Népszerű ipar: CNC domborművek és szobrászok

2020.01.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A több száz éves, kézzel készült, tölgyfa műremekek és a fröccsöntött - aranyozott "eklektikus" bútorok közé ékelődik egy természetes faanyagból, de már kis sorozatú gyártással készült kategória. Egy drága CNC-megmunkálóközpont és szinte művészi munkával elkészített nc-kód eredménye a gépi marású, szépen kidolgozott dombormű, bútordísz. A használtan vásárolható marógépekből két példányt szemezgettem, jelen pillanatban 1100 és 13000 € licitnél járnak  (+600 € felrakási díj és a szállítás). Videóválogatásunkban munka közben láthatóak, de tömör leírást is olvashatnak a gépkategóriáról.

image1_58.jpg

Néhány figyelemre érdemes részletet fedezhetünk fel a videókban e gépek árának megértéséhez: jó vastag lineáris tengelyek és orsós csapágyak, erős - nagyfordulatú motor, akár 10 kW-os elszívóberendezés, végtelenül precíz illesztések és automata szerszámcsere, melyhez sokoldalú szoftver is jár. Láthatjuk, hogy kezelésük nem kíván nagy szakértelmet (karbantartásuk, javításuk annál inkább). A toldott fatáblák vagy bútoralkatrészek felfogatása, nullpont megadása után már önállóan eldolgozgatnak, ez is fejlesztésük szellemi terméke, melynek ára van.

Mosdók felszerelése

2020.01.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Legbiztosabb módja ellenségeket szerezni egy társasházban, ha eláztatjuk az alattunk lakókat. A víz nyomás alatt van távollétünkben és csak arra vár, hogy kitörjön. A vízelfolyás miatti veszteség mellett a biztosítóval vívott harc is megterhelő lehet. Az épületgépészet, azon belül a vízvezeték tehát kritikus pontja lakásunknak.

mosdo.jpg

Nem lehetünk elég hálásak ezért egy közérthető és pontosan illusztrált szakmai kötetért, ha vagyunk bátrak magunk belefogni a fürdőszoba környéki hibaelhárításba vagy felújításba. Ennek egyik mozzanatát - a mosdó beszerelését illusztrált leírásban és videókkal mutatjuk be.

Kazánházi UPS áramszünet idejére

2020.01.21. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Kedves Naplóm! Itt ülök a hidegben, mert az EON "szolgáltatásaink kiváló minősége és a biztonságos ellátás érdekében" érdekében 8-11. óra között lekapcsolja kis falunkat az áramellátásról (máskor egész napra szokta). Ezért be sem gyújtottam a vegyesbe, hiszen a keringető szivattyú hálózati árammal megy és ha leáll, abból gondok lehetnek. A gázfűtés dettó, be sem gyújt.

eon_aramszunet.jpg

Ha nincs lehetőségünk napelemmel rásegíteni energiaellátásunkra, egy lehetőség még van életre csiholni a keringető szivattyút. Néhány link segítségével ismerkedjenek meg egy szakterülettel, ami frappáns választ ad a fűtésrendszer áramellátásának problémájára, tervezett vagy váratlan áramszünet esetén.

Teszt: Straus állványos fúró

2020.01.20. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Kedves Olvasó el tudja képzelni a jelenetet, mikor a Nagy Mű utolsó felvonására kerül sor, midőn át kell fúrni merőlegesen és pontos koordinátákon egy vastag, tömör anyagot. Egyszeri és megismételhetetlen próbálkozás. Ez tesz pontot az i-re, megkoronázva eddigi erőfeszítéseket, befektetett anyagiakat. Az esemény jelentőségét demonstrálva megjelennek fontosabb társadalmi szervezetek és egyházak képviselői, a sajtó munkatársai és lacikonyhákat is állítanak élelmes vállalkozók.

strausteszt_01.jpg

A Hős előlép egy kézifúróval kezében, rugalmas bemelegítő mozdulatokat végez, majd a helyi kamarazenekar és kórus drámai dalművének kíséretében ráilleszti a fúróhegyet a bemeneti pontra. A szpíker közben kommentál: "Elindult a fúró, már középtájon halad és most...igen... kibukkan a fúró a túloldalon. Éééééés... Elcseszte!" Rekonstruálhatatlan okokból jó ferdére sikerült. Ezután a tömeg vérmérséklettől függően megkövezi vagy csak elkergeti a Hőst.

Letakartad már a vízórát?

2020.01.17. 05:01 | Írta: kkm.furdancs

Minden évben aktuális, ezért korábbi posztunk ismétlésével újfent figyelmeztetünk a vízórák és szabadban húzódó vezetékek szigetelésére, valamint a kint hagyott kerti szivattyú leeresztése - leszerelése, kerti csap elzárása is bőven aktuális. Mínusz tíz fok környékén megnövekszik a vízóra fagyrepesztéses törésének esélye. Kellemetlen és drága baleset, de kis odafigyeléssel megelőzhetjük. Ha nincsenek is látható jelei a bejövő vízvezeték és külső csapok  elfagyásának, a vízóra- vagy kerti csap aknában megrepedhetett a cső annyira, hogy nem ömlik a víz, de egy kis résen folyamatosan ereszt.

nmteu03sl.jpg

Az illusztráció kissé szájbarágós, de inkább egy őrmester ordítson az arcomba, minthogy 160 m3 vizet veszítsek pár hét alatt (ismét). Az eset tanulsága különben, hogy figyeljünk fel minden rendellenes zajra a házban. Utólag rekonstruálva halk, folyamatos surrogó hangot észleltünk a fürdőszobában, csak nem találtuk a forrását. A ház előtti vak - azaz ledugózott - vízóraaknában szivárgott el tetemes mennyiségű víz egy szük repedésen keresztül.

Depresszió ellen szedjen rockabillyt!

2020.01.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image2_75.jpg

Minden szürke és fagyott, de még az időjárás is érdektelen, sem ilyen - sem olyan. A lombok lehullottak, az örökzöldek szürkék inkább. Pusztulat. A barkácsműhely is fagypontra dermedt. E pillanatokban kell a Nick Cave vagy Mátyás Attila lemezt finoman kiemelni helyéről és valami harapós rockabilly - boogie - R'N'R  anyaggal újratölteni. A "The Most Live Rock'n'Roll (2017.)" lemezről válogattam pergő ritmusú dalokat.

Keménymagos receptek: kézi lemezdaraboló

2020.01.14. 06:00 | Írta: kkm.furdancs

image10_22.jpg

A címmel kezdetben azt akartam sugallni, hogy ötletem pusztán olvasóink kemény magjának, a halál szemébe nevető barkácshősöknek íródott, kik a Munkavédelem I-II. könyv lapjait használják papírzsebkendőnek. Azonban jobban átgondolva és kipróbálva, a fémlemezek méretre darabolásának ezen megoldása sokkal biztonságosabb és hatékonyabb módszer, mint sarokcsiszolóval nyesegetni azokat.

Tenmagad + szakkönyv

2020.01.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

barkacs-szerszamok.jpg

A téli hónapok alkalmat adnak az elmélkedésre, hogy milyen építési-karbantartási munkálatok időszerűek jövőre és mennyi pénzből lehet gazdálkodni. Mivel az építési vállalkozások és szakemberek zöme külföldre húzódott vagy stadionokat építenek, a maradék megkéri munkája árát és nem biztos, hogy gyakorlott, megbízható szakemberre bukkantunk. Komolyan megfontolandó saját kezébe venni sorsát mindenkinek, ha nem akar például hónapokat kanapén aludni, amíg várja a soha meg nem érkező szobafestőt. Az említett példa szélsőséges eset lehet. Kérdés, hogyan tud valaki egyáltalán életben maradni ilyen hozzáállással.

Fél liter hülyebiztos kompjúter

2020.01.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image25_1.jpg

"Régi idők nagy tanúi" nosztalgiarovatunk keretében ismerkedjenek meg közelebbről a koros, de anno csúcsminőségben miniatürizált személyi számítógéppel, mely érintőképernyőt dobozolt össze egy akár Win10-et is futtató alaplappal. Számos csatlakozója, zárolható operációs rendszere, könnyű beépíthetősége szinte kiált, hogy ipari vagy otthoni alkalmazásokra beszerezzünk egyet. Magam is így tettem, bemutatom lehetőségeit és korlátait,  mely e típust és a monitorba épített gépeket általában jellemzi.

Tűzijáték helyett dróntánc

2020.01.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A petárdázás és igazából a házi tűzijáték is eléggé... túlhaladott szórakozás. Használójuk tudatosan felvállalja, hogy hallótávolságban ezen élményt hátukra sem kívánó embertársainak kellemetlenséget, ritkábban anyagi kárt okoz. Nagyobb népsűrűségű helyeken a terrorbombázásokat vagy ostromokat felidéző, szűnni nem akaró robbanások miatt a gyerekek sírnak, háziállatok rettegve bevizelnek, elmenekülnek. A részeg vagy simán csak hülye petárdázók ujjaikat keresgélik a fagyos betonon. S mindezt néhány percnyi vizuális élvezetért, a hanghatás velejáró és kiküszöbölhetetlen hatás.

shanghaidrone_thumbnail_plain.jpg

Nem lehetne ezt valahogy modernebb és kulturáltabb formában? Elismerjük, a fényhatások szépek és messze látszanak, igény van rá. Néhány videót mutatunk, hogy a kötött röppályájú rakéták korlátozott lehetőségeit halláskímélő, variácók és formák lenyűgöző sokszínűségét felmutató "drónjátékkal" váltották fel. Kínai és szingapúri fényjáték, mely mellett nagyívű hagyományos tűzijátékra is sor került. Idővel talán eljön a váltás a központi szervezésű látványosságok terén, akár itthon is. A saját eregetésű rakétákat pedig nyugodtan be lehet tiltani, a "Nőjetek már fel!" című rendelettel.