengálégőből is vehetsz persze, de hogy látványt nyújtson, fel kell ragasztani egy OSB-lapra 150-200 darabot, amit stopinszállal össze is kell kötni, redundáns módon. Ehhez meg már illik a szakképesítés. Na így már érted miért írtam azt amit? Hogy engedély kell és szakértelem?

Szilveszter nyilván más tészta, de azt a kijelentésedet meg kell cáfoljam, hogy esküvőkön nincs értelme a fenti effekteknek. 10 lagziból 10 kérte az alábbi efektek valamelyikét, vagy ezek kombinációját: Szikraszökőkút sorfal, forgók, az ifjú pár neve kirakva bengálégőkből, görögtűz. Ezt persze csak nálunk kérték, mert mi szóltunk, hogy ilyen is van. Borzasztó meló egy ilyet összerakni, leszállítani és telepíteni! Támrendszert kell építeni, adott esetben állványt is kell a helyszínre vinni, és elég egy hülye az autópályán aki bevág eléd és egy vészfékezés miatt összeborul valami a raktérben! Már sérül a látvány, pedig még le se értél a helyszínre. Az átlag pirotechnikus meg örül ha nincs bonyodalom és csak 3 telepet kell meggyújtania... De hát ezt te is tudod, nyilván, hiszen értesz hozzá. :)

moognico 2020.01.14. 21:49:57

@KAMA3: Szerintem most már jobban látjuk egymást aminek örülök belátom hogy kicsit én is hot head voltam veled kapcsolatban meg valóban így utólag belegondolva nem kifejezetten utaltál arra hogy én pyrotechnikus vagyok később átgondoltam ezt kicsit de már nem tudtam kijavítani a hibát amit írtam.

Tulajdonképpen ahogy irkálsz egész sok mindenben egyet értünk és ez nagyon jó egy pár kérdésedre reagálnék még és szeretném veled megvitatni.

Első a petárda : Annak örülök hogy te magad is rájöttél hogy nem magával a termékkel van a probléma ,nos én azért mutattam be ezeket nem akartam hogy utánozzák csak azt akartam be mutatni ezzel hogy talán mégsem a sátán gyilkos játéka a petárda mint azt minden évben elmondja a média és a hirado no meg a kutyatartók is sajnos. De utálom ha valami ok nélkül van betiltva és a petárda olyan szinten démonizálást kap a médiától hogy ökölbe tud szorulni a kezem tőle . Nos kezdjünk is bele ugye írtad hogy a termékek minősége nem állandó! Lehet, hogy ti kifogtatok egy gyengéb eresztést, ezért nem esett bajotok!? Most utána kérdeztem ismerősöknél fatertól pár infót kaptam. Érdekes többen mondták hogy a 80-90 es években igen erősek voltak ezek a zöld petárdák amik tényleg rohadt nagyot szóltak de ez csak a 90 es évek végéig tartott ezeket mint utána olvastam betiltották a 90 es évek vége felé legtöbb külföldi országban is. Amit mi használtunk 2003 ban az már közel sem volt olyan erősségű mint a régiek ahogy hallottam több ismerősömtől is a 2003-2004 esek teljesen kéz barát jószágok voltak bárkinek. Ezt tudom alátámasztani mert anno ismerősöm fia összeszedte a maradványokat mind a 100 darab csonk ugyan olyan hosszú volt nem is szolt akkorát több ismerős elmondása szerint sem mint egy 80-90 es példány. Nos én több dolgot tudok elképzelni ami miatt balesetek történtek utána néztem kicsit mikor 2003 ban megadták az engedélyt szinte mindenkinek hogy árulják ezeket. Írok egy kis történelmet :) Petárdázás legális volt a század elején is Magyar országon utána keresel ennek Emerling Adolf megtalálod a század eleji legális tűzijáték és petárda kultúrát. Komcsi időkben is Csak Magyarországon nem volt legális a petárda de a szocialista országok tömegében is lehetett anno szabadon használni! 90 es évek elején is nagyon sokan használták. Amikor tilos volt a petárdázás 80-90 es-években pont akkor volt a legtöbb a lakótelepeken! Mikor legalizálták nem volt sok baleset az a pár baleset 2003-2004 ben elenyésző volt a 90 es- években keletkezett 200 csonkolásos sérüléshez képest amikor maga az eszköz is sokkal erősebb volt régen. Petárdával semmi gond nincs Lamperték ott cseszték el hogy mindenkinek megadták az engedélyt az árusításhoz ezért lehetett 3-2 ft ért is vásárolni darabját bármilyen boltban és árustól és sajnos eladták bárkinek ezért novembertől decemberig dobálták az idióták nálunk. Szlovákiában azóta is csak felnőtteknek adható el és dobozban csak , ők jól csinálták Lamperték elbaszták ! Később a hülye lampert ahelyett hogy gondolkodott volna betiltotta a petárdázást 2005 ben ismét azt is sikertelenül egy határ nélküli országban ráadásul úgy hogy minden más európai országban kiló számra lehet vásárolni a petárdákat és csempészni is dugival lehet belőle Magyarországra bármikor ugyan is vám sincsen! Emlékszem hogy felfújták politikai szinten 2005 ben a petárdát és még mindig van petárda nem fognak az emberek egy olyan hülye törvényt éltetni ami csak nálunk tiltja a használatát máshol meg sehol nem! Ezt ugye te magad is nagyon helyesen mondtad hogy a tiltottsága adja meg az embereknek az élvezetet a használatához. Most a 2003-2004 es baleseteknél simán eltudom képzelni hogy vagy nagy kaliberű petárdák beszerzése okozott balesetet nevezzük nevén a mega vagy Megatresk petárda ami a legális időszak alatt is tilos volt Magyar országon vagy mivel nem ellenőrizték az árusokat és pl egy 100 ft os bolt is árulhatott ősrégi még a 80 as 90 évek ből visszamaradt petárdákat amiket aztán eladtak. Én mai napig emlékszem ilyen kis ápíszban mi vettünk 2004 ben kipakolva olyat csokorra doboz nélkül ami 1993 as gyártású volt mondanom se kell 10 szer akkorát szólt mint az akkori tiger által árul 100 darab a konténernél ami bolti volt ugyan úgy. Kíváncsi vagyok a véleményedre ez ügyben amúgy arra is kíváncsi vagyok amiket te használtál azok milyen erösségű petárdák voltak régen?

moognico 2020.01.14. 23:44:41

@KAMA3: Mit csináljak egy 250 grammos kis fossal? Látom nagy szökőkut fan vagy :) Én speciel a hangos szikraszökőkutakat preferálom nem a néma verzióját. Még emlékszem néztem egy pyrotechnikus véleményét 20 kán mikor a gellérthegyről löttek még ilyet szól a csávó Thunderstrom bomba ez nem dob szét semmi fény efektet hanem bekapcsolja az autó riasztókat nekem ez a kedvencem :) Ó mi csak szilveszterkor lőjük de így is Dunaparton csináljuk én a nagyot robbanó efektekre vagyok rá függve minden évben 45-50 mm eres telepeket tolunk meg nagyobb rakétákat ,Ó nem kell a termék üzemeltetés miatt aggódnod idén kigyulladt 3 telep lelocsoltuk őket meg lerugtuk a dunáig be a vízbe utána ki emeltük mikor ki hűlt kidobtuk a kukába ezért is jó hogy nem kell kidobni azonnal mert parázslik és bármikor tüzet okozhat lehet sok kuka ezért gyulladt ki mert rendesek voltak és kidobták a kilőtt telepeket ami parázslik ám ezt nem tudták és később fel lángoltak ezek a maradványok.

Azt értsd meg, hogy a 750 grammos szikraszökőkút, ami valami értelmes látványt is nyújt, már III.-as kategória? Hát figyelj tény hogy nem sok ilyet árulnak de nincs ez se tiltva magán embereknek nálunk ha jó áron akarsz menj ki Szlovákiába Párkány vagy ilyen helyekre mint Medve én a Klasek 1000 grammos vulkánját ajánlom rohadt nagy dög :) Viszont ahogy írod nem olcsó mulatságok épp ezért nekünk nem is éri meg ilyeneket venni . Mi veszünk minden évben 12-14 telepet ebből a legnagyobb az 4-5 darab oszt jó napot .) Olcsóbban jövünk ki pláne hogy Szlovákiában még jobbak az árak.

Csak azt szeretném, hogy csak akkor szóljanak "sztálin orgonái" amikor a törvény megengedi.? Hát igazság szerint 1-2 osztályos termékeket magánterületen egész évben lehet lőni a bolero 75 ös rakéta is már kettes kategória ergo ha valaki a kertjéből eregeti akkor nem követ el szabály sértést elég sok nagy telep is beletartozik a kettes kategóriába . De mint írtam mi is csak szilveszterkor lőjük ezeket ki mi se szoktunk szilveszter előtt lőni .

Borzasztó meló egy ilyet összerakni, leszállítani és telepíteni! Támrendszert kell építeni, adott esetben állványt is kell a helyszínre vinni, és elég egy hülye az autópályán aki bevág eléd és egy vészfékezés miatt összeborul valami a raktérben! Már sérül a látvány, pedig még le se értél a helyszínre. Az átlag pirotechnikus meg örül ha nincs bonyodalom és csak 3 telepet kell meggyújtania... De hát ezt te is tudod, nyilván, hiszen értesz hozzá. :) Persze hogy tudom ismerősöm is meséli borzasztó macerás munka rendelnek mindig jó pár telepet max bombát és kifújt az egész de főleg telepeket rendelnek bombákat el lövik a falunapokon inkább. Abban igazad van mivel macerás ez az egész ezért inkább sok pyrotechnikus nem is erőlködik miatta. Én amiket hiányolok azok a wheles kerekek még Tűzforgó magyarul nagyon nagyon ritkán láttam szinte soha nem árulják angoloknál nagy hagyománya van a tűzforgóknak én is szlovákiából ausztriából szereztem mindig be őket én szerettem őket fasza látványt adnak tervezzük beszerezni a jó nagy verzioban no meg ami még szintén érdekes lenne azok a Girandolák repülő durranó tűzkerék magyarúl ufó :)

Untermensch4 2020.01.15. 08:04:12

@KAMA3: @moognico: Sztem Bp esetében külön dec 25 - febr 13 között kellene megengedni a "petárdázást", 14.-én reggeltől meg a fel nem használt darabokra úgy büntetni mintha terrorcselekmény előkészülete lenne.

kkm.furdancs 2020.01.15. 08:41:46

@Untermensch4: Tomcat-et is 20 kg műtrágya birtoklásáért ítélték el első körben, mint robbanóanyag gyártás előkészületét. Gyanúsak voltak nekem ez a kertészek mindig is, hehe.

KAMA3 2020.01.20. 19:07:51

@moognico: "Szerintem most már jobban látjuk egymást aminek örülök belátom hogy kicsit én is hot head voltam veled kapcsolatban" Nem gond, hát én sem fogalmaztam mindig egyértelműen. ::))

"Emlékszem hogy felfújták politikai szinten 2005 ben a petárdát és még mindig van petárda nem fognak az emberek egy olyan hülye törvényt éltetni ami csak nálunk tiltja a használatát máshol meg sehol nem! " Hát ha a többség nem is élteti, de tudomásul veszi, és betartja, mert nem akar balhét. Tény, hogy Magyarországon a 40 évnyi tiltás miatt, ennek nem tudott kultúrája kialakulni. Emlékszem, amikor enyhült a törvény, és rendelhetett "magánember" is tűzijátékot a saját szülinapjára. Az emberek annyira hozzá voltak szokva, hogy durrogást csak gusztus huszadikán lehet hallani, hogy volt olyan öregember, aki teljes transzba esve üvöltözve rohant végig a Tompa utcán, hogy "Visszajöttek a ruszkik, meneküljön ki merre lát!". Ő csak a durrogást hallotta, mert egy kis telepből semmi nem látszik egy szűk belvárosi utcában. Csakhogy, amikor ő utoljára durrogást hallott, akkor a szovjetek pár nap alatt szétlőtték a fél várost.

"20 kán mikor a gellérthegyről löttek még ilyet szól a csávó Thunderstrom bomba ez nem dob szét semmi fény efektet hanem bekapcsolja az autó riasztókat" Ezt én Titan Salute néven ismerem, és úgy hallottam egy ideig be volt tiltva az unióban. Úgy tudom, hogy 75mm-nél nagyobbat nem is gyártanak belőle, mert nincs értelme.. Kis ezüstös pamacsot csinál, alig van fénye, de olyan hangorkánt nyom, hogy leszédülsz. Autó és lakásriasztók bizony bejeleznek. Csínján kell vele bánni.

"Én amiket hiányolok azok a wheles kerekek még Tűzforgó magyarul nagyon nagyon ritkán láttam szinte soha nem árulják" Thai mesterek ezt alkották 2018-ban :www.youtube.com/watch?v=JvHqZzrBMDw A jobbakon a végén kinyílik egy ejtőernyő, így nem vág kupán senkit.

"kíváncsi vagyok amiket te használtál azok milyen erösségű petárdák voltak régen?" Hát jó kérdés... így visszagondolva, nem rémlik, hogy nagy különbség lett volna közöttük. Mármint a szürkeimport és a később legálisan kaphatók között. Amit már legálisan lehetett kapni 2004 után, azok ugye illeszkedtek a jogszabályokhoz, ezért nem lehetett a hatóanyag tartalommal nagyon elszaladni. De jobb is így, hogy ha kellően óvatos, de mégis balszerencsés az ember, akkor nem csonkol. Gondolok itt arra, ha a legvégénél fogod két ujjal, vigyázva, az utolsó perceiddel, és az időzítő mégis szar benne. Én nem sírom vissza, mert rengeteg kis termék van még a piacon, ami látványt is csinál, meg hangot is ad.

KAMA3 2020.01.20. 19:25:29

@Untermensch4: Majd ha a jelenlegi törvényt be tudnák tartatni, akkor esetleg.. A fel nem használt termékeket, amiket pénz visszatérítés nélkül le kellett volna adni a vásárlás helyén, még hetekig működteték, és a rendőréget a legteljesebb mértékben hidegen hagyta ez a tény.

Az ötletedhez valahogyan nyilván kéne tartani egy központi adatbázisban, hogy ki mit és mennyit vásárol. eSzemélyi kiváló erre a célra, már csak az infrastruktúrát kell kiépíteni, de szerintem arra is van ember. (A NAV-os online pénztárgépekre kell csak NFC olvasót telepíteni, szóval nem akkora kunszt.) Eddig jó! Nézzük tovább. Valakinek azt is kellene néznie, hogy fel is használta-e a terméket szabályosan, vagy nem. A szomszédsági feljelentő hálózat régebben kiváló hatékonysággal működött, egy kis ideológiai továbbképzéssel, és félig piaci alapokra helyezve ez is tudna manapság olyan 80% hatékonsággal működni. A gondot a megfelelően képzett felderítő és szankcionáló gárda felállításában látom. Őket valahogy nagyon erőssen kellene motiválni, hogy ne remegjen meg a kezük egy vastagabb boríték láttán.... De az ötlet jó! ::)) És egyszer egy tanult ember egy híres filmben azt mondta, "A jó ötletnek a fele sem tréfa!"
süti beállítások módosítása