Józan ész vagy túlfogyasztás?

2020.12.04. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Így év vége felé szokás talán kicsit magunkba tekinteni. Nézni való mindig van ott bent, az idei évben meg persze különösen. A magunkba nézés természetesen azért is jó, hogy legyen mire alapozni az új évi fogadalmainkat. (Amiket aztán nyilván nem tartunk be, emberek vagyunk, de ez most nem ide tartozik.) Ennek az önvizsgálatnak nálam visszatérő eleme a fogyasztói társadalom hatásainak átgondolása. Ez így persze kicsit fellengzősen hangzik, kezdjük talán ott, hogy ilyenkor, az ünnep előtt rengeteg fantasztikus ajánlatot tolnak elénk a reklámok, és bizony ezek néha valóban csábítók. Vagy legalábbis annak tűnnek.

buy1.jpg

Ebben az önvizsgálati időszakban a számtalan akciós újságot kézbe véve elgondolkozhatunk azon, valóban szükségem, szükségünk van-e ezekre a holmikra? Itt a Furdancs blogon írtunk már ilyesmiről több alkalommal is. Írtunk például a világ elmúlt dicsőségéről, a fejlődés időnkénti kétségbevonásáról is. (Régen ugye minden jobb volt, tudjuk jól.) Többször előkerült, mit, hol és egyáltalán miért érdemes és szabad megvásárolnunk. És itt most nem a - szintén sokszor felmerülő - minőség kérdésére gondolok.

Maga a dolgok megszerzése, ami igazán aggaszt.

Ha van a Furdancs blognak filozófiája, annak mindenképp fontos része a dolgok, szerszámok javítása, rendbehozatala. Az egyszer már legyártott, elkészített eszközök minél tovább történő használata. Sosem támogattuk az eldobható vagy épp a "jól néz ki, de valójában felesleges" termékek divatját. Ez pedig manapság, az egyre inkább a „vedd meg – használd – dobd el” szentháromság szabályai szerint élő gyártók uralta világban majdhogynem szentségtörés. Igazából az a szerencsénk, hogy még nem vagyunk túlságosan ismertek, mert különben minden gyártó termékfejlesztéssel és marketinggel foglalkozó osztályán ott függene a falon a WANTED plakát a fotónkkal.

Itt a blogon a 'józan paraszti ész' emlegetése egyfajta szamárvezető is. Ezt szoktuk emlegetni a szereléses posztjainknál, olyan munkáknál, amelyek elsőre ugyan bonyolultnak tűnnek, de némi elmélyedéssel, a működési és építési elvek megismerése után magunk is megbirkózhatunk velük, de azoknál is, ahol egy-egy munkafolyamatot az ahhoz ajánlott speciális eszköz beszerzése nélkül végzünk el. Mondjuk azért, mert az adott célszerszámot szökő évente használnánk egyszer, és a feladat némi töprengés után azért a nélkül is megoldható. Talán mondanom sem kell, ez semmiképp sem jelenti azt, hogy mi ne rajonganánk egy-egy technikai újításért, modern és csilli-villi szerszámért. És persze nyilván bennünk is támad időnként birtoklási vágy. De a józan paraszti ész azért ezekben a helyzetekben is segíthet. 

Két gyors példa:

Jómagam idén költöztem vissza a vidéki, bagolyajtókkal és saját kocsmával (régebbi olvasóinknak ismerősek lehetnek) felszerelt házból Budapestre. És a költözés során bizony szembesültem azzal, mennyi felesleges holmit gyűjtöttem össze az évek folyamán. Ilyenkor döbbenhetünk rá, hogy a fogyasztói társadalom lerakataivá váltunk, sok olyan holmival, amit elrakni nincs hová, kidobni sajnáljuk és eladni/elajándékozni sincs kinek.

Az említett vidéki házhoz műhely is tartozott. Ahol például az évek során felhalmozódott jó pár akkumulátoros szerszám, amelyek akkuja néhány év használat alatt elhalálozott, és hála az – egyébként persze nem létező (sic!) – tervezett avulásnak, eddigre maguk a szerszámok is épp annyira koptak el, hogy ne legyen érdemes elkezdeni új akkukat, vagy felújítási lehetőséget keresni. Ki nem dobtam őket, hiszen kár értük, elférnek a munkapult alatt. Most persze útban voltak, valamit kezdeni kellett velük, végül szemét lett belőlük. Ugyanekkor, a költözés kapcsán szükségem lett egy sarokcsiszolóra meg egy ütve-fúróra. Rendszeresebb olvasóink talán emlékeznek még, idén több posztot is írtunk csodálatos, minden korábbit meghaladó tulajdonságokkal bíró akkumulátoros szerszámokról. Ezek - ahogy azt már a fejlődés diktálja manapság - minden eddiginél kisebbek, könnyebbek, mégis erősek. Maga a jövő, már most, vélhetjük a paraméterek átolvasása és a kézbevételük után. Mi tagadás, egy kis időre én is elcsábultam, hogy talán ezek közül kéne választani, mert milyen menő volna már ezekkel dolgozni.

Aztán szerencsére megjött az eszem. Végig gondoltam, mennyit és milyen körülmények között használom majd a szerszámokat, és inkább választottam két megbízható, hagyományos, vezetékes verziót. Természetesen az akkus szupergépek árának nagyjából a harmadáért. 

mak1_1.jpg

Azért a vezetékes technika sem ment ki a divatból még...

Szintén a vidéki ház műhelyében szembesültem rengeteg negyedig, félig lévő lazúros és festékes bödönnel. Tudjuk, a mindenféle kencék, ragasztók, festékek és lakkok esetében a nagyobb kiszerelés fajlagosan mindig olcsóbb. Szoktuk is volt gondolni: vegyünk hát nagyot, hiszen úgy éri meg. Aha. Már persze, ha eltekintünk attól, hogy nekünk csak két négyzetméter deszkát kell lefestenünk. Nem baj, a megmaradt festék jó lesz később, vélekedünk ezen a ponton. Csak sajnos ez általában nem igaz. Soha többé nem lesz szükségünk rá, ráadásul esélyes, hogy az általunk visszazárt csomagolás már sosem lesz olyan légmentes mint a gyári, arról nem is beszélve, hogy a modern, pláne vizes bázisú anyagok azért messze nem az örökkévalóságnak készülnek, ezek bizony már nem apáink olajfestékei, amelyek sokéves távlatokban is használhatók voltak némi lenolajos átkeverés után. Eleve elég nekik, ha egyszer kint felejtődnek a téli mínuszban a fészerben, egyszer megfagynak, és máris csak veszélyes hulladéknak lesznek jók.

pinga1.jpg

Kicsi vagy nagy kiszerelés?

Ez most csak két példa, de nyilván mindenki tudna mondani néhány hasonlót, ha pedig elvonatkoztatunk a barkács tematikától, nyitunk a háztartás és úgy általában az életünk minden területe felé, a példák sora végtelenre növekszik. A lényeg annyi, hogy így az ünnepi árudömping előtt/alatt talán érdemes néha kicsit megállni, és átgondolni, az épp előttünk lévő termékre valóban szükségünk van-e?

Ti mit gondoltok erről? Írjátok meg kommentben odalent.

Nyilván különbözőek vagyunk. Mint írom, bennem ezek a gondolatok időről időre előbukkannak. Ami miatt azonban pont most ez eszembe jutott, az egy Facebook blogposzt. Néhány gondolata nagyon is »betalált«. Bár nem kifejezetten Furdancsos az írás, én jó szívvel ajánlom, hogy olvassátok végig. Néhány sorát ide is másolom:

„Egyre gyakrabban nyomaszt az, hogy a mindennapjaimban egyszerűen minden túl sok: túl sok a fogyasztás, túl sokat eszünk, túl sokat iszunk, túl sokszor tompítjuk el magunkat, túl sokszor vagy folyton beszélünk, csörög a telefon, a fülekben folyton zene szól, kizárunk mindent, de keresünk mindent, csakhogy igazából sose legyünk egyedül. Magunkkal. Belemenekülünk a hedonizmusba, hiszen egyszer élünk, ezért úgy teszünk, mintha bármit megérdemelnénk. A világunk tökéletes társ lett ebben. Minden csillog, minden szemfényvesztés, és mi alakítottuk ilyenné. Mintha csak nap mint nap az igazi lényegről akarnánk elvenni a saját figyelmünk. „ 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha van kedved, szólj hozzá itt lent vagy a Facebook oldalunkon. Apropó! Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6116314760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2020.12.04. 13:01:51

Én a gépek javításából élek, engem nem kell meggyőznöd :)
A képen látható kis Makita GA5030 nagyon hálás jószág, nekem is van egy 9 éves, soha semmi probléma nem volt vele, és nem is drága. Ha a címkével befelé teszed fel a korongot, könnyebb lesz levenni, nem szorul rá az anya.
A festéket ne is említsd, szerintem több ment kárba, mint amennyit felhasználtam :/

zooltek 2020.12.04. 13:11:31

De ez a "józan ész vagy túlfogyasztás" cím is visszakanyarít az olyan sokszor lerágott csontra is, hogy márkás vagy kínai cuccot vegyünk. A posztban említett sarokcsiszolónál maradva: okés, nem veszem meg 120-ért az akkus Milwaukee-t, mert úgysem használom ki, veszek helyette 17-ért egy vezetékes Makitát. Hm, de annak az árából vehetnék 3 gagyi kínait is, inkább azt veszem, ha elromlik, eldobom, veszek másikat, még mindig olcsóbb. Melyik a józan ész és melyik a túlfogyasztás?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2020.12.04. 13:19:50

@zooltek: A poén az, hogy amikor felraktam a korongot, eszembe is jutott, hogy itt a Furdancson vmelyik poszt kommentjei között volt már erről szó, de nem találtam. Szóval akkor a festett fele legyen belül. Oké, eztán így járok el.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2020.12.04. 13:25:26

@zooltek: Hát ugye itt nem tértem ki a környezet védelmére, ami ettől még fontos szempont, nálam különösen. Szóval az eldobható cuccok (mondjuk a túl olcsó, 1-2 évre tervezett szerszámok) ezért sem jönnek szóba. Egy ilyen korrekt minőségű, ésszel használt vezetékes szerszám még manapság is lehet hosszú életű, szóval szerintem ez az arany középút. A festéknél pláne, csinálunk egy csomó hulladékot, amitől szabálykövető módon (vagyis hogy nem dobjuk a kukába) szinte meg se lehet szabadulni. (Oké, erre kijelölt hulladékudvarba elautóztathatjuk...)

zweitakt 2020.12.05. 17:25:45

Sziasztok!
A maradék festéket át szoktam önteni kisebb befőttes üvegbe, hogy ne legyen felette túl nagy légtér. Felirattal ellátva fagymentes helyen tárolom, így kisebb helyet is foglal el. Ha lehet, vizes bázisú festéket használok, mert az ecsetet könnyebb kimosni, és újra használni. A többi festék esetén az alaposan eltörölgetett ecsetet kimosom LB higítóban, és azt is elteszem, mert többször felhasználható ez a mosó elegy. Némi ülepítés után le is lehet tölteni róla a feltisztult részt. (jóvanna! sóher vagyok...) Egyébként az ecsetekből a higítós festék is kimosható szappanos vízzel...
A fagyott festék, ilyesmi általában leadható évi lomtalanítás alkalmával a kijelölt gyűjtőponton.
Monnyuk, ha én leszek egyszer a király, egyik első intézkedéseim között lesz, (rögtön a minden üveg visszaveendő után) hogy minden településen kötelező működtetni állandó jelleggel ilyen gyűjtőpontot. Heti/havi 1-7 napi nyitvatartással, körjáratos elszállítással. Mert az lehetetlen elvárás, hogy egy szobafestés után valaki 10-120 km-t autóztasson egy üres festékes vedret a megyei lerakóig, vagy az új hűtőgép polisztirol betétprofiljaival ugyan ezt tegye.

Szerszámgépek: Az akkusnak ott van feltétlen helye, ahol kell jóféle nyomaték alacsony fordulatszámon! (csavarozás) És itt is igaz a megfelelő szerszámot a megfelelő munkához elv. Napi 100 alkalommal használatra veszünk nagy márkát, néhanapi használatra meg jó a lidlialdis is. Az alá nem megyünk! Egyszer vettem csábító áron hunyadi ütvefúrót, az első fúrásnál füstölni kezdett a motor. Visszavittem, bevizsgálták, azt mondták, ez így jó... Csühhhh! Soha többet! Maradt a nagy német zeneszerzőről nevezett, ami ha minden igaz, csak utánam jön a Walhallába!;-)

Javítás: Épp a minap túrtam elő a gagyi flexemhez kapott szénkeféket, mert a jónevű kenyérszeletelő gépben megadta magát az egyik. De hogy miért csak az egyik kopott nullára (meg is állt a motor) és a másik miért volt szinte 100%-os, nem tudom. Valakinek van ötlete? Na, szóval a majd' szétesett flex tarcsi szénkeféjét reszeltem be a szeletelőgép motorjába.
Hogy miért írom ezt meg? Önigazolásból: "Ugye, hogy jó, hogy eltettem!" -no, ennyit a gyűjtögetésről, és a "jóleszazmégvalamire" -mentalitásról;-)

zooltek 2020.12.06. 03:55:06

@zweitakt: "De hogy miért csak az egyik kopott nullára (meg is állt a motor) és a másik miért volt szinte 100%-os, nem tudom. Valakinek van ötlete?"

A legvalószínűbb sajnos az, hogy menetzárlatos az állórész egyik tekercse. Kisebb ellenállás, nagyobb áram, "lángol" a kefe, jobban kopik.
Egy mezei 12V-os (ampermérővel ellátott) akkutöltővel le tudod ellenőrizni. Vedd ki a keféket, hogy az állórész tekercsei önmagukban legyenek, aztán az egyik tekercs kivezetéseire rátartod a töltő kábeleit, és megnézed az áramfelvételt. Aztán a másik tekercset is. Az ampermérőnek egyformát kell mutatnia. Ha az egyik többet vesz fel, akkor menetzárlat van. (Plusz tekercskivezetés és vasmag között nem lehet áramfelvétel, mert akkor meg testzárlat van.)

gigabursch 2020.12.11. 20:37:42

Általában az áruházak kacatsora bôven elég.
Nem egy szakít ismerek aki a lidlaldis cuccokat üzemi szinten hajt évek óta.
A "neves" retkekből még régóta elegem van.
Ebben a Bosch a bajnok.

Untermensch4 2020.12.14. 13:47:28

Nekem két dologra kell önuralmilag nagyon figyelni.
Távirányítós autó (illetve egyéb járgány). Gyerekkori becsípődés, amikor vettem magamnak (egyszer autót, egyszer helikoptert) nem játszottam vele annyit mint gondoltam, tképp ki lehetne pipálni a bakancslistáról. A gyerek már kapott ugyan kettőt pedig nem kérte... eddig jól tartom magam. :)
Akkus csavarozó. Rá kellett jönnöm hogy a lustaság nagyobb hányadát adja a tétlenségemnek mint az eszközhiány (amikor hazahoztam az akkus forrasztót, a vezetékes mellé tettem, ugyanúgy bontatlan a csomagolásuk azóta is :(

A hedonizmus eredetileg nem a mennyiségről szólt, ez a mohó fogyasztói verzió amit mi ismerünk. Tudtommal Diogenész hedonista és minimalista hozzáállása táján van az "igazi" hedonizmus. Egyik ismerősömnek van egy 3-400ezer huf áron összerakott kerékpárja amivel korlátozottan megy helyekre, nehogy ellopják. Nekem van egy 30+ éves, nagyon gányolt kinézetű puch kempingem. Praktikusan tudom használni, ha ellopnák kb 10ezerből tudnék barkácsolni egy hasonlót (beleszámolva a defekttűrő gumikat is), de belátom hogy "nem trendi" (bár egyszer egy részeg meggyanúsított azzal hogy hipszter vagyok de megfenyegettem hogy fejbevágom a kinyitható telefonommal mert öreg punk nem vén punk).

@Gyökösi Attila: Tudom hogy máséval könnyű verni a csalánt... de nem vetődött még fel az akkus cuccok kapcsán vmiféle csatlakozó-adaper 3d-nyomtatása?

Wildhunt 2020.12.17. 13:03:20

@zooltek: olyat kérdeznék, hogy lehet - e akkus szerszámot sima savas akkuról meghajtani? Vagyis azt már tudom hogy lehet, de menne ez hosszabb távon is? Nem megy tönkre?

zooltek 2020.12.17. 13:27:12

@Wildhunt: Ha nem kefementes és nincs telepakolva elektronikával, és a feszültség is megegyezik, minden további nélkül, akkuról és tápról is. Én egy régi PC tápegységről használtam a gagyi gravírozómat hosszú évekig. Aztán egyszer (nem józanul) sikerült felcserélnem a polaritást :/
Az akku kibírja a nagyobb áramfelvételt, tápegységnél ha nem bírja, fulladni fog a szerszám.
Még egy dolog: a mostani lítiumos aksis cuccoknál ha nem csak a + és - bemenet van, és az elektronika figyel egyéb dolgokat (hőmérséklet, áramfelvétel stb.), akkor lehet nem fog elindulni.
A feszültség egyezzen, a gép annyi áramot vesz fel az akkuból, amennyire szüksége van. Csak a kábel bírja el, amivel összekötöd.

Wildhunt 2020.12.17. 14:02:39

@zooltek: egy régi (8+ év) szénkefés, nimh Bosch. Az új akku egyrészt nincs, másrészt drágább mint amit a szerszám ér. Kiégetni sajnáltam volna.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2020.12.17. 17:40:29

@Untermensch4: Ugye volt erről már szó, de a 3D nyomtatás engem nem érintett meg. (Mr. Furdancs, meg Kkm ennek inkább hívei. Mindazonáltal ez szerintem feltételezi, hogy van otthon akkud, csak nem jó a formája. Ha venni kell, akkor már ugye vehetünk eleve olyat ami jó. Aztán meg a modernebb akkukban azért lehet némi elektronika is, általában épp ezért nem is csak két érintkező van az akku meg a gép között, hanem akár 4-5 is. Ahol ugye mindenféle egyéb infók (mármint mondjuk az akku hőmérséklete, vagy más töltöttségi információk) áramolhatnak. És ugye a nyomtatott adapter még mindig csak egy darab műanyag, oda kell akkor valami rézlemezkés implantátum, ami az akksi meg a gép között továbbítja a delejt. Szóval ez inkább afféle agytornát kívánó hobbi, mintsem olcsó és gyors megoldás...

zooltek 2020.12.18. 03:59:53

@Wildhunt: Hogyne lenne akku hozzá, még a 30 éves Bosch-hoz is lehet kapni. A gyárit nem érdemes megvenni, egy utángyártott 8-15 pénz, intenzív használat mellett olyan 3 évet bír. Úgy, hogy nem előírás szerint töltöm. Akkor kibírna mondjuk 5 évet. Fel is tudnám újítani, de összegben ugyanott vagyok, ha minden cellát cserélek, plusz a macera. Nekem megér annyi pénzt, hogy vezeték nélküli legyen, hiszen mindennapos használatban van.
Ha belegondolok, 3 év alatt a csavarozó bitekre is elköltök ennyi pénzt.
süti beállítások módosítása