Fémipar: Melegszegecselés

2016.05.16. 15:40 | Írta: kkm.furdancs

8 mm-nél nagyobb átmérőjű szegecseket melegen kell szegecselni, másképp túl nagy erőre van szükség a szegecseléshez és a nagymértékű alakváltozás miatt a szegecs anyaga rideg lesz.

szegecs_03.jpg

A szegecset a munkahely közvetlen közelében levő kovácstűzön vagy villamos szegecsmelegítővel hevítjük világos vörös izzásig, majd behúzzuk a szegecslyukba és erőteljes ütésekkel hozzáfogunk a zárófej kialakításához. A zárófej végső alakját itt is, mint a hidegszegecseléskor, szegecsfejezővel adjuk meg. A gyámfej biztos megtámasztásáról gondoskodni kell.

Kovácstűzben való melegítéskor a szegecseket szegecsfogóban tartjuk. Ez kb. 8...10 mm vastag gömbvasból készül, amit hosszúkás hurokban hajlítanak meg. A hurokban 8... 10 mm-es szegecsnek van helye. A szegecsfogó a szegecseket a gyámfejnél fogva függőlegesen tartja, és megakadályozza, hogy a szegecsek a tűzbe csúszva elégjenek. A szegecsfogót úgy kell a tűzbe tenni, hogy a szegecs a zárófej végénél lehetőleg hamar és egyenletesen felmelegedjék.

szegecs_12.jpg

Szegecsfogó

Ha egy meleg szegecset a fogóból kiveszünk, annak helyére újabb hideg szegecset teszünk. A szegecs akkor hevült jól fel, ha a tűzből való kivételkor a zárófejrészen fehéren izzik, míg a szár és a gyámfej kevésbé melegek. A gyámfejnek csak vörösen izzónak kell lennie. Ha a szegecset túlhevítjük, a szárvég tönkremegy és a szegecs már nem használható fel. Ha a szegecs nem elég meleg, nehezen alakítható. A szegecselési műveletet olyan gyorsan kell végezni, hogy a zárófej a kialakítás után még sötétpiros legyen.

Melegszegecseléskor a szegecsben nagyobb lesz a húzóerő, nagyobb lesz tehát a súrlódóerő is, mert a szegecs lehűlés közben összehúzódik. Viszont azt is tekintetbe kell venni, hogy nemcsak hosszirányban húzódik össze a szegecs, hanem lehűlés után átmérője is kisebb lesz. Így tehát a lehűlt szegecsszár még akkor sem tölti ki a furatot, ha felhevített állapotában teljesen kitöltötte azt. Hidegszegecseléskor a szegecsfejezőket kézben tartjuk.

szegecs06.jpg

Szorítófogó

Melegszegecseléskor szorító fogóval  fogjuk össze, vagy pedig nyeles szegecsfejezőt használunk. A szegecsfejező súlya a szegecsátmérők arányában 0,02...3,5 kg szokott lenni.

szegecs04.jpg

Szegecselőgép

A szegecselést gazdaságosabban gépi erővel végezhetjük el. A sűrített levegővel hajtott szegecselő gépen az ütő hatást a sűrített levegő által ide-oda mozgatott dugattyú fejti ki. A gép percenként kb. 2000 ütést tud adni. Használatos e célra még a szegecselő sajtó is, ezzel a zárófejet lassan és zajtalanul lehet kialakítani. Sűrített levegővel működik.

Baleseti veszélyek szegecselés közben
Szegecseléskor voltaképpen olyan jellegű balesetek fordulhatnak elő, amelyek a kalapács szakszerűtlen használatából és a munkadarab helytelen meg- vagy befogásából adódnak. Ezek a baleseti lehetőségek és megelőzésük az egyengetés, a nyújtás és a hajlítás témájánál megtalálhatók. A melegszegecselés balesetveszélyesebb, mert ennél égési sérülések is keletkezhetnek.  

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr628762722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis2 2017.01.06. 08:41:48

Valahol használják még? Mármint "rendes" szerkezetépítésben? Nagy bánatom volt, hogy amikor a Szabadság hidat felújították, ott is NF csavar került az újjáépített helyekre. Pedig az műemlék.
süti beállítások módosítása