Régi bútorok felújítása

2014.07.20. 09:51 | Írta: Gyökösi Attila

A bútorok felújítása kedvelt tevékenysége a lakáskultúra és a bútorok szerelmeseinek. Ez a tevékenység akár hobbiként végezve is létrehozhat egészen fantasztikus minőségben felújított darabokat. Azonban a legjobb szándék és lelkesedés sem pótolja a bútorok szerkezetének, felépítésének, az asztalos szakma fogásainak legalább alapfokú ismeretét. A különböző divatlapok, színes női magazinok számtalanszor közölnek írásokat, beszámolókat különböző régi bútorok felújításáról. A valaha jobb napokat látott, szépséges politúrozott szekrénykék és asztalok ezekben a beszámolókban sokszor a legvadabb színekre pingált, az eredeti míves szerkezetükkel mit sem törődő módon átalakított berendezési tárgyként végzik.

Pedig a bútorok felújítása nem ezt kellene jelentse. Egy régi bútor a legtöbb esetben szigorúan műszaki szempontból nézve is a ma kapható bútorok felett áll. A modern tömegtermelés ugyan valóban könnyebben elérhetővé tette a bútorokat a szélesebb rétegek számára is, azonban ennek ára volt, ezek anyaghasználata, műszaki megoldásai és persze ennek következtében a tartósságuk sem közelíti meg egy régi bútordarabét.

Ezen túlmenően ott van az a szempont is, hogy ezeknek a régi daraboknak történetük, múltjuk van. Szerencsés esetben ismerhetjük is ezt, ha sikerül eredeti szépségűvé varázsolni mondjuk a dédnagymamánk kedvenc karosszékét, az számunkra és a család számára pénzben szinte ki sem fejezhető értéket képviselhet.

De üzleti szempontból is van értelme az eredeti állapot szakszerű visszaállításának, a legtöbb restaurált, rendbe hozott régi bútordarab eladáskor bőven visszahozza a bele fektetett munka árát.

A magas szintű felújításhoz szükséges, és a bevezetőben már említett hozzáértés nem csak az asztalos-szakma jelenének az ismeretét feltételezi, hanem tisztában kell legyünk az adott bútor készítésekor használt eljárások, technikák mibenlétével is. És persze jó ha van némi ismeretünk a bútorstílusokról is.

Gondolom a fentiekből már sejthető, hogy ez a téma messze meghaladja bármilyen poszt, vagy akár posztsorozat tartalmi lehetőségeit.  Pusztán az elvi alapok tisztázása, vagyis hogy mit érdemes egyáltalán felújítani, hosszú értekezést kívánna. Hiszen mielőtt egy konkrét bútordarabnak nekilátunk, mindenképp szükséges egy állapotfelmérés. Meg kell tudjuk állapítani, érdemes-e felújítani az adott darabot. A felület állapotán túl olyan, sokszor rejtett hibákat is fel kell tárnunk, mint a meglazult kötések, felvált furnér, elkopott-, törött-, vagy épp korhadt részek.

Ez a láthatóan bonyolult szakma azonban nem kell elriasszon senkit. Szerencsére van olyan elérhető segítség, amely kellő részletességgel, és nagy türelemmel vezet be a bútorfelújítás rejtelmeibe. A Cser kiadó e heti, faipari témájú akciós könyvei között bukkantam rá Brian D. Hingley, Régi bútorok felújítása című művére. Ezt a könyvet ismerem régebb óta, volt alkalmam átlapozni már. A ma divatos szép fotókkal illusztrált, de túl sok magyarázatot nem tartalmazó stílussal szemben ez egy valóban részletes és alapos tankönyvnek is tekinthető.

A bútor kiindulási állapotát felmérő űrlaptól kezdve a bútorok szétszedésén, javításán, majd összeépítésén keresztül a végső felületkezelésig minden lépésen szinte kézen fogva vezet végig, részletes instrukciókkal, és bőséges képanyaggal.

A könyv a kiadó „Mestermunka” sorozatából való, és ez esetben ez magára a könyvre is érvényes.

Mindenképp ajánlom minden bútorfelújítás iránt érdeklődő számára. Igaz, ha követjük a könyv útmutatásait, valószínűleg sosem lesz világoskékre pingált empire stílusú tálalónk, amelyet sárga tulipánokkal díszítünk. Én azonban azt gondolom, egy ilyen tálaló az eredeti mahagóni felülettel is mutatós…

A könyv most kedvezményes áron szerezhető be, mondjuk IDE KATTINTVA, közvetlenül a kiadótól. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a
 Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr808763898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása