Boxzsáktartó füles fémtalp

2020.11.23. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

box19.jpg

Mr. Furdancs nagyszerű tervet eszelt ki, melyet papírra is vetett. Egy súlyos boxzsákot erősít a mennyezetre és ütni fogja, mint más hírességek. Például Hemingway, Lord Byron vagy Bunyós Pityu. Lehetőleg mérsékelt eséllyel szakadjon le, ezért a négycsavaros rögzítéshez felfüggesztő fémtalpra van szüksége. Talán egy óra alatt elkészült és nem lehet köteteket írni az elkészítéséről, így képregény tömörséggel mutatom be a vágás-hegesztés-csiszolás folyamatot.

A futógép karbantartása

2020.11.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Image4.jpg

Sült kacsa párolt káposztával, csülök pékné módra, sajttal-gombával-velővel töltött csirkemell, Mrs. Lipton meggyes pitéje… Na, álljunk meg egy szóra - mondja idővel az okos fürdőszoba mérleg, vagy önnön bensőnkben burjánzik fel az igény, hogy suttyomban felgyűlt kilóinktól megszabaduljunk… Egy elsőre talán periférikusnak tűnő berendezés, a futógép karbantartásáról szól mai posztunk.

Evőeszközök kifényesítése

2020.11.11. 05:12 | Írta: -nos-

Manapság az evőeszközök többsége rozsdamentes acélból készül. Az úgymond ünnepi „eszcájgok” természetesen csak ritkán, családi összejövetelek alkalmával kerülnek a terítékek mellé és így sokáig újszerű állapotban maradnak. Ám a mindennap használt evőeszközök egy idő után fokozatosan elvesztik a fényüket, színük pedig szinte észrevétlenül elszürkül. Ezt a gyakori mosogatás, a nem kellő szárazra törlésük miatt a felületükön kialakuló korróziós réteg okozza. A minden napi étkezésekhez használt kések éle is kopik, a villák köze is elszíneződhet és a kávés kanalakon lehet leginkább észrevenni a gyakori használat miatti fényvesztést és szürkülést. Nos, ezen viszonylag könnyű változtatni egy alaposabb utófényezéssel.

 


Fotó: Romy Alcoriza

Közeleg a tél: hősugárzó seregszemle

2020.11.09. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A köztünk élő gyíkemberek teóriája abszurd feltételezés, hiszen a hüllők alacsonyabb hőmérsékleten csökkentett életfunkciókkal vegetálnak, így télen nyilvánvalóan lebuknának. Egy fűtetlen műhelyben dolgozgatva megfigyelhetünk magunkon hasonló - de korántsem az állatok téli hibernálására emlékeztető - tüneteket, ők legalább alhatnak. Néha elég lenne néhány fokkal magasabb hőmérséklet vagy csak érezni a sugárzó hőt, hogy pozitívabban és élénkebben éljük meg a munkavégzést.

hecht-3038-naftovy-primotop-original.jpg

Ilyenkor ballagunk el a hősugárzó boltba, hogy igényeinknek és számos - részben a biztonságos üzemeltetéshez szükséges - kritériumnak megfelelő típust válasszunk. Mai összeállításunkban fentről - lentről - oldalról fűtő, ékegyszerű vagy ellenkezőleg, programozható és némi automatizmussal rendelkező berendezések felett tartunk szemlét.

Gitárhúrozás apróbb javítással

2020.11.04. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

Az élet úgy hozta, hogy ismét alkalmam nyílt arra, hogy segítőkészségemről tegyek tanúbizonyságot. Egy kedves ismerősöm fordult hozzám kérésével, miszerint ugyan cseréljem már ki a húrokat a gitárján. Mi sem egyszerűbb, gondoltam akkor, persze, hogy segítek. A hangszer, mely később munkadarabbá vált, az alábbi fotón tekinthető meg. Ez egy korabeli Aria gitár, körülbelül a kilencvenes évek elejéről. Akkoriban szépen megszórták hazánkat az ehhez hasonló hangszerekkel. Nem mondom, hogy jól jártunk velük, nem a márka csúcsmodellje, de szárnypróbálgató szobagitárosoknak tökéletesen megfelel, tábortűz mellett meg pláne. Még a fűtőértéke is kiváló. 

 img_2916.JPG

Vészjósló orvosi műszerek

2020.11.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Harapták már meg? - kérdeztem fogorvosomat minap, ahogy a fúróval közelített. Nem fájt, de a bármikor belém nyilalló fájdalom lehetősége ott lebegett a levegőben, pontosabban kezében. Ez adta az inspirációt, hogy az orvostudomány múltjából előkeressek félelmetes eszközöket. Némelyiket csak orvosok ismerik, mi találgathatunk mire való, de biztosan fáj a vele való találkozás.

x_4.jpg

Szerszámok azok is - fűrészek, fúrók, vésők - csak az alapanyag más. Milyen is lenne, ha a zártszelvény felordítana, miközben darabolom... Szándékosan semleges fotót tettem ki főcímképnek, a para majd csak lapozás után következik. Ennek kapcsán egy életviteli, hangulatjavító tanács. Jusson eszükbe néha, mikor teljesen tünetmentesek, hogy "jaj, de jó, hogy nem fáj a fejem vagy tudok lélegezni". Mellé társítva egy rossz emléket, sokkal pozitívabban fog telni a nap. 

Unokáink már látni fogják?

2020.10.28. 05:00 | Írta: ( x )

Sosem késő észbe kapni, ha jobbítani szeretnénk valamin. Aztán győzzük kivárni. Fogadjátok szeretettel partnerünk, a Knauf Insulation aktuális információit. 

energiahatekony_szigeteles.jpg

 

A bútorgyárak gépei

2020.10.26. 07:43 | Írta: kkm.furdancs

A manapság kapható bútorok nagy részét mesterséges fatermékekből gyártják, például rétegelt lemezből, farostlemezből vagy faforgácslapból készülnek. Ezek az anyagok olcsók, és általában furnér borítja a felületüket. A faforgácslapok nagy szélességben kaphatók és teherbírók, ezért fűtött környezetben nem jelentkezik a zsugorodási probléma. Mikor összeállítottam konyhabútoromat, mindenféle alátámasztás nélkül - pusztán a súrlódás által tartva - megállt benne a polc, annyira hihetetlenül precízen méretre vágták.

selco_eb120l_twin_pusher_lapfrsz.jpg

Mai írásunkban bemutatjuk a bútorlapok szabásának, élzárásának, sorozatfúrásának gépeiből egyet-egyet. Árulkodó méret- és teljesítményadatok, valamint árszabásuk bizonyítja, hogy az iparban nem garasoskodnak a teljesítménnyel és anyagminőséggel. Például a fotón szereplő lapfűrész 24,000 € áron kelt el használtan egy aukción, de haza kell még szállítani a 9 tonnás gépet Spanyolországból. Szétszedés előtt a 8,5 x 9,3 x 2,3 métert kér a műhelyből.

Milyen vastag a hajó héja?

2020.10.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A hajóbaleset nem vicces, ezért csak kivételesen kezdem írásomat egy ilyen gyűjteményes bulvárvideóval. Viszont kiválóan demonstrálja a modern és hatalmas úszóeszközök megállíthatatlan lendületét, melynek nyomán a hajógerinc felszántja a betont és másodlagos kár sem kizárt (egyik jelenetben a hajó belerongyol a dokkba, dominóként dőlnek a kikötői daruk, az emberek futva menekülnek és valami robban is hátrébb). 

Még inkább figyelemre méltó, mikor a hajó bordázata sérül meg egy helyen és a statikailag egymást erősítő szerkezeti elemek rendszere összeomlik. A lemez hajóburkolat, mely eddig szilárdan állta a hullámok csavaró-toló hatását, most vékony furnérként szakad fel. Belőlünk pedig felfakadhat egy kérdés: Milyen vastag tulajdonképpen a hajó falát alkotó külhéj, azaz hajólemez?

Ékszerek betonból

2020.10.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

betonekszer19.jpg

A betonról hallva általában nagy volumenű munkákra gondolunk, mikor egyenletesen mormog a keverőgép és legkisebb mértékegység a lapát. Mai válogatásunkban töredéknyi mennyiségű (bár speciális) cementből készült ékszereket mutatunk. Néhány videó és szöveges leírás taglalja az anyagszükségletet és készítésük menetét. Ilyen bevezetéssel bárki megpróbálkozhat megalkotni a valóban egyedi és a félkilós fuksznál olcsóbb bizsukat.

süti beállítások módosítása