Szőnyegtisztítás

2013.10.04. 08:38 | Írta: -nos-

A lakások a szennyeződéseknek leginkább kitett darabjai a szőnyegek. Használatukból adódóan folyamatosan elpiszkolódnak még akkor is, ha az utcai cipő helyett otthon papucsban járkálunk. A levegőben levő por mellett pedig még óhatatlanul foltok is kerülhetnek a felületükre. A porszívózás csak késlelteti az elszennyeződésüket, ám egy idő múlva elkerülhetetlen a teljes kitisztításuk, viszont a rájuk került foltokat ajánlatos mielőbb eltávolítani.

szonyeg_03 (1).jpg

Ezek eltüntetése a különféle folttisztító szerek valamelyikével viszonylag könnyű feladat, feltéve hogy ezt mielőbb megtesszük. Ha a foltot folyadék okozta, azonnal fel kell itatni nedvszívó konyhai törlőpapírral. A mosó-, vagy még inkább szőnyegtisztító nedves habját szivaccsal célszerű a szálak közé dolgozni, és hagyni, hogy kioldja a szennyező anyagot. A száradás utáni porszívózással eltávolítható a tisztítószer maradéka. Előfordulhat, hogy a foltok az átdörzsöléssel sem tűnnek el nyomtalanul, ezért újabb nedves habos átdörzsöléssel lehet megkísérelni a folt eltüntetését.

szonyeg_05 (1).jpg

A beszáradt foltokat először mindig nedvesítéssel kell fellazítani, majd következhet maga a folt kitisztítása. E célra kimondottan a szőnyegtisztítók valamelyikét ajánlott használni. Számos folteltávolító házi praktika is ismert, amelyek általában e célra a szennyező anyaghoz leginkább megfelelő redukáló-, illetve oldószert ajánlják, mint pl. az ecetes meleg vizet, vagy citromlevet stb. ám ezek kevésbé hatékonyak, mint a gyári folttisztító szerek.  

Tisztításkor mindig szivacsot, vagy finom szőrű tiszta kefét ajánlatos használni. Ezzel a megnedvesített folt szálai közé lehet a tisztítószeres oldatot, vagy habot bedörzsölni, a szennyeződés feloldott nedvességét pedig nedvszívó anyaggal, pl. konyhai papírtörlővel szívjuk fel. Ezzel a tisztított felület gyorsabb száradását is elősegítjük. A szerek használatakor a szőnyeg hátoldalára is tekintettel kell lenni, mert a latexes bevonatúakat az egyes oldószerek károsíthatják. Ezért előnyösebbek a habos, még inkább a poros tisztítószerek használata, amelyek csak a szennyeződött szálak aljáig fejtik ki a hatásukat. Azzal azonban számolni kell, hogy a tisztított rész hangsúlyozhatja az egész szőnyeg elszennyezett állapotát, azaz a folt tisztasága többé-kevésbé el fog ütni a többi egyenletesebben elszennyezett felülettől. Ennél tökéletesebb hatást csak szakember érhet el, ezért értékes szőnyegek esetén ne kísérletezzünk, kérjük az ő segítségüket.

szonyeg_01.jpg

Ha tisztítás helye észrevehetően elüt a többi felülettől, akkor érdemes elgondolkodni a szőnyeg teljes áttisztításán. Saját kezűleg ez elég kockázatos vállalkozás, mert a tisztítóporos szerek nem olcsók és a hatékonyságuk is gyakran megkérdőjelezhető, a kikölcsönözhető speciális szőnyegtisztító gépekkel pedig könnyű magát a szőnyeget hullámossá tenni, amit a felületének a túláztatása okoz. Ráadásul a nagyon elszennyezett szőnyegek még a korszerűbb aquafilteres géphez való tisztítószerrel sem mindig lesznek tökéletesen és egyöntetűen tiszták. Sokkal biztonságosabbak a különféle professzionális tisztítási technológiák.  

A professzionális poros megoldás körkefés géppel dolgozza be a szálak közé a speciális tisztítóport, amit utána kiporszívóznak. Ezzel azonban nem lehet elég mély tisztítóhatást elérni. Létezik egy hatékonyabb poros tisztítás is (Carpet Cleaner), amelynél előbb a felületre speciális szenny- és zsíroldószert permeteznek, majd porszívós és ellenirányba forgó kefe pár dolgozza be a szőnyegbe a tisztítóport és egyben el is távolítja a koszos port a szálak közül. A hatása kiváló, gyorsan a helyszínen is elvégezhető és szinte teljesen megújítja az egész szőnyeget.

Jó hatásfokú a folyadéksamponos tisztítás, amit körkefés géppel a helyszínen végeznek el. A kefe juttatja a sampont a szálak közé, aminek a maradékát víz visszaszívásos öblítéssel távolítanak el. Jó a tisztítóhatása, ám a szőnyeg teljes kiszáradásához 4-10 óra szükséges, csak ezt követően vehető használatba.

A lehető leghatékonyabb a forró vizes, mélymosásos szőnyegtisztítás. A tisztításkor forró vizet és tisztítószert permeteznek a szőnyegre, majd ezt 85-90 %-os, nagy teljesítményű vízvisszaszívással távolítják el. A szőnyeg teljesen tiszta lesz és 4 óra múlva deformációk nélkül már használatba vehető. E tisztításokat azonban csak referenciával rendelkező szakemberekkel szabad elvégeztetni, akik a munkájukra garanciát is adnak.

szonyeg_04 (1).jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr825540792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.06. 08:56:44

Nekem Hoover és DeLongi szőnyegtisztítóm volt/van. A Hoover annyira népszerű évtizedek óta, hogy Angliában a szőnyegtisztító fordítása a Hovver szó :)
A DeLongi is bizonyíték rá, hogy régen minden jobb volt. 3/4 havi fizetésembe került, de 13 éve (igaz mérsékelt szőnyegtisztítás funkcióval) használom porszívóként. Mellette eddig 3 olcsó porszívó ment tönkre a tizenezer forintos kategóriából.

Valaki próbált már nagynyomású vizes tisztítóval szőnyeget mosni? Nem vicc, komolyan kérdezem.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.06. 09:01:02

Mármint Hoover szó...

Most állítottam vissza egy Moulinex mikrót, ami kicsit sok port kapott és hangos kisüléseket produkált. Pihentettem négy évet, majd kiszedtem a hiba okát, valami fémezett, egyébként elszenesedett papírt a magnetron elől. Gondolom, a párától védte. Hang nélkül működik, 14 évesen!
Tehát régebben minden... :)

nagysuhi 2013.10.06. 19:36:50

@Morgan kapitány:
Én minden nyáron így pucolom ki az egyik szőnyegemet. Kiviszem az utvarra, lerakom a betora. Egy kefével bekenem Domestosos vízzel (egyszívű fehér szőnyeg) Utána a Karcherrel átmosom az egyik szélétől indulva a másikig terelem a koszt. Utána kiterítem a napra, estére megszárad és kész.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.06. 20:10:52

@nagysuhi: Yes! Köszönöm a tippet. Már csak egy kérdés: számszerűleg mekkora nyomással? Gondolom, nem 400 atmoszférával, kicsit nehéz lenne összeszedni a darabjait :)

Tetsu 2013.10.08. 11:09:57

Mindez nagyon szép meg okos, de az én tiszta gyapjú, torontáli szőnyegemhez egyik sem jó.....

freeetoaster 2013.10.08. 16:42:16

@nagysuhi: A nagynyomású vizes tisztító engem is érdekelne, hosszúszőrű színes szőnyeget hogyan érdemes vele? Pl vanish vagy szőnyegtisztítófolyadékkal bekenem és kilógatva átmosom a nagynyomásúval 1-szer? Köszi előre is!

@Morgan kapitány: A DeLongi szőnyegtisztító az ilyen vízpermetes és egyben szívófejes masina? Mert én olyannal szoktam de mégse az igazi pedig amolyan félig ipari a gép..

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.08. 16:45:34

@freeetoaster: Igen, pont az és tényleg nem tökéletesen hatékony. Jobb, mint kefével súrolni, de a beletaposott port nem szedi ki teljesen.
Szerintem nem is létezik olyan szőnyegtisztító, amelyik mindent kiszed, egyszerűen túl kicsi a nyomásuk. Egyébként tökéletesen alakítaná R2D2-t egy kis költségvetésű Star Wars fikmben :)

freeetoaster 2013.10.08. 16:54:39

@Morgan kapitány: Ez igaz! Nekem egy thomas vario 16 van, ez mondjuk R2D2 kistesója lehetne, ha hazamegyek lehet "festek is rá" ledeket :D Már próbáltam bőrig áztatni a szőnyeget de akkor se volt jobb és tényleg ahogy a cikk írja hullámos lett... Van amikor kétszer tisztítok vele mert úgy azért jobb valamivel. De kellene egy tuti megoldás, a magasnyomásúban bízok arra kellene tipp & trükk.

lutria 2013.10.09. 18:55:37

Kíváncsi lennék az a szer mennyire hatásos és hogyan működik amit manapság reklámoznak-miszerint egy nő táncolva,szárazon kiszórja a por formájú szert a szőnyegre,majd X idő múlva kiporszívózza,-és a szőnyeg megtisztul...
Családom nőtagjai szerit bizonyára valamilyen kémiai csoda folytán.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.09. 20:00:40

@lutria: Én olyat hallottam, hogy beszórták a szerrel, kimentek és mire visszajöttek, ellopták a szőnyeget :)
süti beállítások módosítása