Csempefestés, folyékony csempe

2018.09.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A rendszerváltás előtt egyszerű volt a mosdót, fürdőszobát burkolni. Elment az ember a Tüzépre, ahol kék, fehér és egyfajta népies mintájú csempe közül választhatott, nem kellett sokat tépelődni a kérdésen. De milyen mintás! Szociológusok vizsgálhatnák az adott nemzedékre gyakorolt vizuális- és ízlésformáló hatást. Az idő malmai lassan őrölnek és még ingatlanok százezreiben találkozhatunk cserére érett falburkolattal.

csempe07.jpg

Kevés nemszeretem munka múlja felül a csempe leverésének, felragasztásának, fugázásának folyamatát. Ha gyorsan kell költözni és nem találunk azonnali kezdéssel szakembert, az átlagnál idegesebb szomszédokkal áldott meg a sors vagy csak spórolni akarunk, nyissuk meg érdeklődésünk szívcsakráját a már kiforrottnak mondható csempefestés technikája előtt. Padlólapot nem mernék mázolni a kopás miatt, olyan erős festék nincs. Viszont a csempét maximum tisztításkor érintjük, ezért megérdemli bizalmunkat.

Annyian megpróbálták már a csempefestést, hogy többet nem tudunk hozzátenni saját tesztekkel vagy videotanfolyammal. Ezért mai válogatásunkban inkább csokorba szedtük a legolvasmányosabb, részletes leírást tartalmazó irodalmat. Az illusztrációk szintén sikeres példákat mutató cikkekhez vezetnek.

furdoszoba17.jpg
Kiknek ajánlom? - kérdezi Szentgyörgyi Kata és rögtön választ ad: "Azoknak, akik szeretnének gyors, látványos, ugyanakkor költséghatékony változást rövid időn belül, bontás nélkül. Azoknak, akik valamiért (anyagi okok, felújítási, bontási munkálatoktól való félelem, vagy mert még nincsenek kialakult elképzelések) ideiglenes megoldásban gondolkodnak. Azoknak, akiknek nem okoz problémát az esetleges kopások javítása."

csempe06.jpg

Milyen festéket válasszunk? Fedőfestéknek feltétlenül tartós, jó minőségű terméket vegyünk. Egyaránt szóba jöhetnek zománc- és alkidfestékek, attól függően, milyen terhelésnek lesz kitéve a későbbiekben. A csempefestés kényes dolog, olyan felületen, amelyet gyakran kell súrolni, esetleg sokan járnak rajta cipőben, nem lesz tartós – és ez nem a festék hibája.

  

csempefestes_blogozine_1.jpg

"Hosszasan mérlegeltem, hogy mihez kéne kezdeni az igencsak lepukkadt konyhánkkal. Végül a csempék lefestése mellett döntöttem, amitől eleinte nagyon féltem, de ezt tényleg nem lehet elrontani! Én eléggé kétbalkezes vagyok az ilyen dolgokkal, de a végeredményt -minden kisebb hibájával együtt- imádom!"

csempe04.jpg

csempe03.jpg

Mikor jó ötlet a csempefestés?: Ha rövid távon (kevesebb, mint 5 év) gondolkodsz, kis megújulásra vágysz, lehetőleg minél olcsóbban és nem jelentene problémát, ha 1-2 éven belül javítgatni kellene a felületet.

csempe01.jpg

Így csináld: Elengedhetetlen, hogy a festendő csempét megfelelően zsírtalanítsd és portalanítsd, valamint hagyd teljesen megszáradni. Ha ez nem történik meg, úgy a festék le fog válni. Mielőtt nekiállnál festeni, a csaptelepet és mindent, amit nem szeretnél más színben látni, ragaszd le a maszkoló szalaggal.

csempe08.png 

 

17463904_194566cd93dcbd6aa8ab4138dc25da2e_x.jpg

Ha már nagyon időszerű lenne, de mégsem tudod rávenni magad, hogy szétveresd, majd újracsempéztesd a konyhát vagy a fürdőszobát, akkor más, sokkal kevesebb munkával és kosszal járó út is létezik a felújításra. Például a csempék, járólapok lefestése. Mi nekiálltunk, és megcsináltuk a saját konyhánkban. Tapasztalatok következnek, utóélettel.

 


 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2414211819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyongyi70 2018.09.06. 12:11:15

Hát, engem nem győzött meg. Nagyon zavarna, hogy ekkora munka, több nap használhatatlan fürdő/konyha után pár héttel felpattogzik a festék.

CCnick 2018.09.06. 12:23:02

Én, ha az eredeti csempe jól áll a falon akkor lekenem tapadóhíddal és rácsempézek. Igaz így nem 1 nap hanem 5 a felujítás, cserébe nem olyan lesz a fürdőszoba mint egy régi fürdőszoba amiben lefestettek egy ócska csempét valamilyen színűre hanem olyan mint egy új. Pár éve merült ez fel először és amikor kiszámoltam, hogy mennyiből jön ki normális anyagokkal a festés akkor alig lett olcsóbb a vége mint az új csempe felrakása - nyilván nem m2-enként 5ezres csempével számolva.
süti beállítások módosítása