Visszanőnek-e az ujjaink?

2021.03.25. 09:47 | Írta: Gyökösi Attila

Pár éve már, hogy először hallottam és írtam az akkor újdonságnak számító amerikai SawStop rendszerről. Aki nem ismerné, itt arról van szó, hogy amennyiben munka közben véletlenül hozzáérünk a működő körfűrészlaphoz (a rendszer az elektromos ellenállást figyeli) egy, az autók biztonsági öveinél használthoz hasonló pirotechnikai patron egy alumínium darabot robbant a körfűrész lapra. Ennek következtében az azonnal megáll, és a hirtelen fellépő nyomaték felhasználásával mintegy bezuhan/berobban a munkaasztal szintje alá. A rendszer hihetetlen gyors, gyakorlatilag század milliméteres hámsérüléssel megúszható egy ilyen baleset. 

felder_1_84c59e52-492c-4da4-bd2c-c53bf641d7ef.jpg

Érdemes megnézni a rendszerről pár videót, nagyon impozáns és cool. Egyetlen gond van vele, hogy ilyenkor a fűrészgép nem használható tovább, a biztonsági mechanizmust és jó eséllyel magát fűrészlapot is cserélni kell. Professzionális felhasználásnál a dolog költségvonzata talán nem olyan vészes, viszont a termelésből kieső idő már fájhat. Barkácsfelhasználásnál meg pont fordítva, ott az idő talán annyira nem gond, de a szerkezet és a fűrészlap költsége már kellemetlenebb.

Ebben a videóban lassítva is láthatjuk a rendszer működését:

 

A lenti képeken pedig látható, hogy néz ki a lapra rárobbantott alumínium darab. Ezt, illetve a biztonsági mechanikát mindenképp cserélni kell. Hogy a fűrészlap keményfém fogai hogy viselik ezt az erőhatást, azt nem tudom, lehet hogy csak egy élezésre lesz szükség, de lehet, hogy a biztonságos működés miatt inkább ezt is cserélni ildomos.:

maxresdefault_2.jpg

sawstop1.jpg

A SawStop-AIM-technológiát eredetileg Dr. Steve Gass fejlesztette ki, aki erre alapozta a SawStop vállalatot, és ahogy olvasni, idővel a cég a rögzített asztali körfűrészek vezető forgalmazójává vált az Egyesült Államokban. Jómagam követek pár amerikai faiparos Facebook csoportot, és való igaz, ezek a fűrészgépek folyamatosan tűnnek fel posztokban, arrafelé a garázsokban berendezett hobbiműhelyekben sokszor látni SawStop fűrészgépeket.. 

Itthon például a Festool forgalmaz ilyen rendszerű biztonsági mechanizmussal szerelt fűrészgépeket, de jómagam élőben még nem nagyon találkoztam velük. A Festool persze eleve más ligában játszik, mint ahonnan egy magyar barkácsoló szerszámokat választ. Konkrét számokat nem néztem, (de, mégis!) el tudom képzelni, hogy a biztonsági berendezés pótlása olyan összeg, amiért a mezei barkácsoló egy komplett kínai asztali körfűrészt vesz. (Az ezzel a technológiával szerelt barkácsméretű Festool körfűrészek 700 ezer - egymillió körül beszerezhetőek.)

Amiről most ez eszembe jutott, az egy cikk, ami az általam igen kedvelt osztrák FELDER cég újítását mutatta be. A cél itt is az, mint az amerikai verziónál, tehát az ujjak védelme. A FELDER PCS-nek nevezett megoldása azonban eltérő. Itt a komplett szerszámegységet elektromágnesek tartják a használat közben a helyükön. (Gondolhatni, hogy nem kis teljesítményű mágnesekről lehet szó…) Ha a fűrészlap érzékeli a bőrünk, ez a mágnes leold, pontosabban nem csak leold, hanem polaritást vált, a vonzásból taszítás lesz, így a fűrészlapot itt is szinte berobbantja a munkaasztal szintje alá. A SawStop megoldásától eltérően itt nem sérül semmi a mechanikában, nincs cserélendő alkatrész, tehát ha megnyugodtunk a hirtelen csattanás után, visszaállt a pulzusunk, mehet tovább a munka.

felder-pcs-magnet-loose-1024x580.png

A szerkezet működését ezen a videón tanulmányozhatja, akit érdekel:

Persze ez a megoldás sem olcsó, a FELDER eleve professzionális felhasználásra szánt gépeket kínál. Ez a megoldás pedig most a gyártó Format4 gépcsaládjánál jelent meg, ami a profi gépek közül is kiemelkedik minőségben és hát árban is. Szóval a hazai barkácsolók ujjait továbbra is leginkább a szerencse meg az odafigyelés óvhatja meg.

De azért jó tudni, hogy a világ szerencsésebb felén legalább már léteznek ilyen megoldások.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1816478770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saxus 2021.03.26. 00:08:40

Kiegészíteném a cikket még a Bosch Reaxx-szal, ami ugyan tudtommal csak az USA-ban volt elérhető, egy picit mélyebb vágást ejtett, viszont nagy előnye volt, hogy nem tette tönkre a lapot, mert a SawStoppal ellentétben magát komplett blokkot lökte be az asztal alá, illetve a belevaló patron is dupla, tehát elég csak megfordítani és kb. 2-3 perc után (meg néhány hálaadás után) mehet a munka. Olcsóbb is volt, mint a SawStop.

Csak aztán jöttek a jogászok. Azt megállapították, hogy a mechanikai megoldás az egyedi, ott elutasították a SawStop keresetét, viszont sajnos ott, hogy hogyan érzékeli az érintést, ott jóváhagyta a bíróság, emiatt sajnos a Bosch nem árulhatta tovább a a Reaxx-ot.

SawStop időközben meg a Festoolé lett, szóval jó eséllyel ameddig le nem járnak a szabadalmak, nem nagyon lesz olcsóbb, megfizethetőbb alternatíva. Pedig igény az szerintem volna rá. :(

Egyébként azt hiszem az a komment fejezi ki legjobban az egészet, amit az egyik külföldi oldalon olvastam, miszerint látszik az európai és az amerikai mentalitás, hogy mikor a Volvo megalkotta a 3 pontos biztonsági övet, közkinccsé tette, a SawStop meg mindent inkább a profitért.
süti beállítások módosítása