A csavarozás szerszámai: csavarhúzó

2016.09.29. 05:01 | Írta: kkm.furdancs

A csavarfejek és anyák alakja, valamint nagysága a felhasználás sokfélesége folytán igen változatos. Ennek megfelelően a csavarok és anyák meghúzására, ill. oldására szolgáló kéziszerszámok igen sokféle alakját fejlesztették ki. Ezeknek nagyobb csoportja a csavarhúzók, mint hornyolt, hengeres  fejű, lencse fejű, félgömb fejű és süllyesztett fejű csavarok meghúzására és oldására alkalmas szerszámok.

Mai írásunk elsősorban a szereléshez használatos lapos csavarhúzókat taglalja. A forrásirodalom kiadása óta nagyobb hangsúlyt kaptak a csillag-, torx-, inbusz- és a gyártónként használatos speciális csavarok, valamint a bitfejes csavarhúzó-készletek is teret kaptak a szerelésben. Egy régebbi ismertetőnk behatóan foglalkozik a speciális csavarhúzókkal  egy másik pedig a bitfejes szerszámokkal. A belső illusztrációk saját műhelyemben lettek fotózva, tapasztalat szerint ennyi kell már csak tartalék miatt is, ha szeretjük szanaszét hányni szerszámainkat.

A hornyolt fejű csavarok be- és kicsavarozásához, oldásához vagy meghúzásához csak a csavarfejhez és a horony méretéhez jól illeszkedő csavarhúzót szabad használni. A csavarhúzó szárának lejtős végét pengeszerűen egyenesre és laposra úgy kell kiképezni, hogy a csavarfej hornyolt hasítékába tapadóan szoruljon. A végig lejtősre munkált és a horonyban kotyogó csavarhúzópenge a csavar meghúzása közben kiugrik a horonyból és a csavarfejet megrongálja, ezenkívül kézsérülést is okozhat. Ezeket a hibákat a csavarhúzó pengéjének jó kiképzésével és helyes használatával el lehet kerülni. Az ilyen és hasonló tapasztalatok alapján fejlődtek ki a különböző szakmák követelményeit kielégítő csavarhúzófajták. Ezek a csavarhúzószár hosszában és a nyél alakjában térnek el egymástól.

csavhuz03.jpg

Csavarhúzók fajtái

Általános csavarhúzó
Valamennyi fémipari műhelyben megtalálható M3-M8 nagyságú csavarokhoz használható. (Az általános csavarhúzó ötféle nagyságban készül: 100 mm, 150 mm, 200 mm, 250 mm és 300 mm teljes hosszal.
Gépszerelő csavarhúzó Kisebb gépszerelő munkákhoz az M5-M8 nagyságú csavarokhoz használjuk. Nehezebb gépszereléseknél M8-M16 nagyságú csavarokhoz a kétféle nyélhosszúsággal készült nehéz gépszerelő csavarhúzót vesszük igénybe. A rövidebb nyelű egy kézzel meghúzható, a hosszabb nyelűt nagyobb méretű csavarok két kézzel való erőteljes meghúzására használják. (A nehéz gépszerelő csavarhúzó 200 mm, 250 mm, 300 mm, 350 mm és 400 mm teljes hosszal készül.) A gépszerelő csavarhúzó a többiektől abban különbözik, hogy szárának egy része lapos vagy hatszög alakú, amelyre kulcsot téve könnyebben meghúzhatjuk vagy oldhatjuk a csavart.

csavhuz01.jpg

Műszerész csavarhúzó A híradástechnikai és műszeripar speciális szerelési, ill. javítási munkáihoz az M1,4- M3 nagyságú csavarokhoz készített csavarhúzófajtát kell igénybe venni. Nyelének anyaga fa vagy műanyag. (55 mm, 70 mm, 100 mm, 140 mm és 200 mm teljes hosszal készül.)
Villanyszerelő csavarhúzó A gyenge- és erősáramú villanyszerelési munkákhoz az M3-M5 csavarméretekhez használjuk. Az áramütést elleni védekezés céljából kétféle kivitelben készítik. Az egyik típus bakelitnyélben keménygumival van szigetelve. A másik fajta 2000V átütési szilárdságra van biztosítva úgy, hogy a feszültségálló gumiba ágyazott csavarhúzószár 3/4-ed részét kívül is lágy gumiszigetelés fedi. (100 mm, 150 mm, 200 mm, 250 mm és 300 mm teljes hosszban készül.)

csavhuz00.jpg
Órás csavarhúzó Az óraiparban és a fémipar minden ágában finom szerelési munkák csavarozásához az M2-nél kisebb csavarméretekhez használják. Az órás csavarhúzót egy kézben lehet forgatni úgy, hogy a csavarhúzónyél végén levő forgó fészkes támaszt a mutatóujj nyomja, közben a másik két ujj (a hüvelyk- és a középső ujj) a recézett szárat a befogott pengével együtt forgatja A komplett csavarhúzóhoz 4-5, esetleg több darabból álló, cserélhető pengekészlet tartozik, így tehát minden egyes csavarmérethez megfelelő csavarhúzópenge áll rendelkezésre.    
Pergőcsavarhúzó A műszer és hasonló szerkezetek folyamatos szerelési munkálatainál az M5-nél kisebb csavarméretekhez jól bevált szerszám. Minden csavarmérethez külön csavarhúzópengét használunk, amelyet a be- fogótokmányban cserélni lehet. Általában 200... 300 mm teljes hosszal készül.

Szögletcsavarhúzó Az alacsony boltozatú, sarkos és nehezen hozzáférhető szűk helyeken elvégzendő csavarozó munkák nélkülözhetetlen szerszáma. Az egyik pengevégződés a csavarhúzószár hosszirányával párhuzamos , míg a másik penge arra keresztben áll. A szűk és sarkos helyeken - a kétféle állású pengek váltakozó használatával - a meghúzás vagy a kicsavarás negyedfordulatonként elvégezhető. A szögletcsavarhúzó az M 5-M 16 méretű csavarokhoz hatféle nagyságban. 120 mm, 140 mm, 160 mm, 180 mm, 200 mm és 250 mm szarhosszal készül.)

csavhuz02.jpg

A csavarhúzó kiválasztása
A különböző nagyságú csavarokon a csavarhúzó részére kiképzett horony mélysége és szélessége különböző. Minden csavarhoz olyan csavarhúzót kell használnunk, amely megfelelő széles, vastagsága pedig lehetővé teszi, hogy a horony fenekéig illesszük anélkül, hogy a csavarhúzó a horonyban kotyogna. A nem megfelelő méretű csavarhúzó tönkreteszi a horony kiképzését, a sarkok legömbölyödnek, a csavar pedig használhatatlanná válik.
Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, még a megfelelő méretű csavarhúzóval is úgy kell dolgozni, hogy forgatás közben a csavarhúzót kissé a horonyfenék felé nyomjuk. Ha a csavar süllyesztett fejű, a csavarfej átmérőjénél hosszabb élű csavarhúzó nem fekszik be a horonyba. A csavarhúzó élezésekor ügyeljünk arra, hogy az él oldallapjai a homloklappal 90°-os vagy ennél kisebb szöget zárjanak be.

csavhuz04.jpg

 Folytatjuk!

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4311731079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Li_bácsi 2017.03.11. 03:05:54

ne vegyél olyat aminek nyele van. azzal dolgozni kell ! C
süti beállítások módosítása