Nyomtassunk maszkot

2021.01.11. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A 3D nyomtatásról több poszt készült már itt nálunk. A blog korábbi szerzői, sőt maga Mr. Furdancs is használ ilyen szerkezeteket. Engem azonban sosem érintett meg ez az újfajta módi, valahogy én sokkal jobban hiszek az öntésben-marásban, eleve inkább a fémeket pártolom a műanyagokkal szemben. Mindazonáltal persze elismerem a 3D nyomtatási technológia előnyeit, kétségtelenül gyorsan és relatíve olcsón lehet pótolni vele például törött alkatrészeket, vagy épp létrehozni egyedi (mégis megismételhető) műalkotásokat. Ugyanakkor folyamatosan látok olyan híreket is, amelyek inkább öncélú tech-propagandának tűnnek, mint például tavaly egy valódi, életnagyságú motorcsónak-hajótest 3D nyomtatással történő elkészítéséről. Ez igazán lenyűgöző, de tényleg. (Tudják, értem én a viccet, csak nem szeretem…)

img_20210110_181741.jpg

De néha a legmegalapozottabb ellenérzésen is jelenhetnek meg apró repedések... A minap felmerült itt a stúdióban egy videó ötlete. Amihez szükség lett volna egy az igazihoz megtévesztően hasonlító maszkra, az ikonikus The Mask című Jim Carrey filmből. Elsőre persze az ugrott be, hogy milyen király volna faragni egyet fából. De aztán rögtön az is, hogy ehhez én azért lusta vagyok, talán itt az idő és nyomtatni kéne inkább egy ilyet. Ez elég ismert tárgy, nyilván vannak kész tervek a neten. Szerencsére van a baráti körömben olyan, aki ezekkel a nyomtatókkal komolyabban foglalkozik, nem csak hagyományos rendszerű, de delta, sőt folyadékos nyomtatója is van, teli is van az Instája az ezekkel készített csodákkal.

Írtam neki egy Messenger üzenetet, és pár perc múlva válaszolt is, hogy persze, már meg is találta az alkalmas tervet hozzá. Másnap pedig már a kész álarc fotóját küldte ugyanitt. Én meg elmentem érte, aztán némi festegetés (nyilván zöld és barna festék persze nem volt itthon, szóval azért némi beruházást igényelt a projekt) és lakkozás után megalkottam az eredetileg grafitszínű nyomtatott álarcból ezt:

Ami, meg kell mondjam, bőven megfelel az elvárásaimnak, olyannyira, hogy a forgatás után egy megfelelő talapzaton állandó dísztárgyként is velünk marad. 

A nyomtató, amivel ez készült, egy Anycubic Predator nevű szerkezet, ami egy delta rendszerű nyomtató, tehát a nyomtatófej nem egymással derékszöget bezáró síneken mozog, hanem három pontban van felfüggesztve, és ezek a függesztési pontok mozognak három függőleges sínen. Az egész elég lenyűgöző, különösen ha hozzám hasonlóan az ember belegondol, hogy itt az adott magasságban történő oldalirányú mozgás kiszámolása azért jóval macerásabb (-lenne nekem), mint egy sima X-Y-Z tengelyes mozgás esetében. De persze ez a programozók baja, a dolog működik, és minket nyilván csak ez kell érdekeljen. Ami ezt a konkrét modellt különösen hasznossá teszi, az a nyomtatható tárgy mérete. Itt egy akár 45 centi magas, 30 centi átmérőjű tárgy is egyben kinyomtatható, ami azért már elég tekintélyes méret.

Hát így lett maszkunk, és így kerültem kicsit közelebb a 3D nyomtatáshoz. Ettől függetlenül valószínű, hogy jómagam továbbra sem fogok ilyesmibe beruházni. Már csak azért sem, mert ahogy hallom, a belépő szintű nyomtatókkal azért van dolog, kísérletezni kell velük, beállítgatni és aztán folyamatosan elhárítani a felmerülő problémákat, és persze azért nem minden munka lesz velük sikeres. A profibb gépek meg ugye azért hobbistaként nem igazán érik meg. 

Nektek, kedves olvasóink van tapasztalatotok ezekről a szerkezetekről? Ha igen, írjátok meg itt, vagy a Furdancs Facebook oldalán. Nem fogjuk megbánni, sőt kifejezetten örülni fogunk neki. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9016383334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.01.11. 08:02:11

majd amikor az első nyomtató elkészíti a mását (vagy a natasát :)

gigabursch 2021.01.13. 08:23:45

...És felpróbáltad már?
:-)

Amúgy szerintem kb 2023-ra már jön belőle az Aldi/Lidl kacatsoros verzió.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.01.13. 20:20:29

@gigabursch: Nincs hely benne az orrnak. :( A kacatsort a nyomtatóra gondolod? Hát, mennek lefelé az árak, de ahogy látom, azért az olcsó kütyük megbízhatósága még messzi van a tintasugarras nyomtatókétól. :)

gigabursch 2021.01.13. 20:51:52

Igen a 3D nyomtatóra.
Addigra kis kompromisszumokkal vállaható cuccok kerülnek majd oda ebből is.

Lásd innen való hiltik és társaik. 3 év jótálllás, üzemóra megkötés nélkül és tök jó ár egy valódi HILTI-vel szemben.
süti beállítások módosítása