Depresszió vagy barkácsolás?

2021.01.06. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Az van, hogy az most megint egy afféle érdeklődő poszt lesz itt. Az iránt érdeklődnénk, nektek van-e kedvetek barkácsolni mostanában? Ugye itt a blogon azok a legkedveltebb posztok, ahol készül valami, ahol alkotunk, szerelünk, vagy legalább próbálkozunk ilyesmivel. De ez most nehezebben megy, és nem azért, mert nincs csinálni való itthon, inkább azért, mert halogatunk.

dep0.jpg

A karácsony utáni időszak amúgy is depresszív kicsit, messze még a tavasz, hiába nézegetjük a frissen érkezett Starkl katalógust, azért tudjuk, a rendelést feladni még ráérünk. Nálam a covid miatti bezártság, a találkozások, kimozdulások elmaradása nagyon is érezhető az itthoni aktivitásomon is. Valahogy minden nyúlik... Itt a stúdióban elkészült például egy szekrényváz, de az ajtó - meg a festés - csak nem akar felkerülni rá. Használni már így is lehet, ugyebár, aztán majd csak befejeződik valahogy...

dep2.jpg

Visszakerült a már sokszor bemutatott gitárasztal is, ezután itt lakik. A csúnya sötétbarna pácot még lecsiszoltam róla valahogy karácsony előtt, és kapott gyorsan négy görgőt a lábai alá. Viszont így túl magas, tehát egy görgőnyit vágni kéne a lábaiból, amihez megint szét kéne szedni. Na, ehhez már nem volt lelkierőm azóta sem...

dep4.jpg

Aztán ott a lucaszék stílusban készülő vizesblokk, ahol a londoni telefonfülkére hajazó zuhanyfülke befejezése halogatódik. Igazából már nincs sok, csak egy világító 'TELEPHONE' felirat kéne, meg egy íves-címeres felső elem. Talán majd holnap... 

dep1.jpg

És persze készülne némi kiegészítő világítás is a stúdióba, mert lámpából sosem elég, meg persze a használat közben folyton derülnek ki hiányosságok. De hát itt sem vagyok valami szorgos. Szóval ez van itt. Tényleg kíváncsi volnék, ti jobban veszitek-e ezeket az akadályokat?

A legjobb ilyenkor még mindig a vásárlás, itt például beruháztunk egy Xiamiau Xiaomi MI 360 biztonsági kamerára. Ez egy jópofa szerkezet, igazából számomra - szokás szerint - felfoghatatlan, hogy jöhet ki bruttó hazai áron 11000.- pénzből egy ilyen full HD, kétmotoros kamera. Használni ugyan csak mobiltelefonról lehet, és képét is csak a saját applikációjában látjuk, de onnan jól távirányítható, és van egy csomó okos funkciója, mozgásra riaszthat, küld üzenetet, de akár beszélgethetünk rajta keresztül távolról a betörővel is, ha épp van kedvünk hozzá. Ráadásul meglepően jól lát töksötétben is, és még képes arra is, hogy színesben mutassa az amúgy infraledekkel készült monokróm képet. Vidám jószág, olyan mint valami kis kék szemű robot, lehet hogy nevet is kéne adni neki. 

dep3.jpg

Szóval a vásárlósdi egy megoldás lenne. Azonban arra sajnos nem elég a büdzsé, hogy a virágos és napsütéses tavaszig kihúzzuk folyamatos kütyüvásárlásokkal, szóval mindenképp össze kéne szedjük magunk. Ehhez pedig igazán jól jöhetnének az ötleteitek, meg a saját depresszióellenes receptjeitek. 

Írjátok meg itt, vagy a Furdancs Facebook oldalán. Nem fogjuk megbánni, sőt kifejezetten örülni fogunk neki.  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2516373194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.01.06. 19:24:31

Momentán én a padlástér teljes villamoshálózatát alakítottam ki.
Ennek kapcsán kaptam egy érdekes szempontot.
A falból följövő vezetéket körbeölelő gégecsövet le kell dugózni a tetőtéri elosztódoboznál, mert előfordulhat páralecsapódás, ami a hőszigeteletlen csőszakaszból elviszi a vizet a fali elosztó dobozba. A kockázatokat mindenki ismeri.

zooltek 2021.01.07. 11:55:27

Depresszió ÉS barkácsolás. De egyik sem a vírus miatt.
Bedöglött a gázkazánom. Próbáltam megjavítani, de mindhiába, új kazánt kellett venni.
De máshova esik a kémény...
De máshova esik a vízbekötés...
Más a gázbekötés is...
Ó, a villany sem úgy van...
Jé, ez már tud használati melegvizet is, nosza, kössük be a konyhába!
...
Bmeg, hogy néz ki a fal! Nnna, tanuljunk meg glettelni, meg festeni is...

(Ja, és ha még kkm kolléga követi a blogot: technikai okok miatt se email-t nem tudok egyelőre írni, és a telefonom is összekakálta magát, de a világba nem találok olyan alátét-anya párost, amilyen kell. Elméletileg Kínából jön egy csomag, ami reményt ad, de még nem ért ide.)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.01.07. 20:47:33

@zooltek: Azt hittem az lesz a kimenet, hogy új kéményt kell építeni...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.01.07. 20:52:15

@gigabursch: Korunk babonái, kísértetei, szellemei és az azok elűzésére szolgáló mágiák és varázslatok mind a hőszigetelés-páralecsapódás-hőhidak-stb témaköréből kerülnek ki. Nem is értem hogy maradtunk életben korábban, az üveg- és kőzetgyapot felfedezése előtt. (Ezt csak általában jegyzem meg, a konkrét tanács okos, és teljesen életszerű, végül is a dobozba elég ha egy-két csepp víz folyik vissza épp két pólus kapcsai közé. Szóval köszi a tanácsot.)

gigabursch 2021.01.08. 17:15:43

@Gyökösi Attila:
S az megvan, hogy hosszú bergmann csőben vezeték újrahúzás elősegítése érdekében az üres cső egyik végére tegyél egy működő porszívót, a másik végén még fújj be egy kis wd40 szerűséget?

zooltek 2021.01.09. 02:59:04

@Gyökösi Attila: Fali gázkazán. Nem épített kéménye van, hanem parapetes cső a csőben, amit kidugsz a falon. Persze a régi téglalap alakú volt, az új az meg kör, és teljesen máshova is került. Szóval a régi lyukat eltüntetni, újat fúrni. 50 centis vályogban.

villanyember 2021.01.09. 07:30:42

@zooltek:

Utánanéztél már? 2017-ben cseréltem kazánt, akkor még a régi hőszigetelt kéményt lehetett bélelni. 2018-ban már nem, új kéményt kellett építeni. Akkor azt mondta a gázos, hogy a simán falon kidugott rövid parapetcső már nem használható. A kazán 240.000, mire minden szemle, engedély, ilyen-olyan hatósági pöcsét meglett, az összeg elérte majd a 600.000 Ft-ot. Ha nincs meg az eredeti gázterved, akkor először meg kell pótlólag terveztetni, engedélyeztetni, hogy legyen mit módosíttatni. Iszonyú szopatás és lehúzás az egész.

villanyember 2021.01.09. 07:52:25

@Gyökösi Attila:

Ez nem csak a hőszigetelés miatt van. Sok kültéri fém vezérlőszekrényt telepítettem. Elvileg légmentesen zár, de akkor is van páralecsapódás. Vagy szellőzőt kell beépíteni, vagy legalább a doboz legalsó pontján fúrni egy 4-6 mm-es lyukat hogy a kondenzvíz kifolyhasson.

" bergmann csőben" Ha még van ilyened, akkor tedd el mint technikatörténeti emléket! Igazán nem kötekedni akarok de ezt a fajta csövet a hazai villamosítás fénykorában használták. Belül kátrányos papír, kívül vékony lemezburok. Elkezdted húzni benne a vezetéket, aztán ha a papírbelső megindult, akkor lett belőle egy szép dugó. Onnan aztán se té se tova. A rutinos szerelők előbb befűzték a vezetéket aztán vakolták el. Nagy kaland lehetett de hát a szükség nagy úr. Később amikor ilyet kellett javítani, a villanyszerelő előre szólt a tulajnak, hogy ne lepődjön meg ha bontás lesz a vége.

zooltek 2021.01.09. 09:11:08

@villanyember: Hát nemtom, de minden hivatalos, lepapírozva stb. A parapetes csövet direkt ehhez a kazánhoz lehet kapni, a gázszerelő mester (jó ismerős) mondta, mit vegyek. A gáz az, hogy 2 db 1 méter hosszú papírvékony lemezcsőért is elkérnek 30 ezret...

gigabursch 2021.01.09. 12:09:41

@villanyember:
Ez már PVC alapanyagú bergmann cső, nem a klasszikus.
Olyan viszont valóban csak bontással megy.

gigabursch 2021.01.09. 12:19:57

@zooltek:
Nagyon haragszom a hazai kazánforgalmazókra, mert lövésük sincs arról*, hogy adott környékén milyen kemény a víz, így aztán olyan helyeken is értékesítenek kombi kazánt, ahol a túl kemény víz pár év alatt szétszedi a váltós telepet.

______
* Vagy telibe letojják.

zooltek 2021.01.09. 13:09:16

@gigabursch: Ha csak annyi lenne. A hivatalos szervizkönyv szerint feltöltve a rendszert, az égéstérből folyt ki a víz, a gáz mágnesszelepe azonnal megadta magát.
Van a vízkörben egy 3 bar-ra állított szelep, ami túlnyomás esetén nyit. A könyv szerint ez az "égéstermék elvezető".
És egy neves márkáról van szó.
süti beállítások módosítása