Zajvédő kerítés – Heralith C 50 mm

2021.03.01. 05:00 | Írta: ( x )

A Knauf Insulation régóta rendszeres szereplő itt a Furdancs blogon. Bár a legtöbb olvasónak alighanem a 'hőszigetelés' kifejezés jut eszébe a cég termékeivel kapcsolatban, de azért lehetünk néhányan, akik tudják, hogy a hangszigetelés terén is igen jó megoldásokat találhatunk a Knauf Insulation palettáján. A Heraklith lapokról írtunk már például a stúdióprojekt kapcsán is. Ebben a posztban egy némiképp más jellegű, de szintén igen hangos problémára adott válasz esettanulmányát olvashatjuk. 

202002_01.jpg

Helyszín: Salgótarján külvárosi részén, de még belterületen működő fémhulladék-feldolgozó vállalkozás. A cég eszközparkjának és technológiájának változása, valamint a tevékenység bővítése tette indokolttá a telephely – egyébként érvényben lévő – zajkibocsátási határozatának felülvizsgálatát, figyelemmel a megváltozott hatásterület alakjára. A mért értékek elvárt szintre csökkentéséhez egy, a zaj hatását, erejét hatékonyan csökkentő fal építése látszott a leginkább célravezetőnek. 

A feladat megoldásaként új, zajvédő kerítés tervezése és építése kínálkozott, szakértő építésztervező bevonásával. A kerítés méretei (4,5 m magasság, 130-140 m hosszúságban) komoly alapozást, vasalást, acéltartók beépítését tett indokolttá.

202002_02.jpg
A hangelnyelő szerkezet a tervező előírásának megfelelően 50 mm vastag Heraklith C 50 mm típusú táblákból készült, a zajforrás oldaláról acélcsavarokkal rögzítve. A fagyapot építőlemezek időjárásállóságát hidrofóbizáló alapozó és homlokzatfesték (gyári bevonat) biztosítja. A kerítés külső oldala acéllemez borítást kapott, míg felülről a szerkezetet fémlemez zárással látták el, a csapadék behatolásának megakadályozására.

A hatósági eljárás menetét, körülményeit és értékelési szempontjait a 284/2007.(X.29.) Kormányrendelet, és vonatkozó szabványok (MSZ 18150-1, MSZ 184/7-83, MSZ 15037 - stb.) írják elő.

A kerítés megépítése után a méréskor a fenti szabványok támasztotta követelményeket és értékeket bőven teljesítő eredmények születtek (megállapított zajkibocsátási értékek 50 dB). A vizsgálatot és annak értékelését szakértő vállalkozás végezte el. A zajvédett terület mérési adatai a jegyzőkönyv szerint rendre 42-45 dB közötti értéket mutatnak.

202002_03.jpg
Csak érdekességként: a megbízó is végzett néhány nem autentikus zajszint mérést (természetesen nem szabvány szerint, inkább csak tájékoztatás céljából), amelynek eredménye: több mint 20 dB zajszint csökkenés, a kerítés megépítése után. A képen látható pillanatfelvétel, a zajszennyezett terület adatait mutatja. Jól olvashatóak azon értékek (átlag, maximum és minimum érték, továbbá a csúcs érték) melyek a kerítésen belül vannak jelen.

Eddig a Knauf Insulationtól érkezett beszámoló. A magunk részéről csak annyit tennénk hozzá, hogy ha az olvasóink szomszédjában is megtalálható esetleg egy, a cikk legalsó fotóján (a telefon miatt duplán!) látható őrült sárga robot, amely minket leginkább a 'Világok harca' filmek gonosz masináira emlékeztet, némi Starwars jellegű birodalmi lépegető beütéssel, szóval ha ilyen van a szomszédban, mindenképp indokolt megfontolni a megfelelő kerítésbe való beruházást.  

Ha ilyen robot nincs a szomszédban, de van mondjuk egy nagy forgalmú útszakasz, netán vasút, vagy akár egy iparterület, érdemes lehet megfontolni a saját portánk hasonló hangszigetelő rendszerrel való burkolását, vagy épp zajszigetelő kerítés építését. És ha már, akkor a magunk részéről mindenképp a Heraklith termékeket ajánljuk, legfőképp azért, mert nekünk is beváltak. A bevezetőben említett stúdió esetében igazából pont ez volt a cél, nyilván a kimenő hangokat is csökkenteni kellett, de a fontosabb az volt, hogy a külső hangok (a repülők zúgásától az autópálya bevezető szakaszának zajáig) maradjanak a falakon kívül. A Heraklith pedig remekül teljesítette az elvárásaink, ráadásul egy kifejezetten jól használható, mutatós alapanyag. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9516441916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása