Nyomás alatt: kompresszorteszt

2017.09.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Kompresszorral jobb az élet. Nem lehetünk annyira szétedzett gátfutók, hogy tüdőnk nyolc atmoszférás nyomással fújja ki a port számítógépünkből és a mai porszívókat sem lehet már átállítani festékszóróvá, mint anno a Rakétát. Megérett a helyzet tehát kompresszorvásárlásra, találtam mindjárt kettőt is.

kompresszor01.jpg

Egy közismert típus a Güde 210/8/24 sorozat, abból is a 12tlg (olajos) változat. Nem kaptunk pénzt a konkrét típus reklámozásáért. Igazából nem is reklám, lásd a végkövetkeztetést. Szakmai tájékozódásként a témához Thoreau kompresszoros sorozatát ajánlom. Itt és most a konkrét típusra koncentrálok a használat tapasztalataival. Festést is próbáltam vele, így a portalanítás mellett megtekinthetik a festékszórás eredményét.

kompresszor08.jpg

Adatlapján sorakoznak a gyári paraméterek. Kompresszorválasztáskor a tartály térfogata, a maximális nyomás és a motor teljesítménye alapján válogathatunk. Ez utóbbi határozza meg, hogy milyen gyakorisággal tölt újra a határérték alá csökken nyomású tartályt a gép.

kompresszor18.jpg

Lemeztelenítve a rekord törékeny műanyag védőburkolatot, az alábbi részegységeket láthatjuk: Tartály, mely meghatározza az egész gép méretét. A 25 literes térfogat ötvözi a barkács célú felhasználás és hordozható kivitel jellemzőit. 25-50-100 literes méretben is vehetünk kompresszort. A tartály megfelelőségi nyilatkozata időjárásálló kivitelű. Leolvassuk a használati/maximális túlnyomást (8 és 12 bar), hőmérsékletet és az űrtartalmat.

kompresszor09.jpg

Néhány figyelmeztető jelzés, hogy mit tegyünk és ne tegyünk vele. Kis műhelyemben ajtó mögé zártam és a merev légvezetéket kivezetettem a falon keresztül, így zaja eléggé lecsökkent. Hangos egyébként, mint minden kompresszor.

kompresszor10.jpg

A nyomás szabályozó blokk mérőórákkal és szabályzókkal. Igazán praktikus, hogy mikor a tartály nyomása lecsökken egy érték alá, a motor beindul és feltölti. A fekete színű vezérlő tetején lévő piros gombbal tudjuk ki-bekapcsolni ezt a funkciót.

kompresszor17.jpg

Leszedve a tetejét, látjuk a csavart, amivel ezt a bekapcsolási nyomásértéket beállíthatjuk. Mivel számos célra alkalmazhatjuk porlefúvástól - festésen keresztül - levegős szerszámok meghajtásáig, ez a nyomás különböző lehet. 

kompresszor04.jpg

Nyilvánvaló, hogy egy szerszámnak kell a nagy nyomás, míg a festékfúvásnál már a 3 bar ajánlott. Ennek szabályzására szolgál a második nyomásmérő feletti piros csap. 

kompresszor02.jpg

Ha gyorsan kiürítenénk a tartályt, a szabályzó oldalán lévő szeleppel megtehetjük. A fenti leírtak még egyszer, az üzemeltetési utasításból idézve: "A munkanyomást az alábbiak szerint állítsa be: a forgató gombot + irányba fordítva nő a munkanyomás. Ha a gombot - irányba fordítja, a munkanyomás csökken. A kontragyűrű behúzásával a munkanyomást aretálhatja. A kompresszoron automatikus biztosító szelep van, mely túlnyomás esetén kinyílik. A szelepgyűrű beszorításával kézzel kiengedheti a légtartályból a felesleges nyomást." A leírással szemben természetesen húzni kell a gyűrűt magunk felé.

kompresszor11.jpg

A vezérelt és szabályzott levegő végül egy szabványos gyorscsatlakozón keresztül jut ki a tartályból. Számos árkategóriájú és jellemzőjű légvezeték és kiegészítő vásárolható hozzá, de egymással csereszabatosak, nyugodtan vegyék meg, nem kell tartani méretbeli eltéréstől. 

kompresszor15.jpg

Kis "hatótávolságra" megteszi egy könnyű légtömlő, melyet 3 -10 -15 méteres kivitelben vásárolhatunk és praktikus rugós alakjával, hajlékonyságával nem lesz láb alatt.

komp_r09.jpg

A merev légtömlő nem hajlékony. Ezzel nem kapnék fizikai különdíjat, csak hangsúlyozni szeretném, hogy szerszám végére nem való, mert kb locsolótömlő nehézkességű a használata. Ne tegyünk a festés színhelyének közelébe semmit, aminek elsöprése gondot okozhat önfeledt munkálkodásunk közepette. Például a festékes dobozt... 

kompresszor16.jpg

Egy kis olcsó szettet vásároltam, melynek eleme a hajlékony tömlő is. Csatlakoztatáskor az "apa" fejet bedugjuk a kompresszor tömlőcsatlakozójába, "anya" fejet pedig ráhúzzuk a szerszám csonkjára. Mindkét esetben kis kattanással záródnak. Levételkor a csatlakozón lévő csűrűt hátrahúzzuk, az szinte ledobja magáról a tömlőt. Kivitel kérdése, hogy ez mennyire finoman és könnyedén történik.

kompresszor03.jpg

A készlet 5000 forintba került és tartalmaz porlefúvót, kerékfelfújót és egy festékszórót. Alapfelszerelésnek elmegy, de innentől a csillagos ég a határ minőség és ár tekintetében. A lefúvatóval nemcsak számítógépem kapta meg a régen esedékes tisztítást, de minden esetben hálás, mikor nem ecsettel és ronggyal kell kivakarnunk a port mélyedésekből. 

komp_r01.jpg

A festékszóró hátsó csavarjával a nyomást szabályozhatjuk, miszerint nem engedi teljes mértékben hátrahúzni a "ravaszt". Oldalán a szóráskép állítható, azaz a kifúvás keskeny - széles mértékén állítunk.

komp_r02.jpg

Különböző fúvókaméretű szórópisztolyokat vásárolhatunk a kereskedelemben.

komp_r06.jpg

 Mr. Furdancsot megleptem egy lőszeresláda stílusú ládával, hogy legyen miben tartania használt gitárpengetőit vagy wobblereit, ezen próbáltam ki a festékszórást. Mindenféle mélyebb tudományos mérés nélkül bebizonyosodott, hogy sokkal jobb az ecsetelgetésnél. Takarékos, egyenletes festékréteg, megfolyatni is nehezebb, illetve nem maradnak ki felületek a forgatásos ecseteléssel szemben. Tisztább is.

komp_r07.jpg

 Amit ecsettel nehéz lenne kivitelezni, a maszkolás, de ezzel tűrhetően sikerült.

komp_r08.jpg

komp_r11.jpg

image1_1.jpg

Néhány szó az üzemeltetésről és karbantartásról, miközben a gyári útmutató gépi fordítását teszteljük:  

kompresszor12.jpg

Az üzembe helyezés előtt cserélje ki az olajtartály szállítás alatt használt dugóját olajtöltő garatra, továbbá biztosítsa be a helyes olajszintet. Az olaj szint felett van, hogy minden indításkor ellenőrzi!

kompresszor13.jpg

Miután megérkezett a dugattyús chip is, hogy feltétlenül szükség van az első 10 órán belül az üzemeltetés, hogy végezze el az olajcserét.

image2.jpg

 Később, attól függően, működését a kompresszort, az összes 100-200 üzemóra az olajcsere helfen. Annak érdekében, hogy elvégezze olajcsere, nyissa meg a leeresztő csavart, és kezdődik a folyamat a hulladék olajat egy megfelelő tartályba.

image1.jpg

Rendszeresen (legalább havonta) engedje ki a légtartályból a kondenzátot. Ellenkező esetben megrozsdál, s ez a jótállási jog elvesztéséhez vezet.(A kondenzát a tartály színétől barnára színeződhet).

image3.jpg
1. Húzza ki a dugvillát a konektorból!
2. A kieresztő szelepet akkor nyissa ki, ha a légtartályban a nyomás alacsony (max. 1 bar), majd a kondenzátot teljesen engedje ki.( Használjon megfelelő edényt)
3. A szelepet zárja vissza

A légszűrő betétjét ajánlatos időnként kitisztítani. Távolítsa el a légszűrő fedelének a dugóját és emelje ki a habszűrőt, melyet langyos szappanos vízzel mosson ki, majd szerelje vissza a légszűrő fedelét.
Ha a kompresszor műszaki defekttel van terhelve vagy állandó üzemeléssel, az árambevezetés termo-kapcsolóval automatikusan megvan szakítva. Ha ez a helyzet feláll, akkor ajánlott a kompresszort a hálózatról lekapcsolni és kb. 5 percig hagyni hűlni. Ha a kompresszor bizonyos munkaidő után ismét nem indul meg, hagyja hűlni további 3 percet.

kompresszor05.jpg

Összességében: a kompresszor nagyon hasznos berendezés még alkalmi használatra is. Ezért a típusért eredeti árát semmiképp sem fizetném ki (már csak a hanyag tervezés miatt sem), viszont használtan vagy szállítási sérültként találhatunk megfelelő kompresszort. Próbálják ki, hiszen sokoldalú eszköz. 

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr312830568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2017.09.18. 06:21:03

A kompresszor hasznos dolog. De ez a fűnyírómotoros megoldás valahogy elborzaszt. Egy állandó rezgésnek kitett masinához azt a vékony kis alupajzsot használni, hát nem tudom.
Meg nézem ezt az adattáblát. Ha tévednék, remélem villanyember vagy valaki szaki kijavít. A motorhoz az van írva: 1.5kW P1 S3 60%. Ha jól tudom, a P1 a felvett teljesítményt mutatja, nem a leadottat, vagyis nem 1.5kWattos a motor. Ez a mostanában divatos P1 P2 jelzés a régi autóhifis korszakomra emlékeztet, amikor egy A osztályú erősítőre ráírják, hogy 500W, ami azt jelenti, hogy kb. 300-at tud ráküldeni a hangszóróra, de azt is csúcsra járatva. Az S3 jelölés meg tudtommal azt jelenti, hogy szakaszos üzemelésű motor, 60% munkaidő után 40%-ot pihennie kell. De nem vagyok biztos magamban.

Viszont a kompresszor, az egy jó dolog. Szegény gugli fordító meg mit meg nem szenved a kínaival :)

kkm.furdancs 2017.09.18. 07:46:49

@zooltek: Zoli, ez tényleg az a szerszámkategória, ami sosem kerülne a műhelyembe, ha minőségi és új gépet kellene vásárolni. Eddig nem volt vele gond.
A pumped teljesítmény fogalma ismerős a műanyag, hatalmas gettórádiókból, amire 2000W teljesítményt is rá mertek írni :)

zooltek 2017.09.18. 08:36:43

@kkm.furdancs: Ebben teljesen igazad van, a házi barkácsember ritkán használja, akkor is portalanításra, még ritkábban festésre. Nekünk is egy hasonló "gagyi" van a műhely mellett, porszívók, kisgépek, motorok állórészeinek takarítására, de ez egy egész napos meló mellett sincs egy 15 percnél több, arra tökéletesen megfelel.

Emlékszem egy autós mélyládára, 1000W, két 0.5-ös tyúkbélen csatlakoztatva. Aztán a papírjából (volt neki!) kiderült, hogy az ő szabványuk szerint meg is van az 1000W. Teljesítményfelvételre, 1000Hz-en (mélyláda :D), és 0.1 másodpercig tesztelve, muhahaha!
süti beállítások módosítása