Építsünk rönkhomokozót!

2020.07.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A nyilvános játszóterekre lassan szigorúbb szabványok vonatkoznak, mint a nyomottvizes atomreaktorokra, ezért hihetetlenül drágák. Szerencsére otthoni környezetbe olcsón vásárolhatunk vagy készíthetünk például homokozót, mely a gyermekkor alapfelszerelése, ne hagyjuk ki saját gyerekeink életéből.

hom.jpg

Néhány óvintézkedéssel elkerüljük a baleseteket és fertőzést. Például - önéletrajzi gyökerű tanács - ne engedjünk éles tárgyakat belehurcolni és takarjuk le használaton kívül, hogy a macskák ne használják nyilvános közillemhelyként. Innentől csak játék és mese vár az apróságokra. A legegyszerűbb, rönkökből rótt homokozó összeállításának rövid ismertetése következik.

2727075015002_70ak.jpg

Ha nincs idő barkácsolgatni vásárolhatunk készen, bár egy ilyen 180*180 cm méretű,
felületkezelt modell árából kijön a teljes anyag- és szerszámszükséglet

Mindenek előtt alapvető tudnivalók a kerti homokozó elhelyezéséről
A homokozót igyekezzünk a többi, nagyobb mozgást igénylő játszóeszköztől távolabb elhelyezni. A balesetek megelőzésére az ülő gyerekeket el kell különítenünk ugráló, mozgó társaiktól. Soha ne telepítsük hinta közelébe vagy csúszda aljába, ütéscsillapító felületnek szánva azt. Itt ugyanis nagy az ütközésveszély.

További szempont a telepítésnél, hogy a napsütésnek kitett homokozóban a homok gyorsabban kiszárad, és az kevesebb játékra ad lehetőséget. Fontos, hogy mosott, azaz szerves részektől (iszap, agyag) mentes homokot válasszunk. A homokozóban a homok mélysége legalább 20…25 cm legyen, de még jobb ha ennél is mélyebb, legfeljebb 50 cm. A nagyobb mélység azért is kedvezőbb, mert így az alsóbb rétegekben mindig találnak a gyerekek nedvesebb homokot, amely könnyebben formázható.

2690574fe1e6392d63bd5184cdd3e825.jpg

Állított rönkökkel is készülhet homokozó, de kiálló élei miatt láthatóan balesetveszélyesebb
a sima oldalakat kifelé mutató változathoz képest

A szerkezeti részletek. Bármely olyan faanyagnak, amely érintkezik a talajjal, telítettnek kell lennie, vagy korhadásnak ellenálló fafajból kell készülnie. Ha az ülőkét telítetlen faanyagból készítjük el, kezeljük azt egészségre nem ártalmas favédő szerrel, de előtte kerekítsük és csiszoljuk le az éleket. Ellenőrizzük, hogy nincsenek-e kiálló rögzítőelemek.

Szükséges szerszámok: Szerszámok a felületkezeléshez, ásóeszközök, vízszintmérők, mérő-, jelölő- és derékszögmérő eszközök, biztonsági felszerelés, csiszolóeszközök, fűrészbakok (2 db), univerzális kés (snitzer), famegmunkáló szerszámok, egyéb szerszámok, csavarbehajtók, szorítók. 

Rönkfa homokozó készítése
A farönköket gondosan válogassuk ki. Egyenletes keresztmetszetű, 240 cm hosszú rönköket keressünk. A korrózióálló csavarok hosszát úgy kell megválasztani, hogy teljesen átérjenek a felső rönkön és az alatta lévő rönk keresztmetszetének felén. Rakjuk le az első sort. Átlapoló végekkel rakjuk le az első rönksort. Hogy a rönkök szabályos derékszögben legyenek, lerakásukkor használjunk derékszöget, majd mérjük le az átlókat. Amikor azok hossza pontosan egyenlő, szabályos a derékszög.

s1_1.jpg

Az első sor elemei egymásra merőlegesen, átlapolással vannak elhelyezve

Rakjuk le a második sort. Helyezzük el a második sor rönköt az ábrán látható módon szintén átlapoló végekkel. A faanyag elhasadásának megelőzésére a csavarok behajtása előtt előre fúrjunk ki lyukakat. A csavarokat a felső rönkökön keresztül hajtsuk be az alsókba.

s3_1.jpg

A farönköket 12,5 cm hosszú, rozsdamentes csavarokkal erősítsük egymáshoz.
A rönkök végei az ábrán látható módon lapolják át egymást.

s2_1.jpgA harmadik rönksort a másodikhoz hasonlóan építsük be 

A sarkokba csak 1-1, a rönkök mentén egyenletesen elosztva 3-3 csavart csavarjunk be. Fejezzük be a homokozót. Szereljük be a harmadik sor rönköt, az átlapoló végek az első sorhoz hasonlóan helyezkedjenek el. Mielőtt az 1. lépésben leírt módon becsavarnánk a csavarokat, ellenőrizzük, hogy ezek a rönkök is merőlegesek-e egymásra.

homokozo_takaro_zold.jpg

A homokozó letakarásával távol tarthatjuk a homokozótól a macskákat, ugyanakkor a háló engedi, hogy a homok eső után kiszáradjon. A célra megfelelő 5 × 5 cm vagy annál kisebb lyukbőségű hálót kertészeti áruházakból szerezhetjük be (de egyedi ponyva is alkalmas, például ez)

A homokozó karbantartása. Akár letakarjuk használaton kívül a homokozót, akár nem, rendszeresen gereblyézzük át a homokot és szedjük ki belőle a hulladékot. Tartsuk be azt a fontos alapszabályt, hogy sem üveget, sem éles fémtárgyakat (pl. szegek) nem viszünk a homokozó közelébe. Ha mégis törött üveg kerülne a homokozóba, a teljes homokot cseréljük ki! Ha a homokot hosszabb ideig nem használtuk és úgy látjuk, hogy elpiszkolódott, szintén érdemes lehet az egész mennyiséget kicserélni.

Pillanatnyilag nem kapható a webáruházban, de komplett otthoni játszóterek elkészítéséhez ajánlom Jeff Beneke: Játszóeszközök családi környezetbe című könyvét, amiből - a kiadó engedélyével - szemezgettem ezúttal.

image1_39.jpg

Minden benne van szabványoktól a szerszám- és anyagszükségleten át a teljes elkészítési folyamat leírásáig. Ne hagyjuk ki a szükségeszközökből homokozót készítőket sem, most a raklapmánia jegyében egy kétrészes videó:

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8314809096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2020.07.15. 10:31:47

Nekem egy bajom van ezzel az egésszel. A gyerekem imádta a hintázást, mászást. Csináltam neki egy fasza rönkhintát várral, mászórésszel, baromifasza lett. Imádta 3 napig, azóta ott áll kihasználatlanul. Kb ugyanez a trambulin. Amíg nem volt az udvaron addig alig lehetett kiimádkozni belőle akárhol talált egyet. Vírusszünet elején vettünk egyet. "Imádta 3 napig, azóta ott áll kihasználatlanul."

Az udvari medence az egyetlen ami nem veszitette el a varázsát nem, hogy napok de évek alatt sem.
süti beállítások módosítása