August Burns Red: Dicsértessék!

2020.04.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ismerkedjenek meg a christian metállal, mint kissé abszurd műfaji címkével. Ha keresztény zenéről hallunk, általában konszolidált külsejű előadók lágy gitárjátékára asszociálhatunk a gyülekezeti teremben, a zene tempója is tükröz egyfajta békés, konzervatív visszafogottságot. Persze, e felfogás fakadhat egyházi zenében való járatlanságomból és közben virágzik a christian doom punk vagy szintipop ortórium műfaja.

augustburnsred2018_corinnecumming19.jpg

"Az August Burns Red amerikai metalcore együttes 2003-ban alakult Lancasterben, Pennsylvania államban. Dalaik pozitív üzenetei miatt a keresztényi értékek hirdetőinek tartják a zenekart" - írják róla. Háttérzeneként vagy szövegértés nélkül hallgatva egy nagyon igényes, kiabálós trash metálnak tűnik. Személyes (pozitív üzenetet hordozó) élményem, hogy órákig tudom hallgatni és még élvezem is. Komoly gond kiválogatni a legjobbakat, mert igazán erős az életmű. Ezért - szokásos kétheti zenelistánk keretében - random idedobáltam néhány videót a repertoárból, nyomatékosan ajánlva fellelhető tíz albumuk végighallgatását.

Kvíz: antik szerszámok

2020.04.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

89229582_1251249725063630_4113945582798635008_o.jpg

Régi padlásokon, hagyatékot böngészve vagy aukciós oldalakon, tematikus weblapokon találhatunk rá régi célszerszámokra, melyek rendeltetése ismeretlen, hiszen nem érthetünk minden szakmához. Főleg nem a 100 évvel ezelőtti munkafolyamatok szerszámaihoz. Épp ezért ne legyen rossz napja, ha gyenge eredményt ér el (kivéve, ha végzős néprajzkutató). Kis segítség: állatorvosi eszköz is van közöttük.

Ingatlanszemle: lakóhajók

2020.04.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Érdekes lakások sorozatunkban korábban a nyüzsgő városokból - elsősorban lélektani okokból - elmenekülni kívánóknak nyújtottunk elszigetelődési támpontokat. Az élet közben újabb indokot sorakoztatott fel eltávolodni a többiektől. Néhány példa következik a lakóhajóra, mely bevett lakástípus nedvesebb környékeken, például Ázsiában vagy az Amazonas mentén.

lakohajo1.jpg

Mozgékonyabb, mintha egy fán laknánk és horgászni is lehet. Természetesen tisztában kell lennünk a hajózási szabályokkal (hajóvonták találkozása tilos), viszont kis túlzással kinevezhetjük magunkat kapitánnyá. Rendkívül rokonszenves életforma. Hazai vizeken is űzhető - mint látjuk lentebb - és a tengeri betegség sem annyira fenyegető veszély bizonyos véralkohol szint alatt, mint a ködös Albion partjainál.

Sztárbarkács

2020.04.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Itt a blogon mindig is ódzkodtunk az elbulvárosodástól, azonban barkácsblogként számba vehetünk néhány (például zenei) hírességet, akik karrierjük előtt munkásként markolták a szerszámnyelet. Eléggé közismert, hogy Harrison Ford ácsként dolgozott, Clint Eastwood repülőgépgyárban munkálkodott korábban.

puppini.jpg

Vagy ellenkezőleg, léteznek befutott sztárok, akik még ma sem restek bekapcsolni az egyengető gyalut, ha polcot kell építeni és pont kimenős a komornyik. Bruce Dickinson például hivatásos pilótaként egy Boeing 757-es charter gépet vezet kapitányként, van egy vívófelszerelés kereskedése (amúgy volt már Anglia hetedik legjobb vívója) de írt már több könyvet is.

Ötletes barkácspraktikák (37.): Főszerepben a zártszelvény

2020.04.01. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

maxresdefault_13.jpg

Hasznos, nyugalmasan tempóval készült dolgok videóválogatásunkban. Hogyan bánjunk a zártszelvénnyel, ha egyedi alkatrészt készítünk? Akár egy nehéz, tömör tárgyat utánozva. Fúr-farag-hegeszt.

Hajlékony kőfurnérok

2020.03.31. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

earth_anatomy_flexible_thin_stone1-1000x880.jpg

Gyakran idézett gondolat, hogy az ember csak külső alapján ítél és a felszín alatt igazi érték rejtőzhet. Ez igaz lehet egy kopott ruhás, irritáló viselkedésű ember lelki mélységeinek feltárásakor, de nem az iparban! Ott pont fordítva, ami kívül szép, belül lehet hamis vagy értéktelen. Legjobb példa a furnérozás erre, melyet az egyre fokozódó tömegtermelés igénye szült és vékony, de annál nemesebb "mázzal" - hasított faszeletekkel - vonja be a faforgács lapokat. 

Egy sertéshízlalda esete a fagyapottal

2020.03.30. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

img_4919.JPG

A Knauf Insulation Kft a Zalaegerszeg melletti Heraklith gyárában már hosszú ideje készít fagyapotból U zsalu termékeket, amelyek – mivel használata esetén megtámasztó zsaluzatot nem igényel a koszorú kialakítása – jelentősen meggyorsítják az építés ezen részének folyamatát.

Zenélő Tesla-tekercs!

2020.03.27. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Kevés színpadi show-elemen lepődünk már meg. Lángszóró és pirotechnika, lézershow, hologram előadó vagy gitározó robotok, énekelni tudó énekesek. Az önálló előadóként-hangszerként szereplő Tesla-tekercs nyilvános alkalmazása szó szerint korlátok közé szorított előadást kíván (akit fizikaórán csípett már fülön Van de Graaff-generátor, az érti. A többiek higgyék el.)

mzi3njk2nq.jpeg

A kíséret nélküli nagyfrekvenciás kisülések zenéje csak egészen rövid ideig szórakoztató, viszont látványhatásokkal kombinálva egy egész koncert témája lehet. Villanygitáros Iron Men és a kissé "feszült", villámokat szóró Palpatine császár legjobb pillanatai köszönnek vissza videóválogatásunkban.

Vessünk árnyékot!

2020.03.25. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

napellenzo8.jpg

Ha teraszunkat vagy erkélyünket a legmelegebb nyári napokon is szeretnénk használni, akkor elengedhetetlen lesz hozzá a megfelelő árnyékoló alkalmazása, ami ideális választás esetén akár egész évben kiemelkedő segítséget nyújthat nekünk a komfortos környezet megteremtésében. Bár egészen más kialakítással rendelkeznek, árnyékolási szempontból a teraszokat és az erkélyeket nyugodtan egy kalap alá vehetjük, ennek megfelelően már a vásárlás előtt fontos döntenünk, hogy fixen rögzíthető- vagy mozgatható megoldásra van-e szükségünk, hiszen ennek tudatában konkrétabban szűkíthetjük a rendelkezésünkre álló lehetőségeket.

Karanténban szobabiciklivel

2020.03.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Sajnálatos aktualitást ad korábbi írásunknak karanténban sínylődő, mozgáshiányos embertársaink helyzete. Kinn süt a nap, de mégsem tanácsos sétálni-futni-kimozdulni. Ilyenkor a feszültség és a kilók is gyarapodnak. Mások mozognának, de azért nem akarják lestrapálni magukat túl intenzív mozgással. Közbenső megoldás a szobabicikli, melyen órákat el lehet tölteni filmnézéssel, hogy kárát látnánk. Tehát szobabicikli és egy kiegészítő, hogy ne kelljen leszállni semmiért.

x_7.jpg

Mai házibarkács alkotásunk az extremitástól irtózó polgártársaink testedzésének megkönnyítésére szolgáló szobabicikli kiegészítő, melybe távirányítót, törölközőt, telefont tehetünk és nem kell lemásznunk a kerékpárról ezek hiányában. Tudjuk, hogy onnan már nincs visszaút. Elkészítésének fázisait és a szobakerékpár hasznosságának előnyeit olvashatják írásunkban.