Börtönbarkács: Alcatraz

2020.02.21. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Milyen ideális környezet is az, hol napi munkánk közben, míg ujjaink zacskóragasztással bíbelődnek, egy magányos szigeten merenghetünk az élet értelmén, szabadidőnkben pedig barátainkkal közösen barkácsolhatunk egy távolabbi cél megvalósításán ügyködve!

Alcatraz büntetésvégrehajtási intézet. 1962. június 11. reggel 5.30. Stirlitz A fogdaőr szokás szerint beszól a cellába - "Elvtársak, ébresztő fel!" (vagy valami hasonlót), de a mélyen alvó elítélt nem mozdul. Az őr belép, meglöki vállát, mire annak leesik a feje... Az első ijedtséget a felismerés követi: mesterien elkészített műfej és kitömött ágynemű helyettesített három foglyot, akik az éjszaka során megléptek.

Energiaszámla: 500 milliárd euró

2020.02.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image6_35.jpg

Olvassanak bele partnerünk érdekes hírlevelébe, melynek első továbbgondolásra érdemes megállapítása, hogy az Európai Bizottság szerint a kontinens államai már nem tudják előállítani saját energiaigényük felét sem. Az Európai Unió tagállamai, benne Magyarország évi 600 milliárd eurót költenek energiahordozók importjára, ami az éves energiaszükségletük csaknem 50%-a, miközben 500 milliárd eurót pazarolnak el évente az energiaveszteség miatt. A veszteség 40%-áért pedig az európai épületállomány felel, mivel azok közel 55%-a szigetelés nélküli.

Tapétázás lépésről lépésre

2020.02.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A legkiadósabb takarítást festés után ejthetjük meg, mikor a helyiség kiürítve, háziállatok evakuálva, minden sarok feltárul a maga meztelen valóságában és a festéket amúgy is le kell mosni. A festés előkészítése porban és verítékben úszó lakást és homlokot eredményez. Vagy ne csiszoljunk-gletteljünk, hanem terítsünk rá tapétát, elfedve a hiányosságokat?

tapetr0.jpg

Ahogy azt Móricka elképzeli - intenek a hozzáértők. A tapétázást macerásabb előkészíteni, sokkal simábbra kell glettelni és a sarkok, keretek környékének lefedése sokáig emlegethetővé, a tervezettnél messze hosszabb időt igénylő szenvedéssé teszik a tapétázást. Viszont szebb és más előnyei is vannak.

Élet szénkefe nélkül?

2020.02.17. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A szénkefe egyidős a villanymotorok történetével. Aki kicsit is érdeklődik az elektromos szerszámok lelkivilága iránt, találkozott már a szénkefék cseréjével, és megszokta, hogy az új gépekhez sok esetben eleve csomagolnak tartalék szénkefét. Azonban számos más jellegű technikai tudáshoz hasonlóan itt is kiderülhet, hogy ezt a tudásunkat bizony nem fogjuk tovább örökíteni a fiainknak…

kefe2_png.jpg

Polisztirol-és habvágó gépek

2020.02.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

phoca_thumb_l_kep1.jpg

"Megfelelő szellőztetésnél a homlokzat páraáteresztő képessége a szigetelésre használt anyagtól függetlenül alig-alig számít" - írja egy érdekes cikk, mely a polisztirol páraáteresztő képességéről szól. A hőszigetelés technológiája folyamatosan fejlődik. Kérdés, hogy a vásárló drágább termékek felé tolása mennyiben profitorientált és milyen esetekben lehet megalkudni az olcsóbb polisztirol (Hungarocell, Nikecell) táblák alkalmazásával. Ezek méretre darabolása (akár negyed köbméteres tömbökből) és felszerelése már rutinszerű. A puffasztott szemekből álló p. hab hőre (80-100 fok) lágyul és gyorsan visszaszilárdul. Finom alakzatok is kivághatók belőle, illetve alacsony tömege miatt kedvenc anyaga nagy méretű betűk és installációk készítőinek.

Robotá panáček Jódá!

2020.02.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image9_20.jpg

A csehszlovák akcentusú cím tisztelgés Karel Čapek (pl. Harc a szalamandrákkal) cseh író előtt, akinek a robot kifejezés megalkotását tulajdonítják. Másrészt az emberiség külön köszönettel tartozik a feltörekvő ázsiai iparnak, mely "koppintott kőkorszak" időszakának derekán - végén derekas hatékonysággal másolja és forgalmazza a jórészt elektronikai - könnyűipari termékeket (kakukktojás Japán, persze).

Növényház bontott ablakokból

2020.02.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image_19.jpg

Közeleg a tavasz és a pillanat, hogy olvasóink számot vessenek egy szerény üvegház építésének tervével. Ismert előnyei mellett az utóbbi évek poloskainváziói sorakoztatnak fel újabb érvet, külső kártevőktől elszeparált teret létrehozni. Hazánk évek óta a hőszigetelés lázában ég, rengeteg nyílászárót cseréltek le. Kézenfekvő, hogy ezekből barkácsoljunk össze néhány négyzetméternyi növényházat.

A kicsi erénye…

2020.02.10. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A cím eredetileg egy, a kínai tao alapjait bemutató műből származik. Míg a nyugati szemlélet jobbára inkább a nagy méretet, a nyers erőt favorizálja, addig a kínai filozófusok (persze nem csak ők) már évezredekkel ezelőtt felismerték, hogy néha a kis méret is jelenthet előnyt… Ez az aranyszabály nyilván az élet számos (vagy inkább számtalan) területére lehet érvényes, esetünkben például az elektromos kéziszerszámok kiválasztásánál sem elhanyagolható ez a megközelítés.

kicsi1.jpg

Falból nyert idő

2020.02.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

3d-real-big-wall-clock-rushed-mirror-wall-sticker-diy-living-room-home-decor-fashion-watches.jpg

A fal mindig kéznél van, így kis barkácsolással egy jól látható faliórát használhatunk lakásdekorációként. Inkább modern stílusban berendezett helyiségekbe illik, ritkás tömörségében csinosan kitölti a nagyméretű, üres felületeket. Nagy tömegben, változatos kivitelezésben találhatunk termékeket 4000 forinttól, ahol csak a felerősítés jelentkezik feladatként, illetve a pontosságot mellékelt sablon segíti. Az átlagosnál kissé nagyobb teherbírású óraszerkezetet felhasználva teljesen egyedi modellt készíthetünk. Néhány óratípust és barkácsvideót szemlézünk mai (szintén minimalista nézőpontú) posztunkban.

18650-es történetek

2020.02.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

nikon_18650post_10.jpg

A 18650 típusjelű akkumulátor igen népszerű áramforrás, mely nemcsak pőre elemformájú kiszerelésben vásárolható, de bizonyára többedmagával ott lapul az ön laptop - szerszámgép - fotós - elektromos jármű akkumulátorának borítása alatt is. Korábbi írásunk folytatásaként ismerkedjenek meg három ide kapcsolódó tippel - történettel. Okosságok, akkutöltő és elemtartó a gyakorlatban, illetve az egyszeri szegénylegény esete a NIkon EN-EL4 akkuval, melynek keretében bepillantást nyerhetnek egy profi áramforrás belesejébe.