Az Üst - csapágyazás házilag

2020.10.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

00.jpg

"Az történt, hogy kikopott a kenyérsütő üstjének a tengelye. Ezt nyilván megelőzte a szimering halála, csak nem jelezte semmi. Szóval a szimering mellett leszivárgott a lisztes víz, és szépen tönkretette a tengely fészkét. Vettem új üstöt, immár a harmadikat, jó drágán, kb a gép árának feléért, és ezzel párhuzamosan nekiláttam, hogy megjavítsam a rosszat." - kezdi levelét rendszeresen publikáló barkácshősünk, Zweitakt. Köszönjük és gratulálunk!

image14.jpg

image13.jpg

image12_1.jpg

Lássuk csak, mi kell hozzá!

Először is, szétfúrjuk az alapöntvényt az üsttől. Aztán csodálkozunk, mert még ragasztva is van, de nem baj, nekünk ez nem akadály, és különben is a ragasztó minősége konvergál a szimering és a tengelyfészek minőségéhez, kézi erővel letéphető volt. Ezt követte az alapos vakarászás, tisztítás, méricskélés. Nohát akkor kell 2 db hőálló duplaajkú szimering, 2db csapágypersely, M5 süllyesztett fejű csavar, zéger. Összesen 2200 Ft postázással.... Beszereztem mindent, külön köszönet a csapagy.hu embereinek, az amatőr kérdéseimre adott szakszerű válaszokért és tanácsokért.

image11_1.jpg

No, a szimering fészke túl bő, lötyögött benne a szimering, mint majom farkán a stanicli, tehát ezért ragasztották a gyáriak is. Közben az is kiderült, hogy volt ebbe már valami persely, csak nem látszott. No nem baj, megfúrjuk a perselyt a méretre,  a szimeringet meg beragasztjuk F.B.S-sel. A szabvány méretre feldörzsölt EVIG fúrógép-állvány most is nagy szolgálatot tett. (Állványos fúróm nem lévén, a haver meg, akinél van, épp nem ér rá, különben is, megoldjuk háztájiban, na!) Szúval megfúrtam 10mm-es fúróval, és egy M8 8.8 csavarral behúztam a perselyt az előkészített fészekbe. Kicsi olaj, bele a tengely, rá a zéger, a fölé a szimering.

image10_3.jpg

image9_2.jpg

image8_2.jpg

Már csak az a kérdés, hogyan védjem meg a szimeringet a rá váró megpróbáltatástól, magyarul, hogyan lesz ez tartósabb, mint az eredeti?

Kell az üst és a szimering közé még egy gumi tömítés, ami bírja a hőt. Mivel ilyet nem találtam, elkértem a feleségemtől egy általa utált, sosem használt, remek kis szilikon sütőformát. Ebből lyukasztóval készült tömítés, szép kék. Sajnos 7mm-es lyukasztóm nem volt, de hát majd tágul a gumi a 8-as tengelyre úgyis, tehát 6,5mm lyuk készült a 26mm-es korongba. A korong középpontjának meghatározásával nem bíbelődtem annyit, mint itt a blogon mutatták nemrég, hanem szemre lyukasztottam egy kicsit, és utána a 6,5mm-essel ehhez képest korrigáltam, szintén szemre. +- 1mm nem számított.

image7_5.jpg

image6_3.jpg

image5_7.jpg

Tehát zsírtalanítás, a szimering szélén, az ajkaknál és a tengelyen pici olajozás, F.B.S felkenés körben, rá a zsírtalanított szilikon tömítés, és összerakás.

image4_8.jpg

image3_13.jpg

image2_13.jpg

Siker!

Utána még egyszer ugyan ez, mert a régi üst sem volt ám kidobva! Talán említettem már, hogy most vettem a harmadik üstöt… És asszonyom örvendett vala, és süté a kenyeret, és evénk másnap vacsorára friss meleg ropogósat!

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8815321982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.11.25. 05:25:49

Szép és ügyes munka, gratula!
Azért két észrevételt hozzátennék (mer' én mindig mindenbe belekötök:)):
-Még mielőtt otthon mindenki fellelkesülve nekiesne, ez a javítás akkor lehetséges, ha a két tengely még nincs megkopva, sajnos elég sokszor igen
-A kenyérsütőben uralkodó éghajlati viszonyok sajnos nem kedveznek a bronzperselynek, nem lesz hosszú életű, tapasztalat :/
De ennyi pénzért meg egy kis munkáért persze, simán megéri, még akár csak vésztartaléknak is.
Az asszony dicsérete meg felbecsülhetetlen! Minden másra ott a mastercard...

shadowman1 2019.11.25. 15:25:57

Előnyben az 1 keverőlapátosak. 8-)

kkm.furdancs 2019.11.25. 17:10:25

@zooltek: Mint gyakran sütögető, a dagasztógépet az egyik legjobb konyhai gépnek tartom. A legegyszerűbb jószág is képes rá, hogy a kívánt állagra-sűrűségre összekeverje a tésztát és hagyja kelni. Sütni viszont a sütő a legjobb (már csak a tészták térfogata és formája miatt is). Tehát még egy használt bronzperselyes is hasznos jószág a célra.

Milyen profi (vagy járási éhenkórász bajnok) már, aki eleve kétlapátos gépet vesz :)

Komojtalan 2019.11.25. 17:28:31

@zooltek: A kopott tengelyt is meg lehet csinálni, ha megéri: Eggyel kisebb méretre esztergáltatni, vagy hegesztéssel felrakni és leszabályozni. A mostani esztergályos árakat passzolom, pár éve 1-2k -t kértek érte.

zweitakt 2019.11.26. 18:00:11

Kedves kkm.furdancs, gigabursch,és többiek mindnyájan!
Igen, az egyik üst csak dagasztást szolgál, mert rettentően sokat sütünk, mert mi is és a négy kölök is fogyaszt rendesen....;-))
Két lapátos kell a megfelelő mennyiséghez, karácsonykor még kevés is. Akkor dagasztás dagasztás után, közben megy a sütő...;-)
Amúgy a javítás elindítója az üst árán való hirtelen felindulás volt...
A bronz persely meg nem baj ha szétmegy, majd ha újra lötyögni kezd a tengely, hát kicserélem a perselyt. A tengelyt keményebb acélból faragták, az még jó lesz. Most már járt úton haladok...

zooltek 2019.11.27. 03:55:18

@zweitakt: Talán egy próbát megérne utánajárni, hogy szinteranyagból mennyibe kerülne a mutatvány. És vajon annyival tartósabb-e, amennyivel drágább. De ez már egy hosszú kísérletezési folyamat.

babist 2021.04.07. 12:57:18

@zweitakt: megkérdezhetem, hogy meddig bírja/bírta a bronzpersely, milyen méretűt alkalmaztál, s pontosan milyen szimeringet vettél, mivel az igazi hőálló szimeringeket (Viton) 2400Ft-ért adják darabját mostmár ... itt ez van, de ez elvileg 100 fokig hőálló, de lehet, hogy elég az is és sokáig kitart.... köszi! urb.hu/8x18x7-tc-szimering-26504?keyword=szimering%208x18x7%20

zweitakt 2021.04.07. 14:17:43

@babist: Szia!
Nemrég adta meg magát. Két évig bírta még így, heti 3-4 kenyér sütéssel, és heti legalább 1 alkalom csak dagasztással.
Újra javítottam volna, ha el nem kezd leválni a bevonat, és -ugye- nem szeretnék teflont enni...
Közben kissé megkoptak a keverőlapátok (ahol a tengelyre csosszannak, és vállakon támaszkodik), és belenyaltak az üst aljába, kikezdve a bevonatot. Tehát a lapátok is kuka, már nem érdemes...
Csúszócsapágy szinterbronz "A" tipus, itt vettem, de ma már inkább használnék 8x12mm-est, mert van rá hely, ha kifúrom az eredeti perselyt, mint a leírásban szerepel.
https://www.csapagy.hu/index.php?route=filter&filter=category|443/furat_atmero|37

Hőálló szimeringet ma nem találtam a csapagy.hu-n, azt nézni kell máshol.
Igen, az árak azóta kissé feljebb mentek ÖMAF!
süti beállítások módosítása