Költséghatékony karácsonyi függönybarkács.

2020.12.27. 18:07 | Írta: Gyökösi Attila

A cím persze magyarázatra szorul, meg eleve ellentmondást is tartalmaz. A karácsony semmiképp sem a legköltséghatékonyabb ünnepünk. Karácsonyfa, dekorok, rengeteg ennivaló és persze ajándékok. Tudjuk, az átlagember annyit költ karácsonykor, amennyije van. Vagy kicsit többet.

Az is felmerülhet kérdésként, vajon hányan barkácsolunk és fúrunk-faragunk az ünnepek alatt? Ez alighanem úgy van, – ahogy azt az ikonikus Love Actually filmben mondja Billy Mack – a karácsony igazából azok ünnepe, akik szerelemben, kapcsolatban élnek épp. Nekünk többieknek ez is csak egy hosszú hétvége. Ami remek alkalom némi otthoni fúrfaragra.

fug1.jpg

Szóval az történt, hogy egy kedves barátnőm épp albérletet váltott, és az új lakás ablakaira (lévén, hogy magasan fekvő, a környező utcákról jól belátható nagy ablakokkal ellátott lakásról van szó, a leányzó meg szeret hiányos öltözékben tenni-venni otthon) a fényt áteresztő, de valamit mégis takaró (sejtelmesítő) függönyre lett szükség. Olcsón, mert ugye később még alakulhat a lakás berendezése, stílusa, esetleg a függöny színe is, most igazából gyors megoldás kellett csak.

És itt jött képbe az IKEA. Ott ugyanis van egy Lill nevű függöny, amiből egy pár összesen 1290.- forintba kerül. Ez ugye nagyjából egy darab igényesebb hamburger ára. Igazából jobb bele sem gondolni, ennyi pénzből (bruttó!) hogy jöhet ki akárcsak a csomagolás ára szállítással, miegymással. Mindegy is. A világnak úgyis vége lesz hamar, függetlenül attól, beállunk-e az irreálisan olcsón, vélhetően mindent kizsákmányoló módon készült (bár az Ikea mondjuk pont nem ilyen, így pláne érthetetlen ez az ár) termékek vásárlóinak sorába. De így legalább - a függönynek hála - később vesznek majd észre az utcáról az apokalipszis lovasai.  

Persze igazából ez nem is függöny, inkább csak afféle géz vagy szúnyogháló anyagú IZÉ. De akkor is. Eleve több mint 10 nm textilről (vagy IZÉ-ről) beszélünk és a felső szélén ott van a függönyrúd becsúsztatásához való varrt »zseb«.

fug4.jpg

Ezt vettük meg gyorsan, még szenteste előtt, aztán huszonötödikén felkerült. Persze hosszú volt, úgyhogy ollóval meg lett fazonírozva… Nyilván rendesen vágni és szegni kéne, de hát ez egy 1290 pénzes függöny, nem fogjuk többszörös áron beszegetni, pláne nem karácsonykor. SOS. Ráadásul úgy fest, ez a szúnyogháló jellegű anyag egyáltalán nem foszlik, tehát az ollós műtét abszolút működni látszik.

*A leesett részből amúgy simán kijön akár több esküvői fátyol is, ha valaki épp ilyet szeretne, írjon ránk privátban. 

Sose legyen bonyolultabb barkácsolni valónk, 25-én délelőttre épp jó volt. Azért készült más - komolyabb - projekt is az ünnepek alatt, például tükörrel kombinált hűtőszekrényhát-takaró és itt nálam a stúdióban is összeütöttem két szekrénykét, de ezek egyike sincs még teljesen készen, szóval ezek történetét egy későbbi alkalommal mesélem el. 

Írjátok meg, ti mit barkácsoltatok. Esetleg azt is, hogy lehet ilyen olcsó egy ekkora függöny. De igazából bármit írhattok, így ünnepi időszakban sokkal jobban szeretünk olvasni mint írni. 

fug5_1.jpg

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1316358518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2020.12.28. 23:30:34

Sztem egyrészt az IZÉ jön ki egy gépből ami sorban nyomja a szélére a szegecset, meg néha elvágja. Másrészt beragadhatott sok, akár vmi miatt nem rokonszenveznek vele máshol a svédek vásárlói (talán felháborodtak a bangladesi IZÉ-foschó-gép kezelőjének kizsákmányolásán).
süti beállítások módosítása