Bojlercsere egyedül…

2017.04.27. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Az elektromos forróvíztárolókról, közkeletű nevükön bojlerekről már rengeteget írtunk. Nem tartoznak az emberiség alkotta legbonyolultabb gépezetek közé, azonban lelkük ettől még természetesen van.

boj2.png

A bojlereknek igazából két nagy ellensége van, a korrózió és a vízkő. Az előbbi ellen a modernebb berendezések - ha az elektromos bekötésük rendben van, és ügyelünk az anód állapotára – jó ideig védettek, a tartályok bevonata sokáig távol tartja a rozsdát. A vízkő már nehezebb dió, ahol én lakom, ott valami döbbenetesen magas a víz ásványi anyag tartalma, gyakorlatilag egy kézmosás után látszik a mosdókagylón a finom fehér réteg. Gondolhatjuk, hogy a bojlerben mi gyűlik össze a folyamatos felfűtési szakaszokkal súlyosbítva. Egyszóval a bojler egy vízkőcsapda. A vízkővel borított fűtőszál, anód, fenéklemez, kifolyócső és minden hasonló (sokkal több mondjuk nincs) berendezés azért a korrózióra is hajlamosabbá válik. A bojlereket persze igazából évente ildomos kitisztítani, kipucolni belőle a vízkövet és kicserélni az esetleg már halódófélben lévő fűtőszálat, vagy az elfogyott anódot. De ez néha elmarad, meg aztán előfordulhat, hogy olyan állapotokra bukkanunk a tartályban, ami már kétségessé teszi a felújítás létjogosultságát. Ilyenkor jön a csere.

Bojlert cserélni tök egyszerű. Az egyszeri ember kiköti az elektromos betáplálást, leereszti a vizet, leköti a vízcsöveket, aztán kitekeri a rögzítőfülek csavarjait és leemeli a régi tartályt. Az újat felakasztja, és az említett lépéseket megcsinálja visszafelé.

Én is így csináltam. Majdnem.

A cseréig úgy jutottam el, hogy az utóbbi években már vagy kétszer a fenti metódus szerint rendbe hozott bojlerem megint elkezdett rosszalkodni, csak minimális forró vizet adott, amiből arra következtettem, hogy egyrészt a rengeteg vízkő miatt nagyon leromlott a fűtőszál hőátadási képessége, másrészt a forró vizet a tartály felső részéből kivezető csövet alighanem végképp megette a korrózió. (Ilyenkor ugye hiába van tele a bojler forró vízzel, ahogy kinyitjuk a meleg csapot, alul elkezd beáramolni a friss hideg víz a bojlerbe, ami rögtön meg is jelenik a kimenő oldalon, a bojler forró tartalma meg mindebből a tevékenységből kimaradva szép nyugodtan figyel a tartály felsőbb régióiban.) Miután az évekkel ezelőtti utolsó átnézéskor már elég vacak volt maga a tartály is, nem szedtem most újra szét, inkább beszereztem egy újat, méghozzá nem Hajdút, hanem egy gyönyörűséges Stiebel Eltront. Ez egy díjnyertes modell. Igaz, a bojlerek hatásfoka között túl nagy különbség nincs, hiszen a fűtőszál majdnem 100 %-os hatékonysággal alakítja meleggé a delejt, viszont a tartályok hőszigetelésében lehet különbség, a készenléti hőveszteség, vagyis hogy a már felfűtött víz milyen sokáig marad meleg a tartályban fontos érték, erre érdemes figyelni a beszerzéskor.

boj1.png

Nem is volt gond, amíg a leemelés fázisa nem következett. Igazából belül folyamatosan mondogatta egy hang a fejemben, hogy ezzel lehet gond, hiszen nyilván több vödörnyi vízkő van a bojlerben aminek ugye súlya is van… Ráadásul elég magasan volt felszerelve a fürdőszobában, tehát mindenféle létrákról (kettőről egyszerre) lehetett csak elérni.

Hát, érdekes is volt. Egyszer csak azt vettem észre, hogy fent a létra tetején állok, átölelve a leakasztott bojlert, és érezve, hogy ez sokkal nehezebb, mint amit elbírnék, viszont ha hagyom egyszerűen lezuhanni, akkor nagyjából mindent összetör, ami alatta van (szekrény, mosdópult, ilyesmi…) Töprengtem pár pillanatot, de aztán a bojler megunta a dolgot, feladta az utolsó anyagmolekulákkal való kapaszkodást a nem is tudom hová, és lezuhant, közben gellert kapva a létrán, amit kicsit arrébb is rúgott. Mire konstatáltam, hogy végül mégsem potyogtam le, a bojler rég a két létra közé ékelődve pihent a föld felett 1 méterrel. Gyakorlatilag úgy kell elképzelni a kialakult helyzetet, mint egy végstádiumban lévő pálcikás marokkó játékot, amikor bizony már igen nehéz úgy kibontani a pálcikákat, hogy ne omoljon minden össze. Végül valahogy sikerült kibújnom a létrák alatt, majd kívülről kirángatnom a bojlert. A veszteség végül csak két darab csempe lett, amiket a bojler lehozott magával, de ezek helyét aztán az új úgyis takarni fogja. 

Az alábbi galériában van pár mókás fénykép: 

Az új bojlernek persze nem oda estek a felerősítő fülei, mint a réginek, tehát kellett új lyukat fúrni, meg új tőcsavart betekerni, de ez már csak technikai kérdés volt. És természetesen a vizcsatlakozások is más méretűek voltak, mint a korábbinál, tehát itt is kellettek szűkítők. De ettől eltekintva a visszakötés már könnyen ment, új csöveket és új bojlerszelepet raktam fel, és azóta is bőven van meleg víz. Miután az új magasabban van mint a régi (pontosabban alacsonyabb, miután ez csak 80 literes) az alatta lévő szekrényt is nagyobbr kell venni, ez még csak félig van kész:

boj8.png

Tanulság nincs. Na jó, esetleg annyi, hogy azért a bojlercsere nem okvetlenül egyszemélyes elfoglaltság. Hiszen ha például nekem lett volna segítségem, aki mondjuk lentről tud támogatni, akkor a lezuhanó bojler simán agyoncsaphatta volna. Ezt a lehetőséget én most kihagytam, de ha az olvasóknak van haragosuk, vagy nemszeretem szomszédjuk, mindenképp érdemes lehet megkérni, hogy segítsen a cserében...

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9212436123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2017.04.27. 06:33:18

Pár éve történt, egy nyugdíjas (rendőr) mondja, kilyukadt a bojler, nagy 120-as Hajdu. Nincs mese, le kell venni. De egyedül nem bírja. Szólt a (rendőr) kollegának, ketten nagy nehezen lebirkózták, aztán kivonszolták a kertbe. Hogy leeresszék a vizet :D

kkm.furdancs 2017.04.27. 08:04:04

@zooltek: Hahah!!!! Ez olyan (true story állítólag), mikor költözködéskor a harmadik emeleti lépcsőfordulóban valaki feltette a kérdést. Miért ilyen nehéz ez a mosógép? Mert még benne volt a befejezetlen mosás vize.

Sárbogárdon a rendőr szolgálati lakásban járt valaki (15-20 éve történt) és meséli, tiszta korom volt az egész lakás. Én: Mert tudta, hogy nagy koromban jön meg az eszem :)

kkm.furdancs 2017.04.27. 08:10:58

Ingatlanok százezrei épültek úgy, hogy a 120 literes bojlert a fürdőkád felett, 150 centi magasságban erősítették a falba. Évekig paranoiás voltam, hogy mikor esik rám. Aztán egy közfallal kombinált zuhanyfülke váltotta fel a kádat.

A vízkőre rátérve: gondolkodtatok már azon, hogy néhány év alatt mennyi vízkő gyűlik össze a vizes szerelvényeken és vajon a vesénkben nem ugyanez a helyzet? Épp egy rövid, de durva epehólyag-gyulladás (valszeg epekő) nyomán jutott eszembe ez.

Kulturáltan laksz, kedves Thoreau. Tetszenek a helyiség színei.

mpl 2017.04.27. 13:01:47

a legfontosabb, hogy amikor feltöltöd az új boylert, legalább egy melegvíz csapot feltétlenül nyiss ki...különben mehetsz másik boylerért

zuhanorepulesss 2017.04.27. 13:13:22

@kkm.furdancs: Azon gondolkodtál már, hogy a folyadéknak nincs külön cső a gyomrodból a vesédbe, hanem a gyomorból, bélrendszerből (leginkább vastagbélből) szívódik fel, s a vérrel együtt kerül be a vesébe, ami kiválasztja, s jut ki a szervezetedből?
A vesekövek nagyobb része húgykő, ami gyakran jár köszvénnyel kézenfogva.
A vesének a víz minőségétől nagyobb ellensége a magas vérnyomás, mert a filtrációs/reabszorbciós folyamatba nem kicsit bezavar.

piettro 2017.04.27. 13:40:05

Én pár napja a 10 éves K-F125-t cseréltem Hajdú 120-ra (gázos, kémyén nélküli), mert szombat reggelre (!) kilyukadt. Azért lett más típus, mert előbbit már nem árulják - nos e miatt lett a várt 3 órából 2 nap szívás... Azt hinné az ember, sok különbség nem lehet, hiszen nagyjából egyenlő térfogat, magasság, szélesség ugyanaz, bojlert megveszem, gázt elzárom (!), vizet leengedem, vizet elzárom, régi bojlert levesszük, újat felrakjuk, visszarakom a szerelvényeket, majd 3 óra múlva melegvizes zuhany. Aha, meseországban! :)
A falban lévő (hidegvizes) sarokszelep nem zárt. Ezt még aznap észrevettem, így azonnal orvosoltam a problémát egy újjal, így nem az egész fürdőszobában kellett a vizet elzárni (addig a bojler alatt vödörcsere óránként). Szombaton nincs bojler, csak drágán, majd hétfőn megveszem, addig lavóros mosdás.
Azért a biztonság kedvéért vettem egy pár tartócsavart - mivel az elérhető katalógusban nem volt megadva, milyen magasan van a felfüggesztési pont, és gondoskodtam megfelelő erősségű fúróról és fúrószárról. Kellett... Ezen a ponton, mikor lemértem, hogy ugyanoda nem fogom felakasztani a bojlert, de - mivel nem hiába vagyok szorgalmas furdancs blog olvasó :) -MINDENRŐL (LOL) gondoskodtam, még nagyon királynak éreztem magam.
Kikötöttem mindent, leemeltük a bojlert (nekem volt ehhez segítségem), kicsavartam a régi tartókat (első fárasztás, k...va nehezen jött ki, flexelni nem akartam (van otthon amúgy!)), befúrtam az újak helyét, tipli, csavarok becsavar - aha, csakhogy nem kereszt (philips?) alakú a mélyített profil hanem hatágú... mondanom sem kell ilyen szerszámom nincs (anyázás), úgyhogy némi keresgélés után ellenanyákkal segítve, de csak bement a tartószár. Iszonyú szenvedések árán felakasztottuk a bojlert - mivel helyhiány és a fúrt lyuk tervezettől 0,5 cm-el felfelé való eltérése miatt - a plafonig kellett emelni az akasztáshoz. Némi trükközés árán a belső csavarra is sikerült az anyát rátekerni. Flexibilis csövek vissza (nyomásszabályozó szeleppel), próba, folyik orrán-száján. Víz kiereszt, tömítés, vissza, Víz ok. Már csak a gáz van (inox, flexibilis sárga csakis) hátra - bazdmeg rövid!
Hát kérem, a KF bojlerrel szemben állva a gáz bevezetés a bal oldalon van, a Hajdún jobb oldalon... Na ekkor ütött meg a guta, mert este 11-kor már a beszerzés lehetetlen. És erre fel sem tudsz készülni, mert csak a dobozon belüli műszaki leírásban látod a részletrajzot.
Szóval csak másnap estére lett gáz-cső (3000 Ft basszus), és akkor már csak fáradt anyázásra volt erőm, mikorra végre rájöttem, hogy az őrláng szabályozó csavarja műanyag burkolat alá került, és már csak kicsit fájt, amikor kétszer megrázott a kihúzott piezo-gyújtó, amit kézben fogva kattintottam, miközben próbáltam begyújtani az őrlángot. Természetesen mielőtt gyújtottam volna kétszer ellenőriztem a szivárgás nemlétét habbal (ilyenkor jól jön a régi-régi palackos gázos tapasztalat), ti se felejtsétek el soha, de soha. De végre van melegvíz...

na__most__akkor 2017.04.27. 13:48:04

@kkm.furdancs:

"Miért ilyen nehéz ez a mosógép? Mert még benne volt a befejezetlen mosás vize."
Ez is lehet, de:
A mosógépekben általában van egy nagy darab öntöttvas, súlynak. Gyakran el is törik...
Miért nem lehet azt kívűlről ráfüggeszteni - és külön szállítani-emelni.

Nekünk otthon - nagy család, nagy ház - négy hűtőszekrényünk van, 130 literes. NEM két darab 260 literes, emeletmagas. Elférnek a pult alatt. És ha javítani kell, könnyű mozgatni.
Ha meg éppen nem kell valamelyik, egyenként kikapcsolható.

"hordozható" - katonai definíció:
négy erős katona elbírja, akik civilben olimpiai súlyemelők voltak

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.04.27. 16:05:53

@vki77: Mondjuk ez nincs így... :)

A Stiebel adatlapján is 'C' a besorolás, és az éves felhasználása 1457 kWh, Az általad említett Hajdú esetében is 'C'-t írnak, az éves adat pedig 1543 kWh. A Stieben nagyobb teljesítményű fűtőszállal bír, tehát hamarabb csinál melegvizet, ami nekem fontos volt. És ez tetszik jobban.

Források:
www.ventil-team.hu/stiebel-eltron-psh-80-si-bojler-zart-rendszeru-feher-80-l.28379.phtml
www.megatherm.hu/hajdu-z-80-elektromos-melegviztarolo

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.27. 16:23:57

@na__most__akkor:

"Ha meg éppen nem kell valamelyik, egyenként kikapcsolható."

Nem hiszem, hogy sokat - már ha egyáltalán - megtakarítasz így, ui. a kisebb hűtők egységnyi hasznos térfogatra eső vesztesége (felület/térfogat aránya) nagyobb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.27. 16:26:49

@zooltek:

Ez olyan, mint amikor a rendőrök villanypóznát ásnak be.

villanyember 2017.04.27. 16:35:21

@mpl:
Kisebb vízmelegítőnél ez igaz lehet, de egy 80 l-es már tartalmaz annyi levegőt, hogy mire a hálózati víznyomás összesűríti, a víz már bőven ellepi a fűtőzónát. Persze ilyenkor jön a meglepi. Felfűtött, mehetünk fürdeni - aztán hosszas sziszegés után jön a jó kis hideg víz. Laikus pánikol, jaj istenem, rossz az új boyler, nézd már meg! Aztán tövig rágja a körmeit izgalmában, mire 2-3 óra elteltével beáll a normál üzemmenet. Azt már meg se kérdeztem, hogy legalább a bekötéshez miért nem kért segítséget...

villanyember 2017.04.27. 16:41:19

@na__most__akkor:
Kétféle mosógép van, elöltöltős és felültöltős. Az elöltöltősnek a teteje könnyen levehető, alatta a dobon 2-3 akárhány csavar tart egy betontömböt. Ezt érdemes levenni, le-felszerelés kb. 10 perc, persze többnyire dugókulcs kell hozzá. A felültöltős nehéz eset, ha egyáltalán levehető az ellensúly, akkor is csak hosszas szerelés után. Itt sajnos marad a nyers erő.

kkm.furdancs 2017.04.27. 17:02:56

@na__most__akkor: Azóta fejlődött a technika, most már finomra öntött betonnal találkoztam a szétbontott gépekben. Egyébként pénteken a "Szétszedtem: Mosógép" ismétlése kerül ki a blogra.

kkm.furdancs 2017.04.27. 17:06:03

@zuhanorepulesss: Bocs az offtopicért...
Köszi a felvilágosítást. Most már jobban aggódom, mert kritikus a vérnyomásom is :)

fordulo_bogyo 2017.04.27. 18:16:04

Otthon nem szokasos berendezes a hazi vizlagyito oszlop a vizmelegito elott?
Felenk ez rutin.

berlingo 2017.04.27. 19:03:33

Rossz csere volt. A Stiebel Eltron messze rosszabb készülék mint a Hajdú. A leszerelés folyamata pedig borzasztó amatőr. Egy 120 literes Hajdu boylert egyedül szoktam le és felszerelni. Nem létrán kell bohóckodni, hanem a padlón állva le és felakasztani.Létrára csak a csavarozásnál van szükség.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.04.27. 19:30:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nyilván jó súlyemelésben berlingo kolléga, hiszen a két és fél méteres magasságához csak van valamennyi izma is már... :D

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.04.27. 19:31:38

@berlingo: Már hogy lett volna rossz csere? Az nem működött, ez meg igen. :D

KissGecihuszár 2017.04.27. 20:10:40

Előre jelzem; ünnepromboló leszek, de ezen forróvíz tárolók felett - legább is a nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban- már régóta nem használják ezen igencsak idejétmúlt vackokat, mert átfolyós villanybojlert használnak, ami csak akkor műxik (és fogyaszt áramot), amikor a vizet engedik. Igen, képben vagyok, hogy -pl. a Stiebel, vagy épp AEG által gyártott -átfolyós csak 3 fázis, 400V-os feszültséggel "él" és egy valamirevaló olyan 24kW-os teljesítménnyel melengeti a vizet, viszont ezt is be lehet kötni ú.n. éjszakai árammal, igaz ebben az esetben csak akkor használható, ha a szolgáltató épp ad éjszakait,azaz vezérletet.
Aki érdekel, íme egy link:
www.ventil-team.hu/stiebel-eltron-vizmelegito/11962.1.chtml
Szóval, képben vagyok, hogy szeretett Hazánkban széles néprétegeknél nem magától értetődő a 3 fázis 400V léte, pláne nem úgy, hogy ebből nemcsak 24 órás, hanem még vezérelt kiadás is van, de akinél van, nos annak érdemes elgondolkodni egy esetleges "oldschool" forróvíz tároló csere esetén egy átfolyóson, mely ráadásul még töredék helyet foglal a böhöm méretű hordóhoz képest, ami dettó nem egy hátrány az általában méreten aluli hazai átlag fürdőszobákban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.27. 20:32:39

@KissGecihuszár:

A tárolós ott nem éri meg, ahol kevés meleg vizet használnak, mert ott a boiler hővesztesége akár jóval nagyobb is lehet, mint a melegvízfogyasztás.

Amúgy a tárolósnak van több előnye is az átfolyóssal szemben - meg fordítva -, pl.

- kiegészíthető napkollektorral vagy napelemmel, némi barkácsolással persze, mert a gyári megoldások soha nem hozzák be az árukat

- nem forrázhatod le magad, mint pl. egy átfolzós gázboilerrel

- mivel lassan változik a melegvíz hőmérséklete használat közben, beiktatható egy termosztatikus keverőszelep, amely a vízáramtól függetlenül konstans vízhőmérsékletet biztosít.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.27. 20:34:18

A keverőcsspok e téren nem igazán precízek, többnyire elég gyatra a hideg és a meleg vízáram együttfutáss.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.04.27. 21:07:14

@KissGecihuszár: Ebben abszolút igazad van, láttam is a Stiebelnél csodamasinákat, de hát nálunk nemigen van - különösen egy régebbi lakásban - elegendő áram az üzemeltetésükhöz. (A 24, vagy akár 40 (!) kW, az kicsit többet kíván, mint amit a 16 A-es átlagos biztosítókkal szerelt hálózat tud...) Ez a posztbeli bojler, ami nálunk 2013-ban Elmű energiatakarékossági díjat kapott Németországban már nem is létezik, ott ez már múzeumba való.

sóhegy049 2017.04.27. 21:36:56

@KissGecihuszár: Az energiafelhasználást tekintve igazad is lehetne, de azzal nem értek egyet, hogy egy lakásba 3 fázis kell-e? Szerintem a háztartásban nincs keresnivalója. Mondom, mint villanyász.

KissGecihuszár 2017.04.27. 22:02:44

@sóhegy049: Én meg mint momentán az NSZK-ban élő és ott dolgozó villanyász pedig ex catedra jelentem ki, hogy amikor még otthon melóztam, csak és kizárólag 3 fázisú hálózatokat építettem ki családi kercókban, aztán azt is ex catedra jelentem ki, hogy itt kint egész egyszerűen nincs 1 fázisú háztartás, pláne nincs új építésű lakások, családi házak esetén! Mondd már el nekem, miért jobb egy 1x32A-es, netán 1x40A-es csatlakozás, mint mondjuk a 3x16, vagy épp 3x20A??
Szerinted... Ez a baj, hogy magukat "jéghideg profinak" aposztrofáló villanyászok, akiknek elvileg képben kéne lenni az 1 vs 3 fázis mibenlétével kapcs, behülyítik a sok butuska júzert és inkább csinálnak 1 fázist, mert azzal kevesebb a vesződség, a macera...
@Thoreau: Persze, nem elég a 16A, de sztem ahol van egy 10-12kW-os kerámialapos villany tűzhely, mosó, mosogató, netán még szárítógép, klíma(ák), grillezős mikró és még mellé egy 2.4kW-os forróvíztároló, nos ott tutira nem lesz elég alapból se a 3x16A. Tudom, hogy forróvíz tároló általában éjszakaira van kötve, de számos helyen van ún. 2 kontaktoros betáp választó kapcsolással megoldva, azaz ha nincs vezérlet, de kéne a melegvíz, akkor az alapból a vezérelt áram esetén bekapcsolt állapotú kontaktor "elenged" és a 24 órás kontaktor "húz be", tehát a bojler 24 órás "normál" áramú betápot kap, oszt jónapot.

KissGecihuszár 2017.04.27. 22:04:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sorry, de kipöcsöm beszélt az átfolyós gázbojlerekről?? Itt és most az átfolyós VILLANYBOJLEREKRŐL volt szó!!!

Sandor Akarki 2017.04.28. 01:49:16

@kkm.furdancs: Igen, ezért gondolom, hogy a filippinók jól teszik, hogy desztillált vizet isznak. Nekünk is azt kéne. Igazából klóron kívül más nem kell a vízbe, az is csak azért, hogy pl. Naegleria fowleri ne legyen benne. Minden ház becsatlakozásához kéne tenni szűrőket és mindent kidobni ami nem h2o és cl.

Sandor Akarki 2017.04.28. 01:53:09

@piettro: Lehet még őrlángos gázkészüléket kapni? Nagyon XX. századinak hangzik. Azaz elavultnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.28. 07:02:15

@KissGecihuszár:

"kipöcsöm beszélt az átfolyós gázbojlerekről??"

Drága, ezt a "kipöcsöm" stílust tartogasd a kedves családodnak.

"itt és most az átfolyós VILLANYBOJLEREKRŐL volt szó!!!"

A poszt tárolós villanyboilerről szól. Ha neked szabad eltérned a témától, akkor alázatosan kérlek, ó nagy fehér főnök, nézd el nekem a bloggazda helyett is, hogy egy összehasonlítás erejéig merészeltem én is utalni egy másmilyen típusra, ezzel arcátlanul a tieidhez hasonló jogokat vindikálva magamnak.

vki77 2017.04.28. 07:48:06

@Thoreau: Akkor elnézést kérek! A kép alapján ENSH-nak láttam.
De a Hajdu legalább magyar termék :-)

kisf 2017.04.28. 10:01:55

@piettro: Üdv! Ha 10 év alatt kilyukadt, ott akkor valami nem kerek.....Földelés, elektrokémiai korrózió, nem időben elvégzett vízkőtelenítés, védőanód nem "működik. Én 25 év után cseréltem le, akkor is az én hibám miatt...

piettro 2017.04.28. 10:05:31

@Sandor Akarki: remélem, nem csak trollkodsz, ezért válaszolok. Lehet, hogy elavult, de a családban van őrláng nélküli változat, amiben évente kell a gyújtószerkezetben valami baszt 10.000 Ft-ért cserélni. A lecserélt bojler 10 évet élt, évente a gázszerelő aki a kazánt karbantartotta erre is ránézett, külön ezért pénzt nem kért. Ez az egyik ok, a másik, hogy mint a magyarországi lakások 60%-a, az enyém is energetikailag korszerűtlen, és egyelőre még csak spórolok a szigetelésre, tetőcserére, napelemre, stb. Ígérem majd akkor korszerűre cserélem :). Kis ország, kis foci, ugye. Ja, és ezt egyedül beszereltem...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.28. 10:20:18

@piettro:

Akkor valami extraszar típust sikerült kifognotok. Amit írsz, az szerencsére igen ritka, nem érdemes ebből általánosítani. De attól a gyártótól többet semmit ne végy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.28. 10:29:53

@piettro:

"Ja, és ezt egyedül beszereltem..."

Lehet, hamarosan már nem teheted. Nemrég megdöbbentem, amikor láttam a kiírást egy üzletben, hogz a vízteres vegyes tüzelésű kandallók "üzembehelyezés-kötelesek". Vagyis a kedves vevő az ilyen kandallók pofátlan árán felül még fizessen több tízezret egy szerelőnek, amiért beköt két vízcsövet.

Aztán jöhetnek majd a mosógépek stb., míg a végén egy lámpa beszereléséért is köteles leszel villanyszerelőt hívni.

piettro 2017.04.28. 10:39:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: valószínű, hogy egyedi a hiba, de minél bonyolultabb valami, annál nehezebb javítani... A beüzemelést szakszerviz által (még ha adott esetben egy flegma, lehúzó, bunkó "szaki" végzi is el, ahogy fentebb írták) a garancia és a felelősség megosztása miatt támogatom, persze ennek árát vásárlásnál kalkulálni kell.

Duplaxiii 2017.04.28. 11:13:33

Várj! Te tényleg kihagytad a leürítés után a zagy kitakarítását? AZZAL együtt szereltél???
Baszki 10-15 percel több és kicsit takarítani kell és egyszerűvé válig a történet...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.04.28. 11:26:53

@Duplaxiii: Naná! A bojler takarításról írtunk már eleget. Nem gondolod, hogy a cserét több vödör trutyi leengedésével bonyolítom???

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.28. 11:38:55

@piettro:

Egy vízteres kandalló egyszerű, mint a faék, nuku elektronika, nuku finommechanika, mozgó alkatrészei az ajtók, a rostély és a huzatszabályozó. Mit kell ezen üzembe helyezni?

Nálunk kb. 10 éve az új Junkers gázboilert az áruház Junkers által akkreditált szerelői helyezték üzembe. Egy órávsl később a bérlő idegesen mondja a telefonba, hogy gázszag van. Azonnal telefon s szerelőknek, nemigen akaródzik kijönniük, mert mindjárt lejár a munkaidejük. Plusz díjfizetést emlegetnek. Némi vita után mégis visszamennek, oszt kiderül, hogy elfelejtették betenni a tömítést a gázbekötőcsőbe.

Gondold el, hány helyen végezhettek ezek ilyen trehány munkát, ha nem is épp ilyen életveszélyes hibával.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.28. 11:42:37

És hidd el, ha baleset történik, egymást igazolva hazudják, hogy ők bizony betették a tömítést, hiszen szakemberek. Biztos a vevő piszkálta meg, hiszen nem tettek plombát a bekötőcsőre.

ze11 2017.04.28. 14:44:29

@piettro: Gondolom gázkészülék-szereléshez van vizsgád/papírod... Mert ha nincs, akkor több problémával is számolnod kell... Az, hogy nincs a ládában megfelelő méretű flexi, az egyszeri és gyorsan orvosolható dolog. A garanciavesztés az már kevésbé, illetve egy felülvizsgálat során kibukó nem dokumentált készülékcsere miatt sz@r dolog a gázóra hűlt (és leplombált) helyét nézni...

ze11 2017.04.28. 14:48:48

@KissGecihuszár: Ahol a főzés gázról megy, ott bőven fölösleges a 3x16A...

ze11 2017.04.28. 14:51:55

@Sandor Akarki: A desztillált víz _nem_ ivóvíz. nagyon nem. A minimális ásványianyag-tartalonak meg kell lennie, mert ha nincs, akkor rövid távon megborítja a szervezeted sóháztartását - ja, és élvezeti értéke sincs. Nem véletlen, hogy a RO víztisztítók utolsó fokozata egy sópótló patron.

KissGecihuszár 2017.04.28. 17:21:13

@ze11: hát aki van annyira "perverz", hogy a -főként télen- korántsem nyári minőségű gázzal szenved, nos annak minden tiszteletem, bár ezt én inkább szánakozásnak nevezném! Asszem, így sok év NSZK lét után elmondhatom, hogy mivel itt nem volt a '70-es, '80-as években oly őrült földgázosítási hajsza, ezért szinte csak és kizárólag villanytűzhellyel operál mindenki és mint ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja, köszönik az átlagnémetek, tök jól elvannak földgáz nélkül is., bár azért a fűtés nagyobb mértékben gázzal megy, de a főzés-sütés esetében "nyomasztó" a villany fölénye! Mivel jómagam is szeretek sütni&főzni, én is inkább teszem ezt egy jóféle kerámialapos készülékkel, ugyanis égy és föld a különbség mondjuk egy zserbó esetében, ha villannyal,vagy gázzal csinálod, mert a gáz miatt mellékíze lesz és ez vonatkozik a legtöbb sültre is. Wokra nyilván a gáz a jobb, de tegyük szívünkre kezünk, hányan esznek évente 1-nél, na jó; 2-nél többször Wokot??

Untermensch4 2017.04.28. 20:49:58

@ze11: "egy felülvizsgálat során kibukó nem dokumentált készülékcsere miatt sz@r dolog a gázóra hűlt (és leplombált) helyét nézni..."
A gázóra meg az odáig vezető cső az lehet a gázszolgáltató tulajdona, plomba stb, érthető a dolog. A gázórán belül viszont magánterület és magántulajdon.

ze11 2017.04.29. 01:40:04

@Untermensch4: Attól, hogy magántulajdon, még engedélyköteles a berendezés cseréje, illetve a hálózat mindennemű módosítása, és ezt a szolgáltató jogosult is ellenőrizni, és engedély nélküli átalakítás/változtatás esetén a szolgáltatást felfüggeszteni, ami a mérő leszerelésével és a csonk lezárásával (plomba) jár együtt.
Ez után a fogyasztónak "csak" annyi a dolga, mintha teljesen új hálózatot szeretne engedélyeztetni/használatba venni. (terveztetés, engedélyezés, nyomáspróba, ha van kéményes berendezés, akkor annak a dolgait is végigjárni...)

Untermensch4 2017.04.29. 13:01:59

@ze11: Bármit le lehet írni papírra és rámondani hogy "ez a szabály" (a túlbonyolítottság részletezése nem igazolja a létjogosultságát). Próbálj meg a bürokrácia zárt logikai rendszeréből kilépni és onnan nézni...
Miért ilyen a szabályozás?
Azért hogy ne jelentsen veszélyt a tűzzel játszó ("jogosulatlanul" szerelgető) ember.
Mi lesz ha mégis két ellenőrzés/nyomozás között sikerül vkinek rárobbantani a közfalat/kerítést a szomszédra?
A károkozóé a felelősség.
Ez lenne egyébként az univerzális megoldás, ha nem egy "felelősség nélküli" országban élnénk.
A szabályozás és tiltás megy egyébként a legkönnyebben, az első autó még prototípusként sem volt teljesen kész amikor már feltalálták és néhányat ki is helyeztek a "ló nélküli kocsival behajtani tilos"-táblákból. Azt is könnyű előírni hogy a jobbágy takarítson havat közterületen. Azt is hogy az út és a járda közötti növények a járda felől nem tűrik a sót, az út felől igen.
süti beállítások módosítása