A hét műtárgya - A vízmérték

2013.02.14. 10:47 | Írta: Mr. Furdancs

Ma  egy olyan eszközről fogunk tanulni, amivel én gyerekkoromban leginkább kardoztam.  A felnőttek legnagyobb örömére. Ez a vízmérték. Nevezik még libella műszernek is, én leginkább vízszintmérőnek szoktam hívni, bár nem vagyok benne biztos, hogy helyesen. Majd ti megmondjátok.

Aztán felnőttkoromban is találkoztam a vízmértékkel, legutóbb nem is olyan rég. Talán emlékeztek rá, hogy amikor Árpi barátommal ajtót szereltünk a helyére, nagy szerephez jutott ez a műszer. Anyáztunk is rendesen, hiszen, mint Árpi mondta: "itt az összes kőműves részeg volt". Én megengedőbb voltam. Talán nem volt jó a vízmértékük.

vizszint.jpg

Javaslom, kezdjük a vízmérték történetével. Először volt az úgynevezett függőón. Az ókorban és a középkorban ennek segítségével jelölték ki a függőlegeshez viszonyított vízszintes irányt. A mérés nem volt annyira pontos, mint a ma is használatos buborékos vízmértékkel, de ők ezt nem tudták, hiszen ezt akkor még nem találták fel. Aztán egy szép napon, 1620-ban megszületett  Melchisédech Thévenot, francia író, tudós, térképész, feltaláló. 41 évvel később 1661. február 2-án elkészítette a ma ismert buborékos vízmérték ősét. Mivel már akkor is mindenki mindent jobban tudott, az új találmányt csak a következő évszázad elején kezdték el megszeretni és alkalmazni. Még az is lehet, hogy Christopher Wren, a kor nagy angol építésze sem használta, amikor azt a böhöm nagy kupolát építette az 1666-ban leégett londoni Szent Pál Székesegyházra, a felújítás során. Nekem elég vízszintesnek tűnt, de elképzelhető, hogy lehetne még ennél is vízszintesebb.

A vízmérték legfontosabb része a buborék. Na jó nem, de ha gyerek lennék, biztos hogy ezt a választ adnám a "ki tud többet a vízmértékről" vetélkedőn. E mérőeszköz legfontosabb része az igen misztikus nevű libella. Ez egy enyhén ívesre hajlított üvegcső, amibe kicsi viszkozitása miatt, etilalkoholt töltenek, egy kis légbuborékot hagyva a csőben. A cső két vége értelemszerűen zárt.

Új kép (4).bmp

Amikor a vízmértéket a vízszintesnek szánt felületre helyezzük, a buborék igyekszik az üvegcső tetejénél maradni. A legfelső helyzetet az üvegcsövön jelekkel is kiemelik. Akkor a "legvízszintesebb" a felület, ha a buborék pont a két jelzés között tartózkodik. Ilyenkor a libella a mérési síkkal párhuzamosan helyezkedik el. A vízmérték függőleges felületek ellenőrzésére is használható. Mi is így tettünk a már említett ajtókeret beszereléskor. Ilyenkor a függőleges sík dőlését tudjuk valóban függőlegesre állítani. Ebben az esetben a libella a mérési felületre merőlegesen helyezkedik el, így amikor megdöntjük a műszert, a buborék is elmozdul.

libella.jpg

Létezik gömbsüveg alakú üvegrésszel ellátott vízszintező is. Az ilyen kialakítású műszer egymaga megmutatja, hogy a sík minden irányban vízszintes-e vagy sem. Általában mérlegekbe építik be.

gombsuveg.gif

Különböző szakterületeken más-más vízmértéket használnak. Kialakításuk szerint sokféle variáció létezik. A mai vízmértékekben általában két libella található. Egy a vízszintes, egy pedig a függőleges sík ellenőrzésére szolgál. Aranyszabály, hogy minél hosszabb a vízszintező, annál pontosabb a mérés. Léteznek háromlibellás műszerek is, ezekben a harmadik üvegcső 45°-os mérésre is alkalmas.

haromlibella.jpg

Kialakításukkal a különböző munkaterületekhez is igazítják a vízmértékeket. A mágnescsíkkal ellátott műszerek felcuppanthatók például acélgerendákra, áthidalókra. Így akár tapsolni is tudunk a két szabadon maradt kezünkkel. Egyes műszereken a fent említett mágnescsík "V" alakban fut végig a vízmérték alján, így azok hengeres tárgyakhoz is pontosan illeszthetők. Kaphatók még kivehető libellával ellátott vízmértékek is. Ezekkel akár egy egérlyukban is elboldogulunk.

Az alábbi videóból megtudhatjátok, hogy hogyan kell szakszerűen használni a vízmértéket. Kellemes vízszintezést!

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr275079176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Faby 2013.02.15. 01:16:30

A függőón már megbocsáss, nem vízszintes, hanem mint a neve is mutatja, függőleges ellenőrzésre szolgál.

Dixi. 2013.02.15. 06:16:09

Jó reggelt....nem minden kőműves iszik....:-)
Ha az első képen vízmértékkel próbálsz meg mérni nem csodálkozom h görbék a falak...ha jól emlékszem a tescoban láttam 600-800 Ft-ba került...
Egy megbízható vízmérték ára ami 1 méteres 5000 Ft körül kezdődik.És sajna itt is mint az élet minden területén sokat számít az ár, ár-érték arány.

BA2017 2013.02.15. 06:44:27

"Javaslom, kezdjük a vízmérték történetével. Először volt az úgynevezett függőón. Az ókorban és a középkorban ezzel az eszközzel jelölték ki a vízszintes irányt."

A FÜGGŐón nevében is benne van az irány, amit jelöl. Kifejtenéd, hogy ezzel hogy lehet a vízszintest kijelölni?

Legközelebb ne a történetekkel kezdjed, hanem gondolkodással. Az sokat segít.

A kőnyűvő egyébként, aki olyan falat rak, ami 36 méter után is vízszintes, soha nem használja ezeket a játékokat, amit ide betettél, hanem az ókorban és a középkorban használt hosszú csöve a két végén egy-egy átlátszó kis tartállyal. Ez a holmi fel van töltve vízzel és amikor a két végét egymástól 20 méterre jó pozícióba hozod, akkor mindkét tartályban azonos osztáson áll a víz szintje. Na, akkor a két tartályban lévő víz szintje kijelöli a 20 méteren a vízszintet jól.

Indy79 2013.02.15. 07:47:30

Üdv! Slagvízmértéknek nevezik azt a csövet, amivel vízszintezni lehet két távolabbi pontot. Ma is használják, a közlekedőedény elvén működik. Egyébként arányaiban nagyobb távolságokra sokkal pontosabb, mivel azért a vízmérték kialakítása miatt ha egy méteren tévedsz 1 mm-t, akkor 100 m-en 100 mm lesz... A csövessel ilyen nem lehet elvileg :)

Mr. Furdancs 2013.02.15. 09:08:03

@Bullshit generátor: Köszi az észrevételt, valóban félreérthető volt. Pontosítottam.

toreki 2013.02.15. 10:22:34

@kis-allah: Néhány éve fogyasztóvédelmi fórumon volt egy panasz, miszerint a vízmérték segítségével beállított kerítésoszlopok a végén össze-vissza álltak. Panaszt akart tenni a vevő, hogy nem volt alkalmas a vízmérték erre. Aztán elmondtuk neki, hogy slagvízmértéket kellett volna használnia, és meggyőztük, hogy ő a hülye, ha nem ért hozzá, hívjon szakembert. :-)

Indy79 2013.02.15. 10:30:17

@toreki: Hja... Egymással párhuzamos dolgoknál még viccesebb lehet, mert ha az egyik jobbra, másik balra dől kapásból látszik. :) Amúgy én is használtam már olyan vízmértéket (nem saját volt, hanem egy haveromnál) ahol miután felhúztam egy vonalat a falra és megnéztem messzebbről szemmel kiszúrtam, hogy nem vízszintes. Hehe... El volt mozdulva a foglalat. Szerintem egy bóvli vízmértékre bízni ilyen dolgokat elég gázos. Egy jó szakember, vagy aki barkácsol tudja, hogy egy ilyet elvileg egy életre vesz. Szóval nem érdemes ezen spórolni... A másik meg, hogy nem csak vízmérték létezik, szóval nem csodaeszköz. Aki ért ezekhez a dolgokhoz, az tudja milyen feladathoz mire van szüksége.

toreki 2013.02.15. 10:34:03

@kis-allah: "El volt mozdulva a foglalat." Sokak által nem ismert alapszabály, hogy a vízmértéket mindkét irányban rárakjuk a beállítandó tárgyra. Így ha csal is (mert valami rajta maradt a mérő felületén, vagy csak gagyi), átlagolással lehet korrigálni.Persze minőségi vízmértéknél erre nincs szükség.

béla61 2013.02.15. 10:44:20

@Bullshit generátor:
Bár nem engem szólítottál meg, de a függőón volt az ó- és középkor szintezőeszköze.
A függőón által kijelölt egyenesre szerkesztett merőleges (általános iskola 5. osztályos tananyag) egyenes a vízszintes.
"Legközelebb ne a történetekkel kezdjed, hanem gondolkodással. Az sokat segít."

Más:
A vízmérték pontosságát a libella kalibrálásán kívül a libella csövének hajlítási sugara befolyásolja (minél nagyobb, annál pontosabb az eszköz), a hossza nem, az csak a mért hossz szinthelyességét adja meg.
A slagvízmértékkel szemben ez az eszköz felületi mérést tesz lehetővé olyan helyeken ahol más eszközzel csak visszaméréssel lehetne a szintet meghatározni.

Indy79 2013.02.15. 10:53:37

@toreki: Persze logikus is... Megmondom őszintén ezt el szoktam lógni én is. Általában ha sokat kell használni a vízmértéket az első mérésnél azért eszembe szokott jutni, hogy ellenőrzöm. Utána maximum már akkor, ha véletlenül ütés éri. Azért az hozzátartozik, hogy én inkább lelkes amatőr vagyok, nem kell napi szinten használnom a munkához.

Nbl 2013.02.19. 15:02:43

@kis-allah: És ez egyben a legegyszerűbb módja annak is, hogy leellenőrizzük egy 500 ft-os vízmérték pontosságát, ha már arra vetemedtünk, hogy olyat vegyünk.

Hentes pékné módra 2013.02.27. 16:15:28

a libella belsejét nem hajlítják, hanem csiszolják, és a gömbsüveges libellát szelencés libellának, míg a vízimértékekben használt libellát csöves libellának hívják.
A libella pontosságát nagyban befolyásolja a belső felületbe csiszolt rádiusz. Az olcsóbb fajtákban kis rádiuszt használnak, ezzel határozottabban középre áll a folyadékban a buborék, de sokkal többet csal. A finomabb műszereknél a csiszolási rádiusz nagyobb, így a buborék pozíciója is érzékenyebb.

hot-spot (törölt) 2013.06.17. 18:48:40

Akkor a járólapozáshoz használjak ilyet vagy elég lesz egy hosszú deszka is?
Utóbbi ha billeg akkor gáz van,ha nem billeg akkor jó, alapon működne.
süti beállítások módosítása