Legyen stúdió! És lőn.

2020.08.11. 10:55 | Írta: Gyökösi Attila

Igazából két dolog kell minden férfiembernek. Egy saját kocsma és egy saját stúdió. Persze mindkettő egyidejű megvalósítása nehéz ügy. Nálam sem ment, a kocsmává alakított konyháról pár éve írtam. Aztán egy költözés után jöhetett a saját stúdió, amiről szintén volt már jó néhány írásunk itt. Idén nyárra pedig ez a projekt is elkészült, már amennyiben kész lehet bármi, amit az ember maga csinál, és folyamatosan fejleszt…

zon5_1.jpg

Fémipar: Süllyesztés

2020.08.07. 05:32 | Írta: kkm.furdancs

Süllyesztéssel a szerszám, ill. a kész furat tengelyének irányában végzünk furatbővítő és mélyítő forgácsolást. Leggyakrabban a süllyesztett fejű csavarok és szegecsek fészkének, csavarok, ill. alátétek felfekvési helyének megmunkálására alkalmazzuk. A süllyesztést a fúráshoz hasonlóan fúrógéppel végezzük erre a célra alkalmas több élű süllyesztőszerszámokkal.

A leggyakrabban alkalmazott süllyesztőszerszámok:
Kúpos süllyesztő kúpos süllyesztések elvégzésére alkalmas (süllyesztett fejű csavar, szegecsfejek). Rózsamarónak is nevezik. Kúpos süllyesztések elvégzésére a megfelelően köszörült csigafúró is alkalmas. Köszörüléskor ügyelni kell a süllyesztendő szegecs vagy csavar szögének megfelelő csúcsszögre és legkisebb hátszög (1°...2°) megválasztására. Hengeres süllyesztő hengeres csavarfejfészek kialakítására alkalmas. A süllyesztőt az edzett és köszörült csap vezeti, amely a furatba illeszkedik.

Kúpos és hengeres süllyesztő

A csigasüllyesztőt furat- bővítésre használják. Három vagy négy forgácsoló éllel készül, ezért a mélyített furat felülete simább és egyenletesebb, mint a csigafúróval készített furatfelület.

Háromélű csigasüllyesztő és homloksüllyesztő

Homloksüllyesztő csavarfejek, csavaranyák, csavaralátétek felfekvéséhez szükséges sima és egyenletes felületek megmunkálására alkalmas (pl. öntvényeknél). Kétélű forgácsolószerszám. A betétkés cserélhető. A szerszám vezetését a vezetőcsap végzi. Süllyesztéshez kisebb fordulatszámot kell alkalmazni, mint fúráshoz. A gyors fordulat nem ad egyenletes és sima felületet.

 

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Száraz bűzelzáró fusiban

2020.08.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

"Először hosszú hőseposzt akartam írni, de talán röviden érdekesebb." - kezdi levelét Zweitakt kolléga és látjuk, hogy a hosszas magyarázat nélküli galéria is érthetően, meggyőzően tanúskodik megoldása nagyszerűségéről. Gratulálunk a kreatív újrahasznosításhoz!

dscf1234.jpg

Az úgy kezdődött, hogy a szaki, aki a fürdőszobai összefolyót (közkeletű nevén: szuez) készítette, jelezte, hogy nem kötné bele a mosdót, sem a kádat, legfeljebb néhány havonta önteni kell bele egy pohár vizet. Ez pillanatnyilag jó ötletnek tűnt, aztán tizen-évig kellett kéthetente észlelni a büdöset, és öntögetni a vizet. A minap azonban megláttam a golyós bűzelzárót, bagóért, tehát vettem is egyet, hogy beteszem, és vége a gondnak. De nem fért be.

A hét műtárgya: karó

2020.08.04. 05:17 | Írta: kkm.furdancs

image1.jpg

Ma babföldre látogatunk, hol a páratartalom és hőség egy vietkong hadifogolytábor meghitt miliőjét idézi. Célunk szemügyre venni a kiskert barátságos kiegészítőjét, a karót. Ősidők óta ismerjük, eleink vadásztak a kihelyezett fadarabbal, a középkorban ülőalkalmatosságként is kísérleteztek vele (mérsékelt sikerrel), vámpírvadászathoz nélkülözhetetlen eszközként tartották számon, ám végül könnyen mobilizálható támtartó eszközként nyerte el végleges helyét és szerepét kertünkben.

Fémipar: Szegecskötések

2020.08.03. 05:57 | Írta: kkm.furdancs

Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni, hogy azok szilárdan kapcsolódjanak egymáshoz és a kötés különböző igénybevételeknek ellenálljon. E kötési módoknak egyike a szegecselés. A szegecselés célja, hogy különböző alkatrészeket a célnak megfelelően maradandóan kössünk össze.

szegecs_05.jpg

Lógjon bokszzsák a plafonról

2020.07.31. 05:06 | Írta: Mr. Furdancs

A késői, pánikszerű férfivá válás egyik ismérve, hogy az ember úgy tesz, mintha elkezdene vágyakozni a rendszeres testmozgásra. Ha ezt a vágyat cselekedetekre szeretnénk váltani, számos olcsó, könnyen hozzáférhető sportág közül választhatunk. Kézenfekvő a futás, az úgyis divatos, de nagyon fontos szempont lehet negyven felett a minél kevesebb helyváltoztatás sportolás közben. Ne kelljen elmenni sehova, és testedzés közben se nagyon kelljen mászkálni, és mégis fittüljünk. "Ilyen a boksz!" mondhatnánk másképpen értelmezve az örökbecsűt. Na de félre a tréfát! Az ajándékba kierőszakolt bokszzsákom már elég időt töltött a sarokban ahhoz, hogy funkciót adjak neki. Elhatároztam, hogy elhelyezem a plafonon. Ő az én kis negyven kilós stresszhengerem:

photo_2017_01_18_15_53_59.jpgIgen tudom, a glettelést ott a háttérben majd lefestem. És a szegélyről is letakarítom a festéket. 

Méhecskehotel kémcsőből

2020.07.29. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Őszintén nagyra becsülöm Orbán Zoltán tevékenységét, aki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sajtókapcsolati munkatársa, a Madártávlat magazin főszerkesztője és a sikeres "Madárbarátok könyve" írója. Ennek kibővített kiadása, a "Madárbarátok nagykönyve"  sok-sok új tanáccsal és pontosan 830 fotóval szolgál. E kötet a természettudományos ismeretterjesztést kibővíti például a méhekre.

image1_22.jpg

A korábban itt ismertetett rovarszálló "valóságshow" változatával kíméletes módon tanulmányozhatók a rovarok életciklusai, már amennyiben sikerül becsalogatnunk őket. Leírását és elkészítését olvashatják ma a Cser kiadó engedélyével.

Szerelem, szakítás, kutyaláda

2020.07.28. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Itt a Furdancs blogon ugyan sok mindenről szó esett már, de néhány témát eddig kerültünk. Ilyen például a szerelem és a csalódások témaköre. Azt talán nem kell kifejtenünk, hogy ez a kettő együtt jár, maximum az időpontban van némi eltérés köztük. (Igen, tudom, ezt az állítást némelyek talán vitatnák. Hát, majd rájönnek ők is.) 

A klasszikus iskola szerint a tavasz a szerelem igazi időszaka. Azonban szerintünk ez nem általános érvényű törvény, jómagam például az őszi, lombhullós-esőcsillogós-ködszitálásos szerelmeket részesítem előnyben. Vélhetően akad olyan az olvasóink között, aki nyár közepén is képes a szerelemre, így itt az ideje, hogy némi romantikát csempésszünk ide, a barkács szekcióba is.

p1.jpg

Fémipar: dörzsölés

2020.07.27. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Csigafúróval nem lehet pontos és sima felületű furatokat készíteni. Ha  a  furatnak  pontosnak  és  a  felületnek  simának  kell  lennie,  akkor  a furatot  dörzsölési  ráhagyással  kell elkészíteni,  és  utána  megfelelő méretű dörzsárral  fel kell  dörzsölni.

dorzsoles13.jpg

A dörzsölés furatbővítő megmunkálás. Főleg abban különbözik a fúrástól, hogy igen vékony fémréteget választ le. Dörzsöléshez,  akárcsak  a  fúráshoz, egyidejűleg két mozgásra van szükség; forgó mozgásra és a forgástengely irányában egyenes vonalú haladó mozgásra.

A dörzsölést kézzel vagy géppel végezzük, ennek megfelelően megkülönböztetünk kézi és gépi dörzsárat. A kézi dörzsárak a többélű forgácsolószerszámok csoportjába tartoznak.

dorzsoles11.jpg

A dörzsár részei

A dörzsár részei a fogazott, forgácsoló élű dolgozó rész, a hengeres szárrész és a forgatóvas elhelyezésére szolgáló négyszögletes rész. A dolgozó rész hengeres vagy kúpos. Ennek alapján nevezzük a dörzsárat hengeres vagy kúpos dörzsárnak.

dorzsoles10.jpgKúpos dörzsár

A dolgozó rész a dörzsár fogazott vagy késekkel ellátott része. A dolgozó részen további négy részt különböztetünk meg: a bevezetőkúpot, a forgácsoló- vagy vágókúpot, a simító vagy vezető részt és a hátsó kúpot.

dorzsoles09.jpg

A dörzsár élkiképzése

A bevezetőkúp a forgácsolókúp előtt levő rövid letörés, amelynek alkotója a dörzsár tengelyével rendszerint 45°-os szöget zár be. A bevezetőkúp a szerszámnak a furatba való ütközésmentes behatolását biztosítja, s ezzel óvja a dörzsárat a rongálódástól.

A forgácsolókúp a bevezetőkúp mögötti kúpos rész. Dörzsöléskor ez végzi a tulajdonképpeni forgácsoló munkát.
A simító rész vezeti a dörzsárat a furatba, és a furat felületének befejező simítását végzi.
A hátsó kúp a dolgozó rész utolsó szakasza, a simító részhez csatlakozik a simító rész mögött található, és azért készül a szár fele szűkülve, hogy munka közben kisebb legyen a súrlódás.

dorzsoles01.jpg

A dörzsár lehet jobbra és balra vágó. Jobbra vágó, ha vágási iránya a szerszám szára felől nézve az óramutató járásával megegyező, balra vágó, ha vágási iránya a szerszám szára felől nézve az óramutató járásával ellenkező. A dörzsárak nagyobb fogszámúak, mint az egyéb furatmegmunkáló szerszámok. A nagyobb fogszámot a furat megkívánt felületi simasága és mértani alakjának pontossága teszi szükségessé.

dorzsoles14.jpg

A dörzsár fogosztása egyenlőtlen, mert ezáltal a terhelési ingadozásból származó egyenlőtlen erőhatások jobban eloszlanak, s így annak felületrontó hatása kisebb mértékben jelentkezik. A dörzsár fogainak száma a legtöbb esetben páros, mert a dörzsár átmérője így könnyen mérhető.

dorzsoles08.jpg

Hasított állítható dörzsár

A hengeres dörzsárak mérete nagyobb részben állandó. Az állítható dörzsárakat 0,6... 1,2 mm-es állítási határok között a kívánt méretre be lehet állítani. A szűkebb határok között állítható hengeres dörzsár fogazott része fel van hasítva és a végén levő feszítőcsavar állításával szabályozható. A beállítás pontosságát próbadörzsöléssel ellenőrizzük.
Tágabb határok között állítható a betétkéses hengeres dörzsár. A dörzsártest lejtős hornyaiban elhelyezett betétkéseket a dörzsártest két végére szerelt szabályozóanyákkal lehet pontos méretre állítani.

dorzsoles07.jpg

Betétkéses állítható dörzsár

A csavarthornyú dörzsárnak csak akkor van szerepe, ha a furat felületének folytonosságát hornyok (pl. ékhorony) szakítják meg. Ilyen furatban a tengelyirányú élek a megszakítás élébe ütköznek, a dörzsár emiatt ugrál és sokszögletű felületet készít.

dorzsoles04.jpg

Csavarthornyú dörzsár

A gépi dörzsár élei rövidebbek, szára hosszabb, mint a kézi dörzsáré, fúrógéppel forgatható. Befogását ugyanúgy kell végezni, mint a kúpos szárú fúrókét.

dorzsoles05.jpg

Gépi dörzsár

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

Szigeteljünk légcsatornát, csővezetéket!

2020.07.23. 07:47 | Írta: ( x )

Mai posztunkban partnerünk, a Knauf Insulation lát el bennünket információkkal arra az esetre, ha véletlenül légcsatornát, vagy csővezetéket szigetelnénk. 

 knauf1.jpg