Készítsünk kasztanyettát!

2017.01.06. 05:01 | Írta: kkm.furdancs

Lapozás után egy igazi vad, hangulatteremtő videó Nico Brina (Guiness rekorder boogie-zongorista), egy kis vendéglátós zenekar, valamint a svájci helyi hős, Julius Nötzli részvételével. Ez utóbbi szinte művészi szinten játszik kasztanyettán, igazán gyorsan tudja csattogtatni a spanyol eredetű népi ütőhangszert.

kasztanyatta.jpg

Egyszerű hangszer ez. Nincsenek szólamok, csak a ritmus, tehát egyben nehéz és egyszerű is használata. Ha gyors csuklónk van, várnak a világot jelentő deszkák, de legalábbis helyi fellépések. Ha nem, nem. Ínségben nélkülöző, egészen szegény kasztanyettaművész aspiránsok számára összeszedtem néhány videót házi elkészítésének folyamatáról. Profi hangszert amúgy 2-5000 forintért már kapni a boltban.

 Elnézést a felvétel képi minőségéért, de Facebookról mentettem és az nem adja oda HD-ban.

Mi az a kasztanyetta?
A kasztanyetta egy népi ütőhangszer, a spanyol népzene, spanyol néptánc egyik fontos kelléke. A magyar kasztanyetta szó feltehetően a francia vagy a német kifejezésekből ered. A kasztanyetta jelentése szó szerint “kis gesztenye”, ami a hangszer jellegzetes alakjára utal. További tudnivalók a hangszerről a flamencoportal-on.

Ha Máris szomszédos rosszindulattal tekintjük a világot, feltételezzük, hogy csak a legelvetemültebb emberek képesek egy fáradhatatlan és nagyon ráérő gyermek kezébe kasztanyettát adni. Mintha dobfelszerelést vásárolnánk valakinek álnéven, hadd örüljenek a szomszédok. E gonosz tett olcsó megvalósítása a söröskupakból (tudatalatti függőség kialakítása) és kartondobozból kreált verzió, melyet szeretettel nyújtok át kedves olvasóinknak.

Nagyon egyszerű szerszámokkal - mint madzagos eszterga és véső - elkészíthetjük profi hangszerünket is. Ez a kanalas változatra hasonlít, mely tábortüzek mellől és spanyol flamenco táncosok előadásából köszön vissza.

Lehet ezt még fokozni, immár több hangot adó cajon készítésével. Egy doboz, amire kasztanyetták vannak erősítve és belül üreges.

Végül, ha kasztanyetta tanulmányainkat megúsztuk addiktív alkohol- és Spongyabob függőség nélkül (lásd első videó), kellő gyakorlás után ennyire profi szintre emelhetjük ritmusérzékünket. Ismét Julius Nötzli egy svájci tehetségkutató műsorban.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8312096715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása