Újragondolt asztalok műgyantával

2018.02.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

accent-side-tables-coffee-table-near-me-low-wooden-coffee-table-coffee-furniture-805x455.jpg

Az asztal csodás tárgy. Megtartja a tányért, feltehetjük rá a lábunkat vagy munkagépeinket, emberközelbe hozza a feltalálása előtt földön heverő tárgyakat. Mint hétköznapi eszközeinket általában, az iparművészet a bútorokat is igyekszik szépre tervezni hasznosságuk mellett, vagy akár öncélúan is. A barokkos faragások vagy embertelen minimalizmus az adott kor stílusjegyeivel formálták alakját, anyagát az első, rönkökből eszkábált prototípus óta. Mai videoválogatásunkban még modernebb, LED-világítótestek és műgyanta segítségével házilag is elkészíthető asztalokat mutatunk be.

A videó úgy kezdődik, ahogy egy becsületes oktatóvideónak kell. Asztalra dobjuk a fűrészgépet és halom ágat mellé. Továbbiakban is ilyen részletes, szájbarágós úton tanuljuk meg a fahasábokkal alapozott, műgyantával kiöntött asztal készítését, melynek résein keresztülsüt az alsó megvilágítás. A bútor lábai is tűzifa maradékból készültek, így látványossága mellett a faanyag ára is figyelemreméltó.

Következő videóban bizonyítékot kapunk, hogy a "víztiszta műgyanta" valóban átlátszó, mint a víz, hiszen a színes, természetes anyagokra öntött folyadék megkötött állapotában megtartja a levelek, virágok színeit, részletgazdagságát. A hobbi műgyanta alkalmazása az asztalos hobbival karöltve gyakran visszaköszön barkácsvideókból. Mi ez, hol kapni és mennyiért? Egy bőséges leírást találunk fajtáiról, alkalmazásáról és annak szabályairól ezen az oldalon.

Ahhoz képest, hogy az említett videókban literszámra locsolják, elég húzós az ára. 7800 Ft/liter áron kapjuk a "HK-31 epoxi öntő hobbigyanta" nevű, két komponensből álló csomagot. Leírása szerint "Ajándék tárgyak, dísztárgyak, víztiszta bevonatok, öntvények, kőszőnyeg, polimerbeton készítésére is alkalmas. Gélesedési idő 25°C-on 5 óra, Teljes átkeményedési idő 24°C-on 5-7 nap".

Találtam egy sokkal olcsóbb megoldást (bár többfajta műgyantát találni a kínálatban és mindegyik más célra szolgál), melynek eredményes felhasználását demonstratív fotók bizonyítják szerte a neten.

bearbeitung-tisch-gie_en1-ba.jpg

"Synolite 0328-A-1 víztiszta öntőgyanta dekorációs célokra is. Előgyorsított, alacsony reaktivítású, ortoftálsav bázisú poliészter gyanta. A gyantát alacsony exoterm csúcs, kis zsugorodás, és polimerizáció után magas fény és UV állóság jellemzi. Az alacsony exoterm csúcs (alacsony reaktivitás) lehetővé teszi, hogy egy rétegben vastagon öntsünk. A munka megkezdéséhez a gyantát fel kell melegíteni a műhely hőmérsékletére (min.:15 ºC) A kikeményítést katalizátor hozzáadásával lehet megindítani. A katalizátort gondosan el kell keverni a gyantában, hogy a kikeményedés a termék egész felületén egyenletes legyen. Keverési arány:100 gramm gyantához 1gramm katalizátor."

fedi4trga1bd48b_rect2100.jpg

Az öntőgyanták világa igazán érdekes, ha van tapasztalatuk, osszák meg velünk.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9213665734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amator 2018.02.14. 19:13:41

A virágkompozíciós ülőke nagyon szép, és szerintem nagyon értelmetlen. Műgyantán ülni nem hiszem, hogy jó érzés, ezenkívül nem kopásálló, és koszolódik, meg kopik is. Nagyon ötletes, de az esztétikán kívül semmi pozitívat nem lehet elmondani róla.
Az első körasztal készítése egészen addig tetszett, amíg azzal a ronda kék világítós festékkel be nem kenték. Totál értelmetlen.

zooltek 2018.02.15. 03:46:33

@Amator: "nem kopásálló, és koszolódik, meg kopik is"
Akkor a gyárakban, műhelyekben ezért használják padlónak :)

Persze, tudom, ezerféle műgyanta létezik.
süti beállítások módosítása