Egy angol ház újjászületése - 4. rész Mit rejt a padló?

2018.05.25. 05:04 | Írta: Pajer

rewiring-plans-for-a-renovation.jpg

A kulcsátvétel utáni első örömök egy kicsit alábbhagytak, amikor a kollégám tanácsára elkezdtem felmérni az állapotokat a földszinti padló alatt. Azt már egy korábbi részben részletesen kifejtettem, hogy ezeknek a régi viktoriánus házaknak a földszintje nem érintkezik közvetlenül a talajjal, a padlózat alatt átlagosan 60-100 centi rés van. A nappali és az előszoba szemrevételezése után egy kicsit megnyugodtam, mert minden száraz volt. A nappaliban megtaláltam a régi kémény alapjait, ami egy ilyen ház jellegzetessége. Sajnálom (a feleségem annál jobban örül), hogy ezt a mi házunkból elbontották, de tény, hogy iszonyatos mennyiségű teret foglal.

1_1.jpg

Ezek a kémények általában a ház közepén futnak fel, jobb esetben a szomszédos ház közös falánál, de többségében az épület geometriai közepén, ezzel tökéletesen lehetetlenné téve a helyiségek egybenyitását. Ezek nem csak kémények, hanem nyitott kandallók is, helyiségenként külön légjáratokkal, azaz egy ilyen építmény minimum négy kéményt foglal magába

2_2.jpg

A kémények száma alapján már az utcáról simán be lehet lőni a ház típusát, ahonnan nézve szinte mindegyik egyformának tűnik. A hat kémény például elárulja, hogy az egy három hálószobás (azaz fent van három szoba) ház hogy a konyha feletti rész is be van építve az emeleten. Ha csak négy kémény virít akkor az csak két hálószobás ház egy toldalékkonyhával.

20180520_105056_2.jpg

Látszik, hogy a szembe szomszédnak a ház közepén van a 4 db kéménye és 2 db a konyhai homlokzaton, azaz ez 3 hálószobás, és a konyha felett is be van építve.
 

Rengeteg házban a meglévő kandallót átalakítják „kamu” elektromos, vagy gázkandallóvá. Nekem a gázos megoldás szimpatikusabb, de ez sajnos a mi esetünkben nem kivitelezhető. Az előbbiek elterjedése a magyartól eltérő fűtési szokásból eredhet. Itt az a megszokott, hogy maga a központi fűtés, reggel megy kb. két órát, este lefekvés előtt hármat, és ezt a meleget kell beosztani. Ez érthető is, hiszen ezeknek az öreg házaknak ugyan a felfűtése könnyű, de nem tartja a hőt és melegen tartása, szinte kivitelezhetetlen célkitűzés. Na ezért jön a kamu kandalló, ami pillanatok alatt meleget csinál a nappaliban, ahol a család jó esetben a szabadidejét tölti. Itt láttam először kerti kályhát is, mert a másik kedvelt közös tér a kert (az a 4x4 méter), ahol a legmelegebb nyári estéken is pillanatok alatt hideg lesz, ha elmegy a nap.

4_1.jpg

Fent a klasszikus étkező, alul a gáz, elektromos és a kerti kandalló

 

Túllépve az előző témán és azon, hogy száraz volt a nappali és az előszoba alatti terület, felnyitottam a konyha padlóját és minden addigi jó kedvem elillant: ott állt a víz. Először is meg kellett fejtenem, hogy honnan a csudából folyik oda. Az előző tulaj nem volt a rendszeretet mintaképe és a kb. húsz éve elkezdett és soha be nem fejezett felújítás összes szemetét a kerti folyosón tárolta. Ez az a rész ahol a ház elkeskenyedik és nem ér össze a szomszéddal, kb 120 cm széles, hogy fény jusson a konyhába. Ahogy lenni szokott a vízelvezetés eldugult, az eresz szintén, a falon kívül vezette az esővizet, a mosogató csövéhez már nem fért hozzá a nagy kupitól, így minden ami víz, eső vagy mosogató, a konyha alatt landolt. Az első ijedtség után,a megoldás könnyen jött, a vizet gyorsan elvezetni, kilomolni a padló alól, szárítani és újra deszkázni. A régi, több mint száz éves vörösfenyő padló jó lesz még valamire.

5.jpg

A másik előnye a történetnek, hogy így könnyebben lehet vizet és villanyt szerelni.

Most négy fontos teendő van a tervezett átalakítások megvalósításáig: a ki és bemenő víz átvariálása, a meglévő villany szétosztása (ha például bekapcsoljuk a sütőt, ne égjen le a ház), a rohadások, hibák megtalálása és az új fűtés kiépítése.  A második részben a vizet és a fűtést kiveséztük, a szennyvízzel meg egyszerű dolgunk volt, mivel itt azt kívül vezetik.

basicwiringlayout.gif

A villany itt érdekes dolog. Emlékeim szerint otthon, több gerincvezetéket építenek ki, amiről leágaznak a konnektorok, kapcsolók, stb. A mi házunk esetében ez kb. 12 biztosítékot jelentett. Itt szintenként három, egy a világítás, egy a konnektorok, egy a nagyfogyasztóé azaz tűzhely, villanymelegítő. Szépen elindulnak a biztitáblától az első konnektorig, ott kötnek és mennek tovább, igaz minimum 2,5-ös tömör réz kábellel. Azon, hogy foglalatról kötnek foglalatra nem tudtam eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek.

Persze van a nálunk is megszokott biztosíték kismegszakító, de még a mai napig lehet kapni a TESCO-ban a hagyományos drótot amire rá van írva milyen terhelésre tudjuk megblankolni  megpatkolnia biztosítékot.

6.jpg

Pedig az angolok úgy félnek az áramtól mint a tűztől. Amíg a gázt egy sima forrasztott 15-ös rézcsőbe vezetik (mint nálunk a fűtést, vagy a vizet), addig itt minden dugaljban van olvadó biztosíték és csak egyféleképpen lehet bedugni (azaz a fázis és a 0 mindig megegyezik), minden konnektor kapcsolható és a lámpát is 1,5-ös rézkábelen kötik.

20180520_151046_1.jpg

                                         A konyhai gázcsonk 

 

A padló alatti elvezetés miatt nagyon egyszerű a kötögetés, átalakítás. Nem véletlen, hogy a gépészek és villanyszerelők fő szerszáma az akkus körfűrész, és most már azt is értem, mire jó a 12mm-es vágásmélységű kis körfűrész, ami otthon teljesen értelmetlennek tűnt számomra. Ha új kötésnek nyílást vágunk a padlón, nem csak arra kell figyelni, hogy ezt a gerenda közepénél tegyük, hanem arra is, hogy ne vágjuk el az esetleg ott rejtőzködő fűtéscsövet. Elkél az óvatosság  a padló visszaszögelésénél is, mert nagyon könnyen telibe csaphatunk valamit.

A jövő héten fényt derítünk a fürdőszobai padlószőnyeg titkára, és elárulom, hogy miért gondolták a kőműves kanálra, hogy kolbászsütő.

Csatlakozz a Furdancs és a  Egy angol ház Facebook-közösségéhez és kövess minket az Instagramon

Nem fogjuk megbánni.

knocking-through-renovating-1002x6181.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8113991572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wrstjnethn 2018.05.25. 14:04:48

Az angol házaknak nincs olyan paramétere, ami alapján ne lennének dózerolásra érettek.
Eddig is idegbajt kaptam, hogy az angol áramkörök agyon vannak szerelve biztosítékokkal meg érintésvédelemmel, de elszállt az agyam, hogy az alapból beépített érintésvédelemmel ellátott dugaljba (beépített retesz gátolja, hogy belenyúljon az ember) biztos ami biztos még dugtak egy kisgyerekek elleni vakdugót a közeli iskolában. Engem meg már a beépített szarság is az őrületbe kergetett, mert így fázisceruzázni sem nagyon lehet.

Egyébként sok tekintetben visszaüt az angolokra, hogy ők kezdenek el leghamarabb használni egy technológiát, ami: 1. még nem teljesen kiforrott, 2. aztán jól nyakukon ragad, a világ meg elmegy mellettük. Ilyen a keverőcsap, duplaüveges ablak, metróhálózat, stb.

Pajer 2018.05.25. 17:32:25

@wrstjnethn: Azért a dózer egy kicsit tulzás, én imádom ezeket a régi házakat. Újítottam fel régi parasztházat is, ott az állandóan eltörő alluminium kábel volt kétségbeejtő

wrstjnethn 2018.05.25. 17:57:45

@Pajer: más dolog imádni valamit és más dolog napi szinten használni. A gőzmozdonyt is lehet szeretni de attól az még egy szörnyen elavult, környezetszennyező gép. Ugyanígy az angol téglaházaknak is skanzenben lenne a helyük. Katasztrofális a falak alapozása, hő-, víz- és zajszigetelése, elavult az elektromos, internet, TV és telefonkábel hálózata, a nyílászárókat nem is részletezem, stb. A falon kívül (értsd külső fal külső oldalán) fut a szennyvíz cső, TV kábel. Toldozva-foldozva vannak. Semmilyen modern követelménynek és szabványnak nem felelnek meg.

wrstjnethn 2018.05.25. 18:16:38

@Pajer: Nem egy-két ilyen házról beszélünk, hanem milliókról. Az angol lakosság túlnyomó része ilyenben él. Nyugodtan mondhatjuk, hogy jelentős mértékben hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, a járulékos károkról nem is beszélve. Mivel ezek kétszintes házak, Londonban a legalacsonyabb az egy négyzetkilométerre eső lakosszám az európai fővárosok között! A végtelenül szétterülő város hosszú utazási távolságot es időt generál, aminek a környezet- és zajszennyező hatását talán nem kell részletezni. Szóval lehet szeretni, csak éppen kicsinál mindenkit.

wrstjnethn 2018.05.25. 18:21:17

@Pajer: Lakáskeresés közben, a blog első felében már összehordtam erről pár dolgot: www.greenwichlakas.blog.hu Remélem nem számít reklámnak, már befejeztem a blogot.

kkm.furdancs 2018.05.25. 18:26:28

@wrstjnethn: Nagyon látványos blog első látásra, majd beleolvasunk!

Pajer 2018.05.25. 21:23:56

@wrstjnethn: Én nem látom ennyire katasztrofálisnak, főleg az azonos korú hazai épületekkel összehasonlítva, de még a b30 falazatú Kádár kockákkal is felveszik a versenyt. egyedül a vályog falazat ami hőszigetelésbe, de csakk abba, erősebb. Elősször én is vakartam a fejem, de amikor rájöttem a logikájukra, sok mindenben azt kellett mondanom, hogy jogos, ilyen pl a szenyvíz. Otthon már kétszer szétverték a fürdőszobát az emeleten és még mindig néha megjeleneik a vízfolt középen a konyha mennyezetén, nem mindig, néha, Itt ez körülbelül fél napi munka, tized annyi költség.
Én a magyar régi házakról órákat tudnék mesélni, hogy mi a szar, de nem tűnik fel mert azt szoktuk meg, 2005 és 2012 közöt aktívan résztvettem egy kis falu megmentésébe és a közel eredeti állapot visszaállításába, azért a kőre rakott tömött falak és a koszorú nélküli tető tud meglepetéseket okozni ( Megyer ). Én elfogadtam és megszerettem ezeket a házakat és a legjobb tudásom szerint próbálom meg renbe rakni.
Én követője voltam a blogodnak a kezdetektől , és jókat kacagtam a régi házak minősítésén, mert az akkori albérletünk megfelelt a leírásodnak teljes mértékben.

rugesz 2018.05.25. 22:31:15

tervezed esetleg leszigetelni a padlot? igy, hogy felszedted mar a floorboardokat szinte ujjgyakorlat. en mindenkepp javaslom, ha nem akarod, h telen zokniban odafagyjon a talpad a padlohoz.

Pajer 2018.05.26. 00:45:50

@rugesz: Konyhába éppen holnap történik, kap még három réteget és a tetejére egy vékony furnélapot, mert három helység lettt egybenyitva (réggi fürdő, konyha, kilépő) és vannak difik a szintekben.

rugesz 2018.05.26. 08:30:48

@Pajer: a harom reteget hogyan kell erteni? Mivel szigeteled?

Pajer 2018.05.26. 08:51:11

@rugesz: egy réteg egyikkk oldlán nejlonozott 3 mm-es szivacs, rajta az 5mm zöld merevebb 50x80 cm-s tábla (rv=0,07), 2 mm -es furnér tábla, hogy az esetleges szinttöröeések mkisimuljanak, erre jön rá a sima fehér kopogásgátló és a laminált.

rugesz 2018.05.26. 10:22:26

@Pajer: nekem ez kicsit vekonynak tunik, szted eleg lesz? en innen meritettem anno, hatha te is latsz benne fantaziat:

great-home.co.uk/insulating-a-suspended-timber-floor-from-underneath-the-floor/

en 75mm celotexet (mindket oldalan alufoliazott cucc) tettem a gerendak koze , arra jott a deszkazas, maj underlay es laminalt. nehany tel utan azt mondom ramehettem volna a 100mm is, de igy is eg es fold azokhoz a hazakhoz kepest ahol csak szonyeg van vagy neadj isten csak laminalt.

Pajer 2018.05.26. 11:25:37

@rugesz: na most, feladtad a leckét, egy nap gondolkodási időm még maradt a hosszú hétvége alatt (most Angliában az van, infó a hazai követők számára)

rugesz 2018.05.26. 16:58:11

@Pajer: igy, h mar szet van verve a haz, ne nagyon gondolkodj. Ennel jobban es egyszerubben nem fogod tudni megcsinalni. Amit elsore irtal - mar bocs- de csak maszatolas. A szellizesre nagyon figyelj, h ne tomd be a szellizo teglakat. Ragasztgatni folia tape- el nem kell. Felesleges idopocsekolas. En egyedul a kondenzaciotol fostam, de raneztem egy ev mulva es minden fasza.
Itt tudsz olcson pir boardot venni:

www.insulationgiant.co.uk/Celotex-Insulation-GA4100-Board-100mm-2400mm-x-1200mm/p/778048

A wickes meg a tobbi lehuzos fos, felejto.
Sok sikert!

Pajer 2018.05.26. 18:12:35

@rugesz: Meggyőztél, és köszönöm. Cseréltük az ütemtervet.

rugesz 2018.05.27. 10:57:58

@Pajer: jo dontes, es igazan nincs mit. majd ird meg hogy ment ;)

Pajer 2018.05.27. 18:02:38

@nonolet: Szerencsére min lent vagyunk délen az óceán partjánál, eddi kétszer volt 3 napig minusz. Szerencsére a szellőzők rendben vannak és minden saroknál megbontottam a falt és lipusoltam a két téglasor között.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.05.27. 18:07:45

Ja, hát hülye angolok, angol hülyék. Öcsém belsőépítész, járt kint, lakásokat újítottak fel, érdekes dolgokat mesélt. Semmi szigetelés a szintek között, sem a falakon, bármit meghallani lentről, szomszédból, nem csak a lépések zaját. Intimtás nuku. Ugyanez mesélték a kint élő tanítványaim is. Gondolom, az USA nagyszerű faház-kultúrája is innen ered. New Yorki ismerősöm azt hitte, hogy a budapesti kőházak acél vázra vannak építve. Ja, mondjuk ott az iskolában nem tanítanak ilyen úri huncutságokat, mint fizika meg ilyenek. ;)

Pajer 2018.05.27. 19:18:28

@Fotósképző: Azért a budapesti körúti házak tömör tégla falazata, és az angol kétsorban rakott légréses falazata között ha mérnél hőveszteséget szerintem, mi veszítenénk. Azt tényleg nem tudom milyen födémek vannak az Andrássy úti palotákba amik kb azon korúak, igen a fafödémet meg kell szokni :) . A most épülő angol házak, amik pont úgy néznek ki mint a 150 éves társaik, már tökéletesek még európai szemmel is.
Igaz fizika tantárgy nincs i, mert itt tdományos ismeretek néven fut együtt a kémiával, ugyan annyi óraszámba és mélységbe mint otthon , legalábbis abban a suliban ahol a srácaim tanulnak ( sima angol középiskola).

Zetor 2000 2018.05.27. 20:25:22

"Persze van a nálunk is megszokott biztosíték, de még a mai napig lehet kapni a TESCO-ban a hagyományos drótot amire rá van írva milyen terhelésre tudjuk megblankolni a biztosítékot."

A nálunk rendszeresített biztosíték rendes neve kismegszakító. Megblankolni a biztosítékot meg nem lehet, azt "patkolni" szokták. Blankolni a vezetéket szokták, amikor a szigetelését eltávolítják.

Az Andrássy úti épületek födémje olyan, hogy a felettem lakót nem hallottam. 2 évet híztam le ott (a Köröndön, 88-90 szám alatt), és se minket, se mi az alattunk/felettünk lakót nem hallottak/hallottuk. A mellettünk lakót annál inkább, mert az valami '60s falazás volt, amikor "társbérletek" jöttek létre, és az úri lakásokat feldarabolták.
A környéken lakik egy ismerős, akinél volt fürdőszoba felújítás / kádcsere, és mesélték, hogy ~1-1,5 méter a födém. Kettős építésű, van egy az alul lévő lakásé, ami annak a teteje, meg van az emeleti lakás padlója, közte meg mindenféle homok, meg csövezés, ilyenek. Ott se lehet lépészajt hallani.

A felújításhoz sok sikert!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.05.27. 21:34:58

@Pajer: Ugyan nem értem, hogy miért éppen a budapest 100 éves házakat hozod fel, de végigolvasva az itt hozzászóló @wrstjnethn: fent linkelt blogjának néhány vonatkozó posztját az angol építkezési "kulturáról", ez a kettős falazás elég nagy hülyeségnek tűnik (manapság főleg). A budapest régi építésű lakások pedig nagyjából tényleg olyanak, mint itt feljebb is írják. Igaz, láttam már _eredetileg_ is vékony fallal épített lakásokat (korábban is voltak spórolós házépítők), illetve sokat szétcsesztek a komcsik a leválasztásokkal, de azért be lehet fűteni könnyedén 20-25 fokra is bármelyiket anélkül, hogy felgyújtanánk a szekrényt, és nincsenek az ablakokon ujjnyi rések.

Az oktatásra usa-példát mondtam, nem tudom, Angliában mi van, de gondolom, ottt is erősen függ az iskolától. Az említett haverom még a víz képletét sem ismerte (miközben valami hájszkúlt végzett), elég köztudottan egyre pocsékabb az oktatási színvonala arrafelé.

Borogy 2018.05.27. 22:33:57

A regi kettos falazasnak akkor volt ertelme, mikor meg kandalloval futottek. Kifutotte az ureges falat is, igy mindenhol meleg volt es szaraz. De mar, tilos tuzzel futeni, igy ezek a hazak elvesztettek a jo funkciojukat, (le kene mind dozerolni) igy a ket fel kozott, nedves es peneszes lett, a haz belso tobbi reszevel egyutt.

Az uj epitesnel, mar ezt legkondival probaljak helyettesiteni, radiatorok nelkul.

Azert mennek kivul a csovek, mert ok sosem voltak hozaszova az igazi magyaros/orosz hideghez, Igy ossze vissza barkacsoltak mindent a DIY daddy-ik...

Pajer 2018.05.27. 22:34:54

@Fotósképző: A pesti 100-130 éves házakat azért hoztam példának mert azok azonos kurúak az itteni "viktoriánus"-nak becézett házzakkal. @wrstjnethn posztjaiból én nem azt szürtem le hogy a gond a házzal van, inkább azt, hogy itt föleg bérlik ezeket és a bérlők leszarják, mi ilyenbe laktunk három évig, és tényleg egy széllel bélet fos volt az egész. Amit vettünk azt kb 1983.ban egyszer felujították, és 2004-ben vette meg az aktől mi vettük, ez már szart rá, de nem tudott még szét esni a 15 év alatt.

A másik fontos tényező, hogy itt a legjobb esetben 30 C fok a éves hőmérséklet külömbség (-2 és 28 ) addig otthon ez meghaladja az 50 C fokot, ezért egy kicsit felületesebbek a hőszigeteléssel.

Teljesen más a kultura alapján alakítják ki a házaikat, azaz itt egy ház keskeny és magas amit régen egy család lakott, így a fa födém nem volt zavaró, addig , otthon ugyan ez a h2-3-4 emeletes ház széles és szintenként lakják. Ezt el kell fogadni, véleményünk lehet, de ha nem tetszik nem kötelező itt, vagy ilyenbe lakni. Én elfogadtam, már szinte szeretem is :)

Pajer 2018.05.27. 22:42:04

@Borogy: Nálunk szabad használni a kéményt, ezért bánom is, hogy az elődünk elbontotta. Az újaknál izopanel van a két tégla között .

Ha a kihulló vakoatok szépen ki van pucolva a két sor közül és nem tud a nedvesség a külső téglafal szigetelése fölé menni ( 2-3 sor téglával a belső fa szigetelése fölött van) akkor nem nedvesedik be.

A logikád alapján akkor a fél magyar vidéket is le lehetne dozerolni a köre rakott szigetelés nélküli parasztházak esetében amiben minden évben vakolni kell a szobák lábazatát, azért az sem EU konfort.

Szerintem mindenhol vannak szarok és jók, nem szabad álltalánosítani

Arcade Macho 2018.05.27. 23:58:59

@Pajer: "Azért a budapesti körúti házak tömör tégla falazata, és az angol kétsorban rakott légréses falazata között ha mérnél hőveszteséget szerintem, mi veszítenénk."

biztos pont erre gyurtak a britek, lasd egyretegu ablak
raadasul szep ez a van ott egy legreteg es szigetel elv, de tenyleg orulnek egy realis meresnek hogy mit is er, velemenyem szerint ha ott elkezd mozogni a levego akkor lottek a szigetelesnek

Arcade Macho 2018.05.28. 00:02:51

@Pajer: "A logikád alapján akkor a fél magyar vidéket is le lehetne dozerolni a köre rakott szigetelés nélküli parasztházak esetében amiben minden évben vakolni kell a szobák lábazatát, azért az sem EU konfort. "

a 70es evek kockahazainal 1000% hogy volt vizszigeteles, velemenyem szerint a bitumenes szigeteles mar a 30 - 40es evekben elerheto volt

Pajer 2018.05.28. 00:21:02

@Arcade Macho: Most nem a 70' évek angol házairól van szó, hanem az 1890-1910 között épült Viktoriánus és Edward típusú házakról. A 70' években, már úgy építkezetk mint most, erről ha érdekel ítt talász egy jó összehasonlítást, amit a DiggerDriver készített, olvasd el , nem akarlak befolyásolni

diggerdriver.blog.hu/2014/09/16/hazepites_itt_es_ott

kkm.furdancs 2018.05.28. 07:40:22

@Arcade Macho: OK, keress rá a Google Maps-on egy random falura és sétálj végig a bevezető úton. Szinte megkülönböztethetetlenek és közös jellemzőjük a dózerérettség kb 500 méteres szakaszig vagy az egész településen. Vályog fal némi tégla vagy kő alappal. Bitumen, ja :)

Pajer 2018.05.28. 09:16:15

@kkm.furdancs: Vigyázat, mielőzz itt nagy lekesen beindítjátok a bontást a külső szemnek megkülömbözhetetlen, föleg vidéken a tegnap épített tök modern ház pont úgy néz ki mint a régi, még az új lakóparkokban is.

www.zoopla.co.uk/new-homes/details/47686952?search_identifier=ad01cedef3bcc9c8f3f393ab3c05afc2

youtu.be/JBsYJaKs3EE

Arcade Macho 2018.05.28. 09:59:02

@kkm.furdancs: nem ohajtok szuklatokoru lenni, de szuk kornyezetemben ami a 30as evekben epult az mind tegla volt
raadasul amit emlitesz, hogy valyog lenne, nos, az ami valyog es tobb evtizedet tulelt, es meg mindig all, abbol elegge keves van, ugymond a legjobban sikerult valyog tudta csak tulelni

Pajer 2018.05.28. 10:45:59

@nonolet: Ügy érzem valaki megfogta a lényeget

kkm.furdancs 2018.05.28. 12:04:32

@nonolet: Igazán csinos lett. Kérdés, hogy a befektetett pénz és energia megérte-e. Egy ismerősöm komplett belső téglafalt húzatott a vályog elé (belülről).
Ok, van egy komoly indok, a lebontás költsége+engedélyt szerezni, terveztetni satöbbi. A keleti-déli országrészekben lévő 1-3 millióért árult vályogokat nem éri meg felújítani szerintem, mert a telek sem drága. Az épület pedig egy penészes egérfészek.

Pajer 2018.05.28. 12:20:01

Én ezeket a házakat újítottam fel Megyeren, a mai napig nem bánom :)

youtu.be/r6Pqjwp_cpg

zooltek 2018.05.28. 14:20:59

@Arcade Macho: "raadasul amit emlitesz, hogy valyog lenne, nos, az ami valyog es tobb evtizedet tulelt, es meg mindig all, abbol elegge keves van, ugymond a legjobban sikerult valyog tudta csak tulelni "

Nos, én egy közel 70 éves vályogházban lakok, az alap sima mészkő, nincs semmilyen szigetelés, se bitumen, se az utólag injekciózott anyagok, semmi. És a problémám a házzal is semmi. A városunk ezen környékén kb. 1/4 rész még mindig a vályogházak száma, és nem a miénk a legöregebb. A munkahelyem 2 utcával odébb van, ott a szomszédban most vettek meg egy szintén vályog házat, ugyanúgy sima mészkő alappal. A kihívott statikus szakértő azt mondta, olyan állapotban van, mint egy új téglaépítésű ház.

Ezek szerint mifelénk kuvva jó a vályog :)

Arcade Macho 2018.05.28. 20:17:55

@zooltek: ne nekem mondd...
valaki mas mondta, hogy tessek megnezni barmilyen magyar telepulest es ocska szutyok valyog lesz

en amit a sajat kornyezetemben latok az a 30as evekbeli egyszintes epitesi mod, Bp peremkeruleteben es koszoni szepen jol van a km. teglafal, igaz 3-4 lepcsovel mind meg van emelve, de ha jol gugliztam most az angol viktorianus hazaknal elegge nagy reszben van magasabban a foldszint, azaz ott is lepcsozni kell

bitument en tudom hogy a 30as evekben mar hasznaltak, es sehol nem allitottam hogy az akkor elterjedt lett volna, pontosabban a bitument mint olyat a 70es evek kockahazainal gondoltam hogy elengedhetetlen, hiszen a 70es evekben nagyon olcso volt az epitoanyag
süti beállítások módosítása