Térfigyelő VHS kamera

2020.08.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Sok idő eltelt, mióta Kovács úrral együtt megvettem életem első kameráját. Akkorra kifutóban voltak a szalagos készülékek, viszont a digitálisok ára még elérhetetlen magasságokban. Állapota máig kiváló, de a legolcsóbb telefonkészülék is felülmúlja szolgáltatásait (ha a valódi üveg optikától eltekintünk) és a digitális tárolás praktikussága - nulla költsége végképp elavulttá teszik a szalagos bíbelődést.

grabber02.jpg

Szomorú látni, hogy 10e forintnál többet nem kapnánk érte, de nem is adnánk el ennyiért, ha egyetértenek velem. Ez egy finom és működő opto-elektro-mechanikai berendezés, tehát inkább találjunk neki másodlagos funkciót, vagy egészítsük ki a szolgáltatásait...

vhs.jpg

A VHS anyagok időtállósága amúgy is kérdéses. Néhány év és olyan klasszikusoktól kell búcsút vennünk a szalagok lemágneseződése miatt, mint Julcsi és Kálmán esküvője vagy máshol hozzá nem férhető filmgyűjteményünk. Megoldás a szalagok digitalizálása. Már a személyi számítógépek hajnalán léteztek asztali gépben használható dekóderkártyák. Nem olcsón és korlátozott teljesítménnyel, de működtek. Most egy szinte filléres, nagyon hatékony valósidejű külső digitalizálót mutatok be. A Basetech BR116 USB 2.0 ismertetése után következik a barkácstipp. Az USB grabber kulcseleme leendő térfigyelő rendszerünknek, mert ez képez hidat a digitális-analóg összetevők között.

grabber05.jpg

A számos elérhető külső digitalizáló egyik legolcsóbb képviselője erőlködés nélkül hozza a PAL kamerák és lejátszók legnagyobb felbontását, igazából nem is tudom, mi lehet az a többletszolgáltatás, amiért többet költenénk rá. Fantasztikus, hogy a video célprocesszorok milyen könnyedén elvégzik a munkát, amibe egy asztali gép is belereccsen (például 1080p .mkv filmek lejátszása). Ennek még tápegység sem kell, elég az USB táplálás. Főbb paraméterei:1 db kompozit, 1db S video, stereo audio (RCA) bemenet. Felbontása 720x576 / 25 kép/mp

grabber04.jpg

A grabber és kábelek csomagjában kapunk egy CD-t, melyen a driverek mellett az Ulead videostúdió SE változatát találjuk. Nosztalgiával gondolok korai változatára a kilencvenes évekből, s ezt az érzést növeli, hogy pont annyira instabil, mint idősebb testvérei. A Wndows XP-s laptopot annyira lerohasztotta, hogy ki kellett venni az akkumulátort a kikapcsoláshoz. Viszont asztali gépen tökéletesen működik és barátságos kezelőfelülete, szolgáltatásai feledtetik hiányosságait. Ha nincs optikai meghajtónk a gépben, ne dobjuk ki a CD-t, mert borítóján találjuk meg a program regisztrálásához szükséges kódot. Valahogy másoljuk fel a gépre és a drivers könyvtárban lévő setup.exe indítja a driver telepítését, azaz a grabber első csatlakoztatásakor megjelenő "új hardver" ablak nem segít.

grabber03.jpg

A digitalizáló funkció képernyőképe

Videodigitalizálásra és vágásra használhatjuk a programot. Filmvágásra kézreálló elrendezésben, hasznos effektekkel és funkciókkal vértezték fel. A grabberen kívül forrásként digitális TV-jelet, digitális kamerát és DVD lemezt használhatunk. A kimeneti oldalon a tömörítési ráta, felbontás, fogadott TV-szabvány és sok más jellemző beállítható, tehát ha elsőre nem - vagy nem színesben - jelenik meg a kép, kísérletezni kell.

digi.jpg

Ez pedig a videovágó ablak

Térfigyelő fillérekből

Végső soron egy rögzített kameraállásban használhatjuk közvetlen digitális felvételre a VHS kamera > USB grabber > számítógép összeállítást. A célra kézenfekvően alkalmazható webkamerák létezése csak érzéki csalódás, használhatósága múló ábránd.. Dobozukra hiába írnak hatalmas értékeket, ez általában szoftveresen megnövelt felbontás. Másrészt a csúcsminőségű- és árú példányok kivételével nem tudnak mit kezdeni a fényviszonyok változásával. Ez abszolúte igaz a biztonsági kamerákra is.

rablo.jpg

Erre varrjon gombot, rendőr elvtárs!

Néhány trafikrablós rendőrségi fotó láttán elgondolkozhatunk, hogy ha ilyen képet tudnak csak szolgáltatni, akkor minek felszerelni őket? Az alacsony felbontás néha nem is a kamera árán, hanem a rögzítőeszközön való takarékosság jele. A jelfolyam tömörítésének dacára egy megfigyelő rendszer falja a gigabájtokat. Például az Airplane első része 600*330 pixel méretű, másfél órányi minőségi (azaz felismerhetők a szereplők) videó 720 MB tárhelyet foglal el. 24 órányi pedig 17 gigát. Ez még az időszakosan működő mozgásérzékelős készülékek árát is jócskán megdobja. Ne feledjük, egy célrendszerben másképp árazzák a háttértárolókat, mint a számítógépboltokban.

Tehát szeretnénk egy biztonsági- vagy térfigyelő kamerát készíteni, a minőséggel szemben nem kötünk kompromisszumot, csak árában. VHS-kamerás megvalósítás esetében a minőséget biztosítja a valódi, üveg optika, az automatikus fókusz, a szintén automata üzemmódú kameralámpa. Költségeit egy kiszuperált asztali gépet bevetve csökkenthetjük. Nekünk csak az időjárás-állóságról kell gondoskodnunk, illetve viselni a gép áramfogyasztását és zaját. Teendőnk összekötni a kamera-USB grabber-számítógép hármasát, elindítani a mellékelt videograbber programot és magára hagyni, míg meg nem telik a winchester. A kamera hozza a 720*576 pixel felbontást és minősége házipornó kategóriás. Jöhetnek a betörők.

grabber01.jpg

Kép a képben effekt, avagy tükör a tükörben


Mozgásérzékelés kis késéssel
Emeljük a tétet és egészítsük ki egy mozgásérzékelős lámpával. Lehetőleg olyannal, melynek dugaszolóaljzata is van, hiszen erről fogjuk táplálni a rendszert és egyben ez indítja a felvételi folyamatot. A kamerát és számítógépet (a 230V dugót) csatlakoztassuk erre a tápforrásra, amely a mozgásra bekapcsol és remélhetőleg úgy is marad sokáig.

Az én kamerámmal végzett kísérlet alapján, ha felvételre állítjuk és bedugjuk a konnektorba, a kép azonnal megjelenik a kimeneten. Amennyiben nem teszünk bele kazettát,  megkerülhetjük a manuálisan nem kikapcsolható funkciót, ami bizonyos idő után áramtalanítja a berendezést.

Hagyományos, Windowsra alapozott rendszerben gondolkodva így működik az automata üzemmód: az alaplap BIOS-ban az indítási lehetőségek között általában megtalálható opció, hogy kapcsoljon be a számítógép, mikor hálózati feszültséget kap. Ha a Windowsból hibernálás üzemmódban lépünk ki, akkor a programok indítás után ott folytatják dolgukat, ahol a kikapcsolás történt. Ezzel akár perceket veszíthetünk, amíg a gép elindul, berántja az operációs rendszert, viszont lényegében nem kell költenünk a rendszer kialakítására és a 2 terabájtos winchesterek korában a háttértár sem akadály.

vhs3.jpg

Ugyanaz a fotó, csak vaku nélkül

A teljes rendszer elhelyezése kültéren problémás lehet a páralecsapódás miatt, azonban nagyon praktikus aktív USB-hosszabbítókat találunk a kereskedelemben, melyek külső tápegység nélkül, ötméteres lépésekben tolják ki a kamera-számítógép távolságot, amivel a jelet bevezethetjük az épületbe. A teljes vezetékhossznak csak az USB csatlakozó teljesítménye szab határt.

A boot nélküli, azonnal reagáló rendszerhez már vagy mikrokontrollert, vagy valamelyik mini-mikro ITX szabványú mikrogépet használhatjuk fel. Könyveket írtak erről, nem is mélyednék bele. Ilyenkor nem okozhat gondot a teljes rendszer kültéri telepítése, csak hálózati táplálásról kell gondoskodni.

A kamera rögzítéséhez használhatjuk a mini állványt, mely konfiguráció felidézi az alábbi jelenetet és militarista szellemű ingatlantulajdonosokat további fejlesztésekre ösztönözhet:


  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr848763428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2020.08.19. 10:19:52

A képen látható trafik rablós kép, vezetékes optikai kamerával készült. Ott ahol egy-két kamera kell, a wifi kamera jobb megoldás, főleg akkor ha az adatokat a felhőbe küldi. Házon belüli használatra szintén jó megoldás. Netán látni, mit csinál a gyerek otthon, amíg a szülő dolgozik, avagy idős szülőt lehet vele ellenőrizni, hogy minden rendben van e, s csak azért nem veszi fel a telefont, mert a fürdőszobában van, nem pedig azért mert netán elesett, s nem tud felkelni. A wifi-s kamerák nagy része oda viszza hang kapcsolattal rendelkezik, vagyis bele lehet hallgatni, mi történik az adott területen, s ezen keresztül beszélni is lehet, nem csak figyelni.
süti beállítások módosítása