Katasztrófa a raktárban

2020.03.20. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A raktárban nem zajlik állandó termelőfolyamat, ezért az üres órákat többen saját hülyeségük kiteljesítésére használják fel. Mióta elterjedtek az ipari kamerák, egyre több - korábban megmagyarázhatatlan - jelenségre derül fény, mely lenullázta egy gyár vodkakészletét vagy más anyagi kárt okozott. Videoválogatásokat válogattunk, melyek katartikus pillanatokra fókuszálják egy amúgy békés munkahely életét.

raktar.jpg

Óhatatlanul is felmerül a raktárépítők felelőssége, hiszen milyen polcrendszer az, ami egy enyhe koccanástól összeroskad az utolsó támlábig, ahova a kerekes raklapból barkácsolt, ipari ventilátor hajtotta vitorlás becsapódik, miközben a lehullott termékek több méter magasságban képeznek szőnyeget a helyiség padlóján.... Vicces jelenetek következnek, sok. Ez aktualizált poszt, a premier korában született kommentek is érdekesek.

E képsorokat látva a szereplők testi épsége iránti aggódás és szánalom érzelmek ejtenek rabul, hiszen mindannyian társadalmilag szocializált lények vagyunk. A nevetés az abszurd szituációnak szól, melyeket drámai, vészjósló zenével festett alá a videó készítője.

Egyes baleseteknél számos külső ok és hibalehetőségek valószínűségének negatív egybeesése okozta az állapotot, melynek következményeit egy pillanatnyi figyelemkihagyás vagy tévedés indította el, mint egy tüsszentés lavonaveszélyes helyen. Szegény dolgozókat a senkiházi kattintásvadászok szívesen illetik "Top 10 Idiot Workman" és hasonló nevekkel, pedig csak rosszkor voltak rossz helyen. Nos, a következő jelenet szereplőire ez nem vonatkozik, ők valóban idióták:

Volt egyszer egy (utolsó) tánc...egy keringő a targoncával, de győzött a centrifugális erő. A folytatásban az abszolúte epic orosz jelenetet látjuk, mikor a vodkagyárban nekitolatnak az egyik oszlopnak. Az Internet mélyén folytatás is van, ahogy a munkások épen maradt üvegekre vadászva bóklásznak a rakáson. Vajon előtte kihúzták az eltemetett felelőst?

Zömében szabadtéri felvételek következnek. Felöklelt - felszúrt gépkocsi (vitatott elsőbbségmegadási szituáció), áradás egy rossz mozdulat nyomán és eldőlő emelőgépek vicces szemléje. Reméljük nagyobb baj nem esett.

A reklámújságok álláshirdetései között szinte túlnyomó a raktárosokat és targoncásokat keresők aránya. Rejtőzhet a mélyben valami összefüggés a fenti szkeccseket nézve, hogy a targoncás fogyóanyag lehet a gyárakban. A raktárosok élete is olyan, mint a hibernált űrhajósoké. A hosszú, félálomban töltött időt rövid, de nagyon dinamikus pillanatok követik, ez egy ilyen szakma.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7711782867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.10.12. 17:12:52

". A hosszú, félálomban töltött idő..." Ezt azért ne vedd biztosra. Egy olyan helyen dolgoztam ahol egyrészt fogyóeszköz volt a raktáros (meg még jobban a gyártósori melós) de egy extra cigiszünet kigazdálkodása is művészet volt.
A polcok viszont tényleg nem erős anyagból vannak. Már ahol. "Okos" tervezés, statikus terhelést bírják frankón de ha oldalról kicsit megpöccinti a targonca (vicces kinézete ellenére azért benne a tömeg amiből származtatódik a mozgási energia), akkor kiderül hogy az idomok vékony lemezből való zártszelvények. Már ahol.
Több esetnél is látszik hogy bepánikol a pilóta és rálép a pedálra ami érzése/hite szerint a fék, de eleve a pánik oka az lehet hogy az a "gáz", kis nyomásra nem lassul hanem kicsit gyorsul, nagyobb nyomásra (magic) jobban gyorsul... :) Ez a jelenség más videókban, autók parkolói "megbokrosodásánál" is valószínű, sztem. Mert nem kötelező olvasmány a galaxis útikalauz...
Én saját hülyeségemet a nagyjából egyforma dobozoknak az adott polci hely alakjához illeszkedő összeépítésében éltem ki. Volt hogy a hely adottságai miatt "birodalmi csillagromboló parancsnoki híd" alakjára kellett építenem, ez volt a legoptimálisabb. :)

kkm.furdancs 2016.10.12. 17:17:21

@Untermensch4: Ultra-realisztikus Minecraft :)
A látottak alapján állíthatjuk, hogy léteznek olyan raktárak, ahol van idő ilyenekre - mondja a fizikus.

Untermensch4 2016.10.12. 19:14:11

@kkm.furdancs: Persze, vállalati kultúra -függő a dolog. Azért olyan periódusokban amikor a kellemetlenkedők (=főnökök) nem voltak bent, mi is ki tudtunk gazdálkodni 1-2 órát amikor lehetett kreatívkodni. Voltak pl ilyen négykerekű kocsik (téglatest élei zártszelvényből, sarkok alatt kerekek, egyik vége önbeálló, másik fix). Na ezekből, ragasztószalaggal egyre hosszabb szerelvényeket állítottam össze de a targoncás vontatást nem tudtam megoldani. Hat fölött már kellett egy segédkormányos a kézi vonatozáshoz is, sajnos nem tudtam bátor önkéntest találni aki az egyik kocsiban állva seprűnyéllel segítette volna a manőverezést (ebből is látszik hogy nem unatkoztak elég sokat). 2-3 kocsit viszont kerékpárral is tudtam vontatni. :)
Fizikus... 2,5 tonnás targoncával 2935 kg-os (súlypont a raklap közepén) cuccot még lehet mozgatni simább ipari (műgyanta) padlón. Az a lényege hogy annyira kell megemelni hogy a kormányzott hátsó kerék még annyira leérjen hogy kormányozni lehessen vele, a raklap meg legyen ép hogy jól csússzon. :)

Annie Oakley 2016.10.13. 08:31:43

Ezeken a videókon mi olyan qrva vicces? Bármelyik esetnél történhetett volna súlyos sérülés vagy akár halál is, talán történt is, csak azt már nem mutatják... Szomorú, hogy ennyi szar, felelőtlen munkahely létezik, ahol egy kis koccanástól az ember nyakába szakad több emeletnyi árukészlet. Különösen vicces, amikor a vásárló ugrál félre, nem a raktáros... A hatóságok vajon mit szóltak?

kkm.furdancs 2016.10.13. 08:45:47

@Untermensch4: Segédkormányos!!! :)
Ne haragudj, hogy csak félmondatokra reagálok, de a különösen vicces részek fognak meg.
Aztán kellett egy fűtő, majd egy raktáros, aki a ragasztószalagot biztosítja. haha!!

Untermensch4 2016.10.13. 17:40:50

@kkm.furdancs: Ragasztószalag mindig volt nálam, ez és a tapétavágó (alias: "sniccer") meg egy alkoholos toll volt a létminimum. Távlati terveim között szerepelt egy "road train" jellegű, két segédkormányossal üzemelő szerelvény is de már egy bátor önkéntest sem találtam. :)

Untermensch4 2016.10.13. 17:49:28

@Annie Oakley: A vásárló veszélyeztetésével kapcsolatban teljesen igazad van. A balesetveszélyes munkahelyeken viszont az az egyik lélekemelő aspektus hogy az ember bátran dacol a veszéllyel (főleg ha önnön magának okozza vagy legalábbis tehetne ellene) és a nem halált/maradandóegészségkárosodást okozó balesetekkel kapcsolatban a stresszt humorban tudja levezetni. A targonca meg olyan műfaj hogy előbb/utóbb/időnként mindenki borít vmit. Ha csak anyagiakban és nem emberéletben esik kár akkor a "nevessünk vagy sírjunk" miatt inkább nevessünk.
De ha konkrét részleteket írsz (perc:másodperc) vmelyik (nevezzük el őket mondjuk sorrendjüket leképező számokkal) videóból akkor azt el tudom mondani hogy sztem miért vicces (már amelyik, van ami tényleg nem az, csak látványos).

kkm.furdancs 2016.10.13. 17:55:02

@Untermensch4: Dalban helyett posztban válaszolok majd Annie-nek később. Lesz benne cica is és sunyító munkavédelmi megbízott is.
:)

Untermensch4 2016.10.13. 19:47:19

@kkm.furdancs: Klaus ne legyen benne... a német humorból kb a maximum és nem érdemes kettőnél többször megnézni. :)
Ez az: www.youtube.com/watch?v=9z77oztO6UQ

kkm.furdancs 2016.10.13. 19:54:11

@Untermensch4: Hát, pedig erre alapoztam a posztot. Címe "Volt már?" Mert vagy a FB-oldalunkon vagy itt már szerepelt.
Ejnye :)

kkm.furdancs 2016.10.13. 19:56:18

@kkm.furdancs: És hát igen, a németek.
www.youtube.com/watch?v=i5v-RR8bX7o
Nem furák, csak máson nevetnek, mint mi.

Untermensch4 2016.10.14. 04:32:01

@kkm.furdancs: "Nem furák, csak máson nevetnek, mint mi." No igen. Németül Pumukli is egy annyira fejhangú, idegesítő kis genyó (kefebajusz nélkül) hogy magyar szemmel az a csoda hogy Édermester egy-két részen belül nem nyírja ki.

KAMA3 2020.03.20. 10:40:59

@Untermensch4: A Pumukli az a sorozat, ami bizonyitja, hogy miért is kéne betiltani a nitrolakkot. ::))

gigabursch 2020.03.31. 21:13:23

@Untermensch4:
Ugyanez igaz a hollandus Törpapára.
Hélium + Sinkovits.
süti beállítások módosítása