Hajlékony kőfurnérok

2020.03.31. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

earth_anatomy_flexible_thin_stone1-1000x880.jpg

Gyakran idézett gondolat, hogy az ember csak külső alapján ítél és a felszín alatt igazi érték rejtőzhet. Ez igaz lehet egy kopott ruhás, irritáló viselkedésű ember lelki mélységeinek feltárásakor, de nem az iparban! Ott pont fordítva, ami kívül szép, belül lehet hamis vagy értéktelen. Legjobb példa a furnérozás erre, melyet az egyre fokozódó tömegtermelés igénye szült és vékony, de annál nemesebb "mázzal" - hasított faszeletekkel - vonja be a faforgács lapokat. 

Kívülről megnyerő és ha nem vagyunk kifejezetten sznobok, illetve nem tervezünk évszázadokra, akár megalkudhatunk a titokkal, hogy ez furnérozott termék. Még azzal sem vádolható e burkolási módszer, hogy pusztán lakótelepi, derékszögű dobozbútorok készíthetők velük, mert kiforrott már a hajlítások, bonyolultabb alakzatok furnérozása, majd csodás fényű lakkozása.

image3_20.jpg

Nem állunk meg itt, mondta a feltaláló és kikísérletezte a kő és pala 0.5-2 mm szeletekre hasításának technikáját, méghozzá akár 210*100 cm nagyságú lapokra. Ezzel a mérettel már elkerülhető a csempék, járólapok mintaismétlődésének problémája is. Környezetvédő lelkünket pedig megnyugtatja, hogy gránit fürdőszobánk burkolásához nem kellett kivágni egy... hegyet.

nsv-image5.jpg

Az ultravékony pala kőfurnér előnyei - tartóssága és természetes szépsége és rajzolata mellett - a különleges színválaszték (22-féle természetes struktúra), nagy lapméret (122 x 61 cm), átvilágítható, mindössze néhány mm vastag (0,5-2,0 mm), könnyű, ezért gipszkartonra is felburkolható, könnyen tisztán tartható, kül- és beltérben is használható. Feldolgozás szempontjából rugalmas, hajlékony és könnyen vágható. Extra nagy méretben is kapható (122x244 és 210x105 cm) hajlítható kőfurnér, áttetsző kőfurnér és extra vékony kőfurnér kivitelben.

Hogyan készül? A pala réteges felépítésű, ezért könnyen hasítható kőzet. A hasítás előnye, hogy semmit sem vesz el az anyag szépségéből. A palát a természetes törésvonal mentén nagy tömbökben fejtik, ezután kézzel palalapokká hasítják. Az így létrejött 1-2 cm vastag palatáblák rétegeinek izolációs hőtechnikai szétválasztásával jön létre az ultravékony pala kőfurnér.

image31.jpg

Az így megmunkált burkolóanyag egyik oldala valódi pala, a hátoldala pedig fekete vagy áttetsző üvegszál erősítéses műgyanta, vagy természetes rost.

ultrathin-stone-5.jpg

A kész termék megmunkálása, vágása: Fúrható, hajlítható, préselhető, vékony flex koronggal vágható, valamint faipari gépekkel is megmunkálható. Ipari feldolgozás esetén gyémántszerszámok használata javasolt. Az extra vékony kőfurnér a természetes rost hordozóréteg szerkezetéből kifolyólag ollóval tetszőleges méretre vágható.

image4_13.jpg

Felhasználási területei beltérben falburkolatként (vizes helyiségekben is), kandallóburkolatként, dekorációként, oszlopburkolatként és ajtók, bútorok burkolataként (élzárás a kőfurnér saját anyagával). Kültéren lábazatra - homlokzatra, kerítésburkolatként vagy támfalak burkolataként.

thin-floor-tiles-what-is-thin-porcelain-tile-ultra-thin-porcelain-flooring-tile-calacatta-maxfine-color-collection.jpg

A szakmai anyagért köszönet az egyik nagy szakkereskedés weboldalának, ahol további természetes kő- és ásványi alapú burkolóanyagokról olvashatnak, mint mészkő, travertin, gránit, bazalt, stb.

stoneveneer_application05.jpg

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2214340607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bryan élete 2020.03.31. 11:29:53

Szuper ötlet, a delap után a legjobb. Az elhasználódott konyhai pultokra is kitalálhatnának végre egy dekoratív és tartós burkolóanyagot.

gigabursch 2020.03.31. 21:22:54

Ez nagyon jó!

@Bryan élete:
Pont ezen merengtem én is.

kkm.furdancs 2020.04.01. 07:55:09

@Bryan élete: @gigabursch: A konyhai pult csapdája hasonló a laminált padlóéhoz. Többe kerülnek hozzá a kiegészítők, mint az alaplap. A 30 mm pult ráadásul még drága magában és szállítása is nehézkes, ha egy darabban szeretnéd.

Egyszer bemutattam itt a nyári konyhában megvalósított pultborítást (kiselejtezett Bonanza szekrények adták a testét). Vékony fúgával, 30x30 márványmintás járólap. Mivel nem főzünk rajta, dekoratív és van. A panelprolik kiröhögtek és inkább levettem a poszot. Most ezeknek magyarázzam a nyári konyha funkcióját és elvárt jellemzőit?
Tökéletesen helytáll évek óta.

gigabursch 2020.04.01. 12:23:21

@kkm.furdancs:
Akkor tedd vissza a posztot - ha nem nagy kérés...

kkm.furdancs 2020.04.01. 13:12:27

@gigabursch: Nincs már fenn semmilyen formában. Valójában érzékeny és költői lélek vagyok és kurvára nem bírom a kritikát :)

Nagyon egyszerű ám, egy bármilyen - a biztonság kedvéért vízálló - lapra felragasztani a járólaokat vagy csempét, finoman megfugázni. A szélére pedig
- ha sikerül szépen elvágni, akkor síkban, illeszkedéssel,
- ha nem, akkor bemart profil segítségével félig eltakarva (de egyben sajnos a szélén korlátot képezve)
egy fakeret. Inkább az előbbit javasolnám, nehéz letörölni. Viszont esetemben pont jó, mert megakadályozza, hogy dolgok leguruljanak róla.
süti beállítások módosítása