Baby Yoda Furdancs módra

2020.01.27. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

byoda_poszt4.jpg

Nincs filmelméleti felvezetés vagy sorozatkritika. Baby Yoda szerintem a mozgókép művészet legaranyosabb, nem beszélő mellékszereplője és Kell! Most! Lássunk is neki. Mivel a Mandalorian első epizódjának megjelenése óta bőven eltelt 15 perc, hogy mások nekilássanak 3D modellt készíteni róla, elég csak szétnézni kedvenc gyűjtőoldalamon. Trendkövetésben erős az alkotóközösség.

featured_preview_img_20191224_144137_574.jpg

Már meg is van. Egy arc bonyolult, akár egyetlen részlete képes szembetűnően megváltoztatni az eredetihez való hasonlóságot. Ezért igazán melegen gratulálhatunk James Jenuwine modelljének élethűségéhez. Alkotója kikötötte, hogy kereskedelmi forgalomba nem hozható, de egyébként felhasználása ingyenes.

image2_76.jpg

Micsoda mázli, korábban vettem 100 grammos kiszerelésben cián színű nyomtatószálat, ez sokkal jobban hasonlít a filmben látott Baby Yoda színére, mint a készleten lévő smaragdzöld. Számításom szerint pont elég egy adag a köntösből kilátszó testrészek (fej, fülek, kézfejek) nyomtatására. Az eredeti méretet 80 százalékra csökkentettem és megalkudtam 0.2 mm rétegvastagsággal. Ez pont felére rövidítette a nyomtatási időt (6 órára) a finomabb, de még kitapintható 0.1 mm részletességhez képest.

image1_60.jpg

Egen, ha a kiszáradt nyomtatószálszál nem tört volna el félúton Köszi, Sors! (Soros?) :) Így maradtam a frissen bontott zöld tekercsnél. Talán még jobb is. Így fest a nyomtatás:

Elkészült a fej és a fülek.

byoda_poszt7.jpg

byoda_poszt3.jpg

Az összeillesztés előtt kifestem a szemét. Szerencsére a zongorám felújításából maradt magasfényű fekete festék. Nem olcsó, de a sajátmárkás áruházi fajtákkal szemben még 15 fokos hőmérsékleten is negyed óra alatt megszárad, a magas fény pedig nem túlzó dicsekvés.

byoda_poszt6.jpg

Kicsit aggódtam, mert a tároláshoz korábban jócskán felengedtem hígítóval. Azonban a szemgolyót határoló szemhéjak segítettek mederben tartani a festéket. Azért volt izgalom...

byoda_poszt5.jpg

Csak ismételni tudom magam: ez valami hihetetlenül aranyos! A filmbéli bábu szembogara nem fekete, van egy barnás gyűrű benne, azonban ezzel meg sem próbálkozom. Sem annyag, sem tehetség. Mások viszont igazán művészien bánnak az ecsettel:

A fenti videón is inkább ciános a bőre színe, mint az én OldYodazöld kényszermegoldásom. Mi a véleményük, melyik szín az élethűbb vagy melyik tetszik jobban? Van tétje a szavazásnak, egy másra nem nagyon használható, cián nyomtatószál rendelésébe torkollhat az eredmény, mert akarok ajándékba is készíteni felöltöztetett figurákat és még talán szerény robotizálásával is megpróbálkozom.

A nyomtató maximális tárgymérete behatárolja lehetőségeinket, mésrészt a kiálló fülek megtámasztó oszlopok nélkül recések lesznek alul vagy akár tönkre is mehet a nyomtatás.

byoda_poszt2.jpg

Szerencsére alkotója a komplett fej mellé részekre darabolt verziót is megosztott. Természetesen soha nem sikerül tökéletesen illeszteni ekkora méretű és tömegű nyomtatványokat, így némi illesztési hézag felismerhető a ragasztás után.

byoda_poszt1.jpg

Száradás után - bár a PLA rosszul csiszolható - kicsit elsímitom a találkozási felületeket. Teszek egy próbát felmegített mokkás kanállal és inkább elkenni, mint a bemattulást és más tragédiákat kockáztatni a szintén hőt fejlesztő csiszolgatással. Megfigyelésem szerint a teljesen tönkretett munkák a "Na, még ide egy kicsit..." - mondattal kezdődnek. Utána az egyre kétségbeesettebb kapkodás az előző próbálkozás hibáinak eltüntetésére még jobban ront a helyzeten.

image4_42.jpg

Azonban félúton továbbgondoltam a megvalósítást. Letölteni, kinyomtatni és kifesteni nem igazán bonyolult, innovációnak tekinthető folyamat, bár gyors megoldás egy ilyen kis cuki figurára szert tenni. Egy drótváz kipárnázva szivaccsal, hevenyészett köntöske és kész is. Azonban a telet amúgy is az Arduino mikrokontroller megismerésére szántam. Ezért belevágok egy komolyabb fejlesztőmunkába.

Az Arduino egyszerű számítógép, de igen erős ki- és bemeneti eszközök támogatásában, melyet ráadásul elég olcsón és széles választékban, rá szabott csatlakozásokkal és meghajtóprogramokkal árulnak. Ezek felhasználásához bő irodalom áll rendelkezésre a neten. Persze, ettől még csak egy halom elektronika és mechanika a kiindulópont. Egységes egészbe rendezéséhez kell, hogy az "A" fogantyú ne akadjon be a "B" fogaskerékbe, a bólintás sem egy bekattanni készülő pszichopata fejrángását idézze. Sok utánaolvasást és kísérletezést igényel. Könnyebbség, hogy 3D nyomtatással legalább tizedére esik a mechanikai fejlesztés.

A sorozat marketingje szerint ötmillió dollárba került a Baby Yoda bábu. Ismerjük a filmstúdiók kreatív könyvelését, azok még a Harry Pottert is veszteségesre hozták ki. Így már nem is kell részesedést fizetni a színészeknek. Tehát nyilvánvaló, hogy még egy szintetikus bőrrel finomított arcmimika és mozgatás sem kerülhet másfél milliárdba. Kivéve, ha ezt a szereplő kitaláló munkatárs jogosan megérdemelt, élete végéig tartó jólétét finanszírozza, mert lényegében ez viszi el hátán a sorozatot.

A fejlesztési költség valódiságát megkérdőjelezi, hogy ez egy film, vágások - CGI trükkök és szinte teljes testet elfedő ruha jótékonyan elfedő álcája, illetve a jelenetekre külön készített, mást "tudó"moddelek szerepelnek benne. Azt hiszem, házi project keretében egy robotporszívó mozgékonyságával és intelligenciájával ellátott modell már kihívás, de nem megvalósíthatatlan.

Nagyjából az első AIBO kutyához hasonlítanám, mely a kora robot üttörője volt. Az új verzió, (630.000 forintos, bevezető áron, haha!) már használja a jócskán miniatürizált vezérlés előnyeit, és a 22 tengelyes mozgás is tiszteletre méltó. Viszont műanyag és elődje "Japán mechanokutya elpusztítja Godzillát!" feelinggel szemben valami tudat alatt émelyítő, folyós műaranyosság árad belőle. Elég rémisztőnek éreztem már azt is, ahogy az illesztések mentén mozognak a műpónik és egyéb termékek, miközben kattogó zaj hallatszik a belsejéből. Erre mondja az egészséges gyermek karácsonyi csomagbontáskor, hogy "A következőt!"

Baby Yoda nagy része viszont pihe-puha szövet és a szereplő eredetileg is merev tekintete, korlátozott gesztusai leegyszerűsítik a fejlesztést. Majd tudósítok megvalósítása főbb állomásairól.

A posztok alján elhelyezett felhívások ugyan még soha nem kezdeményeztek sikeres interakciót olvasóinkkal, de legalább megpróbáltam, tehát: Keresek kisebb méretű ruhák varrásában tapasztalt varrónőt, aki esetleg járatos szabásminta készítésében is. Jelige: "Kölcsönös megelégedésre"

Addig is, a következő rész tartalmából:

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7715428260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Műszaki 2020.02.10. 22:52:55

Szia Furdancs!

A segítséged, tanácsod szeretném kérni. Egyik korábbi bejegyzésedben tett ajánlásodra vettem én is karácsonyra egy Anycubic nyomtatót. Nagyon meg vagyunk (én és a tinédzser fiaim) vele elégedve egy kis hobától eltekintve. Az egyik nyomtatás után (egy egyszerű hasáb formát nyomtattunk olyan 3x3 cm alapfelülettel) úgy jött fel az darab, hogy hozott magával egy jókora darabot a tárgyasztal üvegén lévő műgyanta bevonatból is. Nem csak a csúszásgátló fekete izét, hanem az alatta levő réteget is. Az Anycubic előtt le a kalappal. Küldtem nekik pár fotót, és garanciálisan, kérdés nélkül azonnal küldtek egy komplett fűthető asztalt, az alulappal és üveggel együtt. Még nem cseréltem le, amíg nem muszáj, kisebb darabokat tudunk még így is nyomtatni. Viszont a hétvégén megint nyomtattunk egy műszerházat és ugyanez történt, de most csak egy kicsit szedett le a fekete rétegből.
Szóval mivel te gyakorlottabb vagy ebben, kérem a segítséged, mit csinálunk rosszul az alábbi műveletben.
Nyomtatunk, várunk míg lehűl szobahőmérsékletre és akkor leszedjük (lefeszegetjük) a darabot.

Válaszod előre is köszönöm.

kkm.furdancs 2020.02.11. 08:42:32

@Műszaki: Szia! Köszi a bizalmat, hogy megkerestél a problémával. Sajnos sokat nem segíthetek, mert soha nem használtam üveges tárgyasztalt. Az enyémen fekete műanyagszerű bevonat van gyárilag, illetve ritka ABS-próbálkozáson kívóül kívül csak PLA-t használok. Annyira bevált az igényeimhez, hogy nem léptem tovább.
És amiket itt olvasok róla, nem is fogom megpróübálni:
3dnyomtato.shoppe.hu/products/wanhao-duplicator-7-dlp-lcd-resin-3d-nyomtato?variant=1394481266708

Szerintem szétfűtötted, ami továbbgondolva lehet a hőfokszabályzás hibája is. Illetve, BIZTOS, hogy műgyantáról van szó, nem valami szleng a nyomtatószálra? Mert erre külön spec nyomtatókat árulnak. Mesélhetnél róla, ha már bevált.

Műszaki 2020.02.11. 12:33:09

@kkm.furdancs: Félreértesz. Én is sima PLA-val nyomtatok és a gyári lapra. Ez egy fűtött alu lap, rajta egy üveglap. az üvegen a fekete bevonat ugyanaz mint neked (ahogy a képeiden látom). Nos ez a fekete bevonat ragadt rá a nyomtatott tárgy aljára és lejött az üvegről, de nem úgy mint egy fólia, hanem egy 10 Ft-os átmérőjű kagylószerű méyedés maradt utána az üveglapon. Ebből következtetek arra hogy az üveglapon ez nem egy fólia, hanem a valami műgyanta bevonat lehet,

PLA-val nyomtatok 200 fokon, az asztal 60 fokos ez a gyári beállítás, De mivel másodszor is megtörtént ezért gyanakszom arra, hogy valamit nem jól csinálok. Valószínűleg túlmelegedik az első réteg azért ragad úgy össze a PLA az asztallal, de vajon miért?

kkm.furdancs 2020.02.11. 15:03:22

@Műszaki: OK, értem.
Csakis valami tárgyasztal típushiba lehet annál a sorozatnál. Egészen apró (mm nagyságrendű) mélyedések nálam is előfordulnak a bal szélen, ahol a leggyakrabban használtam. Viszont már megküldtem 260/100 fokos nyomtatással is, de nem jelentkezett ilyen gond. Kb. 15 kilót nyomtattam el 210/70 fokon. A szoftver verziószáma 1.1.0, ennyit tudok évjáratáról. Sajnos itt annyi változó van, hogy nehéz elsőre kiszúrni a hibát.

Ha már költesz rá, ezt tudom ajánlani.
www.elektrobot.hu/termek.php?filename=4179.html&i=4179
Itt vettem a gépet és segítőkészek problémamegoldásban is.
Előtte érdemes lenne egy hőmérsékletmérést végezni, mikor a gép szerint 60 fokos az asztal.

Műszaki 2020.02.11. 15:14:13

Remélem csak gyártási hiba, Én az Anycubic hivatalos oldaláról vettem a gépet, mivel külföldön élek fel sem merült, hogy otthon keressem. Amikor a probléma jelentkezett akkor jeleztem nekik, fényképpel, és kérdés nélkül kültdtek garanciálisan egy komplett asztalt (fűtött alu lap + bevonatos üveg) pedig én csak az üveget kértem.
Ez a matrica amit javasolsz hogy működik?

kkm.furdancs 2020.02.11. 17:55:53

@Műszaki: Remélem, hogy sikerül belőni az okát (ismétlem: mérd meg az asztal hőfokát, addig nem érdemes előrébb lépni). Nekem nem volt rá szükségem, de egy korábbi nyomtatóm (Wanhao) mellé adtak tartalék fóliát, ezt azt sugallja, hogy fogyóeszközről van szó.

Nem tudok nyilatkozni az ajánlott termékről, nem volt rá szükség, de a bolttal magával jó tapasztalataim vannak. Pótláshoz, esetleg minőségjavításhoz lehet fejlesztett fóliákat ( vagy ha van bátorságod kockáztatni a csekélyebb tapadást /vagy hajlakkozni/ akkor üveglapot) vásárolni.

Ezt csak felragasztod (valószínűleg 200*200-as):
3dnyomtato.shoppe.hu/collections/alkatreszek/products/wanhao-d6-i3-ontapados-targyasztal-folia

Ez pedig az üveglap, csak felcsipeszeled:
3dnyomtato.shoppe.hu/collections/alkatreszek/products/wanhao-i3-targyasztal-uveglap?variant=6636931649
Ennek előnye, hogy a gyári fóliára nyomott méhsejt minta - ami ggondolom a tapadást szolgálja - nem köszön vissza annak a tárgynak az aljáról, amit különben tükörsimára szeretnél.

Fontos: mivel az üveg megemeli az asztal szintjét, ezt már nem lehet a szintezőcsavarokkal követni. Ezért a Cura, vagy amit használsz szoftverben a beállításoknál meg kell emelteni a fúvóka alapmagasságát. Ot kell lennie valahol a finom beállításoknál :)

Sok sikert!

kkm.furdancs 2020.02.11. 20:36:07

@Műszaki: Még valami: Ugye nem fordulhat elő, hogy annyira túlszintezted az asztal, hogy a fúvóka hasítja fel a fóliát? Hozzá sem kellene érnie.

Egy termisztor nevű hőfüggő ellenállás szolgáltatja a jelet a vezérlésnek az asztal hőmérsékletéről. Olvastam már meghibásodásáról. Ilyenkor olyan hőmérsékletre fűti az asztal, amíg a fűtőszál bírja. Ha nem a gyár által küldött asztalból lóg ki a vezetéke, hanem a gépből, akkor a meghibásodás továbbra is fennáll asztalcsere esetén is.

Műszaki 2020.02.11. 23:36:24

@kkm.furdancs:
Köszönöm a tanácsokat.
A szintezéssel nincs gond, a "baleset" előtt, és utána is többször rendben nyomtattunk. Meg fogom mérni az asztal hőmérsékletét. A saját kijelzője szerint rendben van. Gyanús az is, hogy kérés nélkül komplett asztalt küldött a gyártó, lehet hogy ők már tudják mi lehet a gond. A termisztor egyébként ott van valóban az asztal közepén, vezetékkel együtt.
süti beállítások módosítása