Ritka gépek

2021.03.10. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Az van, hogy a kényszerű bezártság, meg az este nyolc órai kijárási tilalom nyilvánvalóan a vírus elleni küzdelem egyik legfontosabb lába. (A másik az ingyenes parkolás, ezt gondolom tudja mindenki.) Ezektől függetlenül azonban ennek a helyzetnek sajnos vannak árnyoldalai is, például jóval többet böngésszük a netet, mint az egészséges volna. Az ilyen böngészések pedig fura találatokat eredményezhetnek…

ger0.jpg 

Esetemben az egyik ezek közül, hogy olyan szerszámgépekre bukkanok, amelyek létezéséről eddig nem is tudtam. Az elektromos kéziszerszámok persze mindennapos vendégek a Furdancsosok életében. Mindannyian fúrunk, csavarozunk, flexelünk, és persze csiszolunk meg gyalulunk is. És még egy csomó dolgot csinálunk. Erre nem is volna érdemes szót (illetve karaktert) vesztegetni. Azonban az elmúlt napokban egy sereg érdekes masinára bukkantam, ezek közül mutatok most be párat.

Az első egy zárhelymaró, az inkább csak szakmabeliek számára ismert Virutex gyártmánya. Zárhelyet persze minden nyílászáróba szokás készíteni, és az ajtó meg ablakgyártók használnak is erre a feladatra mindenféle telepített gépet. Azonban az itt bemutatott masina hordozható, helyszíni munkára való. Ugyanakkor nem kifejezetten olcsó, ami a minőséget tekintve indokolt is, ugyanakkor nem nagyon tudom elképzelni, kik is e gépezet valódi felhasználói? Egy új nyílászáró gyárilag rendelkezik zárhellyel és persze előfordulhat időnként olyan eset, hogy mégis a helyszínen (mármint a beépítés helyszínén, az építkezésen) kell ezen alakítani, de hogy ezért megérné egy több mint 360 ezres gépbe beruházni, azért az számomra elgondolkoztató…

A következő találat egy menetesszár-vágó volt. A leírás szerint ez az akkumulátoros gép úgy képes elvágni az igazán emberes, akár 25 mm átmérőjű acélszárat, hogy a menet nem sérül, arra gond és utómunka nélkül feltekerhetünk egy anyát. Jobban utánanézve persze találunk arra is ajánlásokat, hogy ugyanez a gép betonvasak pontos helyszíni vagdosására is alkalmas, ami nyilván elég sokszor előforduló feladat egy nagyobb építkezésen. Mindenesetre én korábban ezzel a géppel sem találkoztam még.

Most egy kicsit csalok, mert az itt következő gépet, ami a »gumihely maró« névre hallgat, ismerem. Ez szintén Virutex gyártmány, de ilyet több cég is forgalmaz. Meglehetősen speciális feladatra szolgál, a modern fa nyílászárókba lehet vele a tömítést végző gumiprofil fészkét elkészíteni. Erre persze más marógépek is alkalmasak lehetnek, azonban ez a gumiszegély sokszor rosszul hozzáférhető szegletben/sarokban van, egy hagyományos felső- vagy élmaró talpa nem okvetlenül fér el, szóval ez a masina komoly segítséget jelenthet.

Szintén érdekes és kellően veszélyesnek tűnő masina a láncmaró. Én most egy Makita modellre bukkantam, de ilyet is készítenek többen, ahogy látom. Ez leginkább az ácsokat segítő gép, mindenféle gerendákba, szarufákba, oszlopokba tudunk a segítségével csaphelyeket kialakítani. Vagyis az építendő faszerkezet alkotóelemeinek stabil és pontosan kialakított illesztési felületeit készíthetjük el velük. Ezek alapvetően egy felsőmaró és egy láncfűrész szerelemgyermekei, amelyek ugyan nem örökölték a szülők szépségét, viszont a hatékonyságukat annál inkább:

A mai utolsó szerszám nem is elektromos, sőt, igazából nem is szerszám, hanem inkább csak egy sablon. (Mint ilyen, inkább illene a múlt heti, 'Hasznos felugrók' című posztunkba.) A dekopírfűrészeket (vagy hivatalosabban rezgőfűrészt) mindannyian ismerjük. Remek szerszámok, azonban vitathatatlan, hogy igen könnyű velük a népnyelv által csak „ökörhugyozásnak” nevezett vágásminőséget, pontosabban vágáspontosságot elkövetni. Kézben tartva messze nem készít olyan egyenes vágásvonalat, mint akárcsak egy kézi körfűrész. Ezzel a szép - bár girbegurba -  hagyománnyal szakíthatunk, ha beszerzünk egy Bosch PLS 300 névre hallgató »fűrészállomást«. Ez gyakorlatilag egy precízen állítható sablon, hasonló a leszabó- és daraboló körfűrészeken alkalmazott megoldáshoz. Segítségével pontosan és egyenesen tudunk szögben darabolni. Már persze, ha egy hozzáillő Bosch dekopírfűrész boldog tulajdonosai vagyunk, hiszen a sablon fém vezetővonalzója vélhetően a saját fűrészeik talpkialakításával kompatibilis.

Ennyit mára a nagyvilág csodáiról. Ha nektek netán van tapasztalatotok a fenti masinákról, semmiképp se habozzatok azt megosztani velünk, itt, vagy akár a Facebook oldalunkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1716455856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2021.03.10. 12:24:48

Ez a betonvas-vágó nekem ismerős vhonnan... nem itt volt egy kommentben réges-régen szó róla?

lutria 2021.03.10. 21:42:15

A zárhelymarón mi a fene kerül 360.000-be?
A pozicionáló-rögzítő szerkezete?A villanymotor részében van valami különleges?

Wildhunt 2021.03.10. 22:12:39

@lutria: szerintem az hogy kifejlesztették, aztán most eladnak belőle évi 5 darabot.

zooltek 2021.03.11. 03:54:34

www.youtube.com/watch?v=183LhfiZcHw

100+ éves zárhelymaró. Behaltam rajta, az utolsó percig nem értettem mi ez, hogyan működik.

Untermensch4 2021.03.11. 07:04:25

@zooltek: Ez nem inkább zárhely-gyalu?

Witlok 2021.03.11. 11:27:32

Zárhely maró ami két lánccal dolgozik - ha már ritkaságokról van szó...
www.youtube.com/watch?v=7oVC1mNwcsw
süti beállítások módosítása