A vezeték védelmében

2022.06.16. 09:01 | Írta: Gyökösi Attila

Itt a blogon már sokszor esett szó az egyre terjedő akkumulátoros kisgépekről (elektromos kéziszerszámokról). A legtöbb esetben ez jó megoldást jelent, nincs több elvágott, útban lévő tápvezeték, nem kell aljzatot meg hosszabbítót keresgélni, teljesítményben pedig már ugyanazt nyújtják az akkus gépek, mint a vezetékes üzeműek. Csak hát…

p1001484.JPG

Jómagam most két egyforma, kis méretű, Makita akkumulátoros fúró-csavarozó gépet használok. Kedvelem a minél kisebb, kompaktabb gépeket, ezek is ilyenek, kis 10,2 V-os akkumulátorokkal működnek. Szeretem is őket, viszont a minap egy csomó pánthelyet kellett kivágnom (fenék – más néven forstner – fúróval) plusz pár beépítendő aljzatnak is kellett 67 mm átmérőjű fészkeket csinálnom. És hát erre a munkára ezek a kis gépek már nem igazán alkalmasak. Megoldható, de finoman, lassan, és közben némi pihentetés sem árt, plusz ugye hamar leszívja az akksikból a delejt, folyton cserélgetni kell azokat.

Kéne erre valami megoldás. Két lehetőség van, az egyik, hogy keresni kell egy nagy teljesítményű akkumulátoros gépet, combos akkukkal. Ez neves gyártó termékeiből választva minimum 80-100 ezer forintos beruházást jelent. Itt nyilván maguk az akkumulátorok is drágák, egy ma divatos 18-24 voltos, 4 Ah-s akkupakk simán 20-30 ezer forint körül van, ebből minimum kettő azért kell a folyamatos munkához, és ott van még maga a géptest is. Szóval a végösszeg azért már szabad szemmel is jól látható.

A másik - old school - megoldás egy hagyományos, vezetékes fúrógép beszerzése. (Mindenképp hagyományos tokmánykulcsos verziót akartam, a gyorstokmány ugyan jó találmány, de néha kevés.) Egy vezetékes gépnél ugye a teljesítménnyel nem lesz gond, az akkuk élettartamával sem kell törődni, a vezeték mint olyan pedig itthon használva nem akkora probléma, van aljzat meg hosszabbító elég.

Szóval hagyományos fúrógép, lássuk hát mit kínál a net. Az árak meglepően barátságosak. Itt is kis gépet kerestem, és azt tapasztaltam, 25 ezer forint felett nem is nagyon találni ilyen méretű (5-600 W-os) fúrógépet már, a noname gépek inkább 10-12 ezer körül mennek, a komolyabbak is beférnek 20-25 ezer alá.

Végül egy akciós árú kék Bosch fúrót vettem, ami mindössze 15990.- forint volt. Azt ugyan tudni lehet, hogy most már a Bosch kék, tehát elvileg profi felhasználásra való terméksorában is van egy olcsóbb, jóárasított termékvonal, nyilván ennyi pénzért ez a gép is ebbe tartozik, de kézbe fogva, az összeszerelési minőségét, a masszívságát nézve nem hiszem, hogy ésszel használva ne szolgálna ki néhány évet. Mindezt kevesebb pénzért, mint amibe egy akkus gép egyetlen akkuja kerülne…

p1001480.JPG

Szóval részemről a konklúzió az, hogy talán korai még temetni a hagyományos, vezetékes megoldásokat. Nektek mi a véleményetek erről?

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1917859317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2022.06.16. 10:01:48

Egyetértek. Mindennek megvan a maga felhasználási területe. Nagyobb volumeneknél illetve nagyobb teljesítményeknél ha van áram, akkor a vezetékes gép az ideális választás.

gigabursch 2022.06.16. 19:07:03

Ennyiért inkább vettem volna parkside vagy valami hasonlót.
3 év gari, üzemóra megkötés nélkül.

Nagyon kevés olyan Bosch termékkel találkoztam, amivel elégedett vagyok.

Viszont!
Láttam már akksis behajtót fúrógéppel összekendácsolva.
Nagyon jó.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2022.06.16. 19:39:00

@gigabursch: A Parkside 'kategória' nálam szóba sem jött, bár tudom, hogy sokan szeretik, itt a blogon is milliószor említették már. Egyszerűen nekem fontos, hogy a szerszám amivel dolgozom, esztétikus, szép legyen. (Ez persze szubjektív.) És ezek a feltörekvő gyártók a letisztult formatervezésre még nemigen helyeznek hangsúlyt. (A Parkside cuccok nekem a korai transformers rajzfilmek robotjait idézik.)
Amúgy meg a minőségről persze hogy rengeteg szó esett már, tudjuk, igazából semmi nem olyan már mint régen. (Ez mondjuk tényleg igaz.) Nekem elég vegyes gépparkom volt, mára a nagyobbik fele Makita, de van benne Skiltől az Extol-on át Bosch-ig sok minden, és igazából egyikkel sincs igazán rossz tapasztalatom. (Biztos nagyon jó a természetem. Na jó, ez nem lehet ok.) :D

_kolléga_ · https://radicspeter.hu 2022.06.16. 21:12:15

@Gazz: meg kisebbnél is, ha mondjuk évente egyszer veszi elő az ember (azt is csak azért, hogy megnézze, vagy mert a szomszéd is fúr...)

gigabursch 2022.06.16. 22:48:18

@Gyökösi Attila:
Az vitathatatlan, hogy ízlés nem vita tárgya.
Mondjuk láttam én már lidlialdi terméket teljesen más névvel barkács/műszaki áruházban.
A műanyag ház más színű volt ez esetben.

shadowman1 2022.06.17. 09:37:18

Nos, én ütvecsavarozóból néztem anno már az elején vezetékest, mert teljesítmény ide vagy oda egy aksis sosem fogja tudna azt a teljesítményt mint egy vezetékes, ugyanabból a márkából nézve persze(PS).

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.06.17. 13:36:43

Nincs semmi baj a vezetékes gépekkel. Nekem van egy huszonöt éves Skill fúróm, sokat használtam otthoni ehhez-ahhoz, kiváló állapotban van, és nincs olyan gondom, hogy meddig elég benne a szufla. Bedugom, és megy. Ennyi idő alatt már kimúlt volna egy akkumulátoros fúró kétszer is. Aki nem tudja a vezetéket félreterelni az útból, amikor dolgozik, azzal más baj is van.

zweitakt 2022.06.18. 21:05:44

Két nagy különbség van a vezetékes és az akkus között, ami döntő:

Nyomaték -itt az akkus a nyerő
Fordulatszám- itt a vezetékes a nyerő.

Én mindkettőt használom. Mire-melyikat.
Vezetékesből DeWalt, akkusból ami szembe jön...

eßemfaßom meg áll 2022.07.20. 06:58:01

Aksisok között vannak olyan márkák amiknél az aksik kompatibilisek egymással? Mármint márkák közti átjárásra gondoltam. Múltkor a tecsóban volt szó szerint fillérekért valami aksis rendszer aksi nélkül, ránézésre ugyanolyan aksicsatlakozóval amiböl van nekem itthon kettő, de azért bevittem egyet rápróbálni s persze, hogy pont nem lehetett összenyomni, minden egy icipicit máshol volt rajta.
süti beállítások módosítása