Villanyszerelés: Áram védőkapcsoló

2017.05.31. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az elektromos készülékek, berendezések használatánál a meghibásodott készülékek gyakran okoznak áramütéses balesetet. A leggyakoribb hibaokok a hiányos vagy sérült szigetelésű készülékek védővezetőjének megszakadása, a hibás csatlakozás és a feszültség alatti részek véletlen megérintése.

v1_1.jpg

A balesetek megelőzésére hatásos megoldás az áram-védőkapcsoló beépítése (FI relé). Ez a berendezés alkalmas testzárlati áramok elleni védelemre. Típustól függően már 30 mA testzárlati áramnál működésbe lépnek, és lekapcsolják a védett hálózatot vagy berendezést. Kifejlesztettek ennél nagyobb érzékenységű kapcsolókat is, amelyek már 10 mA-nél működésbe lépnek, és alkalmasak a fokozott élet és tűz elleni védelemre. Mai rövid, ismeretterjesztő írásunk e relékről szól, képekre kattintva link.

Új hálózatoknál a hibaáram-védőkapcsoló felszerelése már szokásos. Régi hálózatok utólag is kiegészíthetők ezzel a védelemmel, amely növeli a biztonságot. A régi hálózatoknál (berendezéseknél) csak akkor alkalmazható ez a védelem, ha a hálózatot előzetesen felújították és kiépítették a védővezetékeket. A különálló védővezetőt nem tartalmazó, nullázott védelemmel szerelt hálózatoknál az áram-védőkapcsoló nem alkalmazható. 

v2_1.jpg

Az elosztóba felszerelt áram-védőkapcsoló (FI relé). A vizsgálógomb benyomásával lehet
rendszeresen ellenőrizni működőképességét

 Ellenőrző vizsgálat. Évenként legalább kétszer a védőkapcsolók működését ellenőrizni kell. Ez úgy történik, hogy a P vagy a T jelű vizsgálógombot megnyomjuk, ekkor a kapcsolónak ki kell kapcsolnia. Ezután ismét visszakapcsoljuk a készüléket. Ezzel a próbával csupán a kapcsoló működőképességét tudjuk ellenőrizni. Ezen túlmenő vizsgálatot csak szakember végezhet. 

04aramvedo.jpg
Csatlakozó tábla GCST-H kombináció készre szerelve, háromfázisú,16A, Fi-relés, vízmentes kivitel.
 

Lehet ezt a kiegészítő védelmet úgy is alkalmazni, hogy a készülékeket védőkapcsolóval ellátott asztali dugaszolóaljzattal vagy biztonsági kábeldobra csatlakoztatjuk. Ezeknek az elosztóknak előnye, hogy a rácsatlakoztatott készülékeket biztonságosan használhatjuk, a ház központi védelmétől függetlenül. Különösen előnyösek ott, ahol még nincs kiépítve a védővezeték-rendszer. 

03aramvedo.jpg

Életvédelmi dugaszoló és életvédelmi adapter szabadban történő használatra. Ideális biztonsági lekapcsoló szerkezet, csatlakoztatható a gyakran használatos villamos készülékekre. A csatlakozóvezetékek (fázisvezeték, nullavezeték, védővezetők) keresztmetszete 0,75...1,5 mm2

A másik kivitelezési mód az, amikor a védőkapcsolót a dugaszoló csatlakozóba építik be, amelybe a készülék vagy a kábeldob csatlakozóvezetéke közvetlenül beköthető, ilyen csatlakozás esetén a védelem már a csatlakozóaljzatnál kezdődik. A védőkapcsolós dugaszolóval felszerelt készüléket a dugaszolóaljzatba dugaszoljuk, és ha a rajtalévő kapcsoló 0 állásba visszaugrik, ez valamilyen hibát jelez. A hiba lehet pl. a rákapcsolt készülékben, vagy a csatlakozás szerelése volt hibás. 03aramvedov.jpg

Biztonsági kábeldob, beépített áram-védőkapcsolóval, védőérintkezős dugaszoló-csatlakozóval

A veszélyeket is rejtő tevékenységet propagáló sorozatunk hiteles szakmai alapokon nyugszik, a Cser kiadót tudásbázisából szemezgettem. Lektorált és ellenőrzött tartalom olvasható, megvitatása nem aktuális. De ha mégis Offtopic rovatunkban lehetőség van rá. Képek forrásai: 

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7812544969
süti beállítások módosítása