A világ és az ő (túl-) bonyolultsága.

2021.05.06. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Az van, hogy a Grund Stúdió, meg a végre jobban elindult vlog- és podcast gyártás mellett azért még mindig besegítek egy asztalos vállalkozó barátomnak, ha épp nagyobb projektekben szüksége van rám. Tegnap egy konyhát kellett végre befejeznünk, ami már csak a gépek beépítését jelentette, a többivel elkészültünk korábban. Ez nyilván csupán bekötött szemmel elvégezhető ujjgyakorlat a hozzánk hasonló tehetségeknek. Khmm...

vilbony1.png

A gépek beépítése mostanában alapesetben a főzőlap-sütő kombót és a mosogatógépet jelenti a legtöbbször, plusz jellemző a hűtőszekrény szekrényvázba költözése is. Ez utóbbi azért is remek találmány, mert így két ajtaja lesz a hűtőnek, amit össze kell kötni (ehhez mondjuk minden hűtőgyártónak van saját megoldása), hogy egyszerre nyíljanak (a bútorlap ajtó becsukásakor valóban pontosan zárjon a hűtőszekrény saját fémajtaja, annak gumitömítése is...) és a cseles légbeömlő nyílások ellenére azért mindenképp nyűgösebb lesz a hűtő gépészetének hűtése, mint a klasszikus esetekben.

Különben is, mennyivel menőbb már egy TÉRBEN álló, mindenhol ívelt klasszikus rock&roll hűtő? Ez itt például milyen menő már? A konyha éke:

smeg_fridge.jpg 

Akárhogy is, a jelen esetben a gyártó teljes katalógusát megrendelte a kedves ügyfél, beleértve egy beépíthető grilles mikrohullámú sütőt, és egy szintén beépítendő kávéfőzőt is.

Ez utóbbival még nem találkoztunk, pontosabban volt már hasonló projektünk, de pont ezzel a kihúzható, fiókos kávéfőzővel még nem dolgoztunk. (Azért kihúzható, mert a tetején kell betölteni a kávét meg gondolom a vizet is, Ez utóbbi különben fura, mert egy ekkora masina már rendelkezhetne közvetlen vízbekötéssel is, de úgy tűnik a gyártónál volt lobbiereje a vízszerelők egyházának és kitöröltették az őket nyomasztó részt a projektből.)

Nyilván nem is ment simán a dolog, például kiderült, hogy a konyhapult fölé oldalról kihúzható beépített kávégép nagyon menő meg cool, viszont alul vannak a rögzítőcsavarjai, amihez a (kőből készült) pult miatt nyilván nem lehet hozzáférni. Megoldottuk persze. (Itt ugye mindig gondolni kell arra, hogy a beszerelés ilyenkor még akár a bútor részleges bontása és visszaépítése árán is megoldható. Viszont ha később elromlik a masina, és a javításhoz ki kell venni az addigra kész és belakott konyhában lévő helyéről, akkor is meg tudják ezt oldani.)

villbony2.png

A kávéfőzős macerák után a mikró beszerelése már gyerekjáték volt, csak be kell tolni a helyére, épp mint alatta a normál sütőt. Eltekintve az alá becsavarozandó kis terelőlemeztől, ami arra szolgál, hogy az ajtón lecsapódó pára ne az alatta lévő szekrényajtóra csöpögjön, és amit persze csak a szerelés végén találtunk meg (igen, hallottunk már a beépítési útmutató című varázslatról, de nem hiszünk benne), tehát szedhettük ki, és rakhattuk újra be a masinát.

És ekkor jött a hűtő, ami aztán tényleg csak ujjgyakorlat. Mármint akkor, ha pontos az információáramlás, és a hűtő mérete valóban annyi, mint amit az ügyfél ad meg a megrendeléskor. Mert akkor akkora szekrénytestet faragunk, amibe belefér. De hát persze manapság, ezekben a vírus sújtotta időkben semmi nem biztos és kiszámítható. Senki nem hibáztathat senkit, ha a megérkező hűtőszekrény mondjuk pár milliméterrel nagyobb, mint amire számítottunk... Megoldottuk, nyilván. 

villbony3.png

villbony4.png

Végül minden összeállt, bár az, hogy mondjuk a gyártó mi alapján dönti el, hogy mely gépei tápkábelére tesz villásdugót, és melyek kábelei igényelnek direkt bekötést, az még nem teljesen tiszta. Szerencsére utánunk még jön villanyszerelő, legyen az ő napja is meglepetésekben teli. :)

A konklúzióm most az, hogy a beépíthető gépek igazából isten büntetése a túlzott elbizakodottságunk és beképzeltségünk miatt. (Dőzsöltök és pusztítjátok a természetet? Nesztek egy beépíthető kávégép!) De tényleg. Önmagában az, hogy az ember KÉPES megvalósítani dolgokat, egyértelműen azt jelenti, hogy meg is KELL valósítsa őket?

Ti mit gondoltok erről? Írjátok meg itt, vagy a Facebook oldalunkon, mert vágyunk a véleményetekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6816523676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása