Toolson Pro: egy finomkodó mészáros

2019.06.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

toolsonbev_05.jpg

"Szétszedtem, aztán majd lesz valami" rovatunk mai szereplője egy országrészeken átívelő együttműködésnek köszönhetően feltámasztott faipari gép. A "profi" jelzőt, hiába szerepel esetleg a termék nevében, ki kell érdemelni, hiszen ráírni bármit lehet dobozára, csak fejlett önbizalom kell hozzá. Ez esetben a maga ár- és bizalmi kategóriájában a jelzőt kiérdemli alanyunk (pedig nem is fizettek a posztért, hogy esetleg anyagi haszonszerzés céljából hazudozzunk erényeiről). A brutális méretű és erejű gépet technikai jellemzőkkel, értékeléssel és rengeteg, műtét közben készült fotóval mutatjuk be.

Körfűrész műfajban nehéz újítani, hiszen felépítése motor által hajtott fűrészlap tokba foglalva, vezetőasztallal ellátva. Épp ezért a pl. FERM/Powerplus/Lux/Güde/stb gyártók hasonló kategóriájú típusai szinte ikertestvérek. Járt már blogunkon egy új Einhell TH-TS 1525 Eco. és ahogy akkor, most is szívből jön a magasztaló dicséret vagy lesújtó kritika. Olvassák el azt az írást is, tanulságos kommentek övezik.

Tehát Toolson TS6000 Pro tesztünk tárgya. Műszaki jellemzőit tekintve egy masszív gép, motorja erős (2000W), nincs több szolgáltatása egy 40e forintos gépnél (egykaros vezetőléc, fűrészlap emelés és döntés, gérvágó kiegészítő). Viszont újonnan 80.000 Ft az ára. A Vatera mélyéről kapartam ki igazán barátságos áron és csak megérkezése után döbbentem rá hatalmas méretére. 

toolsonbev_08.jpg

Gyári jellemzők: Bruttó súly (kg) 35,10 / szélesség (cm) 72,00 / hossz (cm) 92 / magasság (cm) 108,00 / súly (kg) 26,50 / tárcsaátmérő (mm) 255 / porszívó csatlakozás igen / hálózati feszültség (V/Hz) 230 V / ~50Hz / dőlésszög (fok) 90 / elfordíthatóság (fok) 45 / anyagvastagság merőleges vágás (mm) 75 / anyagvastagság 45° vágás (mm) 50 / tárcsa furat (mm) 30 / teljesítmény 2000W / zajszint (dB) 105,6.

toolsonbev_06.jpg

Szélesíthető alumínium asztal, fém asztalbetét. Kotyogásgátló kivitelű vezetőléc, porelszívós kézvédő (ezekhez pont nem volt szerencsém, mert tartozékok nélkül adták) és a spórolás vádját szemmel láthatóan cáfoló, erős műanyag alkatrészek.

toolsonjav_11.jpg

Ez nem fog letörni egy szigorúbb rászorításkor sem...

Nagyon nem mindegy tartósságot tekintve, hogy pálcikányi méretű rögzítő tartja-e helyén a motort-fűrészlapot egybefoglaló gyámot, miután elfordítottuk vagy pedig a Toolson fél centi vastag, merevített, tömör műanyag rögzítője. Ugyanez igaz a fűrészlap-emelő kerékre is. Néhány száz forintnyi anyagot igényelne csak, mégis törékeny, silány mozgó alkatrészekkel készül a hobbi fűrészek java.

Három lényeges erényét is kiemelném, ami megkülönbözteti olcsóbb versenytársaitól.
- Fém asztalbetét. A műanyag betétek törnek meg elsőként, ahogy egy vékonyabb anyagmaradékot beránt a fűrészlap. Sérülése akadályozza a munkát, beszerezni nehézkes és még drága is. A poszt végén külön fejezetben saját kínlódásom eredménye látható, ahogy méretlevétel után újraterveztem és kinyomtattam a betétet. A szükséges anyagvasvastagság miatt nem is olcsó (800 Ft) más, után-készített tárgyakhoz képest.

 - Alumínium asztal. Ennek biztosan van értelme, különben miért tennének bele drágább alapanyagot. Az biztos, hogy az idővel lecsiszolódó festésű fémlemezeknél biztatóbb külseje. És nem vetemedik.

- Szélesíthető asztal. Nagyobb munkadaraboknál biztosítja a biztos felfekvést, így nem kell külön figyelni a lebillenés megakadályozására. A pontos illeszkedés miatt tartja a vízszintes pozíciót és a vastag műanyag leszorító stabilan, kotyogásmentesen rögzíti a kihúzható támasztékot.  

image1_38.jpg

Szintén pozitív benyomást tett rám a nagy felületen kapaszkodó, aluprofil kialakítású lécvezető. A csak egy oldalon támaszkodó megoldás nem tökéletes, mivel hosszú erőkar közvetíti a nyomatékot, melyet tolás közben óhatatlanul is kifejtünk oldalra. Ha nem tökéletes az illeszkedés, vagy maga a szerkezet anyaga hajlik kifelé, abból pontatlan vágás lesz. Olcsóbb gépeknél is előfordul mindkét oldalon megszorítható változat, ezt is ilyenné alakítom, ha már gyárilag nem tartották jó ötletnek.

Azonban előtte egy fontos teendő várt rám, mert a szerencsejáték jellegű vásárlásnál most az orosz ruletten nyertem. A postán érkezett gép egyben volt (leszámítva a hiányzó tartozékokat), egy enyhe kis horpadást leszámítva sérülésmentes. Azonban indításkor néhány fordulat után leoldott hővédő reléje (mert ilyen is van benne). Videó is készült róla:

Az ember optimista, arra gondoltam, hogy biztosan csak a csapágy szorult meg. Zooltek barátunkhoz fordultam és postázáshoz kiszereltem a motort. Ha nem vagyunk bizonyosak memóriánkban egy bonyolultabb szereléskor és géprajzunk sincs, megéri a fáradságot dokumentálni az eredeti állapotot, hogy könnyebben összerakhassuk. Ezen elv eredménye a belsejét megörökítő kis fotósorozat:

toolsonjav_01.jpg toolsonbev_03.jpg toolsonjav_10.jpg

toolsonjav_09.jpg

toolsonbev_07.jpg toolsonjav_13.jpg

toolsonjav_12.jpg

Zooltek is készített fotókat a szétszedés és javítás helyzetéről. Kiderült, hogy idegen test került a motorba, amitől mind az álló- mind a forgórész leégett (gondolom részlegesen) és tekercselni kell őket. Fotókon a baljós eredeti állapot és a sikeres javítást követő helyzet. Volt rajta mit csiszolni láthatólag.

rosszallo_forgo.jpg

jok.jpg

image3_34.jpg

Egy tartalék pár szénkefével (mert megtartom és sokáig szeretném használni a fűrészt), oda-vissza postával került 21.000 forintba. Plusz figyelmesség a visszaérkezett elektromotor zongorás csomagolása. :)

toolsonjav_07.jpg

A próbaindítások és használatbavétel során nagyon meggyőzően teljesített. Talán unalmas már biztatásom, hogy kutassanak bátran márkás, használt műszaki termékek vagy szállítási sérült/hiányos gépek után hirdetési oldalakon. Tény, hogy kis mázlival színesebben népesíthetjük be műhelyünket (esetleg akár márkás) célszerszámokkal ugyanakkora költségkeretből, mint csupa új szerszámmal.

toolsonjav_14.jpg

Ez egy kudarcos vásárlás volt, ha azt nézzük, hogy legfontosabb fődarabját fel kellett újítani, mégis kereskedelmi árához képest harmadába került. Ide egy reklámlink kívánkozna aktív kommentelőnk és tiszteletbeli kollégánk elérhetőségére, de annyira tele van így is munkával, hogy köszi, nem kér többet.

toolsonjav_02.jpg

Ahogy említettem, kiegészítőit tekintve - hiányosan érkezett, mely számomra csak a "hiányod elviselhető" érzelmet váltotta ki. Ne próbálják ki otthon, de például fűrészvédő nélkül is el lehet teljes életet élni. A hátravágás elleni  vezető lemezt viszont pótlom, mert lényeges eleme a biztonságos fűrészelésnek.

toolsonjav_05.jpg

Az eredeti szorító-tekerő elemek biztató szilárdságúak és stabilan rögzítenek

toolsonjav_04.jpg

A vezetőléc hiánya könnyen megoldható probléma. Sikerült olyan pontosra kimérni a fecskefarkszerű profil méreteit és alakját, hogy szinte már szorul. Egy hevenyészett állvány készítésével fejeződött be a helyreállítás, amit segítettek a vastag gépházba gyárilag tervezett felfogató furatok. Egyébként egy pár minőségi, gumiborítású kerék is rejtőzött a házában.

image4_19.jpg

Amíg a következő fémrendelés nem érkezik, egy fa vezetőléc mentén tolom a nyersanyagot. Kétoldalas felfogatással biztosan nem mozdul el és pontosan kimérhető a vágás. Amint lesz alumínium (esetleg 30*10 acél zártszelvény) lécem, áttervezem a felfogatókat, hogy ne emelkedjenek ki az asztal lapjából és egy mozdulattal ki lehessen emelni belőle a lécet. Így ha nincs szükségünk rá, nem kell minden alkalommal oldalt lehúzni az asztalról. Ezzel csökken a műanyag alkatrész megroppantásának veszélye.

toolsonjav_06.jpg

 

Műanyag asztalbetét pótlása:

fureszpost007.jpg

Előző fűrészem, Güde TK2400ECO (alkalmi vétel, tartozékok nélkül) használatba vételéhez pótolni kellett a hiányzó műanyag alkatrészt. Levettem a méreteket, itt sarkának legömbölyített sugarát találgattam beleillő, ismert méretű etalonnal.

fureszpost013.jpg

Minél szélesebb egy alkatrész, annál vastagabb anyagot kíván. Az első verzióra ráfért volna plusz egy milliméternyi vastagítás és további merevítők. Mérete miatt két félrészletre kellett osztani  nyomtatáshoz.

fureszpost008.jpg

fureszpost011.jpg

Akkor még lemaradt róla a 45 fokos dönthetőséget biztosító, ferde profil és a csavarhelyet is rosszul mértem meg. Így végül ipari ragasztóval rögzítettem. A hiányosságoktól eltekintve használtam pár hónapig vele a gépet, míg egy lehasadó szálka be nem törte a műanyag lapot.

fureszpost004.jpg

fureszpost009.jpg

"Van másik!" - ez nem csak a zenebohócok (konkrétan Eötvös Gábor) jelmondata, hanem a 3D nyomtatóké is. Kis finomítás, vastagítás után újranyomtattam és ezzel bocsátottam útjára a vevőhöz.

sfsdfsfsf.jpg

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3314885184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.06.13. 14:57:40

kkm.furdancs kolléga: kipipálva.
Felkészül: Gyökösi kolléga :)

kkm.furdancs 2019.06.13. 18:04:23

@zooltek: Köszi a közreműködést!
süti beállítások módosítása