Mi a fene az a mágneshorgászat? – Interjú

2020.06.03. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

Az úgy volt, hogy minap kedvenc adok-veszek horgászcsoportomban böngésztem a Fecebookon. Lefelé tartó mentális spirálban pörögtem éppen a "vegyek vagy ne vegyek használt pergetőorsót, vagy bármit" mantrát ismételgetve, egyre közelebb sodródva a katatón állapothoz. (Ryobi Zaubert, vagy valami olyasmit szeretnék amúgy, ha esetleg lenne valakinek. Olcsón!!! Ide várom az ajánlatokat: furdancsblog@gmail.com)
A spirálból az alábbi hirdetés repített ki.  

horgaszmagnes_hird.JPG

Láttam már sok csodát horgászattal kapcsolatban, de ez az eszköz azonnal átütötte nálam a plafont. Azt ahol a gyanakvás lakik. Ennek az eszköznek nyilvánvalóan semmi köze a klasszikus értelemben vett horgászathoz. Rögtön utána is néztem, hogy ez mi a bánat lehet. Így leltem rá a magneshorgaszat.hu oldalra, ahol rögtön felvettem a kapcsolatot egy beszélgetés erejéig az oldal egyik üzemeltetőjével. Ő Kovács Erik, aki az alábbi interjúban mutatja be hobbiját.   

Gitár-ráncfelvarrás

2020.06.02. 05:00 | Írta: qty108

Előrebocsátom, hogy nem egy professzionális hangszerről van szó. Egy igazán drága gitárnak hasonló módszerekkel ne essünk neki!

Jelen gitár inkább csak számomra képvisel értéket, mivel már 26 éve használom. Én még a néhai Skála áruházban lévő hangszerbizományiban vettem, ahova egy akkori zenésztársam adta be. Ő pedig a Curia utcai hangszerboltból szerezte be, szintén használtan, tehát a hangszer valódi korát nem lehet tudni. Egy Japán gyártmányú Stagg az alanya a mostani bejegyzésnek.

Szigeteléssel kapcsolatos tévhitek és tények

2020.05.29. 05:00 | Írta: ( x )

kauf4.jpg

Hét év nagy idő, immár az építőiparban is. Szabványok és technológiák változnak, azonban vannak kérdések, melyek újból és újból felmerülnek a hőszigetelést tervezgetőkben. Egy 2013-as posztunkat ismételjük meg, mely kérdés-felelet módszerrel igyekszik tévhieteket eloszlatni, illetve számos, szigeteléssel és energiahatékonysággal kapcsolatos kérdésre is választ kaphatnak.

Címkék: szigetelés

Jó munkához: metál mondóka

2020.05.27. 07:14 | Írta: kkm.furdancs

46183_photo.jpg

Feleségem szerint figyelemre méltó, hogy egy hete már csak August Burns Red szól a dolgozószobából, szemben az eddigi színes zenei palettával. Helyzet az - magyarázom -, hogy alapvetően tényleg idegesítő az összkép, de valahogy mielőtt megállítanám a lejátszást és az egész életművüket letörölném a francba, pont következik egy olyan izgalmas és érzelmekkel teli részlet, ami miatt felengedem ujjam az F8-ról. Aztán szépen rászokik az ember. Mai rövid, tematikus válogatásom - néhány más dallal egyetemben - legjobb számukat, a Redemption-t hozza fel a kántálós metál bemutatására.

A fagyapot rendhagyó alkalmazása

2020.05.26. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image3_2.jpg

Partnerünk e havi hírlevelében a fagyapot tábla rendhagyó alkalmazásáról számol be. A tervezés fő elvárása egy gyorsan kialakítható, temperált tárolásra alkalmas tér létrehozása volt. A könnyűszerkezetes épületek lényege a masszív vázra erősített külső héj. Mivel nem lakás célú építmény, számos funkciót mellőzni lehetett építésekor. Tároló, garázs, mezőgazdasági vagy építmény húzható fel segítségével. Kérdés, hogy a homlokzat mennyiben áll ellen a csapadék és napsugárzás hatásainak. Kivitelezője szerint a homlokzatfesték megfelelő védelmet ad.

Hajlítógépek és szerszámok - videógaléria

2020.05.25. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

bender.jpg

Szálas- és profil acélok hajlításáról szól a mai válogatás. Az első filmben drága és nehéz szerszámgépek igénybevételével készül egy ipari kategóriájú berendezés. Robosztusságára jellemző, hogy még az alapanyagot is csörlővel kell behúzni a műhelybe. Azonban a teljes folyamat egy ember munkáját mutatja be, ahogy számos alkatrészből elkészíti alkatrészeit és végül összeszereli. Folytatásban kisebb teherbírású, de használható kézi hajlító készítése látható, végül egy gyári gép működés közben.

Szerelési-karbantartási VR-szimulátorok

2020.05.22. 07:39 | Írta: kkm.furdancs

Készség szintű gyakorlathoz nem elég könyvből tanulni és néhány alkalommal elvégezni - bármilyen - feladatot. Látni, tapintani, hallani kell a folyamatot, esetenként a megszokástól eltérő események szimulálásával. Ehhez írhatnak számítógépes programot, készíthetnek szimulátort vagy egy komplett munkahelyen gyakoroltathatják a kezelőt-karbantartót. Friss szelek fújdogálnak az eddigi módszertanban a virtuális szemüvegek és sisakok megújult fejlesztése nyomán, mely kitágítja egy dimenzióval a világot és körbejárhatjuk, tapintásérzékeny kesztyűvel megmarkolhatjuk a szerszámokat és alkatrészeket.

augmented_reality.jpg

Ne hétköznapi szalagmunkák betanítására gondoljunk, hanem az emberi erőforrás-igényes, tapasztalatot igénylő javítási és karbantartási feladatokra. Egy CNC gép szervizdíja óránként 50.000,- Ft, de még folyosói fénymásoló javíttatása is szabad szemmel messziről látható összeg. Ennek fő oka a szerelők kiképzésének ideje és költsége. Talán ezt sikerül a virtuális technikával mérsékelni, mely mai válogatásunk főszereplője. Tehát szimuláció és virtuális eszközök az iparban.

Népszerű ipar: Fogaskerékgyártás

2020.05.20. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Vajon milyen és mekkora gépek állítják elő a sok newtonméteres nyomatékú berendezések fogaskerekeit, hogy ne roppanjanak szét az első gázfröccstől, ahogy kihajtunk az autószalonból? A fogaskerekek és fogaslécek gyártását fogaskerékmarók végzik az ipar minden területén, ahol a fogaskerekeket adagolóknál vagy erőátvitelre használják. Mai posztunk ezekről a specializált marógépekről szól.

fogazo_03.jpg

Vannak gépek és hajtások, ahol kevés a számos erőátvieli megoldás valamelyike vagy a fröccsöntött fogaskerék. Itt lépnek színre a fém fogaskerekek. Felmerül a kérdés, hogy a szokásos marási technika helyett nem lehetne önteni ezeket? Főleg a nagyobb méretűeket? Sajnos a fémöntés nem olyan egyszerű, mint a népszerű ismeretterjesztő sorozatok zanzásított összefoglalóiban.

Bánjunk óvatosan bútorainkkal!

2020.05.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

butor03.jpg

Bánjunk óvatosan régi bútorainkkal, de ne féljünk használni őket. A bútorok azért vannak, hogy üljünk vagy együnk rajtuk, egyszóval, hogy kiszolgáljanak bennünket. Régi darabjainkat azonban lehetőleg ne tegyük ki szélsőséges igénybevételnek. Bő tippsorozat kézenfekvő és kevésbé ismert módszerekkel és tanácsokkal a bútorvédelemről.

Segítség, reped a házam!

2020.05.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Falunk régi házainak némelyikén centi vastagságú repedés húzódik. Okai között felfedezhetjük a rossz alapozást, közeli bányarobbantásokat, valamint azt a német harckocsi szakaszt, mely anno bevette magát a házak közé. Beálltak az udvarba, majd mikor már jól látták az orosz harckocsikat, Bumm! - megküldtek egy csomagot Várpalota felé. Aztán visszatolattak. A forgalom és lökéshullámok megtették hatásukat, a kőből rakott falak elvesztették szilárdságukat. Az idők során felszivárgó nedvesség pedig tovább rontotta az épület stabilitását.

image2.jpg

Nem kell azonban világháború, hogy apró repedéseket fedezzünk fel a ház falain, néha a rossz tervezés-kivitelezés vagy intenzív kamionforgalom nagyobb károkat okozhat, mint a II. Ukrán front. Néhány okot és okozatot sorolunk fel írásunkban, elsősorban építkezésre készülők számára. Személyre (épületre) szabott kárelhárító megoldást - ha egyáltalán lehetséges felszíni kezelésen kívül - sajnos már csak szakemberek nyújthatnak utólag.