Érdemes-e reflektort építeni házilag?

2020.07.13. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Kivételesen a cím szinte mindent tartalmaz, amiről most írni fogunk. Akár el sem kell olvasnotok, simán csak írjátok meg, mit gondoltok a kérdésről…

ref1.jpg

Bor a zongorában

2020.07.08. 05:01 | Írta: Gyökösi Attila

Arra gondoltam, hogy a hosszú kihagyás után szentelek pár írást a stúdió berendezési tárgyainak. Tudni érdemes, hogy itt felénk a legritkább esetben készülnek valóban tervezetten a tárgyak, inkább az organikus, valahogy maguktól, menet közben alakuló kivitelezés a jellemző. Nem volt ez máshogy a talán legmarkánsabb berendezési tárgyunk, a boraink tárolására eszkábált zongora-szekrény esetében sem.

zon2.jpg

Építsünk ajtót!

2020.07.07. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Az asztalosság egyik legizgalmasabb kihívása a nyílászárók készítése. Persze a bútorkészítés is jó terep, de egy nyílászáró, és ezen belül különösen egy ajtó sokkal jobban szem előtt van, és sokkal kevésbé tolerálja az esetleges pontatlanságokat.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért kell egyáltalán ajtót csinálni? Millióféle van készen a kereskedésekben. Nos, ez igaz, de azok jórészt szabványméretűek. Igaz, lehet spéci méretre is készíttetni/rendelni, de ilyenkor ennek bizony megkérik az árát, sok esetben szemérmetlen felárakkal találkozhatunk, pedig hát pontosan ugyanannyi anyag és munka van ezekben is, mint a normál méretekben, és egy random hazai kis nyílászáróüzem messze nem gyárt akkora sorozatokat, hogy az ilyen spéci méretek túl nagy macerát (átállást a megszokott méretekhez képest) jelentenének számukra. De mindegy is, ez itt a Furdancs blog, tehát fel sem merülhet a „miért kell ezt magunknak elkészíteni?” kérdése, hiszen fúrfaragni jó.

ajto7.jpg

A misztikus gyufakocka

2020.07.06. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

Ugye, hogy sokunk gyerekkorának egyik legmisztikusabb tárgya a gyufakocka? Persze nem mindegy, hogy ki mikor volt gyerek. Ez a szerkezet nem más, mint egy gyufaszálakból, kötőanyag nélkül összeállított kocka. Tekintve, hogy már nincs se időm, se idegrendszerem magamtól kiokoskodni, hogy milyen sorrendben rakjam egymásra a szálakat, inkább utánanéztem a neten.

A Wikipédia idevágó szócikkéből sok minden kiderül. Például az, hogy használhatunk apró trükköket a kocka elkészítéséhez, vagy egy ilyen képződmény lehet tömör, vagy belül üres. Nem lacafacázom, idemásolom a kocka elkészítési módját. 

LED-ek mindenhol

2020.07.03. 05:04 | Írta: qty108

A LED, azaz a világító dióda óriási fejlődésének köszönhetően, a világítástechnikában is széles körben elterjedt. Az interneten zavarba ejtően gazdag a választék a különböző kivitelű és teljesítményű termékek között. Nagyon sok tájékoztató anyag fellelhető a témakörben, ami eligazítást nyújthat a megfelelő anyagot a megfelelő helyre vezérelv alkalmazásához.
Az alábbiakban a LED szalagra esett a választásom egy világító rajztábla elkészítéséhez.

image001.jpg
A csomagoláson szerepel minden technikai adat, amit tudni kell vagy érdemes.

Folyik a WC, javítsuk meg!

2020.07.01. 05:05 | Írta: Mr. Furdancs

Arra lettem figyelmes, hogy az utóbbi időben a vécét lehúzva akár rögtön zuhanyozhatnék is. A tartály aljából ugyanis öblítéskor a víz a csövön kívüli világba is utat tört magának. Mindezt egyre nagyobb lelkesedéssel csinálta, így elérkezettnek láttam az időt, hogy a rendeltetésének megfelelő helyére, a csőbe helyezzem vissza a vizet. Már jelentős mennyiségű folyadék gyűlt össze a wc padlóján ahhoz, hogy megfelelő lépéseket tegyek a megoldás érdekében. Egy darabig a város különböző részein fellelhető illemhelyeken váltottam ki az otthoni öblítést. Így is száraz maradt ugyan a padló, de lássuk be, hosszú távon igen nagy megterhelés a napi logisztikába még az ürítkezést is beilleszteni. Nem beszélve arról, hogy a vécékészülék így tulajdonképpen funkcióját veszti. Felderíítettem, majd feltártam hát a hibát. 

photo_2017_02_03_8_45_16.jpgOtt csörgedezik bizony a kis patakocska, mely néha el-el válik a csőtől és vidáman locsolja magát szerteszét

Szúnyogok és hálók

2020.06.30. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Beköszöntött a repülő rovarok szezonja. A különböző legyek, darazsak és persze a szúnyogok túl közeli barátságát sokan kerülnék, az Ő megnyugtatásukra most szúnyog- és rovarhálókról fogunk írni…

A klasszikus szúnyogháló eredetileg egy, a gézhez hasonló, textilszerűen szőtt háló volt, de annál erősebb, többnyire műanyag szálakból készült. A szerkezete miatt eléggé kényes volt a kifeszítés módjára, könnyen elhúzódtak benne a szálak, ráadásul egy-két szál szakadása a harisnya szemének „lefutásához” hasonló tünetekkel járt.

A szakállnyíró gép halála

2020.06.29. 05:05 | Írta: Mr. Furdancs

Igen, szakállas vagyok, de nem azért, mert épp ez a divat. Nagyon régóta viselek szőrzetet az arcomon. Volt, hogy hosszú volt és leginkább egy rosszul értelmezett hajóskapitányhoz hasonlítottam, de ezek az idők már elmúltak.  

Gitárból falióra

2020.06.26. 05:00 | Írta: zsibbant

xcx.jpg

Mi van akkor, ha van egy elektromos gitárod, ami nem szól jól? Add el. Vagy hasznosítsd újra, mondjuk tűzifa formájában. Én faliórát csináltam belőle.

A hangtisztasági fok és utórezgési idő!

2020.06.24. 05:00 | Írta: ( x )

Partnerünk, a Knauf Insulation friss tájékoztatójából kiderül, hogy eddig mennyi mindent nem tudtunk a kosárlabdacsarnokokról. Például, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy egy ekkora valaminek milyen az akusztikája. Ez nem csupán egy esetleges, a csarnokban megtartott koncert esetén lehet fontos, hanem egy sima kosárlabda meccsen is. A IV. kerületi kosárlabdacsarnok kivitelezésénél tehát fontos szerephez jutott a szigetelés.

img_0938.JPG