Elektromos ágfűrész teszt

2019.11.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Bemutatok egy frissen vásárolt, elektromos hálózatról működő gépet. A típus kiválasztásának dilemmáiról előzőekben írtam, most vegyük részletesen szemügyre a gépet. Nem reklám, hasonló berendezést a 23-40e forintos kategóriában több gyártó kínál. Ez viszont piros és még elégedett is vagyok vele, tehát jó szívvel ajánlom!

00_2.jpg

Maximum 5 centi vastag ágaktól, gallyaktól akarom megszabadítani a hosszabbítóval elérhető gyümölcsfákat. Az ember mindig nehezebben fog metszésbe-gallyazásba vagy gyümölcs szüretelésébe, ha gyakori helyváltoztatással kombinált létramászás szükséges hozzá. Ezért fogadják meg a szakkönyvekben ajánlott módszereket és eleve ne hagyják megnőni a fákat.

Jó munkához szól (9.): '80s über alles!

2019.11.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Tény, hogy azok a zenék, melyekre életünk egy emlékezetes korszakából - kiemelten harmatos kamaszéveinkből - emlékszünk, kitörölhetetlenül összeforrtak eseményekkel, életérzésekkel és újból hallgatva nosztalgiázásra hívnak. A nyolcvanas évek pop-rock-metál zenéje mindemellett annyira sokszínű volt, hogy mai (nagyrészt italopop) válogatásom terjedelmének csak az olvasó gépének memóriakorlátai szabhatnak gátat, mikor beolvassa a YT-videólistát. Megérdemel tehát egy külön válogatást a korszak.

e9be44f4401e02c373114e597b20f094.jpg

Szép idők voltak, még a vasfüggöny mögött is. Hívószavak tárgyakkal: Cassucci farmer, Parmalat dzseki, Bravo magazin, MK-27 magnó, SHARP EL-231 számológép, kék útlevél. Zenei kínálat: Poptarisznya és kalózkazetták, záróra utáni videodiszkó (alámondásos Mad Max is volt!). Illusztráció a Sabrina-élmény, talán az első gerillamarketing, mikor "véletlenül" lecsúszott bikini.

Gépajánló: ANYCUBIC I3 printer

2019.11.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

anycubic20.jpg

"Érzem és tudom, hogy egy marék anyagból hasznos és látványos tárgyakat tudnék készíteni, de mit csináljak a nyolcadik emeleten? Már a körfűrészelés miatt is feljelentettek!" - panaszkodik képzelt olvasónk. A technológia 3D sorozatunk 2015-ös indulása óta még inkább elérhetővé vált árában és felhasználó-barátságban. Ez utóbbira példa a posztjaim illusztrációiban mutatott tárgyak részletessége és bonyolultsága, melyek már új - lassan két éves - gépemmel készültek. Kreatív és előremutató ajándéktippként szeretném bemutatni - általában is a 3D nyomtatókat - de főképp ezt a tartós és bevált típust. Illusztrációk a kicsomagolás, összerakás és első nyomtatás fotói.

Egyedi ajándékot köszörülés nélkül!

2019.11.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Készen vásárolni ajándékot kényelmes és még olcsóbb is, mint tetemes élőmunkát fektetni egy kézi készítésű ajándéktárgyba, ami esetleg még saját elvárásainknak sem felel meg. Hát még egy gyerekének, aki androidos tamagocsit szeretett volna csuhébaba helyett. Sajnos az élet ilyen, hiába idealista szólamok vagy mesék, a gyermek önző és konzumrabszolgának lett nevelve a társadalom által. Kivéve, ha jurtalakó remeték vagyunk és elutasítjuk az anyagi javak fontosságát hangsúlyozó értékrendet.

image6_23.jpg

Elégítsük hát ki igényeit fröccsöntött játék fűkaszával, nagyobbaknak valami érintőképernyős készülékkel, mely vasúti gyalogátkelőhellyel kombinálva egyben Taigetosz-teszt is. Koncentráljuk alkotó kreativitásunkat inkább barátainkra és felnőtt családtagjainkra, ők már szocializálódtak annyira, hogy ne mutassák ki csalódásukat. Tépelődő dilemmáikat időben szeretnénk ajándékvásárlásra - készítésre, illetve elkészítésükben segítséget nyújtó gépek beszerzésére terelni. Ne legyen túl késő nekiindulni ennek a fárasztó, drága, hálátlan, de mégis nemes és örömet nyújtó szokásnak, a karácsonyi ajándékozásnak.

A fűrészelés biztonsága

2019.11.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image3_51.jpg

Egy videót osztunk meg ma. Ha a körfűrészes csonkolást imitáló humoros videóktól felfordulna gyomra, ne indítsa el, inkább elmesélem. Volt egyszer egy norvég ember, aki megtréfálta barátját. Mű kézcsonkot helyezett a deszkadaraboló körfűrész mellé,  valami nagyon piros folyadékot locsolt bőven magára, majd segítségért kiáltott. Ilyen tréfás emberek ezek a norvégok. Viszont a körfűrész nem tréfál. Folytatásban témánk a körfűrészelés biztonsága.

Jó munkához szól a metál (9.): Power metal!

2019.11.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Én tényleg megtettem mindent, hogy megszeressem a kortárs magyar popzenét. A Dal 2019. tehetségkutató lemez összes dalán elvégeztem a beletekeréses próbát, azaz négy helyen kattintottam rájuk. Mintha ugyanott folytatódott volna a lagymatag alap, közben erőtlenül ráénekeltek valamit amolyan "Nyomjuk le aztán menjünk el sörözni" lelkesedéssel. Kénytelen voltam kis power metállal gyógyulni és ez mindjárt rendbe hozta kulturális sokktól gyengélkedő lelkemet.

image2_67.jpg

Elismerem, hogy más műfaj és hazai pop előadókból kisebb a merítés, mint a nemzetközi power metal felhozatalban, bár a PM közelebb áll a pophoz, mint a sötét brutalitást közvetítő death-doom-industrial-trash-stb. alfajok. Dinamika, dallam, energia, lelkesedés, változatosság, fantázia, férfias - hősies külsőségek - csupa életteli fogalom kapcsolódik hozzá és talán több belefektetett munka, tehetség. Legszebb balladák toplistáján is verhetetlen a kategória. Mivel fénykorában tömegével jelentek meg PM. zenekarok, kedvelőire örök mennyország vár, hiszen tele a net "2 Hours of Epic Power Metal" válogatásokkal és a Power Metal Collection is 193. részénél jár. Ráadásul a műfaj él és virul, újdonságok tömege vár megismerésre. Szubjektív zenelista mellett a nyitottság jegyében Best of Power Metal válogatásokat is kerestem a videómegosztón, illetve egyórás pazar instrumentális válogatás zárásként.

Hengerek középpontjának keresése

2019.11.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Kör közepén állok! - énekelte Attila sikerei csúcsán, amihez gratulálunk, mert egy kör középpontját pontosan megszerkeszteni eléggé nehéz. Egy háromdimenziós hengeres tárgyra jelölni még inkább problémás, pedig néha szükségünk lehet rá a gyakorlatban.

large-cylinder-july-2018-800x600.jpg

Gondoljunk csak egy betonból házilagosan kiöntött hengerre, amivel az elvetett fűmagot tömörítjük a talajba. Ha a tengelyt nem pont középre helyezzük, kissé döcögős a hengerlés, azaz nem lesz zökkenőmentes a végrehajtása.

A szomszédok kedvence: ütvecsavarozó!

2019.11.04. 05:00 | Írta: Ezermester.furdancs

szomszedok01.jpg
Kevés olyan szerszámon van, ami ennyi mindent kibírt volna, ez nem más, mint a Metabo PowerMaxxSSD akkus ütvecsavarozó. Nagyon szeretem, mert a mai „eldobható” világban ez üdítő kivétel. Bár el kell mondanom, hogy a szomszédjaim nem osztják annyira ezt a rajongást. Főleg amikor este hármon negyed nyolckor be akarok csavarni néhány csavart a kerti kapumba. „Nem lehetne máskor, mert a gyerek alszik?!!” – hangzik az ideges kérdés.

Jó munkához szól a metál (8.): Happy Halloween!

2019.10.31. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

71xh5ezbv0l_sl1000.jpg

Nem akarom túllihegni Halloweent (múlt héten volt egy tökös poszt), de annyira magas labda felidézni a máig is aktív, jellegzetes énekhangjáról és dallamos zenéjéről ismert együttest, hogy következzen a Helloween retroid tüneteket mutató metálrovatunkban. Kezdetben tele volt energiával a csapat, a névadó Halloween mellett az Want Out, Future World számokból szinte kicsorran az energia. Egy zenés diszkográfia után a kedvenc Dr. Stein két változatban is, hogy lássuk: a felvétel VHS-ről HD-re fejlődött, de a zene megállja helyét zenelistákon. Ha befejezik, jár díszsírhely a Power Metámozgalmi Pantheonban.

Ötletes barkácspraktikák (28.): Kereke van, fogas

2019.10.30. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Vannak emberi teljesítmények, amiket látva olyanokat mondunk, hogy "Hűha" meg "Ez már döfi!". Ennek példájaként bemutatjuk, amint a kohászok ásza egy eltört műanyag fogaskerék pótlását bármiféle forgácsoló megmunkálás vagy 3D nyomtató nélkül, házilagos módszerrel oldotta meg.

maxresdefault_20.jpg

A fogaskerék pontos illeszkedésű erőátviteli eszközként komoly kihívásokkal néz szembe, ezért gyártása is komolyabb gépeket, felkészültséget kíván. Videóválogatásunk nemcsak a minimum kisipari felszerszármozást igénylő fémmarást mutatja be különféle módszerekkel, de egy fakerék kézi kifűrészelését is nyomon követhetik.